Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Клуб Балканка
Клуб Балканка
naRiba.com

Форум

Новогодишен подарък в Закона за горите
Модератор: Кърцата
Re: Новогодишен подарък в Закона за горите
Браво колега за линка. Много добре става ясно кой печели от тая работа. За който не е е наясно.Petur60 написа:Така стоя нещата
Поминък – дрън, дрън. Ще има поминък докато режат гората и изкореняват пъновете. В материала от линка има снимка на станция от лифт, която малко загатва как изглежда планината, когато не е скрита от снега. Трябва да видите как изглежда нова, непокрита от сняг ски писта, за да се запитате къде ще ходят туристи през лятото, след като видят такава гледка. На никой няма да му стъпи кракът в хотелите лятно време. Далаверата ще е само през ски сезона – нищожна част за приходящия от всякъде персонал, но най-вече за собствениците на съоръженията, изброени в линка.
И щели да „отидат” 0.2% от горите, т.е. малка част. Тогава защо е нужно да се разрешава износът на дървесина, след като малко ще режем??? Отговорът е ясен – защото ще режем доста повече май.
Тази година пресъхнаха част от Витошките реки – такива, които никога не съм виждал пресъхнали. Още малко трябва да се „намесим” – за да я оправим докрай. Ще го подчертая отново – Ако се удължи Лалето – ще трябват чудовищни количества изкуствен сняг. И тия реки само ще си ги спомняме.
Пампорово – вечен проблем с условията за каране. Сутрин - лед, на обяд - киша. Какво точно ще удължим – че не ми е ясно. Иначе чудесно оправдание да поизрежем и продадем каквото е останало.
А горите, освен че задържат водата, привличат дъжда и снега. Подходящ момент да ги режем – при сушата тая година. И всичко това – комбинирано с тенденцията за повсеместно изграждане на мини ВЕЦ–ове, с която няма надежда да се разминем???
И още нещо – тази година за състезанията за Световната Купа в Банско – държавата трябва да даде 4 милона лева. От моите и вашите данъци. Само за да може извадени от нафталина бивши скиорски величия да потупат някого по гърба.
Като риболовци – дали се сещате за какво биха могли да се дадат тия пари. Да не се чудим после – защо пак ще задържат парите за зарибяване от нашите такси за риболов. Да не говорим за домове за сираци, старци и т.н. и т.н. – на колко места има по-голяма нужда - от чифтето пищови на голия ни задник??? /Чифтето добре пасва – защото ще са в два кръга тия състезания/
И се кръстете Цеко Минев да не реши да прави състезание по спускане за СК. Че ще трябва да вдигнем Рила с 1000 метра поне. Е, бая зор ще видим, но ще я вдигнем – не се съмнявайте, че няма да можем. Не са решили – не сме я вдигнали.
Понеже съзнавам, че по тази тема сме разделени с някои хора – надявам се да я четат и привържениците на „туризма”. Няма да е зле да чуем и тяхното мнение – стига да е с по-коректен тон, разбира се. Бих искал да ги попитам – Защо си мислят, че тях няма да ги засегне - дори само като риболовци? Бъдете сигурни, че ще ви засегне. Като намалее притокът в планинската част – ще пострадат и участъците от реките, на които вие ходите. Вредата ще е много по-голяма от изправянето на коритата на тия реки през социализма. Пък и въпросът не опира само до риболов, а и до някои други по-маловажни неща – като природата да речем. Мен например – въобще не ме засяга проблемът с шистовия газ. Ниските части на реките изобщо не ме интересуват от риболовна гледна точка. Това не значи, че не подкрепям евентуални протести срещу добива на тоя газ, ако той води до отравяне на подпочвените води и на реките в ниското. Освен това – тоя газ ще се добива в Северна България. Ми на хората от Южна България – какво да им пука тогава??? Очевидно те би трябвало да са „за” с двете ръце – защото далаверата от тоя газ ще е още по-голяма.
На всички, които разсъждават по този начин ще им кажа – борете се срещу неправдите засягащи другите – за да има кой да се бори срещу неправдите засягащи вас! Тази словесна конструкция не е моя – дано се сетите от къде е взета и по какъв повод е казана.
А дали тоя въпрос е свързан с риболова??? Всяко нещо е свързано с риболова! Поне според мен е така. Само е повече или по-малко. Много точно е казано малко по-горе - в подписа на колегата mita4eto, а още по-красиво – в подписа на Милен /Тюлена/. Завиждам му за тоя подпис. Знам, че няма да има против – затова ще си позволя да го използвам, защото е точно по темата, а и безкрайно ме кефи – „Вземете Само Спомени, Оставете Само Стъпки”.
Те така се праи.
Последно промяна от pitcha на Пет Яну 06, 2012 9:23 pm, променено общо 1 път.
- krokibg
- учете се от него
Не ви ли минава през акъла че има собственици на части гори ??? Вие ли ще им кажете какво да си правят с горите ??? И в другия форум ти писах и тук ще ти го кажа,оставете държавата и бизнеса да се развиват.Вие икономисти ли сте,експерти ли сте че да знаете ще идват ли туристи или не ??? От където и да започват пистите ни и където и да свършат,по-добре е да ги има,отколкото да гледам пустеещи хижи,вили и поляни.Що се отнася до дърводобива,и аз има 50 декара гора,защо да не мога да я сека ???? Риболова няма нищо общо с пистите и с това че ще бутнат 100-200 кубика дървета/и 1000 да са/ за да ги направят годни за пързаляне.Не си измисляйте филми и аз искам да има къде да ловите пъстърви,ни най-малко не съм ви враг или да искам да нямате къде да ловите,но има и други хора които трябва да се хранят и не им пука нито за рибите по водоемите,нито за вашите пъстърви.Реките ни по балканите си нямат вода и без това,повечето са маловодни и негодни за риболов и т.н.Може да не си политически обвързан,но си обвързан с пъстървите и гледаш на нещата от своята камбанария,което е почти същото,защото се чувстваш пряко засегнат от нещо,което може евентуално да навреди на пъстървите дето ги зарибявате и ловите.Искам,както ти писах и в другия форум,когато отида в балкана,да има красиви вили,хотели,лифтове и заведения.Искам да стане както е в Италия,Австрия и по другите държави и ски спортовете да се развиват,без значение дали ще идват тук туристи !!!Ако не си виждал алпийски курорти на вън,да ти постна няколко снимки,за да видиш какво бих искал да стане и тук.И на края,за да стане това,дреме ми че щели да бутнат малко гора,краденето до сега си върви с пълна сила а пожари е имало,има и ще продължава да има,без значение разрешен ли е добива на дървесина или не.Престанете с тази природа,имаме я и ски курортите няма да навредят на никакви риби и рекички,това са измишльотини.И пет туриста да има,ще ги има,явно не ходите по балканите за да видите че хората идват от всякъде,достатъчно ни е красива страната и евтина дестинация все още,за да идват.Успех с агитацията,но според мене това са глупости и както каза един колега по-горе,каквото и да се пише,това което трябва да стане ще стане !!! Поздрав 

Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Ето един хубав отговор, при това с преобладаващо нормален тон. Благодаря за усилието и самоконтрола. Разбира се – всеки има право на мнение, както и да защитава собствените си интереси. Ще отговоря само на двете смислени неща:
1.99% от горите, които ще се секат за писти ще са държавни или общински, а не частни. Защото много лесно ще ги вземат на концесия. Частни гори ще се режат само ако имат късмет собствениците - писта, лифт или влек да минават оттам и само в случай, че се разберат с концесионера. За останалите гори режимът не се променя.
2.Ако някой се надява на някаква красота – да види красотите по морето. Да ги сравни с красотите по Ривиерата, и тогава ще може да се надява, че разликата между нашите и техните алпийски курорти ще е същата.
А иначе – какво защитаваме - на мен първият ми спомен от планина е отпреди 45 години – връх Мальовица. Отрасъл съм в тия планини и тях защитавам. И да - със сигурност би могло да се каже, че съм експерт – особено пък - по Витоша. А за реките, които зарибяваме подло – за да си ги ловим - пак ще го подчертая, защото явно някои хора не могат да осмислят такива дела, и непрекъснато търсят да открият някакъв интерес – всички зарибени тази година реки са известни и на тях ходят много пъстърваджии. И нямаме никакви претенции към рибите там, освен дето се надяваме - който ги лови – да спазва закона.
1.99% от горите, които ще се секат за писти ще са държавни или общински, а не частни. Защото много лесно ще ги вземат на концесия. Частни гори ще се режат само ако имат късмет собствениците - писта, лифт или влек да минават оттам и само в случай, че се разберат с концесионера. За останалите гори режимът не се променя.
2.Ако някой се надява на някаква красота – да види красотите по морето. Да ги сравни с красотите по Ривиерата, и тогава ще може да се надява, че разликата между нашите и техните алпийски курорти ще е същата.
А иначе – какво защитаваме - на мен първият ми спомен от планина е отпреди 45 години – връх Мальовица. Отрасъл съм в тия планини и тях защитавам. И да - със сигурност би могло да се каже, че съм експерт – особено пък - по Витоша. А за реките, които зарибяваме подло – за да си ги ловим - пак ще го подчертая, защото явно някои хора не могат да осмислят такива дела, и непрекъснато търсят да открият някакъв интерес – всички зарибени тази година реки са известни и на тях ходят много пъстърваджии. И нямаме никакви претенции към рибите там, освен дето се надяваме - който ги лови – да спазва закона.
- krokibg
- учете се от него
Само не приемайте писането ми за заяждане !!! Вярно е че съм малко по-остър,но се дразня от постоянните напъни на всеки и всякакви организации,да спират едно или друго начинание.Аз искам нещо да направя и трябва да питам всичко живо на около,дали ми разрешава !!! Не ти ли минава през акъла че по този начин,тези които са силни не им пука за такива разрешения,но дребния и по-беден народец яде бахура постоянно защото няма пари да се пребори.И явно на си ме разбрал,аз имам 50 декара,има хора които са с по 200 - 300 декара гори и нищо не могат да направят/с малки изключения и с хиляди разправии/,ако искат да си отсекат част от горите !!! Почват се рушвети,документи,разрешителни и т.н.Мисълта ми беше,че когато имам нещо,искам да си го ползвам без някои да ми дава наклон на ...... !!! Що се отнася до държавните гори,не виждам какво общо имат те с пъстървите ??? Ако си помислил че те обвинявам за някакво си подмолно зарибяване а не е така,просто не си ме разбрал.Ясно е като бял ден че го правите за хората и още по ясно е че трябва и да се ловят щом са пуснати,но не и от бракониери,което е друга бира.Ние също зарибяваме и то доста солидно,и всичко живо си лови.Просто преекспонирате нещата,лифтовете нито имат,нито ще имат или ще окажат влияние над пъстървите !!! Просто се занимавате с глупости и си чешем езиците тук.Аз също бих дошъл да зарибявам и как да не дойда,като също съм риболовец,макар да не ловя пъстърви.Искам обаче както казах,да имаме красиви комплекси,искам комфортни и нови лифтове да ме карат до тях и ако е възможно със спално отделение.Искам да ме карат луксозни автобуси на горе,ако реша да почивам или да карам ски.Искам да е както в белите страни а не тази сивота която е в момента и развалини останали от Татово време.Искам всичко ново,да лъщи и да ми е кеф когато отида !!! Много ли искам ??? По добре да стане днес,няма как да не се направи,нито ти,нито които и да е може да го спре,само ще се отложи във времето,прогреса няма спиране - запомни го от мене.И за да свършим,само ще ти кажа че няпа поход в България,на които да не съм бил.Като започнеш от Козлодуй -Околчица,Ком -Емине,по стъпките на Бачо Киро и Поп Харитон,да ги изброявам ли и другите ??? Качвал съм се на всички върхове и съм спал на почти всички големи хижи,поне шест екскурзионни летувания съм направил по всички планини в България,и два пъти съм пълнил книжката със 100 национални обекта,но пак ще ме обвини някои в надуване.Не мислиш ли че след като съм обиколил балканите ни,поне малко от малко трябва да обичам природата ни ??? Ето за това се вързвам,искам да има удобства,ногледал съм се на съборетини държани от разни селски бекове,гледащи да правят от пръдня-бояpitcha написа:Ето един хубав отговор, при това с преобладаващо нормален тон. Благодаря за усилието. Разбира се – всеки има право на мнение, както и да защитава собствените си интереси. Ще отговоря само на двете смислени неща:
2.Ако някой се надява на някаква красота – да види красотите по морето.

Не го приемай поста за заяждане,чети и вникни колко истини съм написал !!!За другото ще се разберем

- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Да те питам Банско ли, Боровец ли, или Пампорово ти приличат на Италия или Австрия, всъщност и в Италия се срещат същите архитектурни недоразумения както и в България, щото и там корупцията е национален спорт. Виж ако ще правят Австрия аз съм за с двете ръце, само че за да стане ще трябва да дойдат да ни управляват австрийци а и в Австрия да построиш хотел с 300 стаи в планина е почти невъзможно. А сега за горите - по поречието на амазонка валежите са намалели с 18% през последните 30 години и причината е изсичането на джунглата, само че там това няма голямо значение защото и без това си вали много пък и гора дал господ, но ако в Европа валежите намалеят дори и с 10% ни чака суша, режим на водата, слаби реколти и поскъпване на всички хранителни продукти.Л.ВИЧЕВ- krokibg написа:Не ви ли минава през акъла че има собственици на части гори ??? Вие ли ще им кажете какво да си правят с горите ??? И в другия форум ти писах и тук ще ти го кажа,оставете държавата и бизнеса да се развиват.Вие икономисти ли сте,експерти ли сте че да знаете ще идват ли туристи или не ??? От където и да започват пистите ни и където и да свършат,по-добре е да ги има,отколкото да гледам пустеещи хижи,вили и поляни.Що се отнася до дърводобива,и аз има 50 декара гора,защо да не мога да я сека ???? Риболова няма нищо общо с пистите и с това че ще бутнат 100-200 кубика дървета/и 1000 да са/ за да ги направят годни за пързаляне.Не си измисляйте филми и аз искам да има къде да ловите пъстърви,ни най-малко не съм ви враг или да искам да нямате къде да ловите,но има и други хора които трябва да се хранят и не им пука нито за рибите по водоемите,нито за вашите пъстърви.Реките ни по балканите си нямат вода и без това,повечето са маловодни и негодни за риболов и т.н.Може да не си политически обвързан,но си обвързан с пъстървите и гледаш на нещата от своята камбанария,което е почти същото,защото се чувстваш пряко засегнат от нещо,което може евентуално да навреди на пъстървите дето ги зарибявате и ловите.Искам,както ти писах и в другия форум,когато отида в балкана,да има красиви вили,хотели,лифтове и заведения.Искам да стане както е в Италия,Австрия и по другите държави и ски спортовете да се развиват,без значение дали ще идват тук туристи !!!Ако не си виждал алпийски курорти на вън,да ти постна няколко снимки,за да видиш какво бих искал да стане и тук.И на края,за да стане това,дреме ми че щели да бутнат малко гора,краденето до сега си върви с пълна сила а пожари е имало,има и ще продължава да има,без значение разрешен ли е добива на дървесина или не.Престанете с тази природа,имаме я и ски курортите няма да навредят на никакви риби и рекички,това са измишльотини.И пет туриста да има,ще ги има,явно не ходите по балканите за да видите че хората идват от всякъде,достатъчно ни е красива страната и евтина дестинация все още,за да идват.Успех с агитацията,но според мене това са глупости и както каза един колега по-горе,каквото и да се пише,това което трябва да стане ще стане !!! Поздрав
Според последните проучвания империята на маите се е разпаднала заради невиждана суша ( 19 год. без капка дъжд ) и съответно глад, причината за които е изсичането на джунглата.
За щастие все повече българи осъзнават каква ценност е българската природа и тука съм напълно съгласен каквото трябва да стане ще стане ( но може би не мислим за едно и също нещо

Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
- krokibg
- учете се от него
lachezarnb написа:
Да те питам Банско ли, Боровец ли, или Пампорово ти приличат на Италия или Австрия, всъщност и в Италия се срещат същите архитектурни недоразумения както и в България, щото и там корупцията е национален спорт. Виж ако ще правят Австрия аз съм за с двете ръце, само че за да стане ще трябва да дойдат да ни управляват австрийци а и в Австрия да построиш хотел с 300 стаи в планина е почти невъзможно. А сега за горите - по поречието на амазонка валежите са намалели с 18% през последните 30 години и причината е изсичането на джунглата, само че там това няма голямо значение защото и без това си вали много пък и гора дал господ, но ако в Европа валежите намалеят дори и с 10% ни чака суша, режим на водата, слаби реколти и поскъпване на всички хранителни продукти.
Според последните проучвания империята на маите се е разпаднала заради невиждана суша ( 19 год. без капка дъжд ) и съответно глад, причината за които е изсичането на джунглата.
За щастие все повече българи осъзнават каква ценност е българската природа и тука съм напълно съгласен каквото трябва да стане ще стане ( но може би не мислим за едно и също нещо)
За Маите,не мисля че са си изсекли горите за да ги продадат и от там е настанала сушата и т.н и т.н Тогава просто е нямало търговия с дървен материал

П.п За да не пускам друг пост,просто да ти кажа че имаме толкова много вода в България,че никакви суши не ни чакат.Просто си имаме хора,които от години си правят каквото искат с водата.Ползват я като средство за шантаж,целогодишно се изпуска вода от всички водоеми,без никои да знае какво става и защо се изпуска водата.Ела да ти пусна клипчета за два месеца под рет,снимал съм всеки ден цели 60 дни как изтича водата и то нарочно,без да се ползва за поливане и заминава в Марица.Когато ги попитах защо,отговора беше че поливали,като им казах че се изтича в реката и го снимам всеки ден,веднага я спряха и след няколко дни продължиха.Вода имаме да захранваме и Турция,имаме стотици водоеми,за жалост обаче имаме продажни политици

-
- вече хвърля и на тежко
Хората бързо схващат и това е радостно.
Например:
"Банско мина по цени дори алпийските курорти, посочва “Стандарт”. Вестникът се позовава на впечатления на група запалени скиори начело с инструктора им Радостина Иванова, които от 5 г. карат по българските писти. "Тази година обаче цените ни впечатлиха повече от влековете", коментира Иванова. Вчера тя и групата й се върнаха от 7-дневна екскурзия в австрийския курорт Заалбах. За пътуването, нощувките, ски картите, закуски и вечери всеки от групата е броил по 430 евро. "Малко повече ни струваше почивката в Банско за 5 дни, като пътят бе за наша сметка, а пистите са 3 пъти по-къси", коментира Иванова. Тя запазила част от касовите бележки от австрийския курорт, според които половин литър бира в заведение до пистата струва 1,20 евро. Чаят се продава срещу 80 евроцента, а пържените картофи струват 3 евро за 300 грама. За сравнение безалкохолните напитки в заведение в местността Шилигарника на Банско започват от 3 лева за бутилки от половин литър. Натурален сок от 330 милилитра е на същата цена, а енергийните напитки са по 8 лева. Студеният чай, нескафе, капучино вървят по 5 лева. Най-обикновен билков чай пък е 2 лева, а топлият шоколад се продава срещу 6 лева. Бирата върви между 5 и 9 лева."
най долу
А за всичко останало си има правила, закони, наказателни процедури на ЕС, съд и глоби.
Хубаво нещо е демокрацията, наредена работа.
Пък и се разчува бързо къде е по-добре да се карат ски
Така за нас остава най-лесното : да гласуваме всеки ден с портфейлите си.
Например:
"Банско мина по цени дори алпийските курорти, посочва “Стандарт”. Вестникът се позовава на впечатления на група запалени скиори начело с инструктора им Радостина Иванова, които от 5 г. карат по българските писти. "Тази година обаче цените ни впечатлиха повече от влековете", коментира Иванова. Вчера тя и групата й се върнаха от 7-дневна екскурзия в австрийския курорт Заалбах. За пътуването, нощувките, ски картите, закуски и вечери всеки от групата е броил по 430 евро. "Малко повече ни струваше почивката в Банско за 5 дни, като пътят бе за наша сметка, а пистите са 3 пъти по-къси", коментира Иванова. Тя запазила част от касовите бележки от австрийския курорт, според които половин литър бира в заведение до пистата струва 1,20 евро. Чаят се продава срещу 80 евроцента, а пържените картофи струват 3 евро за 300 грама. За сравнение безалкохолните напитки в заведение в местността Шилигарника на Банско започват от 3 лева за бутилки от половин литър. Натурален сок от 330 милилитра е на същата цена, а енергийните напитки са по 8 лева. Студеният чай, нескафе, капучино вървят по 5 лева. Най-обикновен билков чай пък е 2 лева, а топлият шоколад се продава срещу 6 лева. Бирата върви между 5 и 9 лева."
най долу
А за всичко останало си има правила, закони, наказателни процедури на ЕС, съд и глоби.
Хубаво нещо е демокрацията, наредена работа.
Пък и се разчува бързо къде е по-добре да се карат ски

Така за нас остава най-лесното : да гласуваме всеки ден с портфейлите си.
- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
изсекли са ги за да освободят място за обработваема земя и въпроса въобще не е за какво ще ги изсечеш а какво се случва след като го направиш.За Маите,не мисля че са си изсекли горите за да ги продадат и от там е настанала сушата и т.н и т.н
??? А знаеш ли че много голяма част от хотелите се продават ???
А трябва ли да се унищожи природата за да се построят хотели, и след това да ги събарят като в Испания? Защото това ще се случи и по черноморието и в Банско.
Както вече споменах по-рано знам доста за туризма в България и в Европа ( повече от 20 години съм в бранша).
Поразходи се в северозападна и североизточна България и в Странджа и ще видиш колко точно вода има и какво тече от чешмите.П.п За да не пускам друг пост,просто да ти кажа че имаме толкова много вода в България,че никакви суши не ни чакат.Просто си имаме хора,които от години си правят каквото искат с водата.
Не съм против курортите, но категорично съм против безогледното застрояване както по черноморието така и по планините, а когато става дума за строежи в природни паркове и резервати смятам че проектите трябва да се обнародват и да преминават задължително през обществено обсъждане, само така могат да се блокират печелбарските щения на "милите" ни политици.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Бря, тя дръпнала тая тема. Аз пък снощи съм пропуснал някои работи, че не ме бива в писането по нощите. Ето по-важните:
Да, наистина – частната собственост трябва да е свещена - според мен. И всеки собственик трябва да има право да се разпорежда с нея, както намери за добре. Дори ако има гори – би трябвало да може да ги изреже, ако иска. Е, разбира се – ако го направи и изхарчи парите – децата му няма да има какво да режат, но това си е техен проблем. На следващото поколение ще му дойде акълът.
Да, наистина – всяка форма на обществена собственост трябва да бъде също толкова неприкосновена, и никой не трябва да се разпорежда с нея с лека ръка - в интерес на ограничена група от хора. Планините у нас са за всички, а не само на местните хора. Още по-малко на пет-шест предприемача.
Да, наистина – тази работа почти сигурно ще се случи. Надявам се нейните автори да си носят последствията някой ден – хубави или лоши. Сигурен съм, че е неизбежно.
Да, наистина – ако има протести, вероятно ще сме много малко хора, защото просто сме си такива – когато не сме пряко засегнати.
И Не, в никакъв случай - не трябва да се примиряваме, хората които мислим еднакво. Причината ще я илюстрирам с една мисъл на Мартин Лутър Кинг:
„Злото побеждава там, където добрите хора не правят нищо”.
P.S.
Точно затова участвахме в протестите срещу изтравянето на р.Искър под Панчарево. А там нямаше нито една умряла пъстърва – т.е. не би трябвало да ни интересува особено.
И точно така не трябва да се примиряваме, ако добивът на шистов газ ще съсипе реки като Янтра, Росица или Русенски Лом. Какво ме накара да избера за пример точно тези реки? Мисля, че някои хора знаят отговора на този въпрос. Дано да четат темата.
И още нещо. В София – за да отрежеш едно дърво се изисква специално разрешение. Дори и да е изсъхнала бреза! В момента – да отрежеш дърво на Витоша е престъпление. Какъв е тоя закон, а пък за законодателя да не говорим - ако с две изречения може да се направи от престъплението – добро дело???
OOPS - Честит имен ден на всички именяци!
Да, наистина – частната собственост трябва да е свещена - според мен. И всеки собственик трябва да има право да се разпорежда с нея, както намери за добре. Дори ако има гори – би трябвало да може да ги изреже, ако иска. Е, разбира се – ако го направи и изхарчи парите – децата му няма да има какво да режат, но това си е техен проблем. На следващото поколение ще му дойде акълът.
Да, наистина – всяка форма на обществена собственост трябва да бъде също толкова неприкосновена, и никой не трябва да се разпорежда с нея с лека ръка - в интерес на ограничена група от хора. Планините у нас са за всички, а не само на местните хора. Още по-малко на пет-шест предприемача.
Да, наистина – тази работа почти сигурно ще се случи. Надявам се нейните автори да си носят последствията някой ден – хубави или лоши. Сигурен съм, че е неизбежно.
Да, наистина – ако има протести, вероятно ще сме много малко хора, защото просто сме си такива – когато не сме пряко засегнати.
И Не, в никакъв случай - не трябва да се примиряваме, хората които мислим еднакво. Причината ще я илюстрирам с една мисъл на Мартин Лутър Кинг:
„Злото побеждава там, където добрите хора не правят нищо”.
P.S.
Точно затова участвахме в протестите срещу изтравянето на р.Искър под Панчарево. А там нямаше нито една умряла пъстърва – т.е. не би трябвало да ни интересува особено.
И точно така не трябва да се примиряваме, ако добивът на шистов газ ще съсипе реки като Янтра, Росица или Русенски Лом. Какво ме накара да избера за пример точно тези реки? Мисля, че някои хора знаят отговора на този въпрос. Дано да четат темата.
И още нещо. В София – за да отрежеш едно дърво се изисква специално разрешение. Дори и да е изсъхнала бреза! В момента – да отрежеш дърво на Витоша е престъпление. Какъв е тоя закон, а пък за законодателя да не говорим - ако с две изречения може да се направи от престъплението – добро дело???
OOPS - Честит имен ден на всички именяци!
- krokibg
- учете се от него
Ама трябва да имаме и добри курорти бе хора,разберете го !!! Няма значение че един ден ще трябва да се разредят поради простата причина че няма да има достатъчно хора за да запълнят стотиците хиляди места.Легловата база е огромна,и няма кои да ги напълни тези хотели !!! както писах и в горния пост,тези които не са във час и са си въобразили че само едни пари са достатъчни да имаш хотелиерски бизнес,ще си заминат където им е мястото а хотелите ще се превърнат в жилищни сгради и ще се купуват от чужденци и от Българи които имат възможност да си го позволят.Но това не означава че не трябва да има ски бази,лифтове и писти.Няколко природозащитника не са всички скиори,планинари и т.н.За почти всичко съм съгласен с тебе,но за това че за да построиш нещо,трябва да се прави обществено допитване,това изобщо не ми харесва и ще ти обясня защо
Само си представи завистливия българин да се наложи да ти даде разрешение за нещо !!! Никога няма да стане,бъди сигурен в това.Хората нямат тоалетна,тръгва да я прави и гадния завистлив комшия започва да пуска жалби за незаконното построяване на тоалетната а хората ходят по комшии и заведения.Няма такава завистлива пасмина като Българина,знаеш поговорката ...Не искам на мене да ми е добре,сакам на Вуте да му е зле !!! За това,никои никои не трябва да пита и да му иска съгласието,особенно в България,няма по долни хора от нас в света
Зарадвах се че вече няма да се налага да питам и да моля дали мога да си отрежа частната гора а за в градовете,при положение че дърветата се броят на пръсти,наистина е престъпление някои да отреже и едно дърво,спор няма
Никои не ни обича защото сме мръсни в душите си,всеки се прави на по умен и хитър от другия и е нямало случай,един да не забие нож в гърба на другия
Това мисля че изчерпва всичко.Природата,живота и бизнеса не търпят грешки,рано или късно ще се наредят нещата от само себе си,понеже няма кои да ги подреди или просто не искат да ги подредят
На нас ще ни остане само споровете тук и тезите които сме защитавали ще се разбере кой е бил прав,чак след време.А до тогава,нека си ловим риби и да не се занимаваме с неща,които не зависят от нас.Проблема ни е,че когато ти мене не ме подкрепиш за нещо,когато дойде време да поискаш същото от мене,получаваш това което ти си направил за мене - ЕДНО НИЩО !!!Така сме Българите и Мартин Лутър Кинг е бил много прав,ама много
Толкова е безмислено това че се разправяме тук,че чак не е истина.Кучетата си лаят а кервана си върви !!!Такава е болезнената истина
Лек ден и ЧИД на Ивановците

Не те знам колко годишен си, но аз помня когато Банско беше едно селце и ходихме с маршрутката до горе да покараме на единствената писта там, нямаше ги блоковете, кръчмите ти правеше удоволствие да ги посещаваш - уют и гостоприемство. Ето тава за мен е хубав курорт и приятно прекарване - в момента в Банско няма да стъпя. Ходя само на Пампорово, но и там е тръгнало на усирация работата и ще ревът за българския турист, който като седне в кръчмата яде и пие, а чужденците дъвчат цяла вечер по една маруля с половинка вино.

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Когато става дума за национално богатство каквито са националните паркове определено трябва да решава народа. Между другото в САЩ ако решиш да строиш курорт в някоя планина е достатъчен един местен жител да е против и работата няма да стане ( имам предвид щатски ( общински) имот не частен ). А добри ски курорти в България колкото искаш ( имам предвид писти влекове и тн.), Кел файда че на Банско можеш от пистата да влезеш направо в хотела без да сваляш ските, като заетостта на курорта в сезона е 70-75%, а на годишна база 30-40%.За почти всичко съм съгласен с тебе,но за това че за да построиш нещо,трябва да се прави обществено допитване,това изобщо не ми харесва и ще ти обясня защо Само си представи завистливия българин да се наложи да ти даде разрешение за нещо !!!
В България има едно нещо дето аз съм си го нарекъл "синдром на жабата" ( от баснята за жабата и вола), преди години магазините за GSM-ми бяха доста доходни и какво стана - напълни се с такива и фалираха всички и разбиращи и неразбиращи, същото е с магазинчетата за цигари, кръчметата и др. , сега всички искат да са хотелиери, само че фалирал хотел струва пари и да се събори и го плащаме всички, а това че природата е унищожена с построяването му струва не само пари, а и много време за да се възстанови, което пък се отразява на бизнеса и на тия дето си разбират от работата но са имали нещастието да са в близост до него. В крайна сметка заради 100 фалирали хотела огромни загуби понася целия бранш. От друга страна "Селският, културният, религиозният, ловният и историческият туризъм оказват много по-малко влияние върху околната среда, а имат огромен финансов потенциал, особено в България.
Темата за това какъв туризъм трябва да се развива в България е прекалено обширна и едва ли и е мястото тука, така че спирам, но ми се ще да вярвам че няма да си залеем с железобетон всички планини.
За който го вълнува - ето съобщение за протестите:
"Протест в защита на Природен парк „Витоша" и на българските гори готвят еколозите
от неправителствената организация „За да остане природа в България". Протестът ще бъде от 11.30 ч. в сряда (11 януари), като се очаква да се включат и туристи, скиори и сноубордисти. Това обясни за Дарик Константин Иванов от WWF".
Уточнявам - мястото е пред парламента.
И не става дума да подкрепим организаторите в други техни дела.
Само протеста срещу рязането на горите - за хората, които го считат за правилен.
"Протест в защита на Природен парк „Витоша" и на българските гори готвят еколозите
от неправителствената организация „За да остане природа в България". Протестът ще бъде от 11.30 ч. в сряда (11 януари), като се очаква да се включат и туристи, скиори и сноубордисти. Това обясни за Дарик Константин Иванов от WWF".
Уточнявам - мястото е пред парламента.
И не става дума да подкрепим организаторите в други техни дела.
Само протеста срещу рязането на горите - за хората, които го считат за правилен.
- krokibg
- учете се от него
Против съм да се режат горите на карамба и кои както си иска !!! Подкрепям ви напълно че трябва да има ред и законност.Но съм и против това,когато се тръгне да се прави нещо,веднага да се скача.Щом трябва за направата на нещо да се реже,нека се реже.Що се отнася до печалбарите,без такива не може
Ако няма да се печели,никои няма да инвестира,много е лесно някои да ти го направи,ти да го ползваш и да се хилиш че е глупак.Нормално е да се печели,трябва да има бизнес за да се плащат данъци и т.н.Скоро ме обвиниха че не съм си плащал данъците !!! Как да плащам данъци,като фирмата ми не работи и няма приходи
Така че,нека работят хората и нека печелят,вие като не можете и аз като не мога,и другите ли да мрът ??? Хората избягаха в чужбина,отидоха и се мъчат да правят бизнес.И там има разпоредби и там има закони но когато има разрешителен режим,отиваш,пускаш молба за намерение и искаш разрешение,което до дни ти се дава и започваш.Хората за това купуват земи и изкупуват стотици декари за да си направят ранчо или там какъвто бизнес искат да правят им се разрешава !!! Пишете измишльотини
Не превъртайте нещата както ви е удобно
В Америка ако искаш да направиш нещо,го правиш,имаш ли пари,правиш всичко но на местата където има такова строителство и има нужда от това което ще се строи.Тук да не го правят на ново място ??? Правят го там където има такава имфраструктура,която го позволява и това което ще правят само ще я допълни и обнови.Стига сте говорили глупости за Америка и Китай,тук е България !!!
Аз не ви подкрепям защото постоянно скачате и спирате всичко което не го правите вие а го прави друг и щял да печели
П.П Така ли ще подскачате,ако вие искахте да строите??? НЕ,нямаше да скачате а щяхте да пишете това което аз пиша сега.Успех с напъните,и не го приемайте като заяждане,просто съм сигурен че ако на вас някои ви забие пръст в колелата,ще пищите като убодени камили
Това ако не е глупост,значи е завист и ви пожелавам да тръгнете да правите нещо за да печелите и някои да пуска жалби срещу това което искате да правите и да ви разтакава,докато ви свършат и парите и силите да се борите,за да разберете какво правите сега

Аз не ви подкрепям защото постоянно скачате и спирате всичко което не го правите вие а го прави друг и щял да печели

П.П Така ли ще подскачате,ако вие искахте да строите??? НЕ,нямаше да скачате а щяхте да пишете това което аз пиша сега.Успех с напъните,и не го приемайте като заяждане,просто съм сигурен че ако на вас някои ви забие пръст в колелата,ще пищите като убодени камили

- lachezarnb
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Жалко, темата тотално се изчепи, нямаш си и бегла представа с какви предизвикателства се боря в бизнеса си всеки ден, само ще кажа че в последните пет години законите по които работя се промениха почти на 100%. Но това не е толкова важно, видно е кой точно пищи, а и за всеки в този форум е ясно какво се цели с промяната в закона. Започвам да се съмнявам че ентусиазма който влагаш е само заради 50 декара гора, ама както и да е ти си знаеш. Аз мисля да приключа с темата, поне докато не видя смислени доводи, дори и да са противоположни на моите убеждения.
Само с едно изречение ще кажа, че има два вида туризъм - индустриален и специален. Първият е това което се случва на морето и в големите курорти, при него насищането се получава бързо и като цяло, в сравнение с втория вид, съотношението инвестиции-възвращаемост е направо мизерно, но се управлява по-лесно и не изисква иновативност. С две думи първият е конфекция а вторият бутикова стока. Ако някой го интересува мога да му изпратя данни за развитието и перспективите на втория вид.
Поздрави
Само с едно изречение ще кажа, че има два вида туризъм - индустриален и специален. Първият е това което се случва на морето и в големите курорти, при него насищането се получава бързо и като цяло, в сравнение с втория вид, съотношението инвестиции-възвращаемост е направо мизерно, но се управлява по-лесно и не изисква иновативност. С две думи първият е конфекция а вторият бутикова стока. Ако някой го интересува мога да му изпратя данни за развитието и перспективите на втория вид.
Поздрави