Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Предложете въдица за дроп шот
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- научил се да хвърля
Re: Предложете въдица за дроп шот
Днес лоши новини за мен.Желаната от мен въдица я нямат в дължина 2,13 метра.Все пак ще има нови предложения за 2012 от различни марки.Новият калибар дроп шот изглежда магнетично.Жалко че Дядо Коледа не ми донесе желаната въдица. Все пак мога да кажа честито на Речния човек за новата придобивка.
За завистта,глупостта и подлостта почивен ден няма.
-
- ще става разбирач
Тогава,Наско,атакувай смело един Калибър Дроп-шот на по-малкият тест (2.10m , 7/21) .
Разбрах,че такива имало все още налично в склада на Орозови,докато от горният тест взех последната. За цената от 90-ина левчета трудно ще сбъркаш,пък и винаги има ,,купува-продава,,.
Не се двоуми много,че като метна няколко риби в тая тема, и току-виж станал твърде бързо популярен модела и свършили..

Разбрах,че такива имало все още налично в склада на Орозови,докато от горният тест взех последната. За цената от 90-ина левчета трудно ще сбъркаш,пък и винаги има ,,купува-продава,,.

-
- ще става разбирач
Наско,обещах коментар,та ето го и него..
Купих си и тествах Калибър Дроп-шот-а на 2.28м с тест 14/28 грама. Останах леко разочарован по отношение на строя й. Явно спомените ми изневеряват,защото се въртеше някъкъв ,,фаст,, в тях,а въдицата се оказа определено модерейт-фаст.Като такава със сигурност ще върши работа за костури ,но откровено се съмнявам,че ще просича добре белите риби. Работих с 18 грамово утежнение,върха отработва добре движенията,чувствителността е прилична,но това е ,,костуркова,, въдица ,поне според моето разбиране. Също не ми допада как е изработена горната секция на бланката (все едно аз съм я навил ) ,но пък от друга страна и ценовият й клас е съответстващ.
Ще продължа да ловя с нея и ако имам нови впечатления,ще ги споделя тук.
Купих си и тествах Калибър Дроп-шот-а на 2.28м с тест 14/28 грама. Останах леко разочарован по отношение на строя й. Явно спомените ми изневеряват,защото се въртеше някъкъв ,,фаст,, в тях,а въдицата се оказа определено модерейт-фаст.Като такава със сигурност ще върши работа за костури ,но откровено се съмнявам,че ще просича добре белите риби. Работих с 18 грамово утежнение,върха отработва добре движенията,чувствителността е прилична,но това е ,,костуркова,, въдица ,поне според моето разбиране. Също не ми допада как е изработена горната секция на бланката (все едно аз съм я навил ) ,но пък от друга страна и ценовият й клас е съответстващ.

Ще продължа да ловя с нея и ако имам нови впечатления,ще ги споделя тук.
- Vid
- кандидат преподавател
От по горните коментари започвам да се чудя, аз ли нещо греша или общоприетото становище за въдица за дроп шот е такова. Мнението ми за такава въдица е твърда, свръхбърза, т.е. колче с чувствителен връх-жило. Такава пръчка е добра за риболов точно по тази схема с долно утежнение-олово основно на дребни хищници при които кълването е видимо във върха на въдицата, говоря за костур в нашите водоеми, винаги съм смятал, че системата дроп шот е неприемлива за риболов на бяла риба, поради необходимостта от ползване на по-големи примамки и по качествена засечка при кълване... С въдица за дроп шот, която има 40 см. мек връх, пък и колкото и да е бърза трудно ще направите качествена подсечка на бяла риба. Не че е невъзможно, но е трудно, най-добрите си риби тази есен изкарах точно с такава въдица без да ползвам въпросната система дроп шот, а ползвайки стандартен джиг, но и да не споменавам за откачените риби.....Речния човек написа:Купих си и тествах Калибър Дроп-шот-а на 2.28м с тест 14/28 грама. Останах леко разочарован по отношение на строя й. Явно спомените ми изневеряват,защото се въртеше някъкъв ,,фаст,, в тях,а въдицата се оказа определено модерейт-фаст.Като такава със сигурност ще върши работа за костури ,но откровено се съмнявам,че ще просича добре белите риби. Работих с 18 грамово утежнение,върха отработва добре движенията,чувствителността е прилична,но това е ,,костуркова,, въдица ,поне според моето разбиране. Също не ми допада как е изработена горната секция на бланката (все едно аз съм я навил ) ,но пък от друга страна и ценовият й клас е съответстващ.
Така че уточнете се какви риби търсите и с каква въдица искате да ги ловите и в кой водоем да ги ловите, защото при последната ми случка тъй като не прецених локация и водоем - безучастно гледах как поне 15 кг. сом ми отнесе половината влакно, без малко и макаричката на лека дроп шотова въдица...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
-
- ще става разбирач
Колегата Наско търси въдица за дроп-шот и костури,това става ясно по-назад в темата.
За това,че системата дроп-шот е неприемлива за риболов на бяла риба,абсолютно не си прав.Непопулярна - да,но напълно приемлива.За каква необходимост от големи примамки става дума? В дроп-шота няма ограничение по размер на примамките.Можеш да си ползваш 2 инчов туистер за костурета,а може и да сложиш 6 инчов червек за бяла риба или щука.
Относно строя на въдицата,това е повече въпрос на предпочитание на самия риболовец.
Аз предпочитам пъргав,бърз строй,но не и ,,твърд,свръхбърз,,.
За това,че системата дроп-шот е неприемлива за риболов на бяла риба,абсолютно не си прав.Непопулярна - да,но напълно приемлива.За каква необходимост от големи примамки става дума? В дроп-шота няма ограничение по размер на примамките.Можеш да си ползваш 2 инчов туистер за костурета,а може и да сложиш 6 инчов червек за бяла риба или щука.
Относно строя на въдицата,това е повече въпрос на предпочитание на самия риболовец.
Аз предпочитам пъргав,бърз строй,но не и ,,твърд,свръхбърз,,.
-
- научил се да хвърля
Каква е разликата в бланката между Berkley SERIES ONE SKELETOR PRO Spinning на 2,40 метра акция 4-24гр. и Berkley Skeletor SERIES ONE SKELETOR 2 SPINNING 2,40 метра акция 4-24гр.
На пръв поглед има разлика само в дръжката.Прото е по-новият модел.Чудя се дали си заслужава разлика от около 60 лева за примерно еднаква въдица.
В главата ми се върти и Dragon Guide Select Bandit с дължина 2.30 метра и акция 5-25 грама.
Коя от тези трите ще е най-подходяща за дроп-шот?
На пръв поглед има разлика само в дръжката.Прото е по-новият модел.Чудя се дали си заслужава разлика от около 60 лева за примерно еднаква въдица.
В главата ми се върти и Dragon Guide Select Bandit с дължина 2.30 метра и акция 5-25 грама.
- Vid
- кандидат преподавател
Относно последното изречение в питането ти, смятам, че никоя от цитираните не е подходяща за дроп-шот. Посочените въдици са добри за стандартен спинингов риболов, за Скелетора, много е писано във форума, от Драгона селект като нова въдица на нашия пазар също има добри отзиви. За техниката дроп-шот ти трябва въдица с чувствителен и плътен връх-жило. Аз го правих с тази: http://filstar.bg/%D0%9F%D1%80%D1%8A%D1 ... 2.40m/627/atanas atanasov написа:Каква е разликата в бланката между Berkley SERIES ONE SKELETOR PRO Spinning на 2,40 метра акция 4-24гр. и Berkley Skeletor SERIES ONE SKELETOR 2 SPINNING 2,40 метра акция 4-24гр.
стават и тези на Дракон: http://www.voblershop.com/1909/%D0%90%D ... %80%D0%B8/, http://www.voblershop.com/1927/%D0%90%D ... %80%D0%B8/, http://www.voblershop.com/1947/%D0%90%D ... %80%D0%B8/
Сенека
Сенека
-
- научил се да хвърля
Все си мисля че ако върхът е мек при по-рязко придърпване когато водим примамката ,просто няма да придава нужната ни игра а ще действа като амортизатор.Затова си мисля,че въдиците които са подходящи за джиг (бързи и с кух връх) ще са подходящи и за дроп шот.Мекия връх за мен не е подходящ при засечка на бяла риба.Vid написа: За техниката дроп-шот ти трябва въдица с чувствителен и плътен връх-жило.
- Vid
- кандидат преподавател
Не съм съгласен. За каква игра на примамките говориш? Плътния връх не е удачен за работа с воблери, блесни и т.н. Дроп шот е техника със силиконови примамки при които играта им най вече зависи от самото качеството на примамката. И на второ място разбира се зависи от задвъдичното устройство, при все това пръчката с плътен връх ще ти позволи да придадеш по добра игра на примамката и в същото време ще индикира и най малкото кълване.atanas atanasov написа: Все си мисля че ако върхът е мек при по-рязко придърпване когато водим примамката ,просто няма да придава нужната ни игра а ще действа като амортизатор.Затова си мисля,че въдиците които са подходящи за джиг (бързи и с кух връх) ще са подходящи и за дроп шот.Мекия връх за мен не е подходящ при засечка на бяла риба.
Относно засечката, съм абсолютно съгласен че мекия плътен връг възпрепятства силна такава нужна за по големите бели риби. Затова техниката (с плътен връх) по моему е идеална за риболов на по дребни хищници, основно костур, не че не може да се прилага (като монтаж) и с всякакви други спинингови въдици...
Сенека
Сенека
-
- научил се да хвърля
Има си и техники на водене и при дроп-шот,при които дава добри резултати.Vid написа:Не съм съгласен. За каква игра на примамките говориш? Плътния връх не е удачен за работа с воблери, блесни и т.н. Дроп шот е техника със силиконови примамки при които играта им най вече зависи от самото качеството на примамката. И на второ място разбира се зависи от задвъдичното устройство, при все това пръчката с плътен връх ще ти позволи да придадеш по добра игра на примамката и в същото време ще индикира и най малкото кълване.
Леките придръпвания дразнят рибата и тя налита на примамката.Затова мекият връх за мен е неподходящ.Затова съм се спрял на въдици с добра тактилност в ръката.Примерно казано кълването да се усеща и в ръката на риболовеца.Относно,че метода е приложим само за костур си в малко грешка.На този метод имам няколко бели над и около 60 см. и за бяла ми се струва особено удачен поради факта че примамката постоянно е пред очите на рибата.Впредвид горенаписаното съм се спрял на тези три въдици и ми се ще някой да ми каже каква е разликата между двата скелетора.
-
- вече хвърля и на тежко
Колега Vid, според мен не е зле да потърсите допълнителни източници с описание на техниката дроп-шот. Вероятно в тях ще има и подробни описания на изискванията, които този метод налага към оборудването на риболовеца, в частност - към въдицата. Без да отварям нова дискусия или да измествам ударението в темата, само ще посоча, че въдици с плътен връх имят място предимно в лекия и утралекия спинингов риболов. А пък за какво ние използваме въдиците с плътен карбонов връх е съвсем отделен въпрос, а и преди всичко става дума за лични предпочитания.
- Vid
- кандидат преподавател
Колега Petur60, достатъчно информация съм прелистил, но по важното е че достатъчно време съм го практикувал. С две думи, това е финес техника включваща сравнително леки тежести - принципно: (4-12гр.), влакна (6-12 лб.) и малки силиконови примамки на офсетни куки мах. до 2/0. Именно поради това има предлагане на въдици с включая дроп шот в самото наименование - те са с бърз строй, гъвкав плътен връх (има и със сменяеми върхове в различни цветове) и дължина около 2 м. до 2,4 м. максимум. Техниката се ползва основно при риболов от лодка в студено време. На запад много успешно ловят и бас с нея, разбира се с малко по здрава линия. При нас е ефективна за костур и бяла.Petur60 написа:Колега Vid, според мен не е зле да потърсите допълнителни източници с описание на техниката дроп-шот. Вероятно в тях ще има и подробни описания на изискванията, които този метод налага към оборудването на риболовеца, в частност - към въдицата. Без да отварям нова дискусия или да измествам ударението в темата, само ще посоча, че въдици с плътен връх имят място предимно в лекия и утралекия спинингов риболов. А пък за какво ние използваме въдиците с плътен карбонов връх е съвсем отделен въпрос, а и преди всичко става дума за лични предпочитания.
По моему най ефективна при нашите условия и водоеми е за костур, бялата по успешно се лови със стандартна или подвижна джиг глава. Именно поради по горните особености предложих въдица с плътен връх, който ще индикира всяко пипване на примамката, в същото време работи по фино при подръпване без да вдига цялата линия с тежестта във височина, т.е. индикира досега на тежестта с дъното...
Разбира се, че техниката може да се практикува с всякаква въдица в зависимост каква линия ползваме и какви риби търсим?
Абе, търсете въдици за дроп шот есента, сега за какво са ви?
Поздрави...
Сенека
Сенека
-
- вече хвърля и на тежко
Явно четем различни книги...
-
- вече хвърля и на тежко
Постарах се и се порових, ако не за друго, то поне за да обогатя и аз знанията си за този вид въдици.
И ако не за въдиците, то поне за производителите, които предлагат въдици за дроп-шот техника и които въдици имат един, ако не и по няколко сменяеми, върха от плътен карбон.
Понеже по сайтовете на водещите американски производители на въдици - Ст Кроа, ГЛумис и Ламигас - предлагане на въдици или бланки с плътни карбонови върхове не открих, повторих операцията при производителите от СиДиРодс. И те не предлагат бланки и/или въдици със върхове от плътен карбон, уви и те не знаят кои са правилните върхове.
Обогатих знанията си с това, което ГЛумис влагат като концепция, когато правят въдици за дроп-шот. Дано и вие да откриете ползи за вас, ето цитат :
"...The rods we use for this technique are special in their own right. The actions are extra-fast, but the tips are light so the angler can impart a subtle wiggle to the bait without a lot of wasted motion, but many times you just let it sit there and get good results. It doesn’t take a hard hook-set to get the fish, but rather a quick “lift” of the rod. We design the tip extra soft so that the fish can mouth the bait without a lot of resistance from the rod, but the magnum taper allows the rod to load up so quickly that once you lift it, the fish is hooked and 95 times out of 100 it will be hooked dead center in the upper lip....."
Срам-несрам, писах им - казах им, че са встрани от мейнстрийма в дроп-шотенето.
По-тактично да се изразя не можах, дано да се поправят.
От там към сайта на МейджърКрафт.
Там всичко е лесно - въдиците с връх от плътен карбон имат в съкратеното наименоване на модела съчетанието СТ ( от солид тип ).
Предлагат еднакви модели в разновидности с плътен и кух връх - кой каквато желае.
Същата е историята и при Графитлидер.
При Тенрю се установява лесно , че в тегловия диапазон 1гр. - 5гр. се предлагат предимно въдици с върхове от плътен карбон, а за по-високия теглови диапазон - въдици с кухи върхове, подобно на горепосочените двама производители.
При европейските "производители", където се ограничих до СПРО/Гамакатсу и ФоксРейдж и умишлено не търсих такива на Спортекс, съвсем пък не открих за какво да се закача.
Примерно СПРО предлагат разкошни модели на Boxxer Telefish : "Popular telescopic poles in a fresh new design and with 4 different color combinations", които са със солид карбон тип и са разноцветни, ама...не можах да си се представя в лодка с такова оръжие някакси, па била тя и с твърдо дъно и 40 HP двигател.
ФоксРейдж, и те като мен, имат доста да учат...
Гамакатсу пък, нали отскоро започнаха да правят въдици, малко още не са в час.
Резултати : Към момента, за мен, единствено мнението на колегата Vid може да разчупи закостенелите ми представи и да дообогати знанията ми.
Колега Vid , моля споделете имената на тези производители, които визирате и които предлагат на пазара въдиците за дроп-шот техники с върхове от плътен карбон за тегловия диапазон, посочен от вас : 4гр. - 21гр.
пп.Нищо лично, но отново да предложа:
Нека някой да направи една тема с име " Спинингов риболов с квот имам", за всеки случай просто.
И ако не за въдиците, то поне за производителите, които предлагат въдици за дроп-шот техника и които въдици имат един, ако не и по няколко сменяеми, върха от плътен карбон.
Понеже по сайтовете на водещите американски производители на въдици - Ст Кроа, ГЛумис и Ламигас - предлагане на въдици или бланки с плътни карбонови върхове не открих, повторих операцията при производителите от СиДиРодс. И те не предлагат бланки и/или въдици със върхове от плътен карбон, уви и те не знаят кои са правилните върхове.
Обогатих знанията си с това, което ГЛумис влагат като концепция, когато правят въдици за дроп-шот. Дано и вие да откриете ползи за вас, ето цитат :
"...The rods we use for this technique are special in their own right. The actions are extra-fast, but the tips are light so the angler can impart a subtle wiggle to the bait without a lot of wasted motion, but many times you just let it sit there and get good results. It doesn’t take a hard hook-set to get the fish, but rather a quick “lift” of the rod. We design the tip extra soft so that the fish can mouth the bait without a lot of resistance from the rod, but the magnum taper allows the rod to load up so quickly that once you lift it, the fish is hooked and 95 times out of 100 it will be hooked dead center in the upper lip....."
Срам-несрам, писах им - казах им, че са встрани от мейнстрийма в дроп-шотенето.
По-тактично да се изразя не можах, дано да се поправят.
От там към сайта на МейджърКрафт.
Там всичко е лесно - въдиците с връх от плътен карбон имат в съкратеното наименоване на модела съчетанието СТ ( от солид тип ).
Предлагат еднакви модели в разновидности с плътен и кух връх - кой каквато желае.
Същата е историята и при Графитлидер.
При Тенрю се установява лесно , че в тегловия диапазон 1гр. - 5гр. се предлагат предимно въдици с върхове от плътен карбон, а за по-високия теглови диапазон - въдици с кухи върхове, подобно на горепосочените двама производители.
При европейските "производители", където се ограничих до СПРО/Гамакатсу и ФоксРейдж и умишлено не търсих такива на Спортекс, съвсем пък не открих за какво да се закача.
Примерно СПРО предлагат разкошни модели на Boxxer Telefish : "Popular telescopic poles in a fresh new design and with 4 different color combinations", които са със солид карбон тип и са разноцветни, ама...не можах да си се представя в лодка с такова оръжие някакси, па била тя и с твърдо дъно и 40 HP двигател.
ФоксРейдж, и те като мен, имат доста да учат...
Гамакатсу пък, нали отскоро започнаха да правят въдици, малко още не са в час.
Резултати : Към момента, за мен, единствено мнението на колегата Vid може да разчупи закостенелите ми представи и да дообогати знанията ми.
Колега Vid , моля споделете имената на тези производители, които визирате и които предлагат на пазара въдиците за дроп-шот техники с върхове от плътен карбон за тегловия диапазон, посочен от вас : 4гр. - 21гр.
пп.Нищо лично, но отново да предложа:
Нека някой да направи една тема с име " Спинингов риболов с квот имам", за всеки случай просто.