По повод “....фокуса на звуковия конус...”

Модератор: sapuna

m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

Отиваш на язовира ,влизаш хващаш и се прибираш звучи много добре ,ано този филм до преди 25-30г. се е прожектирал в България вече го няма не става .Колкото и често да са или ни се иска да са ударите на големите екземпляри те са рядкос и по голяма ще стават за жалост .Поради тази причина да се търси закономернос при която се лови СОМ е безмислено.Но това дава шан на едно друго иследване кога не се лови.
Изображение
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

видове кльонкове

Мнение от Emo-83 »

Евала бе пичове.Ебати готината тема развихте.Много хубаво ми стана.Научих доста неща от вас.Аз като не сам учил съм пробвал върху себе си.Само дето не съм Сом да ви разкажа.Но от човещкия си опит,който имам съм усетил следното.Гмуркал съм се и са ми кльонкали над главата.Нищо не усещам,а чувам нещо като драскане.Но в басеин пробвах-на ТЕЦА.Тогава усещах вибрация,която ме блъскаше в гърдите.Над главата ми беше Канибала и сменяше кльонковете.Те бяха изпъкнали и тези с по-голямата пета ги усещах по-силно.Не зная защо точно с гърдите усещах тази вибрация.
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Re: видове кльонкове

Мнение от sampo »

Teleto написа:Но от човещкия си опит,който имам съм усетил следното.Гмуркал съм се и са ми кльонкали над главата.
Следващия етап във емпиричните изследвания е изяждане на жива каракуда на 6 метра дълбочина нощем без да се закачите на тройката , а от там до канибализма е само една крачка .. :lol: :lol: :lol:
Това е в рамките на майтапа , но звука който възприемат и активира сомовете за атака , може да се запише и анализира , а до тогава дай боже да не намалее драстично популацията им , та експериментите да се окажат ялови .. :(
На платено не одим !
Хлопалан
новобранец
новобранец

Мнение от Хлопалан »

Теле, с Торбалана сме правили същия експеримент на Ивайловград. И резултатите не бяха никак весели – на няколко метра почти нищо..... Обаче има и нещо друго и затова намеквам за Биологиите.... Ние чуваме звука от кльонка с пълните си с вода тъпънчета /орган който природата ни е дала да използваме във въздуха/... а сома улавя вибрациите със страничната си линия, орган който позволява на рибата да улавя вибрациите излъчвани от друга риба...
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Сампо-опитвал сам всичко за което съм се сетил.Естествено е ,че е глупаво,но сам опитвал.Ти пробвал ли си нещо-и какво.Ако не си опитвал под вода-пробвай над вода.И ако това не става,го направи с 3 пръста.Така няма да те видят колегите от съседните лодки.Само се хваща мазоли на 3-те пръста.МАЙТАПКИ.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

От моя скроме опит разбрах че един добре работещ кльонк трябва да издава плътен и ясен звук без странични хармоници и допълнителни звуци при бучкането,колкото е по голям радиуса на петата толкова звука е по мощен и съответно вибрацията във водата е по силна,тези кльонкове се препоръчват когато сома е на дълбоко и е необходимо по силна вибрация да ги вдигне.От голямо значение е също и радиосът на закръгление т.е. колко е изпъкнала петата.За диаметър на петата кльонковете врират от 32 до 46 мм. при радиус на закръгление от 0 до 16 мм.Също важна роля играе и ръба на самата пета които е добре да е равномерен и остър по цялата обиколка за да се получава равномерно обтичане на петата.Целта е да се получи гладък без изкривявания въздушен тунел под водата при движението на кльонка.Извивката и остротата на ножа имат за цел да запазят целоста на този тунел до излизане на петата от водата-точно и в този момент се получава и звука.За това ножа тябва да е дстатъчно остър по посока на движение на кльонка и колкото се може по тънък но не и прекалено защото се получава тогава странично угъване при замах и звукът излиза провлачен и накъсън.За днес толкова утре пак. :wink:
Аватар
biserpp
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от biserpp »

разпределянето на звуковата вълна не е един и същ в плътна среда и във въздух.
различните честоти се разпределят по различен начин и имат различна дълйина
Изображение
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

е затова си бях заръчал водолази...да изследвам повечко някой неща...имаме вече наблюдения...но за тях по натам..раничко е още!

незнам защо толко гоните практиката да покрие теорията ??? ами има си неща за който само той...може да отговори...за сома иде реч....важно е да сме близо до това да го вдигаме и докарваме до нас....ако не първия...10 тия ще захапе...

а кога и как........е тва в час по теория няма да научите и да оспорите...само в час по практика ще стане

добре дошли след 5 години с данни отново тук...

:lol: :lol: :lol:

аз ги натрупах над 10 и още му се дивя на кълването....за вас незнам!

ще ви се с теория само да си изясните всичко...ама нема да стане...вервайте ми!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

успех във ваната с кльонка :lol: :lol: :lol:

академично кльонкане...айде въвеждам нов израз от днес :lol: :lol: :lol:
Господ може всичко чада мой !
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Помислете и върху следното. Колко пъти сомът се вдига на 20-30 и даже на 50 м от лодката, без да сме направили дрейф от тази посока. Значи вълната се разпростира доста и настрани. Същото се получава, когато минат на влачка покрай теб - много често имат удар. Т.е. рибата се е вдигнала някъде около теб и търси.
Другото, което ми прави впечатление (ноа може и да не съм съвсем прав :oops: ) - късна есен, когато се търси на по-голяма дълбочина (да речем 15-20м и повече), повечето удари са на въдицата, която е по диагонал на кльонка, а не на тази под кльонка. Поради тая причина така и не можах да се затворя тая есен. :cry:
От Въча по-хубав няма.
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Това Калине с въдицата е внушение.На тъкава дълбочина 2 м разлика-или не съм те разбрал.
kalinux
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от kalinux »

Да, примерно на 16 м дълбочина и двете въдици, но едната линия е точно под кльонка и другата по диангонал да речем на 3м. Няма парашут - свободно въртене из района. Просто имаше такава статистика, но може причината да е друга - по жива рибка, по-малка кука. Знам ли. :roll:
От Въча по-хубав няма.
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

много неща са в играта....трудно може да се каже кое е...трябва да сложиш всичко в равнопоставеост и тогава да изследваш....а това е адски трудно.

Работят и 4те пръчки в лодката...имам некакво мижаво обяснение по въпроса ма си е за мен!
Господ може всичко чада мой !
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”