какви са блесните

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Аватар
jagger1
разбира нещата
разбира нещата

Re: какви са блесните

Мнение от jagger1 »

Мунчо написа:Kолеги, няма единен стандарт за размерите и масата на блесните. И в тази връзка е хубаво човек да е имал досег до по-широко разнообразие от примамки, за да може да си направи сметката кое точно на кое мяза. "По-широкото разнообразие от примамки" се постига с придобиване на повече такива, а не зацикляне на постулати от сорта ""Моска" 2 е номер 1!".
Колеги, много е прав Мунчо. Няма единен стандарт за размерите и масата на блесните. А и досегът с тях е най-важен. Аз отдавна съм престанал да гледам номерации. Или, ако все пак гледам, то е по-скоро да ориентирам продавача, какво ми трябва. Иначе, с годините, човек свиква така: Око да види, ръка да пипне, водата да завърти, да усетиш примамката, въртейки манивелката, пръчката ти да трпне, на рибката да се хареса. Другото с номерацията е за удобство, ама няма стандарт. Защото, блесни с еднакво тегло, с еднаква големина, от различни фирми, но с различно листо или утежнение (като конфигурация и форма), се държат различно във водата. Имах преди около 30 години едни перфектни френски блесни. На тях нямаше номер или нещо, което да ти носи инфо. Бяха жестоки. Ама бяха. Посях ги преди доста време. Запомнил съм обаче формата на листото, шарката на блесната и утежнението. Опитвах се много време да си намеря такива блесни, дори да комплектовам нещо подобно, но без успех. Нито на тегло ги докарвах, нито на листо, нито на въртене. Та всичко е относително. Много е прав Мунчо.
Риболовът е като песен, която можеш да слушаш цял живот. И колкото повече я слушаш, толкова повече ти се пее. Няма насита, няма спиране. А ако тази песен се запее и с приятели, тогава концерта е доживотен.
Аватар
Drago
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Drago »

Мен тази с точките ми прилича на блесните, които едно време им викаха калинки.
Имам доста от тях сбрани. Баща ми и неговите дружки на тез калинки що риба са извадили по Струма, а и аз проходих с такива. Но както казва бащата едно време с 0,20 дето излита на масури, пръчка в най-добиря сличаю стъклопласт въпросните калинки и не можеш да смогнеш на риба, но освен всичко друго казва реката си беше в естественото корито, паднали дървета, пдомоли и т.н. Сори за отклонението.
Та тия въпрсони калинки им викаха че новите не ловят демек бяха се появили "ментета" които се въртяха кофти.
niki76
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от niki76 »

Калинките ги пробвах,ама наистина не се въртят добре и спират даже.Трябва да се тунинговат малко -ама КАК.
Още едно хвърляне и тръгвам.....
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

stancom написа: така не развъртат добре, но им сложи едно по-голямо манисто под листото и стават много добри въртележки.
:wink: :wink: :wink: :wink:
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”