Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Ugly Duckling
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- krokibg
- учете се от него
Лорда,точно тази цялата гама в синьо е добра.Има и едни които бият на кафяво,но са по бледи и със червени перчици.Що се однася до конците,аз ползувам Dynatron Fluo,Power Pro и сега си взех SASAME,което също е на Dyneema.Има и други конци,които някой колеги са си харесали,но това е въпрос на личен избор.Всеки си избира конеца самостоятелно,и си носи сам одговорността когато му скъса някоя риба.Най-важно е конеца да е пресен,с дата на произвадство от края на 2006 г.Не купувайте стари конци -2003-04-05.
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Кроки само да не кажеш че ода по тебе и те тормоза
Тва Dyneema ама извъобще не го възприемай като фирма производител еле па на SASAME
Dyneema си е названието на "конеца" , "плетеното" или "брейда" демек Dyneema = нишка а не на фирмата производител
Иначе поздравления за избора на последните два брейда !

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
Аз ще се повторя от едно друго място:
Материалите Spectra и Dyneema представляват едно и също - синтетични влакна на полиетеилена с ултрависоки молекулни маси. Но Dyneema се произвежда от Royal DSM N.V - Холандия (която и създава това влакно), а Spectra от Honeywell - САЩ. тези влакна са до 40 % по-здрави от популярния Kevlar (Рolyparaphenylene terephthalamide) , разработка на du Pont de Nemours от към 1965 г. Това е първото синтетично влакно, тествано най-напред във Виетнам под формата на платове, от които са правени брони за хеликоптери, лопатни винтове, а по-късно и бронежилетки и каски, като след това Кевлара започва да се използва и за невоенни цели. Но както и да е, и Spectra и Dyneema се използва за същото, като от тях вече се правят даже и рибарски влакна. Това не чудно, защото са 15 пъти по-здрави от стомана (не помня точно каква) и са практически неунещожими на естествени условия. А, че едни влакна от Spectra( респективно Dyneema ) са бая по-добри от други, тука производителите на корди са за таковане, като се има предвид, че те поръчват брейдовете на компаниите, произвеждащи тези влакна.
И братушките си имат тяхна бронетъкан, известна като СВМ, която синтезират през 70-те години в космоса, само не знам дали правят корди от нея...
Туй беше малко офф, ще ме прощавате...
Материалите Spectra и Dyneema представляват едно и също - синтетични влакна на полиетеилена с ултрависоки молекулни маси. Но Dyneema се произвежда от Royal DSM N.V - Холандия (която и създава това влакно), а Spectra от Honeywell - САЩ. тези влакна са до 40 % по-здрави от популярния Kevlar (Рolyparaphenylene terephthalamide) , разработка на du Pont de Nemours от към 1965 г. Това е първото синтетично влакно, тествано най-напред във Виетнам под формата на платове, от които са правени брони за хеликоптери, лопатни винтове, а по-късно и бронежилетки и каски, като след това Кевлара започва да се използва и за невоенни цели. Но както и да е, и Spectra и Dyneema се използва за същото, като от тях вече се правят даже и рибарски влакна. Това не чудно, защото са 15 пъти по-здрави от стомана (не помня точно каква) и са практически неунещожими на естествени условия. А, че едни влакна от Spectra( респективно Dyneema ) са бая по-добри от други, тука производителите на корди са за таковане, като се има предвид, че те поръчват брейдовете на компаниите, произвеждащи тези влакна.
И братушките си имат тяхна бронетъкан, известна като СВМ, която синтезират през 70-те години в космоса, само не знам дали правят корди от нея...
Туй беше малко офф, ще ме прощавате...
- Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
Павка,няма проблем че ме "гониш",нали трябва все някой на някой да направи някаква забележка в този форум
Да ама аз вече съм претръпнал и необръщам внимание на "дребните хорски заяждания".А сега малко сериозно.Dyneеma,до колкото знам е наиманование на самата уплетка и те хората са си написали - Dyneеma-braided line.До колкото съм запознат със материята,85-90% от производителите използуват тази технология на плетене и както си мисля,са закупили патента.Изришно е да спорим за тези неща,а ти спри да намираш косури
Абе,тъй и тъй сте тръгнали да разнищвате нещата,я ми кажете как се казва човека дето е патентовал тази уплетка,да го знам че може някой ден на стари години децата да ме попитат,та да имам какво да им отговарям
Само се чудя и мая,как ви се занимава.Ще взема да намеря няколко списания със технологий за рибарски такъми и ще ги преведа.После ще взема да пиша имена на продукти,производители и буквички и цифри и т.н все неща,които риба не ловят,ама правят хората компетентни в очите на по-незнаещите колеги

- Павел Иванов
Тъй , тъй , то теорията си е много важно нещо ! Най-малкото човек кат попрочете ще види че не трябва да си купува Ъгли Стик само щот е най-продаваната въдица в САЩ ( ами ще разбере че по-добре извъобще да не си я купува
) както че и няма ама никакъв смисъл да си земе Шимано или Дайва за 60-80лв. след като в тоя диапазон има къде по-качественни макарета ( не говориме за средния / 300- 600лв./ и високия ценови клас
) 

Павел Иванов
Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
Всеки си има предпочитания Павка, мен ако ме питаш,нямам нищо против всеки да си лови със каквото му харисва.Аз имам от всички класове Шимана и нямам намерение да ги сменям със каквото и да е било.Също така,нямам и намерение да карам когото и да е,да си купува Шимана.Има само едно нещо,който си е купил веднъж Шимано,за него вече няма - ДАЙВА-МАЙВА и т.н.А пък кой каквото си иска да си говори.
-
Павка пусни някой снимки с твои хванати риби на тези воблери които защитаваш.Незнам Кроки дали знае точните наименования на воблерите,но със сигорност знае как се хващат риби,което е най важно.Много е лесно да изброяваш разни марки,но да работиш с тях е по трудно.Целта на форума е да разменяме опит ане да намираме косури един на друг.

- krokibg
- учете се от него
Snegk,благодаря за подкрепата
Верно,започвам да се чудя това ли е майсторлъка,да знаеш/или четеш и преписваш/найменованията и спецификацията на даден воблер,конец,тройка и пръчка от някай каталог
или да си хванал някоя и друга риба със даден такъм,да си ловил преди това и със други по-евтини такъми.Човек като е ял х...я със фалшиви боклуци,и започва да си дава сметка ,че е по добре да се въоръжи със квалитетни такъми,коита няма да го подведат когато хване заветната голяма риба.На мен специално,когато съм на водоем,само това че си познавам такъма и съм сигурен във неговите възможности,ми дава спокоиствие че може да ловя и уклей,но ако ми удари шаран,такъма ще се представи перфектно.Ще ви кажа и нещо друго
Изобщо няма магазинер,който като отидеш при него и му кажеш искам Salmo FX-7,32-5462387-19-2pи февруари,
веднага ще бръкне и ще ти каже,ето това е модела.НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО
Друго е когато качиш една снимчица на определения модел и човека който иска да си го закупи,да го види как изглежда, пък да отиде в магазина и да посочи на продавача кой модел да му свали от витрината и т.н.Това е сериозното,СНИМКА,ЦВЯТ,ХВАНАТИ РИБИ НА ОПРЕДЕЛЕНИЯ МОДЕЛ,все неща които спестяват време и нерви на колегите когато отиват в магазина и търсят воблер който се знае че работи.Не е лошо да се съсредоточим във това,да даваме точна информация със снимки,за да има всеки желаещ да си купи даден модел воблер,пръчка,макара или конец визуална представа за какво става реч. 

- Павел Иванов
Тъй , тъй Кроки баш за туй иде реч , кат си хротуваме тука по форума и друг земе та земе да прочете що си тракаме кат иде до магазина и да неверва много много на продавача а да си земе нещо което е изпитано та да се нетормози
Начи оттам натам - погоре идеята ми беше че няма ама никакъв смисъл да се робува на марки
Значи за какво иде реч : чул човека че Дайва и Шимано са дЪ фЪрст и си купува евтиджос модел на некоя от фирмите и увпоследствие си изгражда негативно мнение към продукцията на съответната фирма ! Минал съм по тоя път , вервай ми ! Начи последно време благодарение на един образ си пазарувам макарета на Дайва и Шимано от средният клас щот за най-горният не съм дорасъл вероятно
Тъй наче съпоставка на модели от един клас на двете фирми , примерно Шимано Биомастер и Шимано Туйн Пауър съпоставени с Дайва Сол и Дайва Лувиас ......... и на двете фирми макаретата са много добри ! Здрави тресчотки , много дълъг и прецизен аванс и на двете , широки и надеждни шпули , ролките на бигела идеално лагеровани с форми възпрепядсващи захапването на влакното ако работиш с по-тънки влакна ( основен проблем при евтините модели и на двете фирми ! ) , много мощ и при най-малките размери 1000 примерно , в случая ( съпоставям упоменатите модели !!! ) Дайвите са много по-добре балансирани от Шиманото !!! При положение че се съпоставят две марки а притежаваме само едната то съпоставката в никакъв случай не е обективна
Друг е въпроса че в БГ от упоменатите модели е почти невъзможно да бъдат намерени ( за Туин Пауъра визирам магнезиевият такъв производство 2006г. а не предлаганите у нас 2001 -2002г. модели ! ) , или ако бъдат найдени ще са с баснословна надценка ( баси Шимано Стела къде си се взима за 500$ + 20$ за доставка коет иде 770лв тука му се прибавя една единица отпред и се продава за 1770лв.
) !!! Оттам натам е много по-добре в диапазона до 200лв. от предлаганите в БГ макарета да се вземе едно Риоби или произведена от заводите Риоби макара на друга фирма ( и Граувел и Спро и доста други си поръчват макаретата от високият си клас там ! ) , отколкото да се робува на марката и да се остааа с кофти впечатление от нея впоследствие !!!
snegk , утепа ме за пореден път
къде си видел да споменавам че изобщо хващам риба та ме караш да пущам снимки
а сега се върни в началото на темата и виж за кои воблери се пита в нея
.......... баси му мамата да не би да се оказа че темата е за Ружно Паче / Ъгли Дъгли / Грозното Пате ?!? е батка за туй и споделям по нея баш с кои окраски от тех ми е вървяло най-много

snegk , утепа ме за пореден път

Павел Иванов
Павел Иванов
- krokibg
- учете се от него
Павле,верно е че има и други добри макари,но аз това него оспорвам,само казвам че каквото и да се пише,нищо не е във състояние да ми промени мнението за Шимано.Вярно е също че повечето марки макари,се поръчат от някои фирми точно във тези заводи в които са направили корпораций като Шимано,Дайва Мичел и т.н.Всички знаят или почти всички,че тези фирми произвеждат не само рибарски макари а правят още куп продукти.Това обаче е друга тема на разговор.Ти,смяташ ли че като говоря за макари,не съм виждал и работил със други освен със Шимано.В началото,Пръчки на Байрон и макари на Дайва,Абу Гарсия,Рийоби.След това,смених макарите със Шимана и старите всички ги подарих/бяха по на 4-5 год,ако това може да се нарече старо/ и всички около мене и до сега се услушват и дебнат,няма ли да реша да си купя нещо ново и да подменям такъмите,че да се облажат.Точно съпоставянето на различни модели макари и фирми,ме доведоха до това дередже,да хвърлям луди пари за Шинано,без значение - макара или пръчка.Думата фен,говори ли ти нещо
А колко настъпани и счупени по невнимание макари съм засрал,няма да ти се оплаквам,но съм на път да ме изгонят от къщи,поради факто че се занимавам повече със въдиците и макарите,конците и воблерите,че направо жена ми взе да ме ревнува от тях.Това е майтап,но в общи линий мисля че схаващаш мисълта ми.Ти що невземеш да направиш от един Левскар- Цесекар а
Това неможе да стане.че има посредственни модели и от Дайва и от Шимано,спор няма.Че цените на които хората продават тези марки на вън са на половината на нашите също е вярно,но един човек от форума е написал " КЕФ ЦЕНА НЯМА".Работя като куче,тичам напред-назад като луд за да извадя някой лев и е нормално да си правя кефа,като си купувам макар и на такива цени разни джунджурий,с които като отида да ловя риба,ми доставя удоволствие.Това е най-важното нещо
Не че немога да ловя и със черничева пръчка,а знам и хора които си ловят със евтини такъми и това изобщо не ги прави по-малко рибари от мен и от теб.Хайде със здраве,че трябва да свърша и малко работа и да остане време към три часа да отида да похвърлям ако е дал господ и да ударя някое сомче

-
Пвка не искам да се заяждаме,а да се учиме на риболов.Прочетох всичко което си написал по темата за патенцата.НИЩО Първо мнение се заяждаш с кроки,фторо мнение с Мунчо,трето мнение с търговията в САЩ,после пак с Кроки и тъка.Ако си живнал след моето обийство,напиши с какво пате си хванал нещо,и да има мир божи.Успех приятелю

- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Пробвах го вчера новото воблерче,ама никак не съм доволен,първо,че е прекалено леко,второ,че гази на една страна малко,трето,че му е леко на криво лопатката,четвърто,че не е съвсем симетрично разположено оцветяването.Дайте съвет как да изправя лопатката,ако направя това съм сигурен,че ще се реваншира с някой по-голям клен! 

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
- Павел Иванов
Ми написал съм по-горе с кои Патета съм имал основно успех
С Кроки си говориме и искренно се надявам да не приема като обита или заяждане туй що му го пиша а па с Муньо
Ми ние с него си заедно си играеме
Е виж :

а познай кой кой е
Сори че острани е изглеждало че ям Кроки ама в случая изрично съм упоменавал че не е тъй та да не стават недоразумения !!!

Ми ние с него си заедно си играеме

а познай кой кой е

Сори че острани е изглеждало че ям Кроки ама в случая изрично съм упоменавал че не е тъй та да не стават недоразумения !!!
Павел Иванов
Павел Иванов