Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Тъпо въпросче
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- разбира нещата
Тъпо въпросче
Каква е разликата и предимството да се лови на фидер а не на обикновена прожина за шарана ?

-
- Модератор
Re: Тъпо въпросче
Визираш разликите между метод хранилка и пружина.Няколко са и то в полза на метод хранилката.Ще посоча само две от първостепенните, но не и единствени : 1. Гъвкава тактика прилагайки различни по форма и тегло хранилки ; 2. Отлична презентация на храна и стръв.
-
- новобранец
на фидер рибата не усеща толкова много тежестта на хранилката
-
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
точно обратното колега на метод тя се самозасича, ако разгледаш метод хранилка ще разбереш защо, а според мен метода е видоизменена пружина с тази разлика, че се лови с една а не с 4 кукиgoldi_tiger написа:на фидер рибата не усеща толкова много тежестта на хранилката
http://www.krakra-fishing.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Колега то и на пружината може да вържеш само една кука!Ако има вързани 4 или повече можеш да махнеш трите или толкова, че да остане само една кука!Емил Димитров написа:...с тази разлика, че се лови с една а не с 4 куки

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Това което мога да споделя от опит при риболов на шарани и едри шаранови риби е следното:
Без значение от водоема слагате на един гребен два фидера, единия на метод на царевичка/пелета/топче на косъм със съответната захранка и един на класическа пружина с качамак(приготвянето му има безброй вариянти, в зависимост от ситуацията) с 3 или 4 куки. Ловите на едно хранително петно. Резултатите, които идват в песледствие се казват думата. Има водоеми, на които класиката удря метода в земята, има и такива на който пружината просто е безсмислена. Всичко е въпрос на проба-грешка. Започвате с двете стратегий, ако не ви е познат водоема и то си казва само...
Прост пример...на Дунава от Лом нагоре и язовирите в Монтанско и Видинско пружината е по-ефективна. Изпробвал съм го нееднократно. Важно е качамака да е адски лепкав.
На по-комерсиалните водоеми пружината само къпе качамака във водата
Без значение от водоема слагате на един гребен два фидера, единия на метод на царевичка/пелета/топче на косъм със съответната захранка и един на класическа пружина с качамак(приготвянето му има безброй вариянти, в зависимост от ситуацията) с 3 или 4 куки. Ловите на едно хранително петно. Резултатите, които идват в песледствие се казват думата. Има водоеми, на които класиката удря метода в земята, има и такива на който пружината просто е безсмислена. Всичко е въпрос на проба-грешка. Започвате с двете стратегий, ако не ви е познат водоема и то си казва само...
Прост пример...на Дунава от Лом нагоре и язовирите в Монтанско и Видинско пружината е по-ефективна. Изпробвал съм го нееднократно. Важно е качамака да е адски лепкав.

'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
-
- вече хвърля и на тежко
Я махайте тия куки в повече от разрешеното 

-
- новобранец
точно обратното колега на метод тя се самозасича, ако разгледаш метод хранилка ще разбереш защо, а според мен метода е видоизменена пружина с тази разлика, че се лови с една а не с 4 куки[/quotЕмил Димитров написа:goldi_tiger написа:на фидер рибата не усеща толкова много тежестта на хранилката
самозасича се в 60-70% от случаите което не е малко
- antivik
- кандидат преподавател
К`ва е тази бракониерска бройка на куките бре...empar написа:Това което мога да споделя от опит при риболов на шарани и едри шаранови риби е следното:

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Колеги вие направо ме изядохте с тия 3 кукиantivik написа:К`ва е тази бракониерска бройка на куките бре...empar написа:Това което мога да споделя от опит при риболов на шарани и едри шаранови риби е следното:
На по-комерсиалните водоеми пружината само къпе качамака във водата/освен ако не е на платено, но гледам пише Дунав/. Па и на фидера могат да се вържат 2 куки, само да не то мързи човек да ги разплита или да префасонира фидера в просо дъно.

'начиии толко' много кълвеше....хвърляш-вадиш, хвърляш-вадиш и по едно време толко' се разкълва, че немаш време да хвърлиш.....САМО ВАДИШ!!!
- М. Сталев
- разбира нещата
не мога да разбера защо тия куки ги направихте такъв голям проблем ,реално и на метод и на кошница може да се сложат по 10 куки ,не само на пружина.Използването на 1 кука е с цел за по спортсменско отношение спрямо рибата ,а също така и за опростяване на монтажите ,с цел по малко оплитания и отслабване на линията 

-
- учете се от него
Много точно казано колега, с малката корекция в текста относно броя на куките, съобразно закона, щото тук има хора които повече слухтят и гледат как да се зачекнат за нещо, вместо да напишат нещо стойностно за РИБОЛОВА!empar написа:Това което мога да споделя от опит при риболов на шарани и едри шаранови риби е следното:
Без значение от водоема слагате на един гребен два фидера, единия на метод на царевичка/пелета/топче на косъм със съответната захранка и един на класическа пружина с качамак(приготвянето му има безброй вариянти, в зависимост от ситуацията) с 1 или 2 куки. Ловите на едно хранително петно. Резултатите, които идват в песледствие се казват думата. Има водоеми, на които класиката удря метода в земята, има и такива на който пружината просто е безсмислена. Всичко е въпрос на проба-грешка. Започвате с двете стратегий, ако не ви е познат водоема и то си казва само...
Аз имам прясно навързани от тази есен пружини, само с по две куки на всяка и сега ще си навържа още десетина- по-малки, по леки и за по-близки дистанции с фидер. Кошничката си е кошничка, пружината си е пружина и в определени моменти е далеч по за предпочитане и успешна от класическият фидер!

п.п. справка- ето в тази тема, например:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=135&t=69338

- empar
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Бачо Илия написа:Много точно казано колега, с малката корекция в текста относно броя на куките, съобразно закона, щото тук има хора които повече слухтят и гледат как да се зачекнат за нещо, вместо да напишат нещо стойностно за РИБОЛОВА!empar написа:Това което мога да споделя от опит при риболов на шарани и едри шаранови риби е следното:
Без значение от водоема слагате на един гребен два фидера, единия на метод на царевичка/пелета/топче на косъм със съответната захранка и един на класическа пружина с качамак(приготвянето му има безброй вариянти, в зависимост от ситуацията) с 1 или 2 куки. Ловите на едно хранително петно. Резултатите, които идват в песледствие се казват думата. Има водоеми, на които класиката удря метода в земята, има и такива на който пружината просто е безсмислена. Всичко е въпрос на проба-грешка. Започвате с двете стратегий, ако не ви е познат водоема и то си казва само...
Аз имам прясно навързани от тази есен пружини, само с по две куки на всяка и сега ще си навържа още десетина- по-малки, по леки и за по-близки дистанции с фидер. Кошничката си е кошничка, пружината си е пружина и в определени моменти е далеч по за предпочитане и успешна от класическият фидер!
п.п. справка- ето в тази тема, например:
http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=135&t=69338
![]()
![]()
Колега, благодаря за подкрепата и ако позволиш бих ти дал един прост съвет. Всичко, което си написал в темата за Жребчево е перфектната тактика за пружина, но според мен е по-удачно куките на пружината да се връзват с колкото се може по-мек материал. Аз лично съм използвал бял капрон(преди десетина години се намираше лесно...сега не знам как е положението) или от жълтите хирургически конци, който се намират по аптеките. И двата материала за много здрави и много меки. Идеята е че при по тежка и лепкава захранка, когато една каракуда например дойде и почне да "смуче" от топката, мекия повод по лесно изскача от нея се забива в устата на рибата. Натам е ясно

Мнението ти ме надъха да си припомня детските години и си извадих пружините от кутията с риболовните боклуци в мазето и ми се доплака...ръждясали и с изгнил капрон. Само да пукне пролет и ще си навържа една стабилна бройка, ей така от сантименталност да си ги нося, пак знае ли се...може и да потрябват

Обещавам най-тържествено, че ще са само с ДВЕ куки.

В този ред на мисли да издам и една много сполучлива и проста рецепта за качамак, която знам от прадядо ми, лека му пръст, който беше корифей на риболова с шишета и пружина. Рецептата е от времето, в което ароматизатори, атрактанти и купешки захранки са били някаква ненаучна фантастика по родните земи. На тих огън слагате водичка и колкото ви се откъсне от сърцето...биволско мляко(и то като белия капрон вече е екзотичен продукт, но се намира при добро желание). В това цялото нещо разтваряте стабилно количества тахан халва, по възможност добре накъсана на конци. Усилвате огъня, което в случая е означавало да сложите още някое сухо дърво в печката. Когато кипне започвате постепенно да добавяте каквото имате царевично брашно(колкото е по-топло времето, толкова по едро) и бъркате ама здравата, докато не се получи една лепкава и доста приятно миришешта ярко жълта смес. Изсипвате я на суха, дебела памучна кърпа и поръсвате с пшеничено брашно(задълже тип500

Айде стига толкова от мен, че стана цял ферман.

пп.Ако има грешки в писанието ми...махморлука е виновен
Аз не съм някакъв корифей, ама за мен разликата между фидера и пружината е в тактиката на ползването на тия видове дънни монтажи:
Суим Фидер - ползвам когато искам да наситя със захранка петното. Прилагам го обикновено с активно действаща захранка, която бързо освобождава фидер-хранилката. Към такъв риболов прибягвам, когато честото цопкане не плаши рибата и последната си е доста активна. Обикновено на всеки 5-8 мин. правя ново презамятане, ако не ми е клъвнало, и така си насищам петното, т.е. монтажа често се вади и хвърля обратно в зоната на риболова. Това е динамичен риболов, който го практикувам задължително със специализирано фидер оборудване, акция "Лайт" или "Медиум"!
Пружина - ползвам, когато рибата не реагира на масивно захранване или наличието на относително плътно захранено петно и често цопкане по-скоро плаши рибата и тя е недоверчива поради някакви причини. Тази ситуация я има на доста диви водоеми подложени на стабилна риболовна преса. Тогава ползвам пружина с т.нар "качамаци" биващи различни видове, но обща черта на които е голямата лепкавост на консистенцията и бавното действие, което се постига с продължително престояване на монтажа на дъното, поне час-час и половина, без той да се пипа. В случая се разчита не на насищане на петно, а само сместа в хранилката да привлече рибата. Този риболов, за мен, си е почти чисто дъно и за това си го практикувам с типично дънарско оборудване - дънарка, сигнализатори и т.н.
Някъде по средата между тези два метода е т.нар. "Метоод фидер" - при него се ползва по-активна/рехава храна от пружината и по-пасивна/лепкава от суим фидера. При този метод презамятанията са по-редки от стандартния фидер риболов, но по-често от пружината, защото се цели все пак някакво насищане на зоната, като го практикувам при плашлива риба, която обаче реагира и се събира на захранения участък. Той позволява да се осигури много точна презентация на стръвта - нещо което не може да стане с пружината /е тука е и тънкия момент/, като за да бъде компенсирано това пък, при последната се налага ползването на повече куки. Този риболов го извършвам също със специализирано фидер оборудване но вече акция "Медиум" и "Медиум-Хеви"
Суим Фидер - ползвам когато искам да наситя със захранка петното. Прилагам го обикновено с активно действаща захранка, която бързо освобождава фидер-хранилката. Към такъв риболов прибягвам, когато честото цопкане не плаши рибата и последната си е доста активна. Обикновено на всеки 5-8 мин. правя ново презамятане, ако не ми е клъвнало, и така си насищам петното, т.е. монтажа често се вади и хвърля обратно в зоната на риболова. Това е динамичен риболов, който го практикувам задължително със специализирано фидер оборудване, акция "Лайт" или "Медиум"!
Пружина - ползвам, когато рибата не реагира на масивно захранване или наличието на относително плътно захранено петно и често цопкане по-скоро плаши рибата и тя е недоверчива поради някакви причини. Тази ситуация я има на доста диви водоеми подложени на стабилна риболовна преса. Тогава ползвам пружина с т.нар "качамаци" биващи различни видове, но обща черта на които е голямата лепкавост на консистенцията и бавното действие, което се постига с продължително престояване на монтажа на дъното, поне час-час и половина, без той да се пипа. В случая се разчита не на насищане на петно, а само сместа в хранилката да привлече рибата. Този риболов, за мен, си е почти чисто дъно и за това си го практикувам с типично дънарско оборудване - дънарка, сигнализатори и т.н.
Някъде по средата между тези два метода е т.нар. "Метоод фидер" - при него се ползва по-активна/рехава храна от пружината и по-пасивна/лепкава от суим фидера. При този метод презамятанията са по-редки от стандартния фидер риболов, но по-често от пружината, защото се цели все пак някакво насищане на зоната, като го практикувам при плашлива риба, която обаче реагира и се събира на захранения участък. Той позволява да се осигури много точна презентация на стръвта - нещо което не може да стане с пружината /е тука е и тънкия момент/, като за да бъде компенсирано това пък, при последната се налага ползването на повече куки. Този риболов го извършвам също със специализирано фидер оборудване но вече акция "Медиум" и "Медиум-Хеви"
Последно промяна от Bai Dobri на Вто Яну 01, 2013 7:41 pm, променено общо 1 път.
-
- разбира нещата
Благодария за написаната от вас информация, и наслука.
Последно промяна от metoo на Вто Яну 01, 2013 8:04 pm, променено общо 1 път.