Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

И пак платики ...
Re: И ПАК ПЛАТИКИ...
Браво и от мен.
Поздравления че прекрасния излет и чудесния улов. Припомни ми някои позабравени времена, когато и аз практикувах този вид риболов. Добри времена бяха. Доста по-добри от сега, като гледам. Е, аз ги пусках веднага обратно, но само защото не стават за ядене, а бях установил, че в живарник доста бързо се скапват. И ако ги пуснеш накрая, за да те видят другите – поне половината са умрели, та съседните риболовци търчаха с кеповете да ги събират. Иначе този риболов наистина е голям кеф.
Все пак е ясно, че има нарушение на закона – с надвишаване на допустимия улов. Не че това е проблем, от гледна точка на форумните нрави. Напротив - цитирам:
Разбира се, има и нарушение на форумните правила. Не бих искал да го посочвам - за да не наруша добрия тон. Нека оставим това на модераторите, за да не предизвикваме спорове, а и без това си е тяхно задължение. Надявам се да няма санкции, ако е за първи път.
Още веднъж – поздрави за излета и благодарности за споделянето.
P.S.
Мен самият са ми деркали акт на същото място от РИОСВ. Преди десетина години – 150 кинта. В акта пишеше „Нарушение на вододайна зона”. Вероятно според закона за водите. Строителството там беше спряно преди доста години, по мой сигнал, но сега не знам как е. Дано и то не е тръгнало пак.
Поздравления че прекрасния излет и чудесния улов. Припомни ми някои позабравени времена, когато и аз практикувах този вид риболов. Добри времена бяха. Доста по-добри от сега, като гледам. Е, аз ги пусках веднага обратно, но само защото не стават за ядене, а бях установил, че в живарник доста бързо се скапват. И ако ги пуснеш накрая, за да те видят другите – поне половината са умрели, та съседните риболовци търчаха с кеповете да ги събират. Иначе този риболов наистина е голям кеф.
Все пак е ясно, че има нарушение на закона – с надвишаване на допустимия улов. Не че това е проблем, от гледна точка на форумните нрави. Напротив - цитирам:
Но от утре глобите за нарушаване на закона значително се увеличават, а и ИАРА напоследък започна да работи доста по-добре. Ето защо се надявам тази информация да е полезна за повечето участници в този подфорум. Дано не пострада някой невинен.Митев написа:Добре е да се разбере и най- вече усмисли едно нещо , модераторите не са служители на ИАРАтук сме да следим за добрия тон във форума , а не да гледаме под лупа всеки кой и какво хваща , достатъчно служители четат от по-горе споменатата агенция, а и всеки сам решава и си носи отговорност за действията си
Разбира се, има и нарушение на форумните правила. Не бих искал да го посочвам - за да не наруша добрия тон. Нека оставим това на модераторите, за да не предизвикваме спорове, а и без това си е тяхно задължение. Надявам се да няма санкции, ако е за първи път.
Още веднъж – поздрави за излета и благодарности за споделянето.
P.S.
Мен самият са ми деркали акт на същото място от РИОСВ. Преди десетина години – 150 кинта. В акта пишеше „Нарушение на вододайна зона”. Вероятно според закона за водите. Строителството там беше спряно преди доста години, по мой сигнал, но сега не знам как е. Дано и то не е тръгнало пак.
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
И трите не са верни. Риба над нормата не е задържана. По-добре да ги държиш противозаконно 2 часа, отколкото да да си изпържиш чинно 3те разрешени кг. В нормален, модерен живарник, рибите им няма нищо, дори устите и перките им няма да пострадат за един ден.pitcha написа:
P.S.
Вододайната зона свършва до отсрещния бряг и колегата е ловил напълно легално.
Строителството не е спряно и хората са редват на вилите си по брега.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-
- разбира нещата
- Обратна връзка:
На мене пък много ми хареса репортажа,интелигентен,с отлично чувство за хумор,професионално подкрепен със снимков материал!!!...въобще браво на автора.Пожелавам си да има повече такива репортажи,та да ги чета с огромен кеф.Лично аз платики не ловя/или много рядко/,но винаги е приятно някой да те направи по ТОЗИ начин съпричастен с излета си.Още веднъж браво на автора и нека ни радва с още репортажи.
валатът не най-лошото нещо на света
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Това на яз. Искър ли е ?
Re: И пак платики ...
Браво на колегата за страхотният репортаж. По отношение на вододайната зона - щом има къщи близо до язовира ще има и рибари.
Уважавам изключително много "Балканците"-истински природолюбители,природозащитници и риболовциpitcha написа:Разбира се, има и нарушение на форумните правила. ....

В случая колегата е забелязал кървящата риба на една от снимките, но това е само разводнена капка кръв , причинена от кукоизваждача , както и обезглавена риба в живарника- много дълбоко глътнала.
Знам правилата, но считам, че в случая нито е "брутално" нито дори грозно

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- StaAnt
- ще става разбирач
Готин репортаж,а и платиката в боровете си я бива.

Викаш всичко съм сбъркал? За Язовиро???chirusa_bg написа:[
И трите не са верни. .
Смятам, че съм обвинен несправедливо.. Затова ето още малко информация, която се надявам да е полезна:
Първо – заливът при острия завой на разклона за Долни Окол се нарича Уйин Дол, а не Околски залив. Това – за който не го знае. По простата причина, че там се влива река Уйна. На някои карти я пишат Вуйна, но не е вярно. Добре ще е тези имена да се знаят от по-новите в занаята.
Второ – Уйин дол и малкото заливче след него попадат в Строго охранителна зона А на Язовиро. Вилите понатам са в Санитарно охранителна зона Б. Къде точно е границата не знам, но за двата залива гарантирам. В зона А нямаш право да стоиш. Акта го пазя, но съм го забутал някъде и не ми се търси. Вероятно в момента глобите са много по-яки. Не ходете там.
Трето – между Уйин Дол и малкото зливче бяха започнати два строежа с огради. На този дето е при уширението покрай пътя при малкото заливче имаше табела – Спортна База БГ Груп. И двата строежа са спряни – категорично. При вилите не знам как е. Но ако има обекти които се строят в момента – снимайте ги с работници на тях и пуснете снимките. Ще бъдат спряни моментално – обещавам.
Четвърто – малко за риболова на плати у Язовиро:
По заливите след Уйин Дол, в самия него, а и на още няколко места лятно време се групират доста и много едри платики. Съдейки по видяното – и сега го правят. Специално за показаното място – три кила не е никаква рядкост, а съм виждал хваната и шест кила, но не от мен за съжаление. Стават кафеникави при тия размери, а не сребристи .
Сега за фините такъми - куки №14, или №16 и влакна 0.16, 0.14, не дай боже 0.10. Това е единият възможен подход - ако искаш да скубеш непрекъснато. Но той би създал проблеми по следните причини
- При малка кука често се закача дребосък ако си ги набарал или събрал, и ти скъсва нервите. И големите често нагълтват.
- По тия места не е невъзможно да ви удари и рибата на живота – некой шарко например, без ограничения на размера. И ко праим с 0.16 или по-тънко??? Скубем дребосъка, а като прасне нещо по-едро и се увърти нейде у храсталако....
Вторият подход е в търсене на рибата на живота.
Ето какво препоръчвам, пък вие ако искате го опитайте. Кука №10 полуорловка, яка кована. Директно вързана на влакно 0.20, дори 0.22. И никакви поводи, ако сте на плувка. Всичко е заради рибата на живота. Е, малко ще намалее кълването, но ще видите какво следва. Може да е и капо, но може да ви е мечтата.
Възможните видове стръв – царевица, жито, хляб, торняк, бял и още доста други. Сега има и некви пелети, протеини и други простотии, ама тях не ги знам. От всичките – най-добре три, четири бели. Първият нанизан изцяло, останалите под гъза – леко да висят. Може да ги понакиснете в некъв дип, че сега май е модерно, но едно време немаше нужда.
Сега – какво се случва. Дребосъкът дърпа, но не се закача. Е, може да посмачка некой от глистите, но не ги сваля, както при останалите видове стръв. Като усетите такова нещо – придърпвате линията трийсетина санта, ако релефът на дъното го позволява. И много често веднага след придърпването следва удар на некоя яка кака.
У най-големите жеги житото е по-добро от белийо глист и всъщност е без конкуренция. Но това е много специална и дълга тема. То е уникално и за друго нещо, ако знаеш какво да го правиш, но това е тайна.
За методите на риболов не ми се спори, но се надявам да е полезно поне за опит на едната въдица. За другото ми се спори още по-малко, хеле пък с модератора на подфорум Подледен Риболов.
Толкоз засега за риболова у Язовиро. Някой ден, като пак ме обвинят несправедливо – ще споделя некои тайни и за захранване и подхранване, но сега нямам време. Само местата нема ви казвам, че като одъртея сметам да си ги употребявам. Ако не сте ги наскубали сичките де.
-
- новобранец
Eвала, Наско. Завиждам за поредицата излети, колкото е да казват, че платиките са банални. 

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Наборе,pitcha написа:...Викаш всичко съм сбъркал? За Язовиро???
Смятам, че съм обвинен несправедливо...
Като ти чета постовете - смятам, че нямаш тайни в риболова!
Много си видял и много му разбираш!
Ама какво се сети посред лято за "Подледния риболов" и за неговия модератор ?
Като активен участник и автор, смятам че подфорума е едно чудесно място без крамоли, разправии и скандали. Разменяме активно информация за местата за риболов и зимните условия.
Разбираме се много и има уважение на колегите един към друг.
От теб не съм прочел нищо написано там!
Та какъв ти е проблема с "Подледен" ?
А за мястото на което НаскоБо лови на фидер - ще споделя личен опит, въпреки че ходя много рядко там.
Преди две години на отсрещния, пак повтарям - на отсрещния на Наско бряг, ме намериха патрул от полицаите охраняващи Язовира, с кочана с актове и ми предложиха или да ми напишат нещо, или да се преместя на съседния бряг, даже не и там където Наско се е снимал, щото там вече било разрешено за риболов.
А строежите на къщи, вили, хотели, почивни станции си вървят с пълен ход, и лодките и яхтите са като в Созопол, само дето предстои да направят и един Искърски Слънчев Бряг /Бетон/, ама и това ще стане.
Пък защо да не направят и три-четири офис небостъргача около Уйин дол, пари имат много, само дето още не са се сетили!
Ама ще стигнат и до там!
Моля за дълбоко извинение - пропуснал съм нещо от изключителна важност! В схемата, която ви описах, куката трябва да е кафява задължително. При бяла кука капото е гарантирано – понеже големите риби там не са станали големи защото лесно се лъжат.
Е, разбира се – стръвта трябва да лежи на дъното и има някои особености по линията – но тях всички ги знаят.
Е, разбира се – стръвта трябва да лежи на дъното и има някои особености по линията – но тях всички ги знаят.
Колега , въпрос на рибарска, а и жизнена позицияpitcha написа:....Сега за фините такъми - куки №14, или №16 и влакна 0.16, 0.14, не дай боже 0.10. Това е единият възможен подход - ако искаш да скубеш непрекъснато. ...По тия места не е невъзможно да ви удари и рибата на живота – некой шарко например, без ограничения на размера. И ко праим с 0.16 или по-тънко??? ..Вторият подход е в търсене на рибата на живота....Е, малко ще намалее кълването, но ще видите какво следва. Може да е и капо, но може да ви е мечтата

Изобщо тая работа е малко като оная

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
-
- вече хвърля и на тежко
Бате Наско е хапсолутно прав!!!naskobo написа: ...С повод 0.10, надявам се, че ще изкарам платика около 2-3 кг., а по-големи не съм и виждал.Предпочитам да ми скъса, отколкота да климбаря в очакване на "рибата на живота".
Изобщо тая работа е малко като оная- някои хора цял живот търсят жената на живота си, а други се оте..ват на "каквото дава"...

Мерака винаги е по-голям от възможностите....или поне при мен е така!