По повод “....фокуса на звуковия конус...”

Модератор: sapuna

Хлопалан
новобранец
новобранец

По повод “....фокуса на звуковия конус...”

Мнение от Хлопалан »

Здравeйте колеги – нов съм – снощи се регистрирах. Сега..., малко е кофти първия ми пост да бъде заяждане...а вероятно е Отец Ми Го....... да го възприеме точно така, ама няма как по друг начин да го напища :oops: Покайвам се, Отче Нафърфорий и грях непростим сторвам, като споря светите твой писания ама изпаднал си в заблуда някаква и в заблуждение черно въвеждуюш овчиците /овните/ твой заблудени....амиин!!!

Майтапа настрана и сериозно – няма при кльонкането такова нещо като звуков конус и фокус. Нито на 4, нито на 7, нито на 77м. Въобще такова понятие “звуков конус” във физиката се използва само за обрисуване фронта на ударната вълна при свръхзвукови скорости. Повече справки - в учебника по физика за 9 клас! Тая грешка /грешчица/ в интерес на истината, не е само на отеца – повсеместна е и идва от картинките в списанията. При сонарите /ехолотите/ е съвсем друго – там найстина има лъч /конус/ ама имаме не звук, а ултразвук /механична вълна с честота над 20kHz/. Колкото до кльонкането - важат класическите закони за разпространието на звука в плътна среда. Звука във водата се разпространява под формата на сферични вълни със скорост /1500м/s / около четири и половина пъти по-голяма от тази във въздух - 331м/s и на ~ 4,5 пъти по-голямо растояние. :idea: Дано съм бил полезен на някои колеги които имат сонари и се чудят защо сома удря най-често без сонара непременно да го даде. Не е само до настройките на уреда ами най-често добичето идва от майната си... и понякога го дава във външния лъч, понякога във вътрешния, а понякога и никъде, защото е минал над въпросния конус /лъч/, който на 10м под лодката /при най- разпространените, двулъчеви сонари/ е с диаметър 10м и то външния /по-неточен/, а вътрешния/същински/ лъч - само 3 метра /една трета от дълбочината/! :wink:
masssimo
новобранец
новобранец

Мнение от masssimo »

Праведни са писанията ти, братко! Между другото съм нещастен доцент по физика, ама на сома хич не му пука от тая работа, че даже и не знае май. :D :D :D Рибешки му работи! А, добре дошъл на борда! :D
Аватар
asini
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от asini »

За полезен може да си бил ама със сигурност обърка много хора с написаното :!::!::!:
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

Я да видим дали съм прав :!: :?:

от 0.01Hz до 5Hz - инфра звук

от 5Hz - 18 KHz -звуков диапазон чуван от човека

от 18 KHz - 200 KHz - ултра звук
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Браво бе Хлопалане-това исках да чуя.Точно така се получава.Усещах го но нямах нужните знания да го обясня така точно.Не му отговорих на отчето,защото трябваше да кажа-глупости без да мога да ги обясня толкова добре.Моля ви се,обаче да не го нападаме.Той е човек,които има своите качества и знания-особенно за сома.Нека да бъдем добри.А за ЖОРО имам идея.Той може да помогне на всичките ни.Само трябва да намерим струната по ,която да дрънкаме.Богат човек глупав няма-а той етакъв.И на живо въобще не е лош.Никой не е истокан от полужителни качества.НО ВСИЧКИ ГИ ИМАМЕ.
отец Ми Го Нафърфорий
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от отец Ми Го Нафърфорий »

Хлопалане, не съм доцент по физика...но съм човек който наблюдава дискавъри, нешънъл географик итн все подобни нещица...та когато е имало случай да обяснят в предаване звуков импулс който идва от повърхноста винаги е рисуван като конус...незнам защо...та в тая връзка искам да попитам ти как отчете звука от удара на кльонка във водната среда в hz ??? Не съм убеден в думите ти защото са в разрез с практиката... :idea: опитвал съм хиляди пъти преместване или донаместване на стръвта...мога да ти кажа че ефекта е поразителен...опитай и ще видиш...а относно неотчитането на идващ сом на сонара...да случвало се е и ще се случва...описах го като странично идване...казано по риболовно му! Та...как се разпространява научно звука във водата незнам, но : винаги е рисуван като конус...аз също мисля че е така...опитайте това което ви казах и ще се убедите сами...

Емко не се радвай толко де, никой не ме хапе бре...просто уточняват хората научно някой неща...забравяйки поговорката че това което го пише по книгите не се ражда по нивите...

прясно инфо от Ивайловград да ви дам от вчера и днес щото съм там : тишина...на влачене също....някакво мъртвило е настанало...

това от мен....а за конуса все си мисля че съм прав...интензитета на звука е най силен в точката на отдаването му....от тук натам...е ред на конуса...и съм убеден че е така :idea:

ще ме принудите да се обърна към доста компетентни хора в тая област за да търся инфо....чудя се да го правя ли аз или да оставя вие да се главоблъскате...защото аз за себе си съм доказал нещо което работи и е така !...докажете си го и вие и тогава ми говорете...
Господ може всичко чада мой !
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Отче-а бе пусни стръвта на 15м. от лодката с плувка и ще видиш ,че сома я намира безпогрешно.Направи го с една въдица.Само няма да я виждаш със сонара.
Аватар
iogo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от iogo »

Тази година на Стамболийски един познат съвсем скорошен кльонкаджия оставяше плувките си да се отдалечат значително от лодката.
Повечето от по-старите колеги му се подиграваха доста но той си ловеше толкова колкото и те ловяха.

ПС:Ловеше се на плувка защото сомчетата бяха до 3-4 килограма.
Друг е въпроса дали е редно да се прибират такива риби.
Аватар
sampo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от sampo »

отец Ми Го Нафърфорий написа:а за конуса все си мисля че съм прав...
Не съм адвокат на "отец Ми Го Нафърфорий" , но рупорните тръби , използвани за разговори на по далечни разстояния във флотата не са ли потвърждение на хипотезата му за конично излъчване на звука при кльонк със вдлъбнал профил ?????
Вероятно и кльонка със профила си , /както рупора/ играе ролята на акустичен усилвател и коректор на характиристиката на излъчване на звуковите вълни във водна среда ..
Иначе
звукът също се предава през газове, течности и твърди тела..
При нормални условия скоростта на звука е:
* Във въздух — 330 м/с.
* Във вода — 1500 м/с.
* В твърди тела — 2000—6000 м/с.
Звуковете биват тонове и шумове.
Тоновете се получават в резултат на равномерното периодично трептене.
Непостоянният брой на трептенията за единица време поражда шум.
Инфразвукът е звук с честота, твърде малка, за да се улавя от човешкото ухо — по-малка от около 20 Hz.
Установено е, че инфразвукът може да причини чувство на безпокойство или страх.
Много от тях описват чувства на тревога, безпокойство, дълбока тъга, нервност или страх, сякаш ги побиват ледени тръпки, по време на откъсите с инфразвук.
В музиката към някои филми се използва инфразвук, за да се внуши безпокойство и дезориентация на публиката.
А кой какво възпроизвежда със кльонка си , тонове или шумове , както и характеристиката на предаването им във водата могат да кажат само извадените сомове , но те дискретно си мълчат .. и отнасят тайната си във фризера .. :wink: :wink: :lol: :lol:

PS: нямам кльонк , пълен лаик съм за този начин на риболов , рибата от галерията ми е хващана на тролинг или блесна ..
На платено не одим !
Аватар
milen_bg
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от milen_bg »

а бе тука едни западняци се хвалят с електронна джунджуриика :))) но маи смао се хвалят -няма никакво по точно описание :)

http://fishmagnet.co.uk/Catfish_magnet/ ... agnet.html
m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

тонове или шумове

за жалост и двете са звук и се разпространяват по един и същи начин
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Абе то ще се появи и някои електронен кльонк,ако и не е и измислен вече,гледах една година нещо подобно на Пясъчник и бяха хванали хората едно добро сомче към 15 килца. :roll:
Emo-83
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Emo-83 »

Ако правиме такива кльонкове-по добре е да ходим да си купуваме и сомовете.Къде ще остане нашето участие и майсторлък.Обикновенно това е първата мисъл на всеки,който започва да се учи.Ти уж не си от тия пък какво ти стана.Все едно да си купим машина за ток-по ефективно е.Моите удари не са с еднакъв ритам.Или и тях ще настроим.Не те критикувам а изказвам учудване.
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Щом ги има на запад неминуемо ще се появят и тук но вече се губи тръпката тука си прав,но ще се появят и риболовци туристи,само ще си лежат в лодката и ще чакат рибата да и се хване сама. :shock:
Хлопалан
новобранец
новобранец

Мнение от Хлопалан »

Радвам се, че някои колеги най-накрая отвориха прашните физики и почнаха да преписват стари истини...макар и с недоверие... :wink:
Аз между другото, не съм физик и не се шегувам и не се подигравам, даже съм малко глупав и след разговор с един приятел по повод написаното от Отеца за конуса - реших да се образовам. Имам по-малък брат /15г. ни е разликата/ и от него се снабдих с учебника: ФИЗИКА за 9клас. Автор М. Максимов 2001./задължителна подготовка/ Ако някой е в грешка за сферичните вълни то това е автора и министерството на образованието. Иначе признавам, че по този предмет не помня да съм имал оченка над 3... :)
Предлагам да заебем темата за херцовете, а ако искате да изровим Биологиите и да се опитаме да разберем с кой точно орган “чува” сома и до колко.... /електричните импулси от стръвта, да оставим засега за по-горните класове/.... И тука може да се направи интересен паралел с темата на Телето “защо и кога не кълве” Извън фактическите фактори на температурата, времето, водата и избора на конкретно място, може би и не винаги уцелваме “ваксата”?! Напр. броя удари в серия, диаметър на петата, дълбочина на пускане?? Могат ли тия неща въобще да се унифицират в желязно правило /напр. стръв на 5м, 3 удара, дървен кльонк с голяма пета..../? :shock:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”