Въпроси за едни воблерчета?

Модератори: Павел Иванов, sestrata

tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Въпроси за едни воблерчета?

Мнение от tiso »

bobo_33333 написа:
Не знам кога си ползвал воблер за риба,но основно по активна е вечер преди мръкване.
Говоря за кефал ,костур ,бяла и щука.
Много пъти ,по здрач,при риболов на рибе ,на плувка,кефала ми лапа плувката,така че тогава и на молив и на воблер като ,,дръвце ,,ще лапа. :)
Аааа бе хора ,казвайте ги тея важни неща по-раничко !!!
За туй ,следващия път шиманото у коляно и в камината.... и като стане над вечер, с една връв и две кутии моливи на рЯката.
пп само за протокола - по едрите клЯнове дали няма да лапат и фолмастери ? :?
Националният ни отбор по допинг беше заловен да вдига.... щанги !
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

следващия път шиманото у коляно и в камината...
Туй за шиманото много верно :lol: ,особено ако нема риба и ряката.

п.п.
Особено зимата ,супер бистра вода и при по ,,игрив,, воблер ,визирам кефал,направо бяга от примамката,а съм виждал как плува подир един воблер във формата на скаклец,на колега, че и някой го лапаха.
Същото и по рано,преди 2-30 години,когато нема воблери,земаше на плувка на умряла рибка или на парче,а от живата ,като мръдне и го фаща токът през два вира у третия :wink:
Аз там съм пораснал...
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Аз май не се изразих съвсем правилно, не давам съвет на никой да купува китайски воблери, аз не бих го правил. Но при положение, че на автора на темата вече са му попаднали по един или друг начин, нищо не пречи да ги пробва :drinkers:

А като съвет на тези, на които не им се дават пари за читави воблери, давам идеята да се научат да си ги правят сами. Самоделките ловят, това мога да го гарантирам, когато се понаучите, разбира се. А и самото правене на воблери, ще ви научи да преценявате един воблер, като го разгледате и подържите. Разбира се, това може да се научи и без да правите, но тогава трябва да купувате доста :lol:
А китайските воблери, купени в миналото, стават за части :lol:

И да вметна, че проблемът на воблерите боклуци не е във формата, така че, няма смисъл да се показват снимки и да се пита дали стават. Обиновено не са утежнени правилно, не са симетрични или траекторията на топчетата не е, каквато трябва да бъде.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

bobo_33333 написа:Особено зимата....
Колега ,трябва да призная че съм силно впечатлен от наблюдателноста ти.
Разбирам пристрастноста ти към алтернативните подходи.
Напълно съм съгласен, че ако един метод днес е правило ,то утре той може да бъде абсолютно изключение.
Естественно има както логични обосновки и заклчения за това ,така и почти задължителна закономерност.
Дай да не се впускаме в това ,кой ,какво,колко, кога и как.
Всеки сам е отъпкал магическия път между спортния риболов и сърцето си и всеки сам го извървява когато е с въдица в ръка.
За едни този път преминава през лични заключения като това, че воблера марка ''дръвце'' може да е уловист понеже видиш ли кефалът понякога е толкова напорист в атаките си ,че дори и молив би била подходяща спининг примамка.
За други пък,точно обратното ,че най трудният кефал е най -желаният.
Съгласи се с мен, той налита не рядко и когато се изплюем във водата.
Трябва ли обаче да ходим с една кофа сополи и да ги щъкаме с прашката само защото сме констатирали това.
Едно е изкуството да направиш най- првилният избор оносно активната игра на воблера и обстоятелствата при, която ловиш риба -температура,осветеност,сила на течение,сезон и т.н.т. и съвсем друго са твърдения като твоето.
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Риболовът, особено спинингът, трябва да разтоварва и да носи удоволствие, независимо от хванатата риба.
Ако някой се ужасява от факта, че може да загуби примамка от 20-30лв, защо трябва да се измъчва от притеснения, заради някоя риба повече :lol:
На някои им харесва да ловят със скъпи примамки, други се радват, че са успели да хванат с блесна за 1лв, трети си дялкат сами примамките, важното е всички да са доволни :drinkers:
Уловът при спининга е относителен, радостта от успеха може да бъде продиктувана от риба, хваната на бирена капачка, например :lol: За някои това може да е смешно, но по същия начин и ние понякога сме смешни за ловящите на жива стръв, когато се мъчим с железата, пластмасите и дърветата :wink:
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Който му разбира ,ще им намери приложение , въбще и изобщо не му требе да копа и да рови като трудовак.
Освен за части,стават и за ключодържатели,като се махнат тройките и ги давай на децата,дано ги запалиш по риболова :lol:
Аз там съм пораснал...
Аватар
rivertundja
новобранец
новобранец

Мнение от rivertundja »

:)Голям смях пада тук.Вече в почти всеки магазин ги продават,не че казвам да се купуват.Започни с тях като за начало,а на заплата отдели 50-100лева и стартирай с нещо изпитано и качествено,може и Салмо....наслука ...
SPINING FOR LIVE...!!!
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

bobo_33333 написа:Освен за части,стават и за ключодържатели,като се махнат тройките и ги давай на децата,дано ги запалиш по риболова :lol:
Кратко обобщение.
Те са най -добрите ключодържатели сред воблерите и най- добрите воблери сред ключодържателите.
Въобще класика в жанра.
Аз все пак съм за лопатата !
Тук се сещам да споделя мнението си относно такива фалшификата имитиращи лайт и ултралайт примамките на рапала, салмо и голди.
Изключителна изработка от към външен вид ,като тя в никакъв случай не отстъпва на оригинала.
Разликата разбира се е в липсата на надпис.
Което всъщност е най- красноречивият факт, какъв е замисъла на производителя.
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Колегата пита в темата общо казано -ко да ги прай? :wink:
Попаднаха ми едни воблери и не знам нито какво са нито за какво да ги използвам
Никъде не пита дали трябва да се купуват и кой пичели от това.
Аз там съм пораснал...
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

bobo_33333 написа:Колегата пита в темата общо казано -ко да ги прай? :wink:

Никъде не пита дали трябва да се купуват и кой пичели от това.
Така е.
Нека бъдем обективни.
Вариянтите ''ко да ги прай'' горе долу са следните.
1. Моето предложение -лопатата.
2. Твоето -ключодържател.
3. На един от колегите- да ги пробва (може да има някой балансиран)
Има още вариянти разбира се.
да ги продаде.
да ги забрави.
да ги глътне.
да ги подари.
да ги върже на асмъта си , да плашат скорците.
и разбира се до колкото е възможно -да лови риба с тях.
Вариянти много.
Той трябва да избере най- оптималният, а ние да му помогнем в избора.
Нали за това е форума -да си помагаме. :drinkers:
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

Толкоз с интерпритацията на китайчетата.
Ще си позволя малко да се отклоня от темата и да коменирам един твой анализ.
Не за друго ,ама щото ме попита дали съм ловил на воблер :wink:
та относно твоето малко откритие
Особено зимата ,супер бистра вода и при по ,,игрив,, воблер ,визирам кефал,направо бяга от примамката,а съм виждал как плува подир един воблер във формата на скаклец,на колега, че и някой го лапаха.
Същото и по рано,преди 2-30 години,когато нема воблери,земаше на плувка на умряла рибка или на парче,а от живата ,като мръдне и го фаща токът през два вира у третия
ще кажа следното.
Не знам дали ти е правило впечатление но обектът на нашето хоби е насочено основно към студенокръвни животни.(разбира се освен в случаите, когато се прибираме с патки в къщи)
Та ... студенокръвните животни имат метаболизъм зависим от околната температура.
Един кефал няма как да се впечатли от примамка със силно активна игра ,ако той се намира в студена среда.
Метаболизмът му в такива случаи е забавен ,той е ленив и бавен и най- естественното нещо за него в такъв случай е всичко около него да има същото държание и аналогични движения.
Ако покрай него мине примамка с неподходящите за условията движения ,той не само че няма да я атакува ,но дори напротив,ще си плюе на петите.
Колкото и странно да е такива разлики има и при еднаква температура ,но при разлчно движение на водата.
Кефал обитаващ средно или силно течение има по- ускорен метаболизъм от колкото неговия събрат живеещ в дълбокият и тих вир.
Елементарно -първият изразходва много повече енергия.
Рибите в зависимост от тези си състояния, се впечатляват от различната скорост и игра на примамката.
В никакъв случай обаче не казвам ,че тя трябва да не играе въобще.
Просто проводката е съвсем различна при различните условия.
Воблер замислен и направен с много активна игра се държи по- добре в случаите на бавно водене ,докато този с по-пасивна, буквално спира да се движи и тогава вече говорим за твоите моливи.
Така е и при повечето риби като изключа еволюиралите по различен път михалци ,пъстърви и други.

пп ти не беше ли онзи който се разхождаше с приятелката си на Стамболийски, по време на забраната ? :ANAL:
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Горното е абсолютно вярно, а бих добавил и изобилието на храна във водоема, която обикновено е повече в по-големите и бавнотечащи реки и създава още повече предпоставки за липса на интерес към примамките. Малките кефали, близо или в пъстървовата зона налитат доста повече, но там храната е кът. А и всички сме виждали, препичащи се на слънце големи кефали, в затворени водоеми, които не се впечатляват от нищо :lol:
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Драги колеги,редовите неизвестни войници на китайските воблери ,особено тези до 5 см и на цени по 2-3 лева,изобщо не трябва да се пренебрегват.Ако така или иначе бъдат заприходени,следва да се пробват във всякакви климатични и теренни условия.Някои от тях крият страхотна изненада както с игра,така и с уловистост.Разбира се,това съвсем не означава,че не следва да се купуват воблери от утвърдени и доказали се марки и модели /имам къде един кашон среден размер/.И от "Рапала"съм попадал на "дръвцета",пък струват по 14-18 лева "дървото".
tiso
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от tiso »

INCUBUS написа:И от "Рапала"съм попадал на "дръвцета",пък струват по 14-18 лева "дървото".
Някои ултралайт модели на рапала не могат да се движат пълноценно без туичинг.
INCUBUS
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от INCUBUS »

Да допуснем,че много не го владея туичинга,ама защо всичките ми други от -ба си колко марки,че и български имам вече,правени от колега,все имат някаква игра ?Или трябва да си сменя "чипа"с финландски-да спра мастиката,да почна да се наливам с руска водка от фериботите и да развия склонност към самоубийство или убийство на много хора,че да мога и на ония да им вдъхна малко жувот?Не отричам всичкото "Рапала",разбира се,най-малкото за това,че имам и работещи от тях и че не съм им пробвал всичкото производство-това не ми е възможно физически и икономически.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”