Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Враждебна-777-пъстърва
Модератор: sapuna
Re: Враждебна-777-пъстърва
Определено Бат Стан е един от най-добрите професионалисти и състезатели в риболова на пъстърва (и не само...)!!! Лично аз съм чел много негови публикации, статии и коментари с много полезна за мен информация. Така че не се съмнявам изобщо в конкретните съвети, които е дал и предложените тактики. Още повече, че е един от малкото хора, които споделят изцяло и открито своя личен опит, без никакви "тайни"...
Моите лични наблюдения от дискутирания водоем напълно съвпадат с основните коментари в темата, като само мога да добавя, че колкото пъти съм го посещавал, "печелившите" места се менят, т.е. лови се на определени места, но те не са постоянно едни и същи.
Относно изкуствените примамки - не е никак лесно, но при повече упорство има резултат.
Моите лични наблюдения от дискутирания водоем напълно съвпадат с основните коментари в темата, като само мога да добавя, че колкото пъти съм го посещавал, "печелившите" места се менят, т.е. лови се на определени места, но те не са постоянно едни и същи.
Относно изкуствените примамки - не е никак лесно, но при повече упорство има резултат.
- pi4a94
- ще става разбирач
Венци мамин сладък,що скачаш срещу камолата?Може да те изненада с много добри резултати и не мисля,че е мода
Пампо имал съм честта да наблюдавам как лови Бат Стан и на състезания и на свободен риболов.Много неща може да се научат само от наблюдаване.
За 777 странен водоем за мен...може би някоя непозната стръв да работи добре,но има риби и на блесни и воблери.Трябва ходене и "избистряне" на тактиката.... Ако са по-малко хората по-комфортно е да се обикаля.
ПОЗДРАВИ

Пампо имал съм честта да наблюдавам как лови Бат Стан и на състезания и на свободен риболов.Много неща може да се научат само от наблюдаване.
За 777 странен водоем за мен...може би някоя непозната стръв да работи добре,но има риби и на блесни и воблери.Трябва ходене и "избистряне" на тактиката.... Ако са по-малко хората по-комфортно е да се обикаля.
ПОЗДРАВИ

Това може би е най-точното. Що се отнася до стръвта, мога да добавя, че стандартно правило няма. Това се отнася какво за риболов на американка в затворени водоеми, така и при зарибяване с отраснали американки в реки при състезателния риболов.pi4a94 написа:Трябва ходене и "избистряне" на тактиката
Какво може да се добави по темата? Изхождайки от практиката, се сещам на първо време следните случаи на съпоставка на стръв:
Май 2009, Бели Вит, републиканско по пъстърва на стръв: Бях секторен съдия на състезанието. По регламент се лови на бял и торен червей. По някаква причина рибите не искаха да кълват, всеки от състезателите едва беше хванал по 2-3 американки от зарибените. Заради жегата в един момент решиха да починат 10 минути и дадох прекъсване. За майтап гребнах една лешанка с кепчето, закачих я на въдицата на състезателя Борис Бояджиев и заметнах в реката. Веднага удари риба! След това състезанието продължи, но на червеите не искаше да кълве. Като свърши, наловихме лешанки за стръв и американката ги атакуваше много стръвно. Ето ви случай, при който активна по принцип риба отказва да кълве на червей.
Май 2011, Чая на Бачково: Камолата се оказва най-добрата стръв при риболов на зарибени за състезание американки. Резултатът "камола - бял червей" е много в полза на камолата, на 4-5 уловени с камола риби се хваща една на грозд от бял червей или торен.
Юни 2011, пъстървов участък на Искър: При риболов на естествена стръв се получава така, че местната балканка, не знам по каква причина, съвсем не е толкова активна на камола. За сметка на това на лешанка и земен червей си кълве. Подобни наблюдения за кълването на балканката в този регион имат и други колеги, които ловят редовно там. Значи камолата невинаги е резултатна стръв и очевидно има някаква зависимост от мястото. Това обаче е изключение, на повечето места камолата работи много добре.
Август 2011, секретна река с преобладаваща американка: провеждаме няколко излета, при който редувам риболов на стръв (торен червей) със спинингов. При определени обстоятелства, свързани с нивото на водата, дава различен резултат. В една ситуация американките (диви риби, пускани като малки и отрасли до тегло над 500 грама) кълват повече на естествената стръв. В друга блесната се явява по-резултатен способ. Имаше и трета, в която пък рибите искаха определен вид доста брутален туичинг и не атакуваха на нищо друго.
Сори, ако съм ви отегчил. Както е казал Сашо, ходене за риба му е майката. Поздрави и наслука на всички. чакаме леда, а след това откриването на пъстървовия сезон.
-
- разбира нещата
Колеги,ето от мен равносметката от оняденшният излет:Цял ден висене и нито една риба хваната.Имах няколко потапяния на плувката но само това.Риба имаше защото като обиколих гьола повечето хора си хванаха поне по 4-5 парчета,само аз останах капо.Даже мой колега и приятел хвана 6 пъстърви едната от които беше 1.3 кг - измерихме я.НО аз.......нищо,само настинка. повода ми беше 0.10,плувката 2 гр. а куката 10 но беше дебела....незнам дали това е причината но след като всички ловиха а аз не значи причината е някъде в мен....това е за сега.Слде няколко дена пак ще ходя и ще видиме.Искам съвет от специалистите дали да не си взема флорокарбоново влакно и да ми пепоръчате марка и дебелина....това е за сега и наслука на всички
Ми ние цял форум се напъвахме и НИЩО да не хванем – особено като другите са хващали??? Мислех, че е Характерно Само За Мен, а то кво било. Тва е майтап. Надолу някои работи са майтап, а други – не!
Ся скивах къде е проблема. Кви са тия ДВА грама плувка – хем Бат Стан е препоръчал 1.5 грама, а аз не съм го видял. За тва се е опитвало да ти потопи и не е могло – само аз съм виновен, за което се извинявам дълбоко.
Никви 1.5 грама – НАЙ-много 0.75, още по-добре между 0.3 – 0.5 грама. Стръвта явно е била подходяща щом е пипало. Най-често трябва да ги търсиш близо до брега – пред някой храсталак и не ти трябва далечно замятане. От време на време примръдваш стръвта – особено ако си на рибе.
Ако е навътре – пробваш на булдо/без да го пълниш с вода/ или с бомбарда, след което метър – метър и половина влакно с много малка тежест.
Продължавам да настоявам и за основно влакно – поне 0.165 и кука №10 директно на основното – никви поводи. Влакното влияе много по-малко от плувката. Верно че трудно се фърга с лека плувка, но ако ти цепне нещо над кило особено пред храсталака – кви ша ги дъвчем с 0.10 ??? После ша се вайкаме, че нещо едро ни е ударило и ни е скъсало. И няма да ни е за пръв път в живота – да се изложиме по тоя начин.
А ако не ни удари – поне ще ни остане съзнанието за „Безутешното, но Гордо Капотиране” и ша си тръгнем с високо вдигнати глави.
И ако и ся не фанем – не знам ко ша праим.
Предлагам – изтупваме се на гьола сички участници в тая тема и пробваме сичко възможно. Пускаме и съгледвачи – да скиват ония другите, дето ги ловят без да знаят как – какво са сбъркали по линиите и заради коя случайна прищевка на съдбата фащат.
Рано или късно – все ша фанем нещо и ние.
Поздрави и успех.
P.S.
Куката - задължително най-тънката възможна и според мен - трябва да е права. И трябва да изчакаш малко със засичането.
Ха сега да видим дали ша фанем.
Ся скивах къде е проблема. Кви са тия ДВА грама плувка – хем Бат Стан е препоръчал 1.5 грама, а аз не съм го видял. За тва се е опитвало да ти потопи и не е могло – само аз съм виновен, за което се извинявам дълбоко.
Никви 1.5 грама – НАЙ-много 0.75, още по-добре между 0.3 – 0.5 грама. Стръвта явно е била подходяща щом е пипало. Най-често трябва да ги търсиш близо до брега – пред някой храсталак и не ти трябва далечно замятане. От време на време примръдваш стръвта – особено ако си на рибе.
Ако е навътре – пробваш на булдо/без да го пълниш с вода/ или с бомбарда, след което метър – метър и половина влакно с много малка тежест.
Продължавам да настоявам и за основно влакно – поне 0.165 и кука №10 директно на основното – никви поводи. Влакното влияе много по-малко от плувката. Верно че трудно се фърга с лека плувка, но ако ти цепне нещо над кило особено пред храсталака – кви ша ги дъвчем с 0.10 ??? После ша се вайкаме, че нещо едро ни е ударило и ни е скъсало. И няма да ни е за пръв път в живота – да се изложиме по тоя начин.
А ако не ни удари – поне ще ни остане съзнанието за „Безутешното, но Гордо Капотиране” и ша си тръгнем с високо вдигнати глави.
И ако и ся не фанем – не знам ко ша праим.
Предлагам – изтупваме се на гьола сички участници в тая тема и пробваме сичко възможно. Пускаме и съгледвачи – да скиват ония другите, дето ги ловят без да знаят как – какво са сбъркали по линиите и заради коя случайна прищевка на съдбата фащат.
Рано или късно – все ша фанем нещо и ние.
Поздрави и успех.
P.S.
Куката - задължително най-тънката възможна и според мен - трябва да е права. И трябва да изчакаш малко със засичането.
Ха сега да видим дали ша фанем.
- mitko ribara
- ще става разбирач
Колега несе заблуждаваи аз тамживея от 10 ходения там имам само 3 пастърви на блесна а и лятото там е също е слабичко ако пролетта се дръпне некое по нормално рибе.поздрави
Ако ме няма повече от 3 дни във форума ОБАДЕТЕ СЕ В ПОЛИЦИЯТА!!!
-
- разбира нещата
Абе аз съм имал там добри попадения лятото,един път хванахме с мой роднина 10 толстолоба между 2 - 3 кила,един път хванахме 7 пак такива,ловили сме и шарани,но с пъстървата уцелих греда този път но причината си е в мене,сигурен съм.В четвъртък ще ходя пак и ще сменя тактиката та ще видим.Ще пиша какво съм хванал и как.Поздрави и успех на всички
-
- новобранец
Ogi, a kude beshe zastanal?Tova sushto ima znachenie. Zavisi ot atmosfernite usloviq obache, nqma fiksirano mqsto.

-
- разбира нещата
Бях точно зад кенефа...пада се срещу заведението точно.Там няма шавари и явно пъстървата не се върти там.Гледам всички застават в началото...най много хора има там.Но на мен и линията не ми беше добра,голяма кука и плувка....в четвъртък ще ходя пак и ще сменя всичко та ще видим,ще пиша какво съм направил....
h1 колеги да искажа моето виждане с моите над 30 излета на 777 камолата е номер 1 не от тази година а от както същесвува на 2 място е малко рибе между 4 и 6 сантима и след това всякаква друга стръв както знаете пъстърва е всеядна. По вьпроса с линията 0.12 повод а когато взима много добре сменям с 0.14.Основно сьщо 0.14 плувки тьмни буренца между 2 и 3 грама според сависи от времето. повода го оставам дьльг над 50 сантима за да има максимално естествено движение стрьвта вьв водата. Куките които използвам са между 12 и 4 номер при риболов с камола 4 или 6 номер куката се покрива цялата по трудно я сваля и имам много по редки откачания. дълбочината между 50 сантиметра и до дьното последните ми наблудения че в студа пьстьрвата взима от тьното. от кадето идва и на последък модата да се лови на пасти които са плаващи поради което се лови като последният дропер е опрел в дьното. наблюденията ми за захранката че рибата не се влияе от нея.но още нямам излет без да подхранвам.
С нещо и аз да съм полезен на форума !
Днес излет 5 човека в 9:00 бяхме на вира ! Плътен слой лед около 1.5-2 см. Ако решите да ходите си вземете нещо подходящо за трошене на леда ! Нещо с дръжка , тежичко с около +10 м здраво въже !
Такъми на които ловихме :
Колегата който хвана 3 пастърви на камола. бе с .10 първоначално , след което мина на .18 поради едно скъсване, беше с плувка 5 гр - буре синя с дебела антена, кука 10, повод около 40 санта с дебелина като основното ! След като смени на .18 хвана 2 пастърви и изпусна още 2 !
Аз хванах само една с директен, на повод и основно .14 , кука 14-ка(изглежда по голяма) на Owner за пастърва и стръв камола ! Захранвахме предиодично с пелети , бял червей и мозайка ! Изпуснах 2 , откачиха се ! Хванахме и една на блесна мепс 3-ка ! Замятахме на 5-6 метра преко сили ! Нататък няма как да счупим леда !
Според мен на този вир върху улова на пастърва най голяма роля играе избора на място и периодичното захранване, а не толкова дали са фини такъмите ! Важно е обаче повода да е поне +40 см, и дропера да стъпва на основното ! И е хубаво да не се двига шум и да не се стърчи в близост до водата !
Днес излет 5 човека в 9:00 бяхме на вира ! Плътен слой лед около 1.5-2 см. Ако решите да ходите си вземете нещо подходящо за трошене на леда ! Нещо с дръжка , тежичко с около +10 м здраво въже !
Такъми на които ловихме :
Колегата който хвана 3 пастърви на камола. бе с .10 първоначално , след което мина на .18 поради едно скъсване, беше с плувка 5 гр - буре синя с дебела антена, кука 10, повод около 40 санта с дебелина като основното ! След като смени на .18 хвана 2 пастърви и изпусна още 2 !
Аз хванах само една с директен, на повод и основно .14 , кука 14-ка(изглежда по голяма) на Owner за пастърва и стръв камола ! Захранвахме предиодично с пелети , бял червей и мозайка ! Изпуснах 2 , откачиха се ! Хванахме и една на блесна мепс 3-ка ! Замятахме на 5-6 метра преко сили ! Нататък няма как да счупим леда !
Според мен на този вир върху улова на пастърва най голяма роля играе избора на място и периодичното захранване, а не толкова дали са фини такъмите ! Важно е обаче повода да е поне +40 см, и дропера да стъпва на основното ! И е хубаво да не се двига шум и да не се стърчи в близост до водата !
-
- разбира нещата
Ето и от мене...в четвъртък бях там с приятели,много дебел лед,до обяд чупехме лед и го чистехме с кеповете.Към 11:30 започнахме да ловим - нищо.Имахме камола и рибета но нищо.До мен един човек ги разцепи направо с една зелена паста....хвана най малко 20 риби а аз и моите приятели абсолютно нищо...това е.Бяхме до големия шавар....
-
- новобранец
Оги, стига с тия реклами на тия пасти.
Не са нищо ново и непознато за по- запалените риболовци.
Ефекта от тях е относителен, както и всяка друга стръв.Казвам го от опит. Зависи от "настроението" на рибите.
Имал съм случаи(вчера също), когато си хващам на камола( 5 броя), а тоя до мен на паста си чопли носа и се чуди кво става.

-
- разбира нещата
Да,предполагам,че си прав.....аз съм нов рибар и не съм наясно просто казвам какво видях с тази паста а смешното е,че като си купувах рибетата и камолата предния ден и жената в магазина ми я предложи ама аз като видях цената и се отказах.Но предполагам че ден с ден няма еднакъв така,че някой път дава на камола,друг път на паста или на рибета и така.....но аз като се прибера 0 - 0...и умирам от яд и нерви .....успех желая на всички....тези дни пак ще се пробвам.Незнам само дали да си взема флуорокарбоново влакно за поводи,дали ще има по голям ефект,споделете моля.....
-
- новобранец
хора има ли лед да знам дали може да се лови от брега