Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг техника за начинаещи..
Модератори: Павел Иванов, sestrata
Спининг техника за начинаещи..
Здравейте, искам да направя една тема за това, каква точно е техниката на спининг риболова. Тук във форума има стотици теми и нито една не е посветена изцяло на това как точно да се лови. 99% от темите са .. този прът става, ли тази макара става ли, това рибе как е... според мен това са детайли.. не дребни но детайли.
Много по важно е например да се обясни (поне на такива като мен начинаещи),
как точно се замята...
Къде е добре да се замята... по течинието, сречу течението, косо на течението, в дълбокото, на плиткото, пред бързея, зад бързея...
кога точно е най - добре (не ме хранете сега), сутрин, вечер, на обед..
как се води примамката, долу - горе, бързо, бавно, с пръчката, с макарата...
как разбираме, че на мястото където ловим има риба.. скоци, гонене, характерни знаци, които ни подсказват това...
Това не е много като информация, но според мен е огромната част от риболова... тук меките и твърди акции не помагат много, когато замятаме като хамали и не знаем кво се прави...
Та желанието мие майсторите да обяснят каква точно е техниката за риболов на спиниг и да не задълбават в макари, прътове и влакна... които тук са обсъждани до втръсване.
благодарности!
Много по важно е например да се обясни (поне на такива като мен начинаещи),
как точно се замята...
Къде е добре да се замята... по течинието, сречу течението, косо на течението, в дълбокото, на плиткото, пред бързея, зад бързея...
кога точно е най - добре (не ме хранете сега), сутрин, вечер, на обед..
как се води примамката, долу - горе, бързо, бавно, с пръчката, с макарата...
как разбираме, че на мястото където ловим има риба.. скоци, гонене, характерни знаци, които ни подсказват това...
Това не е много като информация, но според мен е огромната част от риболова... тук меките и твърди акции не помагат много, когато замятаме като хамали и не знаем кво се прави...
Та желанието мие майсторите да обяснят каква точно е техниката за риболов на спиниг и да не задълбават в макари, прътове и влакна... които тук са обсъждани до втръсване.
благодарности!
Re: Спининг техника за начинаещи..
Колега, аз не съм майстор спинингист, практикувам този риболов от няколко години. За това време съм разбрал, че няма точна рецепта или с други думи казано решение на задачата НЯМА. Всяка ситуация е строго индивидуална, както и средата в която се намира рибаря. Всяка примамка си има точния момент, разбира се с правелото презентиране. С тези думи не искам да се заяждам или да ти спамя в темата, а да ти кажа, че всеки спинингист е стигнал до своята истина за този риболов. Знае в кои момент коя примамка да използва, как да я поднесе на рибата и т.н. Това става с много ходене по реки, язовири и т.н. Ще ти дам прост пример: Ако при мен мен с дадена примамка презентирана с метода ,,stop end go " дава резултат, то това не означава, че при теб при същите или близки условия на риболов ще даде и така нататък. Затова ти казвам, вземай такъма след забраната и действай. След време ще си изградиш рутина на ловене, ще знаеш какво, как и кога да използваш.
Поздрави....
Поздрави....
Последно промяна от nnenno на Пон Апр 22, 2013 3:26 pm, променено общо 2 пъти.
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
На горното аз само мога да добавя да пишеш от кой край си. Все ще се намери някой, който върти от повече време от тебе да направите заедно един излет. А па вече кат видиш нагледно как става, ще почнеш да му хващаш цаката
Успех и голяма слука !

Времето лети като магнит.
Да така е. Ако си близко да Стара Загора можем да спретнем един или няколко излета, стига да имаш желание. Тунджа има прекрасни места и т.н.
Добре, ето приемам съвета да отида с майстор, за да ми покаже. Също до някъде съм склонен да се съглася, че универсална рецепта няма, но все пак някаква база трябва да има.
Например, за замятането.. с 2 ръце, с 1 ръка, по или срещу течението (не напразно ми идват тези мисли, имайки впредвид, че дръжките на пръчките са доста дълги.... т.е. мислено е да ги хващаш с 2 ръце, поне на мен така ми се струва)... не може да говорим тук за хаотични неща. Трябва да има значение... трябва да има някакви техники отработени ... мерси.. нека да продължим.
Например, за замятането.. с 2 ръце, с 1 ръка, по или срещу течението (не напразно ми идват тези мисли, имайки впредвид, че дръжките на пръчките са доста дълги.... т.е. мислено е да ги хващаш с 2 ръце, поне на мен така ми се струва)... не може да говорим тук за хаотични неща. Трябва да има значение... трябва да има някакви техники отработени ... мерси.. нека да продължим.
Колега как с двете ръце ще хвърляш ????? Все пак държиш спинингова въдица, не Кол за домати или Бастун в ръцете си. Моля те първо кажи към какъв такъм си се насочил, с какви примамки ще ловиш и къде. На река или на язовир?
Хайде, хайдеnnenno написа:Колега как с двете ръце ще хвърляш ????? Все пак държиш спинингова въдица, не Кол за домати или Бастун в ръцете си.

Пистолеро.. Няма "панацея", няма правила.. Всеки има своя техника, на всеки му пасват различни неща. Някой хвърля с една, някой с две, някой дори може би и без ръце.
"Прослушването на водоема или реката също е въпрос на личен избор. Заставаш, оглеждаш се и започваш.. Веднъж напреки, веднъж срещу течението, веднъж по течението.. Някой път по-плитко, друг път по дъното, т.е. малко над него..
Някой път с равномерна прободка, някой път - туичинг или други вариации по темата.
Понякога съвсеееем бавно, друг път - доста бързо..
В зависимост от сезон, температура и други фактори, понякога рибата е по дъното на вировете, друг път - в бързея, на три пръста вода..
НЯМА ПРАВИЛА!

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

Според мен колегата Пистолеро има предвид друго нещо.Аз например не знам какво е равномерна прободка,туичинг...Неслучайно темата е "Спининг за начинаещи" 

PistolerO, да ти разкажа за една тактика, която ползвам, когато търся рибите : Като стегна такъма до колата, пристъпвам много тихо към брега и тегля един тигел наляво и надясно покрай брега. Ако е много бистра водата даже приклякам
Така замятам 2-3 пъти на страна. От това ми става ясно дали има някой хищник дебнещ отпред или няма. Доста често се случва щуките да са непосредствено пред теб и ако вдигнеш голяма дандания по брега ще те усетят
Ако няма дебнещи зверове, се изправям и почвам да облавям водоема по схемата "Ветрило" като се стремя да презентирам примамката максимално близо до отсрещния бряг. Ползвам я и за реки - не се знае в реката как и откъде ще ти я поеме примамката хищника - там е много динамична рибата и веднъж раздразнена от примамката ти не й пука.
Също така можеш да замяташ пред теб срещу другия бряг и да пуснеш примамката по течението, като съвсем леко обираш за да може да се движи с леки вибрации и като стигне до определено положение срещу течението да почнеш да обираш вече как прецениш.
Как да замятаме със спининга - мисля, че това си индивидуално. Можеш го напъна като камшик или просто да си замяташ без ряз и докъдето стигне примамката....
Друг начин е в дебело и бързо течение просто пред теб да пуснеш примамката и да я задържаш в течението или леко само да я придърпваш (туичваш) и отпускаш
С една ръка резонно можеш да правиш къси кастинги с УЛ такъми, ако си на малка рекичка и там дистанцията м/у 2-та бряга е много малка.
Сомски и други такъми над УЛ, някой да ми каже как ги мята с една ръка и колко кастинг постига, че това си е дисциплина направо за олимпийските игри ???? Та нали едната ръка държи над макарата спининга, а пръста влакното, пък другата къде я държите в джоба ли или на дръжката отдолу на въдицата
Обикновено хищниците са активни рано сутрин и надвечер, сома хептен пък през нощта, но когато им се дояде си хапват и през останалото време
Ходене и търсене му е разковничето. Ти трябва да търсиш рибата, а не тя теб като например при мирните риби, когато им подхранваш.
П.П. : Не се казва равномерна "прободка", тука не бодем и дупчим
, а равномерна "проводка" - от провождане/провеждане, т.е. равномерно намотаване на влакното с макарата, т.е. една постоянна скорост на умереното навиване 

Ако няма дебнещи зверове, се изправям и почвам да облавям водоема по схемата "Ветрило" като се стремя да презентирам примамката максимално близо до отсрещния бряг. Ползвам я и за реки - не се знае в реката как и откъде ще ти я поеме примамката хищника - там е много динамична рибата и веднъж раздразнена от примамката ти не й пука.
Също така можеш да замяташ пред теб срещу другия бряг и да пуснеш примамката по течението, като съвсем леко обираш за да може да се движи с леки вибрации и като стигне до определено положение срещу течението да почнеш да обираш вече как прецениш.
Как да замятаме със спининга - мисля, че това си индивидуално. Можеш го напъна като камшик или просто да си замяташ без ряз и докъдето стигне примамката....
Друг начин е в дебело и бързо течение просто пред теб да пуснеш примамката и да я задържаш в течението или леко само да я придърпваш (туичваш) и отпускаш

С една ръка резонно можеш да правиш къси кастинги с УЛ такъми, ако си на малка рекичка и там дистанцията м/у 2-та бряга е много малка.
Сомски и други такъми над УЛ, някой да ми каже как ги мята с една ръка и колко кастинг постига, че това си е дисциплина направо за олимпийските игри ???? Та нали едната ръка държи над макарата спининга, а пръста влакното, пък другата къде я държите в джоба ли или на дръжката отдолу на въдицата

Обикновено хищниците са активни рано сутрин и надвечер, сома хептен пък през нощта, но когато им се дояде си хапват и през останалото време

П.П. : Не се казва равномерна "прободка", тука не бодем и дупчим

- eroucma
- разбира нещата
Колега кова което искаш да знаеш е много обширна тема и никой няма да се заеме да пише толкова много, а и начините и отговорите на въпросите ти са толкова много - колкото сипингисти има във форума. Защото всеки си има негов си начин на ловене и точно това различава спининга от останалите видове риболов.
Аз ще се опитам да ти отговоря набързо на зададените от теб въпроси.
- замята се: по течинието, сречу течението, косо на течението, в дълбокото, на плиткото, пред бързеяи зад бързея... и не само!!!
- най е добре сутрин, обед и вечер и не само...
- води примамката долу, горе, бързо, бавно, с пръчката и с макарата...
- разбираме, че на мястото където ловим има риба- с пробване и като знаем навиците на всяка от търсените риби...риби много и навиците им са много...
- замятането става с: две ръце, с една ръка или само с китката...
Това са моите отговори на твоите въпроси, но пак ти казвам на останалите колеги ще са различни защото всеки си е изградил негов стил на ловене- това не е точна наука да се обобщи в теорема
П.П. Никой не се е родил научен, но специално спининга няма да го научиш с стоене пред компютъра- земай тоягата и отивай по разрешените места да тренираш- гледай и другите какво правят защото техниката на спининга не се учи - тя се краде
Аз ще се опитам да ти отговоря набързо на зададените от теб въпроси.
- замята се: по течинието, сречу течението, косо на течението, в дълбокото, на плиткото, пред бързеяи зад бързея... и не само!!!
- най е добре сутрин, обед и вечер и не само...
- води примамката долу, горе, бързо, бавно, с пръчката и с макарата...
- разбираме, че на мястото където ловим има риба- с пробване и като знаем навиците на всяка от търсените риби...риби много и навиците им са много...
- замятането става с: две ръце, с една ръка или само с китката...
Това са моите отговори на твоите въпроси, но пак ти казвам на останалите колеги ще са различни защото всеки си е изградил негов стил на ловене- това не е точна наука да се обобщи в теорема

П.П. Никой не се е родил научен, но специално спининга няма да го научиш с стоене пред компютъра- земай тоягата и отивай по разрешените места да тренираш- гледай и другите какво правят защото техниката на спининга не се учи - тя се краде

Първата щука и първата кака винаги се помнят, независимо колко са големи и какви зъби имат
Колега, повечето от тези неща се овладяват в практиката. На първо време направи следното:
Взимаш си една въдица 2.40, навиваш й една ролка жълто или зелено 0.18, като гледаш да не е пълна чак до ръба, че мое да ти прави бради. Връзваш накрая един вирбел и за него закачаш въртяща бяла блесна Моска №1 или 2, щот са най-евтини и да скъсаш, няма да претърпиш сериозни финансови загуби. Отиваш на реката и отначало мяташ на 5-6 метра от теб, за да разбереш как работи блесната, как се върви и КАКВИ ВИБРАЦИИ СЕ УСЕЩАТ ПРИ ВЪРТЕНЕТО Й. Щом даже на тъпоумна маймуна като мен тея работи се изясниха сравнително бързо, на 10-ата минута вече трябва да ти е ясна физиката и механиката на лова с въртележка. Оттам нататък почваш да мяташ във всички изброени от теб посоки, като се стремиш да я движиш с такава скорост, че да чувстваш трептенето. Не се мъчи отначало да покриваш голяма дистанция, ако си на голяма река, 10-15 метра са напълно достатъчни. Това е първият урок. Рибата иначе е на всички указани от теб места, сам ще си я намериш. В общи линии сабахлем е навсякъде из реката, ако става въпрос за кефал и пъстърва, а като излезе слънцето и се крие под камъни, в сенки и др.
Кажи на коя река ще ловиш и какви риби ще гониш, за да ти дадем още съвети. Всичко обаче си зависи от самия теб. Ако искаш да станеш спинингист, ще цитирам нашия гуру Владо Асенов - отделяш си един сезон само за спининг, зарязваш плувките и дънарките, намираш си твоята река с кефали и евентуално пъстърви, и почваш. Няма нищо сложно, нещата са лесни, само че се овладяват само и единствено с практика. Гарантирам ти, че след първата риба ще си на седмото небе.
Съвет - не се лъжи да си накупиш скъпи примамки, воблери от 30 кинта и др. Примамката риба не лови, лови я риболовецът. Поздрави и наслука в начинанието!
Взимаш си една въдица 2.40, навиваш й една ролка жълто или зелено 0.18, като гледаш да не е пълна чак до ръба, че мое да ти прави бради. Връзваш накрая един вирбел и за него закачаш въртяща бяла блесна Моска №1 или 2, щот са най-евтини и да скъсаш, няма да претърпиш сериозни финансови загуби. Отиваш на реката и отначало мяташ на 5-6 метра от теб, за да разбереш как работи блесната, как се върви и КАКВИ ВИБРАЦИИ СЕ УСЕЩАТ ПРИ ВЪРТЕНЕТО Й. Щом даже на тъпоумна маймуна като мен тея работи се изясниха сравнително бързо, на 10-ата минута вече трябва да ти е ясна физиката и механиката на лова с въртележка. Оттам нататък почваш да мяташ във всички изброени от теб посоки, като се стремиш да я движиш с такава скорост, че да чувстваш трептенето. Не се мъчи отначало да покриваш голяма дистанция, ако си на голяма река, 10-15 метра са напълно достатъчни. Това е първият урок. Рибата иначе е на всички указани от теб места, сам ще си я намериш. В общи линии сабахлем е навсякъде из реката, ако става въпрос за кефал и пъстърва, а като излезе слънцето и се крие под камъни, в сенки и др.
Кажи на коя река ще ловиш и какви риби ще гониш, за да ти дадем още съвети. Всичко обаче си зависи от самия теб. Ако искаш да станеш спинингист, ще цитирам нашия гуру Владо Асенов - отделяш си един сезон само за спининг, зарязваш плувките и дънарките, намираш си твоята река с кефали и евентуално пъстърви, и почваш. Няма нищо сложно, нещата са лесни, само че се овладяват само и единствено с практика. Гарантирам ти, че след първата риба ще си на седмото небе.
Съвет - не се лъжи да си накупиш скъпи примамки, воблери от 30 кинта и др. Примамката риба не лови, лови я риболовецът. Поздрави и наслука в начинанието!
Може да прочетеш и това, мисля че е едно от най-добрите неща, писани от доказан майстор, един от които съм се учил:
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=61" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=62" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=64" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=65" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=61" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=62" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=64" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.fishing-mania.com/shared/inner.php?id=65" onclick="window.open(this.href);return false;
- danev69
- сериозен играч
Добре дошъл в отбора на спинингистите ,колега.
Ето тая тема http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=119&t=58224 мисля,че ще ти от полза. Не си мисли,че спинингистите владеят някакви тайни техники,които се предават само от ухо на ухо
и затова никой не пише за тях.
Вярвай в примамките които ползваш и рано или късно,когато закачиш първата си риба ще усетиш тръпката
....
Назад връщане няма. 
Ето тая тема http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=119&t=58224 мисля,че ще ти от полза. Не си мисли,че спинингистите владеят някакви тайни техники,които се предават само от ухо на ухо

човек е толкова голям,колкото са големи мечтите му
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Абе ти заеби да е баш само тъйБат Стан написа:...Примамката риба не лови...

Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
-
- ще става разбирач
Цялата тактика при спининг риболова е,ходене ходене и пак ходене,пред компа се научават само общи неща.Които след 10 риболова вече ще си ги научил сам а не от форума!