Странна дилема?!?!?!

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Странна дилема?!?!?!

Мнение от empar »

Здравейте колеги,

тъй като наскоро ми влезе муха в главата с речен риболов(откакто се помня с въдица в ръка, т.е. 15тина години съм ловил в НЕстояща вода 2 или 3 пъти) си задавам въпроса кое е по-добро класическата телескопична болонеза 5-6-7 метра или едни мачове, който преди време ми направиха странно впечатление, а именно 5 коленни с дължина към 5.90-6 и нещо метра. От доста време не съм виждал, но ми се запечатиха в съзнанието като евентуална алтернатива на болонеза. По принцип изобщо не харесвам телескопични въдици, някак ми се струва че нямат чар пред коленните. Става въпрос за риболов на Огоста и Искър предимно. Ако можете да дадете някой съвет, линк и др. информация ще съм ви много благодарен.

Мерси предварително :) :) :)
'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
Аватар
sandista
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Re: Странна дилема?!?!?!

Мнение от sandista »

.
Аватар
sashoart
фен клуб-скобар

Мнение от sashoart »

болонезата няма сериозна алтернатива на реката.
фен клуб-скобар
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

Колега ако отидеш на реката с коленна мачова пръчка и ти се наложи няколко пъти да я разглобяваш за да се придвижеш от едно място на друго с кола или пеш през драките, веднага ще се убедиш. че колегата sashoart е абсолютно прав - разбира се когато става въпрос за риболов на плувка с изтичане. Ако държиш да е мач, то нека да е телемач.
гуслар
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от гуслар »

Колега,няма по подходяща пръчка за река от болонезата.Аз те съветвам да си вземеш една петичка,мисля че това е универсалната дължина за речен риболов.За по голяма дължина ще ти е необходим много опит ,и подходящ терен.И четворка става,но контрола на линията е по труден,особенно за по големите реки.Разбира се говорим за карбонови класни пръчки,като тези на "Тика","Колмик","Тубертини" и т.н.Най важното е като я купуваш,да я разпънеш и да предцениш, дали може да я държиш дълго време ,като прибавиш и тежеста на макарата,с която мислиш да работиш.Успех !
И падащата звезда е била изгряваща .
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

gamon написа:Колега ако отидеш на реката с коленна мачова пръчка и ти се наложи няколко пъти да я разглобяваш за да се придвижеш от едно място на друго с кола или пеш през драките, веднага ще се убедиш. че колегата sashoart е абсолютно прав - разбира се когато става въпрос за риболов на плувка с изтичане. Ако държиш да е мач, то нека да е телемач.
Това мнение ме разубеди да не си продавам болонезата (Тика Суинг за любопитните :D ).
И аз много си падам по мачовете, но наистина на реката често се налага смяна на мястото и това удобство мача според мен не може да го предостави. Колега, моят съвет е да изгониш мухата :lol: .
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

miro253 написа:
gamon написа:Колега ако отидеш на реката с коленна мачова пръчка и ти се наложи няколко пъти да я разглобяваш за да се придвижеш от едно място на друго с кола или пеш през драките, веднага ще се убедиш. че колегата sashoart е абсолютно прав - разбира се когато става въпрос за риболов на плувка с изтичане. Ако държиш да е мач, то нека да е телемач.
Това мнение ме разубеди да не си продавам болонезата (Тика Суинг за любопитните :D ).
И аз много си падам по мачовете, но наистина на реката често се налага смяна на мястото и това удобство мача според мен не може да го предостави. Колега, моят съвет е да изгониш мухата :lol: .
Ако ме съветваш да изгоня мухата наречена риболов...надявам се да не се сърдиш, но ще се наложи да игнорирам съвета ти :lol: :lol: :lol:

Мерси за мненията, колеги. Явно ще ми се наложи да взема телескопична въдица, въпреки че ми бяха доста симпатични тия "гигантски" мачове, но явно приложението им не е да заместват болонезите. Всъщност един бог знае за какво са... Поздрави и Наслука :D
'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
miro253
фен клуб-скобар

Мнение от miro253 »

Аааа, от тази муха няма как да избягаш. Риболова е като брака - умиране има, отърване няма :lol: . Успех с избора.
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

Баси аргументите-било трудно да се сгъват мачовете...трудно,трудно,колко по-трудно?Едва ли още три минути са проблем...И който не е ловил с хубав 5 или 6 метров мач на река изобщо да не дава мнение.Гледам в темите-хората търсят мачове за Марица и ловят едни скобари,да ти е кеф да ги гледаш...тука човека пита за Огоста,дето изобщо не можеш да я сравняваш с Марица...А идеите за телемач са си направо преебавка за човека...
Ето линк-втора употреба е...http://www.ebay.co.uk/itm/MAP-Concept-1 ... 35c239c618л
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

Колеги, мерси за всички мнения, но връзката ми за речния риболов ненадейно ми изсипа, че заминава след два месеца на гурбет и явно ще си остана язовирен рибар(да ме ожали човек :lol: ). Ще заприходя една Tica PERSERVER на 4.20 за Коледа и т'ва е...сагата приключи преди да е започнала :cry:
Аватар
MIR4EV
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от MIR4EV »

Д-р Дулитъл написа:Баси аргументите-било трудно да се сгъват мачовете...трудно,трудно,колко по-трудно?Едва ли още три минути са проблем...И който не е ловил с хубав 5 или 6 метров мач на река изобщо да не дава мнение.Гледам в темите-хората търсят мачове за Марица и ловят едни скобари,да ти е кеф да ги гледаш...тука човека пита за Огоста,дето изобщо не можеш да я сравняваш с Марица...А идеите за телемач са си направо преебавка за човека...
Ето линк-втора употреба е...http://www.ebay.co.uk/itm/MAP-Concept-1 ... 35c239c618л
Колега хайде отиди в тия студове за риба по реката с тоя мач и ще има да духаш по тия водачи та ще те заболи глава!Просто мача за зимата на реката-НЕ СТАВА!Ако температурите са под -2 ще стане "ледена епоха" с мача!и защо огоста не може да я сравняваме с марица!по-скобари по-мрени по- кленове по- морунажи по-шарани кажи по-точно-по кое?
Последно промяна от MIR4EV на Нед Дек 23, 2012 11:00 am, променено общо 1 път.
Д-р Дулитъл
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от Д-р Дулитъл »

MIR4EV написа:
Д-р Дулитъл написа:Баси аргументите-било трудно да се сгъват мачовете...трудно,трудно,колко по-трудно?Едва ли още три минути са проблем...И който не е ловил с хубав 5 или 6 метров мач на река изобщо да не дава мнение.Гледам в темите-хората търсят мачове за Марица и ловят едни скобари,да ти е кеф да ги гледаш...тука човека пита за Огоста,дето изобщо не можеш да я сравняваш с Марица...А идеите за телемач са си направо преебавка за човека...
Колега хайде отиди в тия студове за риба по реката с тоя мач и ще има да духаш по тия водачи та ще те заболи глава!Просто мача за зимата на реката-НЕ СТАВА!Ако температурите са под -2 ще стане "ледена епоха" с мача!и защо огоста не може да я сравняваме с марица!по-скобари по-мрени по- кленове по- морунажи по-шарани кажи по-точно-по кое?
За заледяването на водачите си прав...неприятен факт...Друг въпрос е,че тази година в долното течение на Огоста е пълна скръб и просто няма риболов в момента.А сравнението с Марица-ами Огоста е много по-тясна река и много познати си ловят спокойно с мачове на 4,20 до 4,5 м.Проблем е когато морунажа иска добро ,,задържане",но и с това се справят...
Аватар
SUPER MARIO
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от SUPER MARIO »

MIR4EV написа:
Колега, ловил съм с мача до -15, -20 по Марица и да ти кажа-СТАВА!!!При такива температури на всяка въдица се получава обледеняване на водачите.На мача просто му потапям върха за няколко секунди във водата и леда се разтапя.Като натрупа, повтарям операцията и така.При болонезата тази операция е малко рискована. :D
Бързай бавно.
Аватар
empar
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от empar »

Д-р Дулитъл написа:
MIR4EV написа:
За заледяването на водачите си прав...неприятен факт...Друг въпрос е,че тази година в долното течение на Огоста е пълна скръб и просто няма риболов в момента.А сравнението с Марица-ами Огоста е много по-тясна река и много познати си ловят спокойно с мачове на 4,20 до 4,5 м.Проблем е когато морунажа иска добро ,,задържане",но и с това се справят...
Колега понеже виждам, че явно си от Монтанско, искам напълно да се съглася с теб за Огоста. Въпреки, че се бях отказал да си купувам болонеза се сдобих с такава като подарък, Okuma Astral на 5м. Не е точно това което бих си купил но нали е подарък и реших все пак да я тествам по реката, просто ми стана любопитно как ще е. На Хайредин бяхме...риболов никакъв, то и реката я няма никаква. Още в Монтана ми направи впечатление, че е страшно ниска. За пръв път виждам Огоста да прилича на селска вада за поливане. С 5те метра съвсем спокойно се задържаше такъм 4-5гр., въпреки че за пръв път опитвам по-сериозно речен риболов, пък и въдицата беше тежичка. Возенето е ясно. Опитах и с мач 3.90...трудно се задържа, но някой по-кадърен от мен ще се справи супер.
Леда по водачите се преживява. Определено бих казал, че коленната въдица въпреки, че предизвиква някой неудобства е по-добра. Ако станат все пак по-сериозни нещата при мен с ходенето по реките, определено ще търся мач около 6м. Лошото е че се намират трудно :axe:
djidjo
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от djidjo »

SUPER MARIO написа:
MIR4EV написа:
Колега, ловил съм с мача до -15, -20 по Марица и да ти кажа-СТАВА!!!При такива температури на всяка въдица се получава обледеняване на водачите.На мача просто му потапям върха за няколко секунди във водата и леда се разтапя.Като натрупа, повтарям операцията и така.При болонезата тази операция е малко рискована. :D
Малко не е така.Не знам защо пишете глупости да подлъгвате младите рибари?Може би искате да покажете колко добри рибари сте.Аз съм от Русе,при нас като стегне студа кордата замръзва още докато я обираш от водата.Искам да видя как потапяш мача да разтопиш водачите,още докато го дигаш и няма да можеш да си прибереш линията.Единственият вариант когато не замръзват водачите е да ти е много дълго болото и да не пускаш много кордата да се влачи след плувката.Така влакното до голяма степен остава сухо,и въпреки това замръзва,но много по-бавно.Това съм го постигал при -15 с боло 8 метра.Със мач просто е невъзможно.
Трябва да си променим мисленето на национално ниво!Фирмите производители на риболовно оборудване не са мафиоти и безмислено да ги правят всичките тези пръти,и ние да откриваме световната конспирация в продажбата им.
На един язовир ловя на близка дистанция,но на много голяма дълбочина.Със същия този 8-мак,просто ловя на стационарна плувка щото ме кефи да гледам как излизат рибите от дълбоко.На същото място може да се лови и на мач,но не твърдя че болото е най-доброто за язовир,и,че от мач няма смисъл.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на болонезе”