Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на тежко
naRiba.com

Форум

От век на век промяна няма да има!
Модератор: sapuna
Re: От век на век промяна няма да има!
Колега, всеки водоем си има своите закони. Рибата във водоема - също. Най-добре е да се използва онази стръв за даден водоем, с която рибата е привикнала най-много. Не че нов вид стръв няма да привлече даден вид риба, не че няма да се хване и на стръв, която малко се използва на даден водоем, но най-голям шанс имаш със стръвта, с която рибата е привикнала на този водоем. Преди години, тъстът ми имаше едно дворно куче, което ядеше дини с корите. Обожаваше ги. Беше се научило и беше свикнало да ги яде. Кучето на съседа му (кучето беше същата порода) не помирисваше диняBokata77 написа:По р.Дунав колкото и да съм упорствал, колкото и видове и дипове да съм ползвал,протеиновото топче не е имало почти никакъв успех.Като изключим за 5 год две шаранчета по кило.Явно много време ще мине докато рибата в реката се адаптира към тази стръв.
Както протеиновите топчета немогат да сработят,така и през тъмната час на денонощието да хванеш шаранова риба.(визирам риболов с професионален билет,с коѝто нощния риболов е разрешен).
Законите на великата река ще си останат не променими за доста години и за напред.

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Bokata77 написа:Наборе прав си за протеиновите топчета,но те се наложиха и продължават да се налагат от арендаторите на часните водоеми СЪС КОМЕРСИАЛНА цел.Всичко го направиха за пари с тия топчета.Както и пелетите-рибата в часните паткарници привикна да се храни с топчета от 30-40лв килото,а и бизнеса с тия продукти естествено процътфява.А на Дунава няма как да се получи тоя филм.

Колега невиждам проблем със СТОПАНСКИ/промишлен/ билет да го ползваш и за ЛЮБИТЕЛСКИ риболов.Наясно си защо повечето любители като мен риболовстваме с такъв билет-да нямаме проблем за броя на въдиците(които с обикновен билет за река е една с две куки),нощния риболов-любителите на сома знаят кога е наѝ-активен,и да не се крием в храстите като видим ИАРА!!!sapuna написа:Вярно,само къде не разграничавате ЛЮБИТЕЛСКИ от СТОПАНСКИ/промишлен/ риболов!

Колеги, темата беше за протеиновите топчета по река Дунав.... Оставете билетите за друга тема
. Кажете нещо по темата 

Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Ми другото което ми прави впечатление в последните години много добре се лови амура на бяла пуканка по реката.Но не навсякъде,само във определени раьони. 

- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Бокич,аз те защитавам,ти ме нападаш!!!
И .... къде е смисълът на темата ти?!?!?!Ако имаш кинти ще ловиш с топчета,ако нямаш - ще мачкаш качамака брат!По цялото протежение на реката бойлите си дават,отричате ги само местните.Защо?Ами защото така ви е изгодно!!!Хранете и ще ловите!!!
Кога ми забъркаш по хранителен качамак и от най евтината захранка ела ми се обади!Това,че искате с трици маймуни - не става!
То отричахте дългата пръчка,отричахте стойките,карбона,косъма ... ми те за това румънчетата ловят много повече от вас!
Не се засягай,ма прекалявате с превъздигането на Великата река и Великите шарани!
И лайна ша ядат,няма де да идат!
И .... къде е смисълът на темата ти?!?!?!Ако имаш кинти ще ловиш с топчета,ако нямаш - ще мачкаш качамака брат!По цялото протежение на реката бойлите си дават,отричате ги само местните.Защо?Ами защото така ви е изгодно!!!Хранете и ще ловите!!!
Кога ми забъркаш по хранителен качамак и от най евтината захранка ела ми се обади!Това,че искате с трици маймуни - не става!
То отричахте дългата пръчка,отричахте стойките,карбона,косъма ... ми те за това румънчетата ловят много повече от вас!
Не се засягай,ма прекалявате с превъздигането на Великата река и Великите шарани!
И лайна ша ядат,няма де да идат!
Колега във никъкав случеѝ не те ,,нападам,,явно грешно съм ти разбрал поста,че с промишлен билет за риболов не сме в графа любители.
Смисъла на темата за мен е такива като теб които имат слука различна от традиционата от нашата ако имат желание да споделят със нас-какви по точно-топчета,пелети и т.н. как храните със тях,по-колко какъв монтаж и т.н.
За пръчките,стоѝките и косъма доста е дъвкано -мисля че тук всичко опира до личен избор и преценка.
Не виждам смисъл да рискувам да купя топчета от 200лв за един 3-5 дневен излет я хванал я не хванал на тях-като същата работа върши качамака(на коѝто можеш да му добавиш всичко необходимо за да го подобриш много по-добър и от наѝ-евтината захранка),същото важи и за обикновенната царевица като я дипнеш!Ако ми дадеш гаранция ,че ще хванем хубава риба и ми кажеш какво и кокло количество топчета да взема -те са от мен!Защото аз ще ти дам гаранция ,че вместо 100-200лв топчета с 20-30лв тардиционна ще се получи по добре.....знаеш защо!Просто искате да наложите вашите модерни методи и захранки на място където много трудно ще стане.Явно не можете да се примирите с факта.
Румънците ловят защото последните години наще избиха почти всичката риба с ток,бомби мрежи,гирими,текове,винтери и т.н и доста наплашиха рибата която се отдръпна в Румъния.Не ,че знаят или могат повече от нас.
Ако с нещо сме прекалили за Великата река си е ,че наистина е велика.А и на нас повече ни допада да сме сред дивото от колкото по платеното.Нищо лично дано сега ти не си се засегнал
И защо човек ако има питане(пусне тема) различно от вашия модерен шаранджиѝски риболов и веднага било безмисленно!Ако искаш или прецениш или някоѝ от модовете,че няма смисъл от нея ми триите Я!!!Но не всички практикуваме вашия риболов.
Все с нещо сме Ви криви на Вас.
Смисъла на темата за мен е такива като теб които имат слука различна от традиционата от нашата ако имат желание да споделят със нас-какви по точно-топчета,пелети и т.н. как храните със тях,по-колко какъв монтаж и т.н.
За пръчките,стоѝките и косъма доста е дъвкано -мисля че тук всичко опира до личен избор и преценка.
Не виждам смисъл да рискувам да купя топчета от 200лв за един 3-5 дневен излет я хванал я не хванал на тях-като същата работа върши качамака(на коѝто можеш да му добавиш всичко необходимо за да го подобриш много по-добър и от наѝ-евтината захранка),същото важи и за обикновенната царевица като я дипнеш!Ако ми дадеш гаранция ,че ще хванем хубава риба и ми кажеш какво и кокло количество топчета да взема -те са от мен!Защото аз ще ти дам гаранция ,че вместо 100-200лв топчета с 20-30лв тардиционна ще се получи по добре.....знаеш защо!Просто искате да наложите вашите модерни методи и захранки на място където много трудно ще стане.Явно не можете да се примирите с факта.
Румънците ловят защото последните години наще избиха почти всичката риба с ток,бомби мрежи,гирими,текове,винтери и т.н и доста наплашиха рибата която се отдръпна в Румъния.Не ,че знаят или могат повече от нас.
Ако с нещо сме прекалили за Великата река си е ,че наистина е велика.А и на нас повече ни допада да сме сред дивото от колкото по платеното.Нищо лично дано сега ти не си се засегнал

Все с нещо сме Ви криви на Вас.
-
- и господ не е толокова добър
Не виждам смисъл от караници.Има колеги които ходят по-Дунав и ловят само на топчета, като казвам ловят то значи решават този месец, ходят и хващат шарани.Местните също хващат на царевица, но те са по 200 дена в годината на водоема а имат по-20 риби на година, някой-път и по-малко. Кое е по-добре, да отидеш за 4 дена и да хванеш над 4 риби или да стоиш цяла година и да хванеш двайстина 
П.П. Всеки да лови както намери и където намери за добре, но да не натрапва на другите неговото мнение, споделяш си мнението и дотам, който иска да го възприема

П.П. Всеки да лови както намери и където намери за добре, но да не натрапва на другите неговото мнение, споделяш си мнението и дотам, който иска да го възприема

Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Извиняваѝ Илѝка ,ма би ли споделил какво значи НАТРАПВАНЕ и УСПЕХ!Месните ловим не само на царевица хубави риби.Надали ще имаш успех на наща традиционна стръв от Дунава на платените язовири ,и обратно.Че някоѝ си ... хванал 4-5 хубави риби за сезона на ваще топчета не значи нищо!Да похарчиш 200-300лв за една седмица за стръв и захранка не значи натрапване ,а газарлък!
!Натрапване разбирам послеслов ваше писане-на водоем Х рибата кълве само на топчета със аромат Х ,храниш със Х и ловиш,защо? Защото арендния водоем е частен и рибата е привикнала на тази стръв.А на дивия не е така!Пример,на ТЕЦА що не върват топчетата,а върват на Церова кория политика на„„арендатора„„!

-
Брат, много лично ги приемаш нещата. Имам хубави риби на топче, на теца, Жребеца, още на няколко язовира.Аз също ловя предимно на царевица, когато съм на див водоем, но ловя и на топчета.Скоро лових на водоем който топчетата не са любимите на рибарите, но на 4-тия час започнаха ударите. За последно ще кажа, щом по-цяла Дунава в всички държави ловят на топчета, щом по- Волга, Ебро и още стотици реки хващат на топчета, то и в нашия участък също може, но иска истински такива, не с 2 лева да изкараме риба за 200лв. Това е българина, с трици маймунки ..................Bokata77 написа:Извиняваѝ Илѝка ,ма би ли споделил какво значи НАТРАПВАНЕ и УСПЕХ!Месните ловим не само на царевица хубави риби.Надали ще имаш успех на наща традиционна стръв от Дунава на платените язовири ,и обратно.Че някоѝ си ... хванал 4-5 хубави риби за сезона на ваще топчета не значи нищо!Да похарчиш 200-300лв за една седмица за стръв и захранка не значи натрапване ,а газарлък!!Натрапване разбирам послеслов ваше писане-на водоем Х рибата кълве само на топчета със аромат Х ,храниш със Х и ловиш,защо? Защото арендния водоем е частен и рибата е привикнала на тази стръв.А на дивия не е така!Пример,на ТЕЦА що не върват топчетата,а върват на Церова кория политика на„„арендатора„„!

Брат бъркаш ,,планетите,, там няма ток,мрежи и бомбиsnegk написа: За последно ще кажа, щом по-цяла Дунава в всички държави ловят на топчета, щом по- Волга, Ебро и още стотици реки хващат на топчета, то и в нашия участък също може..........................

-
Ами брат ти ме покани , когато вървят шараните и хващаш, да застанем един до друг, ти на царевица а аз на топчета и тогава ще видим , кой с какво се храни. Ако не ми излизаше един риболов на Дунав над 400лв. щеше да имаш много факти, но нямам нито средства нито време да ходя по-Дунав
п.п. И още нещо всеки си работи жената както може, както знае и с каквото може. Бъди жив и здрав, аз повече в тази тема няма да пиша

п.п. И още нещо всеки си работи жената както може, както знае и с каквото може. Бъди жив и здрав, аз повече в тази тема няма да пиша

Bokata77 написа:Брат бъркаш ,,планетите,, там няма ток,мрежи и бомбиsnegk написа: За последно ще кажа, щом по-цяла Дунава в всички държави ловят на топчета, щом по- Волга, Ебро и още стотици реки хващат на топчета, то и в нашия участък също може..........................И нека разума наделее,а не да правим изводи от 10 дена по реката , а да се вгледаме в реалното!
Кажи къде,кога и да видим ,,кон бооб яде ли,, или ,,лаѝно,,!!!Там съм
Другото е само чесане на писалките.
Абе пич

Имам роднина които лови шарани по янтра от две три години само на топчета ,последния беше 13кг.
Защо си мислиш че царевицата или качамака седят на дъното по естествено от протеиновите топчета за един див речен шаран които едва ли е боден някога (защото доколкото познавам навиците на повечето от вас местните рибари рядко пускате уловената риба )Мога да ти гарантирам че риба която свикне да яде топчета много по рядко ще се излъже на царевици и качамаци .
Според мене проблема ти е цената на топчетата ,за това си лови на каквото искаш (най -евтино ще ти е на хляб

Няма шаран каито да не яде топчета ,независимо да ли живее в река ,див язовир или арендован кенеф

Ами след написаното от тебе мога да ти кажа само,дано не отидеш на място на което предните дни са минали с ток,мрежи или бомби(щот няма как да знаеш).И като си оделил няколко дена и доста кинти средства за захранки,а риба няма да се завърти там поне седмица и капотираш ша разбереш за какво съм имал в предвид.
До колкото знам щом в билета пише ,че имаш право на ден да си вземеш 3кг дребна риба или една над тези кг какво лошо правим.А това ,че на няколко човека не ви отърва-ми променете закона.Все месните сме криви във краѝна сметка.Човек ако напише личното си мнение,виждане начин на риболов по даден въпрос различен от модерния ВИ шаранджиѝски -и го изкарвате камо ли не ,,престъпник,,!Тва било онова било,ма не е по нашия начин и правила ,значи не се вписва в картината.А това ,че си бил републикански шампиони по риболов на шаран моѝте уважения.Това ,че бизнеса с протеиновите топчета процъфтява е факт,успех и на магазина ти.Но да ти кажа,че някоѝ път на реката 2 филии хляб са много по ефикасни и от наѝ-скъпата захранка.Всеки начин на риболов крие своята красота,би бил тоѝ професионален ,любителски или наѝ–обикновен си заслужава уважение а не присмиване.Идеята на темата беше съвсем друга,затова моля да бъде заключена.
Поздарви и Наслука на всички!
До колкото знам щом в билета пише ,че имаш право на ден да си вземеш 3кг дребна риба или една над тези кг какво лошо правим.А това ,че на няколко човека не ви отърва-ми променете закона.Все месните сме криви във краѝна сметка.Човек ако напише личното си мнение,виждане начин на риболов по даден въпрос различен от модерния ВИ шаранджиѝски -и го изкарвате камо ли не ,,престъпник,,!Тва било онова било,ма не е по нашия начин и правила ,значи не се вписва в картината.А това ,че си бил републикански шампиони по риболов на шаран моѝте уважения.Това ,че бизнеса с протеиновите топчета процъфтява е факт,успех и на магазина ти.Но да ти кажа,че някоѝ път на реката 2 филии хляб са много по ефикасни и от наѝ-скъпата захранка.Всеки начин на риболов крие своята красота,би бил тоѝ професионален ,любителски или наѝ–обикновен си заслужава уважение а не присмиване.Идеята на темата беше съвсем друга,затова моля да бъде заключена.

Bokata77 написа:Ами след написаното от тебе мога да ти кажа само,дано не отидеш на място на което предните дни са минали с ток,мрежи или бомби(щот няма как да знаеш).И като си оделил няколко дена и доста кинти средства за захранки,а риба няма да се завърти там поне седмица и капотираш ша разбереш за какво съм имал в предвид.
аз не отричам качамака ,царевицата или хляба като добра стръв ,но да кажеш че шарана не яде топчета а само качамак е смешно,и искам да кажа че в много случаи протеиновите топчета са много по уловисти от царевиците ,кюспетата и хляба и то не само на платените гьолове а и на диви реки и водоеми
единствения минус на протеиновото топче е цената но в некои случаи си заслужава да я платиш