Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Враждебна-777-пъстърва
Модератор: sapuna
-
- разбира нещата
Враждебна-777-пъстърва
Колеги,някой може ли да ми каже за враждебна нещо по специфично там за пъстървата.Има ли някакви хитринки за ловенето и или не?Има ли значение с какво влакно си за поводи или няма,че не съм особено наясно.Размера куки също ме интересува какви да слагам,каква плувка и т.н...ще съм благодарен ако някой спец по този риболов ми обясни.Също ме интересува рибиловът на пъстърва там различен ли е от този на реките....благодаря предварително
Re: Враждебна-777-пъстърва
Здрасти колега,
без да претендирам за изчерпателност и пълна точност, мога да ти кажа неща, които ще ти бъдат полезни:
1. Линия - повод не по-дебел от 0.12, ако намериш здраво 0.10 го слагай него. Кука №10-12. Черна плувка 1.5 грама, поводът да бъде поне 40 см. Дълбочина - около метър.
2. Захранка - половин кило бял червей, подаваш го с прашка.
3. Стръв - на камола кълве много добре, може и хайвер да ползваш за стръв, също важи. Куката я прокарвай два пъти през камолата, защото пъстървата кълве деликатно и често пъти я смъква от куката.
4. Често път много добре работи техниката на придърпване, защото пъстървата обича да гони мърдащи неща.
5. Не лови прав, а по-добре седнал, за да не плашиш рибата.
6. Повече риба се върти около стената и по десния бряг, ако си застанал на стената и гледаш към водоема.
7. Често пъти е добре да замяташ на възможно най-голямата дистанция, особено в ден, когато има много риболовци.
Наслука и пиши какво си направил
без да претендирам за изчерпателност и пълна точност, мога да ти кажа неща, които ще ти бъдат полезни:
1. Линия - повод не по-дебел от 0.12, ако намериш здраво 0.10 го слагай него. Кука №10-12. Черна плувка 1.5 грама, поводът да бъде поне 40 см. Дълбочина - около метър.
2. Захранка - половин кило бял червей, подаваш го с прашка.
3. Стръв - на камола кълве много добре, може и хайвер да ползваш за стръв, също важи. Куката я прокарвай два пъти през камолата, защото пъстървата кълве деликатно и често пъти я смъква от куката.
4. Често път много добре работи техниката на придърпване, защото пъстървата обича да гони мърдащи неща.
5. Не лови прав, а по-добре седнал, за да не плашиш рибата.
6. Повече риба се върти около стената и по десния бряг, ако си застанал на стената и гледаш към водоема.
7. Често пъти е добре да замяташ на възможно най-голямата дистанция, особено в ден, когато има много риболовци.
Наслука и пиши какво си направил
Къде се намира камола (ларва на восъчен молец)?... Има ли я масово или само в някои по-престижни магазини?
А относно риболов на пъстърва - в този водоем, в случая, на жива рибка - кубинка или щипок - какви са шансовете?
А относно риболов на пъстърва - в този водоем, в случая, на жива рибка - кубинка или щипок - какви са шансовете?
-
- ще става разбирач
Koлега какво да ти кажа ходя там 2 уикенда..Миналия 3 пъстърви 2 на спининг и 1 на рибе,този уикенд на спининг абсолютния ядец,извадих 2 на рибе имаше още няколко кълванета както и една от качена..Имаше един колега имаше на няква зелено паста няква много гнусна дето мирише гадно ги беше барнал на 1 място точно до дъното ги скъса .Извади според мене над 10 риби...Но като цяло са супер трудни там рибите и повечето колеги си тръгнаха валат..Колкото по близко си намериш място до там дето се влива водата толкова по добре от другата страна риби почти не се извадиха..Това е успех ти пожелавам и сподели в темата за Софийска област резултата.. 
П.П Тая камола я има почти в всеки магазин,но на нас досега опитите са ни доказали ,че това не е нищо повече от белия/шарен червей,щипок,кубинка.В крайна сметка пъстървата си е хищник и ако е активна и нещо не и правят тея тя ще си вземе без значение какво си и предложил ..Същото беше преди години с онова да се нанизват дрождеите на куката,вече гледам никой не го ползва..

П.П Тая камола я има почти в всеки магазин,но на нас досега опитите са ни доказали ,че това не е нищо повече от белия/шарен червей,щипок,кубинка.В крайна сметка пъстървата си е хищник и ако е активна и нещо не и правят тея тя ще си вземе без значение какво си и предложил ..Същото беше преди години с онова да се нанизват дрождеите на куката,вече гледам никой не го ползва..
Не си прав колега, камолата е много по-привлекателна за американката от белия червей. Разбира се, когато рибата е активна, резултатите "камола - бял червей" вероятно ще бъдат съпоставими. В повечето случаи на пасивна риба обаче камолата предизвиква доста повече атаки.fishingmania написа: Тая камола я има почти в всеки магазин,но на нас досега опитите са ни доказали ,че това не е нищо повече от белия/шарен червей,щипок,кубинка.В крайна сметка пъстървата си е хищник и ако е активна и нещо не и правят тея тя ще си вземе без значение какво си и предложил
-
- ще става разбирач
Не знам сяка година измислят се няква нова глупост ,преди години хайвече,преди това нанизваха с някви ластици дрождеите,сега нови глупости .Скоро не съм виждал някой да мята на дрождеи или на хайверчето.Според мен сичко си е работа на рибарските магазини,се някви глупости измислят,сигурен съм че и на тая камола ше и мине файдада след като измислят поредната глупост...
-
- ще става разбирач
Ако има достатъчно риба на всичко ще взима дори и на гола кука(бил съм свидетел как колега извади 5 риби само на гола кука след като на нищо друго не искаше ) ...
Колега аз ходих няколко пъти там и или кълве на всичко каквото подадеш или не ще на нищо.Най-добри резултати имам на булдо с повод около 60 см. и щипок на куката. в повечето пъти се върти около шавара на 1.5-2м от брега.Последният път преди 10 дни не пожела да излезе на плитко а се въртеше на 20-30 м от брега.Наслука
-
- разбира нещата
Благодаря на всички за изчерпателните отговори...в други ден ще пиша какво съм хванал и как....
Колега, извинявай, съвсем приятелски искам да те питам - ти колко часа имаш като преки наблюдения върху риболова на пъстърва с камола в България, за да категоризираш примамката като "глупост"? Ако нямаш, според мен не е сериозно да се определя като "глупост" примамка, която е доказала свойствата си чрез тестване в ред състезания по риболов на пъстърва и свободни риболовни излети. Въпросът в тази тема не беше "на какво да ги ловим, когато се сцепва да кълве на всичко", а "на какво да ловим, когато рибата не иска да кълве?" Мисля, че има известна разлика. Казвам това съвсем приятелски, без да слагам начало на люти спорове, кавги или каквото и да било.fishingmania написа:Не знам сяка година измислят се няква нова глупост ,преди години хайвече,преди това нанизваха с някви ластици дрождеите,сега нови глупости .Скоро не съм виждал някой да мята на дрождеи или на хайверчето.Според мен сичко си е работа на рибарските магазини,се някви глупости измислят,сигурен съм че и на тая камола ше и мине файдада след като измислят поредната глупост...
Хе, Хе - тука моем да поспорим. Бат Стане - поздрави от мен.Бат Стан написа:Здрасти колега,
2
Според мен - влакно под 0.165, даже 0.185 си е лична обида за пъстървите. Тия риби заслужават повече уважение и респект! И никакви поводи - куката директно вързана на влакното, според мен.
Там може да има и некои тупалки все пак. Поне миналата година имаше. Кви са тия лигавщини - 0.12 ??? Като ти цепне некоя по-големшка - ко праим?
Сега откак захладня - трябва да е по-активна.
Иначе за камолата - потвърждавам - много добра стръв. За по-едрите риби може да се опита и на две или даже на три камоли според мен.
Поздрави и успех
Бат Димо, там има и доста големи пъстърви, по 2-3 кила цепеници. Обаче да ти клъвне такава голяма риба е рядкост. Затова аз лично бих предпочел 0.12 и да ми кълват риби по 300-400 грама, отколкото да си отвися с по-дебел повод без риба.pitcha написа:Хе, Хе - тука моем да поспорим. Бат Стане - поздрави от мен.Бат Стан написа:Здрасти колега,
2
Според мен - влакно под 0.165, даже 0.185 си е лична обида за пъстървите. Тия риби заслужават повече уважение и респект! И никакви поводи - куката директно вързана на влакното, според мен.
Там може да има и некои тупалки все пак. Поне миналата година имаше. Кви са тия лигавщини - 0.12 ??? Като ти цепне некоя по-големшка - ко праим?
Сега откак захладня - трябва да е по-активна.
Иначе за камолата - потвърждавам - много добра стръв. За по-едрите риби може да се опита и на две или даже на три камоли според мен.
Поздрави и успех
-
- новобранец
Всичките стратегии и тактики, които споделяте са много хубави, но определящото е количеството пъстърва в гьола. Напоследък обаче Лъчо все по-рядко пуска риба, ако и да се кълне, че пуска всеки ден. И редовния му лаф " от другата страна един извади двайсе, а ти като не ги разбираш...." и т.н. А и това неговото пускане по 20 риби ако е пускане на риба изобщо!
))

-
- ще става разбирач
Бат Стан може би аз неточно се изказах.Като предвид глупост ,смисъл че както сега на мода е камолата преди беше хайвера,сигурно и с него са се печелели състезания,както и с всички останали дрождеи,дардонки и т.н бабалюги .Пак казвам определящо е колко риба има в водоема.Онзи ден този колега който казах от сутринта му тръгна с тази паста ли какво е там и извади една от тези големите.Ние пробвахме на камола,имаше кълванета да ,обаче този ден най-много удари имахме на рибе,при положение че се лови по-равно рибе/камола и рибите бяха изключително трудни като на няколко пъти се случи само подръпне рибето или камолата и до там... Аз също споделям съвсем приятелски какви са ми наблюденията спрямо рибе,бял червей и т.н
Ааааа, това вече е съвсем друга бира. Напълно е възможно в определен ден да взима на едно, а в друг - на друго. На тези водоеми много зависи и от това с каква стръв се лови масово, с какво се храни масово и др. Работата е в това, че за определено време пъстървата си подобрява инстинкта за самосъхранение, става по-внимателна, почва направо да отказва да се храни с поднесена по опделелен начин стръв, тъй като й се вижда опасно и др.fishingmania написа:Бат Стан може би аз неточно се изказах.Като предвид глупост ,смисъл че както сега на мода е камолата преди беше хайвера,сигурно и с него са се печелели състезания,както и с всички останали дрождеи,дардонки и т.н бабалюги .Пак казвам определящо е колко риба има в водоема.Онзи ден този колега който казах от сутринта му тръгна с тази паста ли какво е там и извади една от тези големите.Ние пробвахме на камола,имаше кълванета да ,обаче този ден най-много удари имахме на рибе,при положение че се лови по-равно рибе/камола и рибите бяха изключително трудни като на няколко пъти се случи само подръпне рибето или камолата и до там... Аз също споделям съвсем приятелски какви са ми наблюденията спрямо рибе,бял червей и т.н