Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Тъпо въпросче
Модератор: Paublo_Eskobar
Re: Тъпо въпросче
Ползвай "Метоод фидер" вместо пружина и няма да ти се налага да нарушаваш закона.metoo написа:Благодария за написаната от вас информация, а до куките секи лови с колкото си пожелае.![]()
-
- разбира нещата
А дали ще е по ефикасен е въпроса, защото искам да ловя на див язовир ?
-
- учете се от него
Много точни описания на колегите в последните постове на предната страница, мнооого точни!
Аз фактически ползвам пружинните по методиката и тактиката за риболов "спесимен метод фидер"- със сигнализатор и оптегач, която много точно е описана от колегата Бай Добри; само не съм много съгласен че с пружините не се постига достатъчно точност- с тънки линии(0.22 в случая) и допълнително утежнени пружини се постига и прилична дистанция и много добра точност; като ловя така- обикновено разчета е захранката да се разтваря нацяло за около 15-20 минути, а презамятам през 25-30 минути в едно и също петно. За да няма недуразумения, моля да се има в предвид че "пружината" не е разновидност на фидера, а фидера е разновидност на пружината, а защо в случая ползвах пружина с две куки а не класически метод-хранили е съвсем отделен въпрос....
За "дънарка" ползвам мулти хеви фидер Шимано Катана ВХ 3.66/4.27 с макара Нексейв 4000, а пружините са ето тези, вързани с влакното на снимката и куки номер 6 и 8 Оунър С-4(без захранката са 35-40 гр, със захранка- 80-85 гр):

За "дънарка" ползвам мулти хеви фидер Шимано Катана ВХ 3.66/4.27 с макара Нексейв 4000, а пружините са ето тези, вързани с влакното на снимката и куки номер 6 и 8 Оунър С-4(без захранката са 35-40 гр, със захранка- 80-85 гр):

- genov_eng
- научил се да хвърля
Бачо, да разбирам ли, че няма да поставяш стръв на куките? Ще ги забиваш в захранката или стиропор?И кое те доведе до извода да правиш храната с разпад 15 - 20 минути? Аз не си представям класическата пружината, ако не е захранката като "пластелин". Иначе и аз съм я ползвал за хранилка с кука и стръв.
-
- разбира нещата
Понякога в повечето случаи когато ловя на пружина, я оставам час и половина до два без да я вада. Но също и така при мене съм забелязал че удрят шарани наи много до 2 кг на пружината при вас как е ?
-
- Модератор
Хващат се всякакви, стига да ги има.
-
- разбира нещата
Аз дали не правя грешка щото от малак си знам, хляб без корите и захранка само това а ти в пружината какво слагаш. Само захранка ли ?
-
- Модератор
Лично аз използвам Flat хранилки и по-рядко инлайн и тип кошничка. В зависимост от водоема дали е с песъчливо или тинесто и с подводна растителност дъно. Храната в хранилките е различна в зависимост от това какво преследвам,а също и според сезона.Шаран съм ловил с фабрична захранка омесена с хляб, но целта на хляба е да регулира глетавостта на храната и времето за разпадането й. Също и комбинация с два вида пелети. А за каракуда използвам накисната пшеница омесена с ароматизирани пелети.Понякога влагам и ароматизатори и атрактор.Ако на пружината поставиш само хляб, то тя ще ти действа само като парче олово. Поне при нас само хляб не работи.
-
- разбира нещата
.Ако на пружината поставиш само хляб, то тя ще ти действа само като парче олово. Поне при нас само хляб не работи.[/quote] Еми аз лично колега съм имал доста случаи когато на захранка не иска а само хляб и царевица и кълве шарана.
А на петното което ще ловиш с пружината трябва ли да се захрани предварително щото по нашия краи не се захранва отива се и се меткат въдиците. И в повечето случаи няма кълване на шаран а само на едра каракуда. 

- antivik
- кандидат преподавател
Все ми се чини, че нещо куца във въпроса и неговото тълкуване и отговорите в един момент забиха в тълкуване и обяснение на различни начини на дънен риболов. Не знам що ми се струва, че разликата е в пръта който се ползва, а не какво ще се наниже на линията, дали пружина, дали кошница или различните видове хранилки. Да не забравяме и разликата в самата линия - ин лайн пружина или неподвижно вързана на основното при дънния и различните Патерностери, симетрични, асиметрични и т.н при фидера.
От тук идват и разликите в различните захранки консистенции, рехавости, честота на замятане, хранене на петно и всички останали тънкости, де по някога си се нацелват само по чист късмет.
От тук идват и разликите в различните захранки консистенции, рехавости, честота на замятане, хранене на петно и всички останали тънкости, де по някога си се нацелват само по чист късмет.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
-
- Модератор
Питащия колега изглежда младо момче и се стреми да научи повечко.По неговия край и риби все още има, щом слага само хляб и метка без да захрани. Колега metoo, направи си качамак и пробвай. Може и да хванеш повечко шаран така и със сигурност ще отсееш дребосъците и ще се развиваш.
Именно Flat хранилките, а не точността на замятането имах предвид, като споменах в предния си пост, че за разлика от пружините, осигуряват по-точна презентация. При тях, поради самата им конструкция, стръвта винаги се намира където си я предвидил да е, докато при пружината не се знае на коя страна ще падне и ако куките са набити в нея, може да се окажат отдолу - друг е въпроса при свободни или при намиращи се нагоре по влакното куки /вариат "чепаре"/.dantho.mihov написа:Лично аз използвам Flat хранилки и по-рядко инлайн.........
Обаче Flat хранилките са два вида: с ластик и инлайн, като употребата на съответния вид зависи от вида, размера и начина на поемане на стръвта от рибата.
По мое мнение варианта с ластик осигурява по-голяма мекота на връзката с повода и куката и съответно един амортизираш ефект при самото засичане, като е приложим за по-дребна риба с по-нежна уста. Докато инлайн варианта е по-твърд, поради това, че свързващия вирбел обикновено влиза в основата на самата хранилка и усилието е директно на основното влакно, което по моему си е баш шаранското изпълнение, не че и другото не става!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
И на двата метода-пружина и флат хранилките могат да ловят и дребни риби,това зависи от размера на стръвта и големината на куката.Принципно са си шарански монтажи и кълването или хващането на дребна риба може да не привлече погледа ни..Има водоеми,където пружината се предпочита от рибите за сметка на флат хранилките по необясними причини.Като съм забелязал това, нарочно не слагам стръвта с куката във флат хранилката а стои свободно пред нея,както ловя с пружината и отново резултатите бяха в полза на пружината.Това се случва на един водоем край Асеновград,където преобладават дребни шарани и каракуди средни размери.Според мен е добре да се носят и двата вида.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- nikolaiiliew
- сериозен играч
butnik написа:...Според мен е добре да се носят и двата вида.

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
-
- учете се от него
Значи, Flat(плоски) хранилки по принцип са инлайн и в двата си варианта- с ластик или без ластик. И в двата им варианта линията минава по оста на хранилката, като в единият от вариантите, част от нея се явява ластика, монтиран в хранилката- от едната страна е фиксиран за хранилката, а от другата е свободен и се свързва с повода с вирбела към него. При "флатовете" деленето на видове е според механиката на монтажа- полублокиран тип или блокиран тип! Полублокиран тип е, когато лимията минава свободно през тръбичка в хранилката и се пръвързва към вирбел, който е полублокиран в специално легло; към другото ухо на вирбела се привързва късия повод с куката и стръвта. При кълване, полублокираното ухо на вирбела в специалното легло и инерцията на масата на хранилката осигуряват незабавно самозасичане, а от друга страна монтажа е "безопасен", тъй като при късане на основната линия и закачаме на хранилката някъде по дъното, рибата може да се освободи тъй като при определено усилие вирбела излиза от леглото и хранилката остава да лежи на дъното, а рибата остава само с кука, повод и вирбел на джуките... При блокирания тип- тези с ластика- при късане на основната линия, рибата няма как да се освободи от хранилката, и по принцип ако се ползва този монтаж се препоръчва, да не се ползват плетени влакна за поводи, от една страна и да се ползват по-здрави основни линии, от друга страна; този тип монтаж е забранен в състезателния риболов(шаранджийския)!Bai Dobri написа:Именно Flat хранилките, а не точността на замятането имах предвид, като споменах в предния си пост, че за разлика от пружините, осигуряват по-точна презентация. При тях, поради самата им конструкция, стръвта винаги се намира където си я предвидил да е, докато при пружината не се знае на коя страна ще падне и ако куките са набити в нея, може да се окажат отдолу - друг е въпроса при свободни или при намиращи се нагоре по влакното куки /вариат "чепаре"/.dantho.mihov написа:Лично аз използвам Flat хранилки и по-рядко инлайн.........
Обаче Flat хранилките са два вида: с ластик и инлайн, като употребата на съответния вид зависи от вида, размера и начина на поемане на стръвта от рибата.
По мое мнение варианта с ластик осигурява по-голяма мекота на връзката с повода и куката и съответно един амортизираш ефект при самото засичане, като е приложим за по-дребна риба с по-нежна уста. Докато инлайн варианта е по-твърд, поради това, че свързващия вирбел обикновено влиза в основата на самата хранилка и усилието е директно на основното влакно, което по моему си е баш шаранското изпълнение, не че и другото не става!