Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг техника за начинаещи..
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Re: Спининг техника за начинаещи..
Ммм супер сте
... ето всеки има да каже по нещо и нещата почват да изплуват. Благодаря на всички изказали се. Няма да ви изброявам поименно.
Аз не съм съвсем бос, в риболова, но да речем спининга, за мен винаги е бил загадка. От много години имам 1 ъгли дък воблерче, ама никога не съм хванал нищо с него
Но сега съм се надъхал яко и спирам с всякакъв друг риболов и почвам само това. Вече ходих 2 пъти вече тази година, но бях валат... Както и да е. Усещам че не правя нещо правилно.
Мисля че добре започнахте, но нека да доразвием, според мен по логично е да се хвърля срещу течението, щото логично храната на рибата да и идва от там... както и да е това за мен е почти невъзможно да го водя, щото течението го влачи на долу и за да заплува рибката трябва да си доста добър.. това да ли е правилно.
Следвайки тази логика по добре е да се върви надолу по течението или нагоре..
В момента на падането на примамката, веднага ли да почне да се върти или да почакаме малко да потъне... това съчетано с течението е проблем...
Още реално погледнато рибите имат ли предпочитани местообитания или бродят навсякъде..
Та идеята да е получа, някаква обща представа за техниката на този така привлекателен риболов... Дали си достатъчно добър да се пробориш...
Друго - ако ловим на голям водоем, има ли смисъл на силно замятане навътре, да речем през рамо или е достатъчно със странично замятане, покрай брега да се държим....
respect

Аз не съм съвсем бос, в риболова, но да речем спининга, за мен винаги е бил загадка. От много години имам 1 ъгли дък воблерче, ама никога не съм хванал нищо с него

Мисля че добре започнахте, но нека да доразвием, според мен по логично е да се хвърля срещу течението, щото логично храната на рибата да и идва от там... както и да е това за мен е почти невъзможно да го водя, щото течението го влачи на долу и за да заплува рибката трябва да си доста добър.. това да ли е правилно.
Следвайки тази логика по добре е да се върви надолу по течението или нагоре..
В момента на падането на примамката, веднага ли да почне да се върти или да почакаме малко да потъне... това съчетано с течението е проблем...

Още реално погледнато рибите имат ли предпочитани местообитания или бродят навсякъде..
Та идеята да е получа, някаква обща представа за техниката на този така привлекателен риболов... Дали си достатъчно добър да се пробориш...
Друго - ако ловим на голям водоем, има ли смисъл на силно замятане навътре, да речем през рамо или е достатъчно със странично замятане, покрай брега да се държим....
respect
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Логично е стръвта да идва на долу по течението. Червейче, мухичка, зрънце и т.н. При спининга няма логично. Дразнителя ( блесна, клатушка ) могат да си плуват на където и сикат. Срещу течение, по течение, от бряг към бряг, диагонал, както си искат, та фатката е да знаеш къде е застанал хишника и да го подразниш максимално, че да скочи на бой 
А аз така и не разбрах от къде си

А аз така и не разбрах от къде си

Времето лети като магнит.
От София съм колега, но с удоволствие ходя по струма към Благоевград.
, че даже и по тунджа към Ямбол, по марица към Пловдив... абе чесно да си кажа на дунав не съм ходил...
Но! Нека се концентрираме върху техниката. Добре значи сигурен ли си че няма значение как се движи примамката? Как установяваме къде е застанал хищника - чрез наблюдение на реката или как, има ли определени неща за които трябва да се наблюдава? Например има ли разлика, как гони кефала и щуката...
май трябва да почна да обобщавам нещата.
Нещо загубихме скорост, а бяхме набрали инерция, искам да помоля и други хора с опит да се включат. Мнения които са добре структуриране и смислени са добре дошли.
Нека пак да попитам - някой ще сподели ли видове техники на водене на примамката?
Аз какво си представям като техника:
1. След замятане, примамката каца (сигурно трябва да стане максимално тихо, това означава, че никакви минометни изстрели не вършат работа ), веднага ли почваме обирането или изчакваме да потъне на дъното?
2. Обирането с каква скорост е - на интервали с изчакване.... може би има някаква логика тук също.
3. Контрола на примамката с върха на пръчката какъв е? Може ли само с върха да водим а с макарата да обираме влакноло...
Ей такива дребни неща.. сигурен съм, че имат голямо значение, и се учат с ходене много, но аз сега си тренирам хвърляне само, за да мога да уцеля всяко място което пожелая... През рамо като хвърлям, правя отвратителна дъга и се чудя как да я избегна, но ще поработя върху това.

Но! Нека се концентрираме върху техниката. Добре значи сигурен ли си че няма значение как се движи примамката? Как установяваме къде е застанал хищника - чрез наблюдение на реката или как, има ли определени неща за които трябва да се наблюдава? Например има ли разлика, как гони кефала и щуката...
май трябва да почна да обобщавам нещата.
Нещо загубихме скорост, а бяхме набрали инерция, искам да помоля и други хора с опит да се включат. Мнения които са добре структуриране и смислени са добре дошли.
Нека пак да попитам - някой ще сподели ли видове техники на водене на примамката?
Аз какво си представям като техника:
1. След замятане, примамката каца (сигурно трябва да стане максимално тихо, това означава, че никакви минометни изстрели не вършат работа ), веднага ли почваме обирането или изчакваме да потъне на дъното?
2. Обирането с каква скорост е - на интервали с изчакване.... може би има някаква логика тук също.
3. Контрола на примамката с върха на пръчката какъв е? Може ли само с върха да водим а с макарата да обираме влакноло...
Ей такива дребни неща.. сигурен съм, че имат голямо значение, и се учат с ходене много, но аз сега си тренирам хвърляне само, за да мога да уцеля всяко място което пожелая... През рамо като хвърлям, правя отвратителна дъга и се чудя как да я избегна, но ще поработя върху това.
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
ако търсиш щука, аз мисля, че пляскането не плаши рибата а напротив - привлича я. Ако си с клатушка като изпляска във водата леко с връхчето дръпваш моментално. Това ще привлече щуката. Ще и заприлича на нападение на друг хищник а с придърпването клатушката ти ще и заприлича на ударена и ранена рибка, която е лесна плячка за "крокодила". Скоростта и проводката са строго индивидуални за деня и примамката и водоема. Пробваш и така и вака и ще разбереш когато проводката ти е сполучлива
а с върха определяш точно проводката и дълбочината на газене на примамката 
Лятото ще направим съвместен излет по Струма живи и здрави
Стига да си съвестен риболовец де 

Лятото ще направим съвместен излет по Струма живи и здрави

Времето лети като магнит.
Явно тук съвсем затихнаха нещата
...
Във форума има достатъчно изписано за всичко друго, така че няма да ви занимавам с макари, пръчки и примамки...
Благодаря на отзовали те се, по късно през лято ще докладвам как се развивам и дали се получава. Благодаря на колегите, които бяха така любезни да се отзоват.
Аrrivederci -

Във форума има достатъчно изписано за всичко друго, така че няма да ви занимавам с макари, пръчки и примамки...
Благодаря на отзовали те се, по късно през лято ще докладвам как се развивам и дали се получава. Благодаря на колегите, които бяха така любезни да се отзоват.
Аrrivederci -

Както ти написах по назад, рибите в големите реки са много динамични и винаги има изненадиPistolerO написа:Още реално погледнато рибите имат ли предпочитани местообитания или бродят навсякъде..

Тия неща предполагам ги знаеш, но ако не е така ето малко пояснения за общи принципи :
Любимите места на щуките са скривалища от подводни дървета, водорасли, туфи и най-вече обичат комбинация от подводни дървета и водорасли. Там стоят и дебнат от засада и плячката им е най-лесна за улов. Надвечер ако нямат слука или сутринта ако са гладни тръгват да гонят из района на укритията им

Белите риби обичат каменистите хабитати и песъчливите дъна.
Сомовете обичат денем да се излежават в подводните ями, големи подмоли или дебели течения с голяма дълбочина

Расперите седят точно като сомовете и най-вече в богатите на кислород бързи течение. Не се скатават в подмолите и когато са активни лесно ще познаеш - в реката, когато има гладен распер - няма начин да не го забележиш просто. Винаги ти се разкриват в цялата си красота

Кефалите много обичат подмолите, подводните камъни и всякакви такива укрития, също така и надвисналите се дървета над водата. Винаги ги патрулират! През лятото в жегата, се търсят само и основно в дебелите течения и плитките бързеи. Там са винаги готови за атака. Ако тези места са подплатени с камъни покрай брега, винаги движи примамката успоредно на камъните или м/у тях. Докато кефалите в големите вирове и затворени водоеми се скатават от жегата някъде на дъното или в някое укритие и стават лениви на обед и следобед.
Костурите винаги съм ги намирал на най-различни места, те са като вълците и винаги са на пасажи и в търсене на кльопачка - лакомията им край няма

От колко време чакам такава тема, даже мислех и аз да пусна подобна, но ме беше срам, стига със спама. Моите въпроси са когато сме метнали направо пред нас и пръчката е в същата посока, когато започнем да навиваме трябва да я завъртим перпендикулярно на замятането за да усещаме вибрациите или да вдигнем върха - правилно или грешно? И най-големия ми въпрос как да разберем кога "кълве", този тип риболов не е както на плувка да видиш кога ще мръдне или на дъно да чакаш друг сигнал. По опъването на линията ли разбираме, че е имало почукване и трябва ли да се "засича" в такъв момент. Тънкия момент със "засичането" не ми е ясен? Или пък трябва просто да метнем примамката и ако се хване, хване. Също така имам подарък примамки които са под акцията на въдицата и замятането с тях е трудно и не винаги се усеща играта, какво да ги правя да ги изхвърлям или да търся пръчка с по-ниска акция? Съжалявам ако се е получил нещо като спам в темата на колегата и благодаря предварително на всички отговорили!
@eddy
На река - вдигаш върха
На язовир, накланяш върха
Държиш линията винаги изпъната, така, че да усещаш играта на примамката.
Като ти клъвне - ще усетиш. СЪС СИГУРНОСТ!!!
На река - вдигаш върха
На язовир, накланяш върха
Държиш линията винаги изпъната, така, че да усещаш играта на примамката.

Eddy, няма спам, това си е част от техниката..
А аз имам друг въпрос, ясно че линията трябва да е опъната през цялото време и да няма корем.
Трябва линията да е във водата или трябва да е максимално над водата, от гледна точка да се улесни засичането и да не се плаши рибата, която може да евентуално между нас и примамката...?
А аз имам друг въпрос, ясно че линията трябва да е опъната през цялото време и да няма корем.
Трябва линията да е във водата или трябва да е максимално над водата, от гледна точка да се улесни засичането и да не се плаши рибата, която може да евентуално между нас и примамката...?
- Vid
- кандидат преподавател
sestrata написа:Държиш линията винаги изпъната, така, че да усещаш играта на примамката.

п.п. Темата е интересна за начинаещите, но по нея вече са изписани романи и направени много филмчета, които просто трябва да се изчетат, изгледат.., експериментират и ако има конкретни въпроси...... и така........
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Относно усета,има разлика между монофил и плетено влакно,плетеняка е в пъти по-чувствителен.
А ето как започнах аз спининга.Първо естествено почнах с въртящи блесни,равномерна проводка.После някакви сръбски воблери пак на равномерна проводка.След години съмнение се хвърлих на клатушките отново с равномерна проводка,а сега експериментирам с туйчинг и бавна или бърза проводка.Имал съм успехи и при трите.
А ето как започнах аз спининга.Първо естествено почнах с въртящи блесни,равномерна проводка.После някакви сръбски воблери пак на равномерна проводка.След години съмнение се хвърлих на клатушките отново с равномерна проводка,а сега експериментирам с туйчинг и бавна или бърза проводка.Имал съм успехи и при трите.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]
Винаги започваме да ловим първо рибите ПРЕД нас. В противен случай още първата уловена риба ще изгони по-близките. На река държим влакното над водата за да не образува корем от течението. В тиха вода държим пръчката ниско за да не плашим рибата с ръкомахания. Това обаче не важи, ако ловим с джиг на дълбочина. Във всички случаи ловим като мислим с главата си, за да няма после "ама той така каза". 

Благодаря за бързите отговори, но не разбрах ако примамката ми е например 3 грама, а акцията на въдицата започва от 10 има ли смисъл да ги ползвам тези воблери с тази въдица? От това което съм намерил като информация тук следва, че не е жлателно тъй като е много вероятно да не се усеща играта на воблера, но пък от друга страна ако рибата си се хваща без допълнително "засичане" значи може да ги мятам и тях и всичко да е на късмет? 

- Vid
- кандидат преподавател
Няма да се притесняваш. Винаги съм смятал, че начинаещите в този риболов трябва да започнат с пръчки с големи акции. (и Я така започнах преди години). Твърдите пръчки с по висока акция спомагат при "кълване", рибите дори и малките да се самозасичат. Това води до това, че кефа от риболова никЪф го нема, но има уловени рибки...eddy написа:но не разбрах ако примамката ми е например 3 грама, а акцията на въдицата започва от 10 има ли смисъл да ги ползвам тези воблери с тази въдица? От това което съм намерил като информация тук следва, че не е жлателно тъй като е много вероятно да не се усеща играта на воблера, но пък от друга страна ако рибата си се хваща без допълнително "засичане" значи може да ги мятам и тях и всичко да е на късмет?
Оттам насетне, почваш да слизаш в акцията на пръчките и рибите които ловиш и опита, който трупаш..... и така...
Риболова на джиг е нещо малко по различно от спин-риболова, макар, че пак е спин-риболов. Това е един много статичен и тегав риболов при които ръката и усета от кълването е всичко..., В този вид риболов няма специфични техники, има само усет, има само лично виждане за тегло на глави и силикони според лична преценка и така....sestrata написа:Това обаче не важи, ако ловим с джиг на дълбочина. Във всички случаи ловим като мислим с главата си, за да няма после "ама той така каза".
И доколко излета е ползотворен... Тук сестрата може да напише много от собствения си опит..., ако може и ако има време да го направи...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
И аз да посъветвам. Не започвай на река. Почни на язовир или у Дунаво, че е много по-лесно. Тояга 2.70 – 3м. В плиткажи.
Меткаш първо близо до брега или нагазваш и меткаш успоредно на брега. После меткаш и навътре – колкото можеш – с две ръце естествено. Просто пробваш навсякъде.
Пробваш с вътящи блесни Мепс Аглия или Аглия лонг. №1- за костур, №3 за щука и евентуално бяла, но тя е малко вероятна.
Може и Моски, дет вика Бат Стан.
Воденето – бавно, или неравномерно - ту усилваш, ту забавяш, или спираш и тръгваш – особено ако почуква нещо.
Като свикнеш с воденето на въртящи блесни и с хващането на язовир – пробваш с всички други примамки и/или на река. Там е малко по-трудно, защото трябва да уцелваш много точно подходящите места. Пръчка 1.80 – 2.70метра, според реката. Мятане с една ръка в повечето случаи. Но ти стигни дотам.
И не се занимавай с акции, тестове и т.н. в началото. Отивай, меткай и фащай.
Поздрави
Меткаш първо близо до брега или нагазваш и меткаш успоредно на брега. После меткаш и навътре – колкото можеш – с две ръце естествено. Просто пробваш навсякъде.
Пробваш с вътящи блесни Мепс Аглия или Аглия лонг. №1- за костур, №3 за щука и евентуално бяла, но тя е малко вероятна.
Може и Моски, дет вика Бат Стан.
Воденето – бавно, или неравномерно - ту усилваш, ту забавяш, или спираш и тръгваш – особено ако почуква нещо.
Като свикнеш с воденето на въртящи блесни и с хващането на язовир – пробваш с всички други примамки и/или на река. Там е малко по-трудно, защото трябва да уцелваш много точно подходящите места. Пръчка 1.80 – 2.70метра, според реката. Мятане с една ръка в повечето случаи. Но ти стигни дотам.
И не се занимавай с акции, тестове и т.н. в началото. Отивай, меткай и фащай.
Поздрави