Новогодишен подарък в Закона за горите

Форум на Клуб Балканка. Всичко свързано с клуба, беседи, организации и мероприятия.

Модератор: Кърцата

pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: Сря Май 04, 2011 2:40 pm

Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от pitcha »

Ето извадки от пресата за промените в закона за горите:

„Основните промени в Закона за горите са свързани с провеждане на административните процедури по промяна на предназначението, учредяване на ограничени вещни права и управление на горските територии; промени, свързани с предвиждане на допълнителни правомощия при осъществяване на функциите по опазване на горските територии; промени свързани с горскостопански дейности, както и отпадане на режима за издаване на удостоверение за износ и внос на необработен дървен материал.Проектът предвижда освен за стълбове за въздушни електропроводи, право на строеж върху поземлени имоти в горски територии, без промяна на предназначението на територията, да се учредява и за изграждане на стълбове за лифтове и влекове или за стълбове за други съоръжения за транспорт, без контакт с повърхността на терена.

Зелените обявиха че ще сезират Европейската комисия за потенциална нерегламентирана държавна помощ заради промените в закона. Те предвиждат нови ски писти, лифтове и влекове да се строят с отстъпено право на строеж и без промяна на предназначението на земята”.


Ха да ни е Честито. Подаръкът е за концесионерите на всички планински курорти и за крадците на дървен материал. За никой друг. Още едно нещо с което поредните управляващи да си продадат душите и да припечелят малко. То вече друго май не остана. Не се наядоха, голям глад - голямо нещо. Хем като гледам с каква скорост нараства коремната обиколка на Спортист №1 на републиката /напоследък нашумял и като „Мис” България/ - вече няма накъде да расте тая обиколка и скоро ще се пръсне.

Още един начин да се съсипе каквото е останало от природата. Всички идеолози на тая работа изтъкват, че по този начин се дава възможност за развитие на туризма и оттам – на поминъка в тези райони. Пропуснали са само нещо маловажно – какъв ще ефектът върху биоразнообразието и най-много - върху реките и техните обитатели. Изсичането на горите е най-голямата опасност! Пъти по-голяма от ВЕЦ-ове, бракониери и тем подобни. Тези промени дават възможност всеки да си сече – където и колкото иска! Само казва, че ще прави писта, плаща си където и на когото трябва - и готово!

Забележете използвания евфемизъм – „без контакт с повърхността на терена”. Без „Контакт”, ама със „Сервитут”. Под лифтовете всичко се изсича! Да не говорим за пистите.
И не че местните хора ще видят нещо от тая работа. Колко „местни” софиянци ще спечелят от съсипването на Витоша. Със сигурност не тези, които се разхождат там всяка събота и неделя. И колко местни ще спечелят, ако местният бабаит подкупи местния кмет на общината, собственик на гората, за да я изреже и продаде – като само обяви, че ще се прави писта?

А тъкмо новият кмет на Банско искаше да прилапа реките за да ги „стопанисва”. Е, сега ще лапне каквото остане да църцори между голите камъни. Голямо стопанисване ще падне, няма що! Бих му предложил да „лапне” още нещо, но сигурно няма да иска. Нямаше да е лошо – поне да се разберат кой откъде ще краде.

Пускам тая тема – не само за да ги проклинаме отново. Полза от това няма. Ще следим проявите на всички зелени организации и приканвам всички, които съзират опасността – да се включим в техните протести!
Приканвам и всички клубове – да се срещнем и да изготвим съвместна декларация по този въпрос.
А иначе – честита нова година.
boki speca
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 1136
Регистриран на: Нед Апр 27, 2008 1:03 pm
Местоположение: Пловдив и Ямбол
Обратна връзка:

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от boki speca »

Никой не ни е виновен , сами си ги избрахме.Прост народ слаба държава.
Да са ни честити.
Късмета е резултат от много добро планиране !!!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1588
Регистриран на: Пон Авг 29, 2005 9:41 pm
Местоположение: ГАБРОВО

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от Мунчо »

Абе избрал, неизбрал - накрая все "в тръбата", както казва една моя близка приятелка, когато се одумва... :lol: :lol: :lol:
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар
Мнения: 1330
Регистриран на: Пет Юни 12, 2009 12:25 pm

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от topsoft »

boki speca написа:Прост народ...
Е тука е разковничето братлета...
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
tokaitopd
новобранец
новобранец
Мнения: 86
Регистриран на: Съб Ное 19, 2011 8:48 pm

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от tokaitopd »

ако премахнат наистина удостоверенията за износ на дървесина горските пожари през 2000 и 2001 г. ще са като детска игра.
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Мнения: 8262
Регистриран на: Съб Сеп 30, 2006 7:35 pm
Местоположение: Франкфурт на Майн
Обратна връзка:

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от butnik »

Само мрънкане- строят се магистрали мрънкаме/ама ви е кеф като пътувате по тях/,строят се лифтове и ски писти и пак мрънкаме,ама идват туристи/а и доста сред нас са скиори и сноубордисти/и се кефите ,че не се изкачвате пеша.Пич,прави си агитациите в някой друг форум,стига наслагва политически възгледи.Кой краде дървения материал толкова години бе ей,Бойко или Герб.Като не ти изнася отивай в Сибир-гори бол :lol:
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: Сря Май 04, 2011 2:40 pm

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от pitcha »

butnik написа:Пич,прави си агитациите в някой друг форум,стига наслагва политически възгледи.
И аз ги искам тия работи – за пистите да станат конкурентни, ама няма как да станат.
С новите намерения - пистите у нас щели да станат 300 км, при 23 000 в Австрия, 30 000 в Италия и 20 000 в Швейцария. И някой се надява, че ще ги конкурираме??? А в тия държави повечето писти свършват на такава надморска височина, от която нашите започват – малко над горския пояс. И никой не реже дървета за да прави нови съоръжения. Ако говорите със скиори, които ходят в Австрия – ще видите кога ще почнем да ги конкурираме – като надстроим планините до 4000 метра поне. А като обслужване и дори като цени – да не говорим.
Да ви кажа и защо идват англичаните у нас, за който не знае – защото пиенето им е без пари. За нищо друго. И изобщо не ги интересува колко са дълги пистите. Те и без това не могат да карат. Така че – в алкохолния бизнес си ги конкурираме, без да ни трябва да режем горите. Даже в тоя бизнес – направо ги разбиваме останалите.
Не съм и от никоя партия. Само съм свидетел какво стана на Банско, като правеха новите писти и лифта. Че съм бивш скиор, а и съм ходил там по работа по онова време. И знам какво ще стане сега.
Ето ви за Витоша например – единствената що годе свястна писта е Лалето. Свястна по нашите критерии и смешна от всяка чужда гледна точка. Тая писта в долния край вечно беше камъндрак докато съм ходил – защото снегът не достига. Чувал съм, че в чужбина има писти по над 40 километра. За да стане на Витоша – трябва Лалето да слезе до гара Бов в дефилето. И да се прави изкустен сняг. За да се прави изкуствен сняг – водата от ручеите се събира в изкуствени водохранилища. Както е на Банско в момента. Ще видите какво ще остане за реките. Отделно – рязането на горите, които задържат водата. Ще го повторя – Изсичането На Горите Е Най-голямата Опасност За Реките.
Обаче другото нещо - за дървения материал да се изнася – това пък съвсем не го искам. Защо някой може да го иска толкова – не знам.
В това предложение няма политика. Или има - толкова, колкото и в петицията против бездействието на ИАРА срещу бракониерството, която подкрепихме. Щеше ми се риболовците да си организираме протест за запазване на горите, но като видях, колко души протестирахме пред ИАРА срещу браковците – нещо съм позагубил ентусиазъм. Пък и по въпроса за горите – очевидно ще си останем пак разделени, поне с хората, които не са виждали планина и планинска река на живо. Нито пък лятно време - изрязана гора за ски писта.
Още нещо - съзнавам, че зелените организации у нас са много спорни и с много интереси заложени в тях. Не ги харесвам изобщо. Нито казвам да ги подкрепяме във всичките им дела - в никакъв случай. Това, което казвам е, че трябва да подкрепим протестите по тоя въпрос – само хората, които са съгласни с мен разбира се. Без значение кой ги организира – защото са правилни.
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 232
Регистриран на: Пет Ное 26, 2010 5:14 pm
Местоположение: Варна

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от Petur60 »

Какви курорти бе - бившите картофени ниви ли, които сега са бетонни пустеещи постройки ?
И какви туристи идват ? Някакви смешни гърци, и то единствено, за да чукат проститутки, -гърци и ски :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:.
Или може би македонци/англичани/холандци и ски ?
Скоро тези бетонни сгради ще станат отново картофени ниви и гаранцията за това е простотията на избирателите :idea: .
Само че кой тогава ще засади отново гората , която ще се сече безконтролно ?
Или не разбирате, че се променя режима за сечене от "разрешителен" на "уведомителен" - тайничко и подличко, в угода и под диктовка на приятели на властта ?
Та кой сече в края на краищата - който разрешава "законно" сечта или който блъска с брадвата ?
Я по-добре си къркайте мълчаливо винцето - от писатели няма много полза, а и темата гледам, няма за цел да се обсъжда нещо в нея, още по-малко - пътувания до Сибир. :idea:
Аватар
ribolovcho
фен клуб-скобар
Мнения: 2082
Регистриран на: Чет Сеп 10, 2009 12:19 pm
Местоположение: Някъде по Река Искър
Обратна връзка:

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от ribolovcho »

boki speca написа:Никой не ни е виновен , сами си ги избрахме.Прост народ слаба държава.
Да са ни честити.

как ще е прост народа бре колега няма такова нещо.......наскоро ходих до боровец..минавайки навръщане през самоков реших да си взема /уж/ по евтини картофи
..нали от първа ръка ...да ама не ..бабката от която исках да ги купя ми каза.................
1 лев за кило....аз я погледнах така малко със насмешка и и казах че от магазаина до нас ги копувам по 70 ст. а тя ми вика .......няма вече евтино това е .......народа е много изхитрял...ама аз като не ми изнася си ги купих от пазара по 40 ст.. и толкова...
Изображение
Най добрите са тук
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1333
Регистриран на: Нед Май 15, 2005 11:17 am

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от Бат Стан »

Диме, както винаги си прав като гробарска лопата. На Вит нивото пада всяка година заради изсичането на дърветата по поречието от Тетевен нагоре.
Аватар
Ashmodean8004
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 330
Регистриран на: Нед Юли 24, 2011 11:33 pm

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от Ashmodean8004 »

От моя поглед върху нещата мога да кажа. че през последните години кражбата на трупи намаля драстично по точно Родопите - Чепеларе, никой не е луд да си рискува техника ( камион ) за 10 - 14 000 лева за трупи, които не струват повече от 1500 лева. Също така за горите почти на всякъде където съм ходил в гората редовно намирам хармани или тоест това ще рече тази част на гората някога е била нива за другите планини не знам но за Родопите доста ниви и ливади сега са гори или преди време са се самозалесили друг е въпроса ако не се спазват лесоустройствените планове по места и се сече неконтролируемо истината е че гората произвежда не само кислород но спомага и количеството вода по водоемите реки, езера и т.н.по - малко вода оттам по ниско ниво на водата и се сещаме че активността на рибата е почти нулева, някъде бях чел, че България сме белите дробове на Европа е какво получаваме като субсидии за горите и за това, че произвеждаме кислород и вода май нищо.
Аватар
lachezarnb
ще става разбирач
ще става разбирач
Мнения: 311
Регистриран на: Сря Май 25, 2011 6:51 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от lachezarnb »

butnik написа:Само мрънкане- строят се магистрали мрънкаме/ама ви е кеф като пътувате по тях/,строят се лифтове и ски писти и пак мрънкаме,ама идват туристи/а и доста сред нас са скиори и сноубордисти/и се кефите ,че не се изкачвате пеша.Пич,прави си агитациите в някой друг форум,стига наслагва политически възгледи.Кой краде дървения материал толкова години бе ей,Бойко или Герб.Като не ти изнася отивай в Сибир-гори бол :lol:
Е тва е най-смешния виц- Бат Димо полит агитатор :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Днес на връщане от Огняново и минах през Банско ( от години не ходя там щото Обеля - 2 и Овча купел-2 са ми по-близо, ако искам да се насладя на тоя тип архитектура) и къде са туристите- нема ги, а що ли, сигурно щот в Австрия и Швейцария им излиза същите пари ( на тия дето искат да карат ски де ),а на алкохолните туристи писти не им трябват че после само си губят времето по болници и не успяват да изпият достатъчно. Още доста мога да изпиша за разликите между българските и евро курортите от всякакъв тип, но това е форум за риболов, а не за туризъм, за това на всички "скиори" и "сноубордисти" ( кавичките на са правописна грешка), ще кажа да се огледат какво се случи с морските ни курорти. Сега по-често ходя в Гърция на море, а ако същото се случи с планинските ни курорти ще почна да ходя по-често в Австрия да карам ски.

Иначе съм върл симпатизатор на Бойко, ама в ГЕРБ се прилепиха сумати пиявици не успели да се насмучат при Костов и НДСВ, че и доста шпиони на БСП и Доган, и ако ние като народ не си отваряме очите и не си търсим правата ще си ни навеждат и мажат с вазелин во век и веков.
Големите умове обсъждат идеи. Средните умове обсъждат събития. Малките умове обсъждат хора.
Клуб по спортен риболов "Балканка"
http://balkanka.bg/
pitcha
разбира нещата
разбира нещата
Мнения: 736
Регистриран на: Сря Май 04, 2011 2:40 pm

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от pitcha »

Верно бе – некой май му минава мисълта, че нещо политическо защитавам. Ще го кажа, понеже някои все още може да не са разбрали – Гласувам Само За Балканските Пъстърви. Никога и За Нищо Друго.
Понеже само те не ме лъжат. Е, от време на време си позволяват да твърдят, че са по-големшки отколкото са – но ги знам, че е само за да ми е чиста съвестта, като се хваля впоследствие. Само затова тая лъжа им я пропускам - защото е много благородна.

Още малко по темата. Съгласен съм с Лъчо напълно.
Създаването на възможност съоръжения да се строят с отстъпено право на строеж и без промяна на предназначението на земята ще доведе до същото, което стана на морето. Свръхзастрояване, с бастисване на всяка зеленина.
Честно казано, първия път, когато минах покрай Слънчев Бряг след застрояването – направо не повярвах на очите си. Всичко това направено съвсем законно – с разрешения за строеж на базата на застроителни планове, изготвени от продажни архитекти.
И се запитах – Кой ли идиот може да дойде на такова място? Обяснението дойде от само себе си – само пичовете, които използват светлата част от денонощието за да изтрезняват. И те все още продължават да идват.

Та алкохолният туризъм, с който много се гордеем, засега върви почти прекрасно, макар че по морето се появиха първите проблеми. Обаче това няма да продължава вечно. Рано или късно – Европата ще ни резне филетата за тая работа и ще ни наложи да вдигнем акцизи и т.н., което да доближи цените на алкохола у нас до техните. Не съм сигурен, че нямаме някакви задължения и в момента, които ще отлагаме до последния момент, естествено.

И рано или късно някъде по света ще се появи друга дестинация, където пичовете от „скиорските” нации, които бяха споменати от колегите – англичани, холандци, белгийци, гърци и т.н. – ще могат да ходят за да си отрязват главите. Защото те предпочитат да „връзват кънките” - пред карането на ски. А за кънките – писти не им трябват.

Тогава ще ни остане надеждата да привличаме туристи лятно време само с остатъците от природните ни красоти. /Тука вместо „остатъци...” бях написал „девствената ни природа”, ама го изтрих./
А надеждата, че ще идват скиори от алпийските нации е умряла преди да се е родила. Да не говорим, че всеки разумен българин също ще се разкара. Все повече нашенци го правят, както се разкараха от морето – поне от курорти като Слънчев Бряг. От тях знам, че в Австрия – ако искаш да караш ски трезвен – излиза по-евтино, да не говорим за обслужването и за условията за каране.

Та си мисля, че би било добре местните хора, които са надяват, че ще има някаква полза за тях – да осъзнаят тези неща. Дори и да има полза – ще е само временна и за кратко. А ще оставят на децата си проскубаните планини, с полупресъхналите реки в тях, които те сами няма да поглеждат - заради уродливата гледка и заради чувството на срам от безхаберието на предците си.
mita4eto
сериозен играч
сериозен играч
Мнения: 1745
Регистриран на: Вто Мар 13, 2007 10:42 am
Местоположение: Ямбол - София
Обратна връзка:

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от mita4eto »

Боби го е казал малко по-нагоре:
boki speca написа: ...прост народ слаба държава...
От едната страна са бедното и в голямата си част не добре информирано местно население, което се лъже изключително лесно и наивно, а от другата страна са многото кинти, големите интереси и финансови амбиции за сметка на природата ни. Това става с многото ВЕЦ-ове, които се нароиха като гъби след дъжд, това явно е ред да стане и с горите ни ... за реките - то е ясно.
ВСЯКА нормална и уважаваща себе си държава пази своята култура и природни дадености, а при нас тези двете понятия са неизвестни за огромната маса от населението ... за съжаление и за онези с многото кинта ...
Истинският рибар е най-вече истински природозащитник, нека мислим за природата!
Риболовен клуб Балканка http://www.balkanka.bg" onclick="window.open(this.href);return false;
Petur60
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 232
Регистриран на: Пет Ное 26, 2010 5:14 pm
Местоположение: Варна

Re: Новогодишен подарък в Закона за горите

Мнение от Petur60 »

Така стоя нещата - със или без политика, става дума все за същата държава.

http://bivol.bg/forest1.html
Публикувай отговор

Обратно към “Клуб Балканка”