Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Внимание!
Въпроси свързани с морския риболов.
naRiba.com

Форум

къде на Влас изкупуват рапани ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Колеги доколкото си спомням рапаните се появиха в нашите води през 60-70 години от корабите които плават в японско море,така че можем да ги смятаме за привнесени в нашата еко система, и тяхното унищожаване може и да върне равновесието в нашите води. Така че с пари или без всеки който изнесе рапан на брега - върши добро дело. Прав ли съм?

:))))
Добрее
а някой може ли да ми каже как точно се приготвят тия скапани рапани ??? събрахме малко сварихме ги и станаха като ВЪТРЕШНА ГУМА НА КАМАЗ !!! на траката ходим за миди но НЯМА
а с рапани е ФУЛЛ ! кажете как се приготвят , колко време се варят , чух че се варяли 8 минути иначе ставали кат гума ! мерси на всички отговорили !

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: :))))
Сложи ги във вряла вода за около 3-5-7 минути в зависимост от размера на рапана,след това го извади от черупката махни му нокътя и го яжpaiaka написа:Добрееа някой може ли да ми каже как точно се приготвят тия скапани рапани ??? събрахме малко сварихме ги и станаха като ВЪТРЕШНА ГУМА НА КАМАЗ !!! на траката ходим за миди но НЯМА
а с рапани е ФУЛЛ ! кажете как се приготвят , колко време се варят , чух че се варяли 8 минути иначе ставали кат гума ! мерси на всички отговорили !

BERG нещо ти е грешна информацията.Рапана си е тука малко по отдавна.
Само за статистиката ще кажа, че годишния улов на рапан на Япония е 500 тона или не повече от 200тона чисто месо.
Това е около 20% от улова по бъргарското черноморие.Говоря за рапана които го имаме в Черно Море (Rapana Venosa ако не се лъжа).
Последно промяна от kalkan4o на Нед Авг 19, 2007 8:36 pm, променено общо 2 пъти.
За бракониерите само слънчаци
!

- Малкото рибарче
- новобранец
Всъщност Berg е съвсем прав - рапана е натрапник в нашето море и е пренесен тук с баластните води на корабите от Япония. Заселвайки се в Черно море той намира доста благоприятна среда и започва бурното му развитие и размножаване. И тъй като е хищник екологимното равновесие в първите няколко години е силно застрашено. С течение на годините, обаче, той си извоюва своята ниша и ако сега бъде унищожен, то отново ще настъпи криза в равновесието на екосистемата.
Не съм ловец, но съм рибар!
-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз съм чувал за 2 версии.Малкото рибарче написа:Всъщност Berg е съвсем прав - рапана е натрапник в нашето море и е пренесен тук с баластните води на корабите от Япония. Заселвайки се в Черно море той намира доста благоприятна среда и започва бурното му развитие и размножаване. И тъй като е хищник екологимното равновесие в първите няколко години е силно застрашено. С течение на годините, обаче, той си извоюва своята ниша и ако сега бъде унищожен, то отново ще настъпи криза в равновесието на екосистемата.
Едната е тази която казвате вие от корабите била на руснаците.Но става доста преди 60-70г.
А има друга версия на англичаните.Имало някаква ферма за стриди по руското черноморие.И със хайвера на стридите които идвал от незнам си коя страна дошъл и хайвера на рапаните.Освен че рапана изял стридата(защото е деликатес за него) погнал и черната мида...и сега вместо стриди си имаме рапани май

За бракониерите само слънчаци
!

няколко рецепти :
1. попарени , не варени - тоя спор го бях почнал още в Спиърфиш преди 3 год. - както гледам съм излязъл прав - след като се попарят се вадят от черупките и имаме два варианта - или директно на салата или се панират
2. замразени - след като се замразят и умрат със черупките , после се вадят и се пържат с масло и чесън - източник - бат Лайв Дайв от Спиърфиш , той пък заимствал чалъма от остров Мавриций
3. строшени - земаш един чук и мааш до припадък , но така стават най-вкусни , тука имаме три варианта : или панирани или пържени или ДЪРЖА ДА ПОДЧЕРТАЯ , че това е лично мое ( и на жена ми ) изобретение на чорба , както се прави чорбата по харпунджийски ( изт.- бати Влади - С/ш) , но вместо риба вътре слагаш рапаните и вместо в началото се слагат накрая вътре - 5 мин . преди да е готова , може и комбинация риба и рапани и става -
ММММММ
4. мариновани - ОТНОВО лично мое (...) изобретение - за него писах в Спиър фиш преди години и доста хора от тогава пробваха и останаха многоооо доволни , туй си е смъртоносно вкусно мезе без аналог
5. сушени : нарязват се на филийки и се държат стандартно в марината след което се нанизват с дебела игла и риб. конец (подобно на тютюна ) и се сушат
и сега ако не ме почерпите ако се срещнем някъде , повече нищо няма да ви казвам

1. попарени , не варени - тоя спор го бях почнал още в Спиърфиш преди 3 год. - както гледам съм излязъл прав - след като се попарят се вадят от черупките и имаме два варианта - или директно на салата или се панират
2. замразени - след като се замразят и умрат със черупките , после се вадят и се пържат с масло и чесън - източник - бат Лайв Дайв от Спиърфиш , той пък заимствал чалъма от остров Мавриций
3. строшени - земаш един чук и мааш до припадък , но така стават най-вкусни , тука имаме три варианта : или панирани или пържени или ДЪРЖА ДА ПОДЧЕРТАЯ , че това е лично мое ( и на жена ми ) изобретение на чорба , както се прави чорбата по харпунджийски ( изт.- бати Влади - С/ш) , но вместо риба вътре слагаш рапаните и вместо в началото се слагат накрая вътре - 5 мин . преди да е готова , може и комбинация риба и рапани и става -

4. мариновани - ОТНОВО лично мое (...) изобретение - за него писах в Спиър фиш преди години и доста хора от тогава пробваха и останаха многоооо доволни , туй си е смъртоносно вкусно мезе без аналог
5. сушени : нарязват се на филийки и се държат стандартно в марината след което се нанизват с дебела игла и риб. конец (подобно на тютюна ) и се сушат
и сега ако не ме почерпите ако се срещнем някъде , повече нищо няма да ви казвам