Странна дилема?!?!?!

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Re: Странна дилема?!?!?!

Мнение от butnik »

djidjo написа: Малко не е така.Не знам защо пишете глупости да подлъгвате младите рибари?Може би искате да покажете колко добри рибари сте.Аз съм от Русе,при нас като стегне студа кордата замръзва още докато я обираш от водата.Искам да видя как потапяш мача да разтопиш водачите,още докато го дигаш и няма да можеш да си прибереш линията.Единственият вариант когато не замръзват водачите е да ти е много дълго болото и да не пускаш много кордата да се влачи след плувката.Така влакното до голяма степен остава сухо,и въпреки това замръзва,но много по-бавно.Това съм го постигал при -15 с боло 8 метра.Със мач просто е невъзможно.
Трябва да си променим мисленето на национално ниво!Фирмите производители на риболовно оборудване не са мафиоти и безмислено да ги правят всичките тези пръти,и ние да откриваме световната конспирация в продажбата им.
На един язовир ловя на близка дистанция,но на много голяма дълбочина.Със същия този 8-мак,просто ловя на стационарна плувка щото ме кефи да гледам как излизат рибите от дълбоко.На същото място може да се лови и на мач,но не твърдя че болото е най-доброто за язовир,и,че от мач няма смисъл.
Я да видим като ти се проветри главата как ще потвърдиш написаното,защото май ти написа бая глупости,не Супер Марио :lol: :lol: Честита Нова Година!
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
djidjo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от djidjo »

butnik написа:
djidjo написа: Малко не е така.Не знам защо пишете глупости да подлъгвате младите рибари?Може би искате да покажете колко добри рибари сте.Аз съм от Русе,при нас като стегне студа кордата замръзва още докато я обираш от водата.Искам да видя как потапяш мача да разтопиш водачите,още докато го дигаш и няма да можеш да си прибереш линията.Единственият вариант когато не замръзват водачите е да ти е много дълго болото и да не пускаш много кордата да се влачи след плувката.Така влакното до голяма степен остава сухо,и въпреки това замръзва,но много по-бавно.Това съм го постигал при -15 с боло 8 метра.Със мач просто е невъзможно.
Трябва да си променим мисленето на национално ниво!Фирмите производители на риболовно оборудване не са мафиоти и безмислено да ги правят всичките тези пръти,и ние да откриваме световната конспирация в продажбата им.
На един язовир ловя на близка дистанция,но на много голяма дълбочина.Със същия този 8-мак,просто ловя на стационарна плувка щото ме кефи да гледам как излизат рибите от дълбоко.На същото място може да се лови и на мач,но не твърдя че болото е най-доброто за язовир,и,че от мач няма смисъл.
Я да видим като ти се проветри главата как ще потвърдиш написаното,защото май ти написа бая глупости,не Супер Марио :lol: :lol: Честита Нова Година!
Виж,не искам да се заяждам с никой.Написах моята гледна точка,ти като си толкова велик напиши твоята(не на мен,следя форума и я знам)!Знам,че за теб твоите болонези 5 и 6 метрови Мило-та са най-правилните,и от там на горе метражите са чисто разхищение на материал(не се и мъча да ти променям мирогледа)
Колкото до проветряването е хубаво да познаваш човека на който го предлагаш(може да се обиди):-).
haga
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от haga »

Колеги не започвайте от първият ден на Новата!
Честита Ви Новата 2013 година и по голяма слука през новата! :D
Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

Сега пък и лъжец ме изкара. :lol: :lol: :lol: Абе ловете си с каквото искате колега, само ще ви посъветвам да не употребявате думата "невъзможно" за неща, за които не сте сигурен. :lol: :lol: :lol:
Бързай бавно.
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

SUPER MARIO написа:
Сега пък и лъжец ме изкара. :lol: :lol: :lol: Абе ловете си с каквото искате колега, само ще ви посъветвам да не употребявате думата "невъзможно" за неща, за които не сте сигурен. :lol: :lol: :lol:
:smt023
Върл Shimano фен!
Аватар
butnik
рибар фанатик
рибар фанатик
Обратна връзка:

Мнение от butnik »

Адаша ти го е написал-при големи студове и аз забравям за болото без значение какво е,водачите на мача си ги топя във водата,не знам ти дали си ловил в студове,но на мен често ми се е случва да съм и под -10 на реката.Влакното го пръскам с........и замръзването му го предотвратявам в известен смисъл.И в големия студ я кажи кое е по-лесно да го сгънеш с измръзнали пръсти,защото съм видял не една счупена болонеза именно при събирането и.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Аватар
Veleka
фен клуб-скобар

Мнение от Veleka »

Kолега Бутник, вчера отправих едно запитване към Вас в темата " Искам болонеза, но .........".
Ако не Ви затруднява, бихте ли ми отговорил?
45324
Все някога ще науча риболова на скобар!!!
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

За много години колеги. Не започвайте да се хапете от първия ден на новата година. Лошото е че тотално се отклонихте от въпроса ми и единствено колегата Дулитъл даде някакъв реален и обоснован отговор. Сравняваме мач и боло при ЕДНАКВА ДЪЛЖИНА, а не 4.20м. мач и 7 метра боло...то е ясно, че всеки лови с каквото му е удобно и с каквото разполага.
'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

В случая подкрепям изцяло колегата djidjo!
Ще се обоснова - повечето ловите в Южна България!Елате на Север и ще се убедите,че не сте си усещали толкова измръзнали ръцете!С каквото и да пръскам водачите и влакното не са възможни повече от 3-4 изтичания без да се получи ей това:

Изображение

При по голяма дължина на пръчката,правилно водене и колкото се може по малко мокрене до някъде се намалява обледяването!Старая се във водата да няма влакно или то да не е повече от метър.Честно да си говорим понякога и 6м ми идва къса,а какво да кажа за 5!Няма да си кривя душата - сменил съм върховия и първият плаващ на Шиманото с малко по голям диаметър.Обледяват и те,но влакното с 4гр. плувка+тежестите+заледената близо метър верижка накрая успява да се изниже и стръвта да достигне желаните дистанции!Аргументите за местене от едно място на друго са също плюс за болото.Тезата за счупени сопи при сгъване я пропускам - много несериозно ми звучи!
Лично аз винаги съм залагал на болонезето и продължавам да го правя! ;)

п.п. empar,посочи конкретни модели мач и боло и ще е много по лесно да се прецени аргументирано!Има десетки различни изпълнения,придружени със своите плюсове и минуси!
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

Ето мач:
http://www.ebay.co.uk/itm/MAP-Concept-1 ... 35c239c618
боло, което си избереш:
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... d_brand=28

Лошото е че дългите мачове се намират трудно и само тази оферта намирам в момента.
Ако някой знае къде има по-голям асортимент нека сподели, за да добие спора вид на истински спор с аргументи, а не на махленско надвикване... :mrgreen:

sapuna, за разликата между северна и южна България съм напълно съгласен, особено ако духне и някой ветрец... :toimonster: :toimonster: :toimonster:
'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

Верно че е по топло при нас, но и тук някой път става доста студено.Това с топенето на върха на мача не съм го измислил аз, всички с мачове около мен така ловят и наистина върши работа.Не знам защо повечето колеги смятат че мача е по неудобен за транспорт.Аз си го нося в калъф и го разгъвам и събирам по бързо от всяка телескопична въдица с водачи и не изпитвам затруднения със смяната на местата.При нас зимата рибата се набива в притоците на Марица или в тесни ръкави , където растителноста е такава че е трудно, даже невъзможно да се лови с 6 метрова въдица, а и дори когато ловя в Марица не съм изпитвал нужда от по дълга пръчка от 4.20.

Колега empar, моят съвет е да си вземеш една по евтина 5 метрова болонеза, да направиш 50-100 излета на река и ще разбереш каква въдица ти е нужна.И ако тогава не си разбрал, зарежи речния риболов. :lol: :lol: :lol:
Бързай бавно.
Аватар
Bai Dobri
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Bai Dobri »

SUPER MARIO написа: Колега empar, моят съвет е да си вземеш една по евтина 5 метрова болонеза, да направиш 50-100 излета на река и ще разбереш каква въдица ти е нужна.И ако тогава не си разбрал, зарежи речния риболов. :lol: :lol: :lol:
Аз бих те посъветвал същото като колегата, само че болонезата да е 6 метрова!
simo72
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от simo72 »

SUPER MARIO написа:Верно че е по топло при нас, но и тук някой път става доста студено.Това с топенето на върха на мача не съм го измислил аз, всички с мачове около мен така ловят и наистина върши работа.Не знам защо повечето колеги смятат че мача е по неудобен за транспорт.Аз си го нося в калъф и го разгъвам и събирам по бързо от всяка телескопична въдица с водачи и не изпитвам затруднения със смяната на местата.При нас зимата рибата се набива в притоците на Марица или в тесни ръкави , където растителноста е такава че е трудно, даже невъзможно да се лови с 6 метрова въдица, а и дори когато ловя в Марица не съм изпитвал нужда от по дълга пръчка от 4.20.

Колега empar, моят съвет е да си вземеш една по евтина 5 метрова болонеза, да направиш 50-100 излета на река и ще разбереш каква въдица ти е нужна.И ако тогава не си разбрал, зарежи речния риболов. :lol: :lol: :lol:
Ма колко умно се изказа , направо ме изкефи !!!
Горния ти пост , все едно аз съм го писал !
Марио , не се познаваме лично , но много желая да се запознаем :wink: !
Имам чувството , че сме много сродни души :wink: !
На лични , ти пускам тела си !
Върл Shimano фен!
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

Колега MARIO, вече се сдобих с боло. Подариха ми за Коледа Okuma Astral 5m 5-25. Има цяла тема по въпроса. Пробвах я на Огоста. :wink: Даже съм го написал на предишната страница. При условията, които бяха тогава болото само ми тежеше в повече в сравнение с по-късия и лек мач. За сега ще е болото, все пак трябва да се разработи :twisted: нищо, че не е някоя свръх въдица. Ако някъде се наложи дълга въдица определено ще предпочета мач към то шестте метра, но до тогава има да изтече още доооооста вода...пък има и една торба с условности и пречки, които най-вероятно ще направят излетите ми по реките доста спорадично явление :?
Жалкото е, че от едно ходене много ми хареса...ама много. :(
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

Нещо умря тая тема. Да я съживя малко:
http://www.dragoncarpdirect.com/product ... -Rods.html
https://www.tackleuk.co.uk/#Preston-Inn ... /sp/548664
Дълги мачове: 17 фута, 5.18 метра. :wink:
и
едно по-читаво сравнение да напиша по сухи данни. Топ моделите сопи на Shimano тая година се казват Super Ultegra:
на 5 метра
http://www.nordfishing77.at/r-u-t-e-n/t ... 00cm2.html
срещу
https://www.tackleuk.co.uk/#Shimano-Sup ... /sp/550076

и на 6 метра
http://www.nordfishing77.at/r-u-t-e-n/t ... 600cm.html
срещу
https://www.tackleuk.co.uk/#Shimano-Sup ... /sp/550077.

На 6метровия мач нещо са объркани данните, или поне така ми се струва, тъй като го дават по-лек от 15/17 футовия, че даже е и по-евтин, което ми се струва леко невъзможно.
Материалът, доколкото прочетох и разбрах е един и същи и при мачовете и при болонезите, така че очаквам коментари. :wink:

пп. От болонезите има нещо, което може да се хареса на някой русенец или видинчанин:
http://www.nordfishing77.at/r-u-t-e-n/t ... 800cm.html ДЕВЕТ МЕТРА!!! :shock: :shock: :shock:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”