Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Реших - ще си правя лодка
Модератор: emo vasilev
Re: Реших - ще си правя лодка
Добре де, ще дам малко предистория...
1. Лодката ще я правим двамата с кума ми и тъй като и двамата издържаме студенти, първоначалното вложение не трябва да надвишава 600 лв. Всички екстри ще се разсрочват във времето.
2. И двамата искаме твърда лодка
3. Тъй като нямаме колесар, нито пък категория да дърпаме ремарке трябва да не надвишава 80 кг., за да можем да я качваме на багажник. Всички детайли като скари, пейки и др...ще трябва да са подвижни и да се превозват отделно.
4. Да може да вози 4 човека.
Трудна задача.....
Ето и някои първоначални сметки
__________________ цена_____кг
шаблон _____________16
Шпертплат 6,5 mm __ 196__ 38
Шпертплат 20 mm____ 45___ 15
епокс. Смолa________ 160___ 7
стъкломат___________ 30___ 4,5
летвички_____________ 6___ 1,5
лепилo_______________ 11__ 0,8
безир ________________ 20__ 3
винтовe______________ 10__ 0,5
други ______________ 100__ 10
тотал ___________ 594 лв___80,3 кг
1. Лодката ще я правим двамата с кума ми и тъй като и двамата издържаме студенти, първоначалното вложение не трябва да надвишава 600 лв. Всички екстри ще се разсрочват във времето.
2. И двамата искаме твърда лодка
3. Тъй като нямаме колесар, нито пък категория да дърпаме ремарке трябва да не надвишава 80 кг., за да можем да я качваме на багажник. Всички детайли като скари, пейки и др...ще трябва да са подвижни и да се превозват отделно.
4. Да може да вози 4 човека.
Трудна задача.....
Ето и някои първоначални сметки
__________________ цена_____кг
шаблон _____________16
Шпертплат 6,5 mm __ 196__ 38
Шпертплат 20 mm____ 45___ 15
епокс. Смолa________ 160___ 7
стъкломат___________ 30___ 4,5
летвички_____________ 6___ 1,5
лепилo_______________ 11__ 0,8
безир ________________ 20__ 3
винтовe______________ 10__ 0,5
други ______________ 100__ 10
тотал ___________ 594 лв___80,3 кг
Колега,ентусиазма е хубаво нещо,но точно за стъклопластова лодка от този калибар няма смисъл да се бъхтиш да я правиш сам.Минал съм по този път и за това вземам отношение.Казваш че искаш да е към 80 кг. и да вози 4 души.Почти не зъзможно без да правиш компромис с дебелината и височината.С материала който мислиш да използваш 80 кг.става лодка не по голяма от 2.8- 3 метра.С тези 600 лв.които си предвидил може спокойто да си купиш 3 метрова фабрична лодка ,която поне ще е добра изчислена.Моята самоделка преди години като я завърших и дойде време да я пускам на вода се оказа първо че е много тежка,второ влачеше много вода,и трето това което за мен беше най големия проблем, не беше добре сметнат носа и вместо да цепи вълните и те да се приплъзват по бордовете,направо се разбиваха в носа и такова пръскане и мокрене беше.С лодка влизам само в морето,не знам в язовир може би няма да е толкова зле със самоделка но си мисля че не си струва труда и средствата да си я правиш стъклопластова лодка.Виж при големите дървени корита е друго,там си заслужава.Нова лодка 2.90 -3 метра струва сега към 750 лв. на старо може с малко късмет и на 300 лв.да я намериш. http://prodavalnik.com/lodka-i40094773" onclick="window.open(this.href);return false; или тази http://prodavalnik.com/lodtka-mi4urinka-ql-2-i39468117" onclick="window.open(this.href);return false;
Малко червейче пита майка си: - Мамо къде е татко? Майката: - Отиде за риба.
.
.
Колега какво стана, да не се отказа? Pelikan може би е прав, но ако все пак решиш да я направиш аз бих заложил на проверени модели. Тук има 1-2 подходящи с чертежи http://www.svensons.com/boat/.
Не съм се отказал, закъсняват ми материалите. Имам уверение, че в петък са при мен. Ако успея да поработя в неделя, ще има снимки. Pelikan може би наистина е прав, но примерно мичуринката е над 100 кг и ако я взема, какво ще я правя. На един по-късен етап може би.
Началото е поставено

Боята е уникално здрава, мисля, че згреших като я премахнах ицяло. По-добре ми се струва само да я бях матирал за добра адхезия със смолата.

Това са останалите елементи от пъзела, следващата седмица ше започвам стлобяване.

Боята е уникално здрава, мисля, че згреших като я премахнах ицяло. По-добре ми се струва само да я бях матирал за добра адхезия със смолата.

Това са останалите елементи от пъзела, следващата седмица ше започвам стлобяване.
Първичната сглобка е готова, Даже започва да ми харесва

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Това водоустойчив шперплат ли е?
Има такъв без боята.На половин цена.
За лепенето между дървените часи,използвай лепило SUDAL 3 или 4.
С кеф ще ти следя темата де.
Има такъв без боята.На половин цена.
За лепенето между дървените часи,използвай лепило SUDAL 3 или 4.
С кеф ще ти следя темата де.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Шпертплата е водоустойчив, тънкият е бреза, мисля украински, супер лек е направо не мога да повярвам, от друга стране е много здрав, едвам го огънах .За лепене ползвам Момент - Д3 http://www.moment.bg/bg/produkti/lepila ... proof.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Нека видя какво ще стане накрая и после ще го мисля
Днес стигнах до тук, вече стана стабилна.

Днес стигнах до тук, вече стана стабилна.

Здравей, колега, преди 3 години и аз много зарибен да си имам лодка, един приятел от водния клуб ми вика; -джонбота е твойта лодка ще ти излезе 200-300 лв идеална(не излезе толкова) и се почна:
проекта е руски, не мога да го намеря сега, моите размери са 424 см на 144 отготе погледнато. Материала е 6мм водоустойчив шперплат-буков от лесопласт Троян.
В процес на работата усилихме констукцията с по-дрели ребра и по-нагъсто, транеца ми е 40мм шперплат + букова дъска 25 мм , пейките са от 12 мм шперплат
Епоксидна смола и 650 гр стъкломат 1 пласт. Отвътре нищо, грунд за метал яко да да се напие дървото и боя автоемайллак
проекта е руски, не мога да го намеря сега, моите размери са 424 см на 144 отготе погледнато. Материала е 6мм водоустойчив шперплат-буков от лесопласт Троян.
В процес на работата усилихме констукцията с по-дрели ребра и по-нагъсто, транеца ми е 40мм шперплат + букова дъска 25 мм , пейките са от 12 мм шперплат
Епоксидна смола и 650 гр стъкломат 1 пласт. Отвътре нищо, грунд за метал яко да да се напие дървото и боя автоемайллак
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Поне не се срамувам, че не.... ловя риба!
Работихме вечер след работа и нощем за да няма много зрители в гаража защо имаше "вервайте ми" и много акъл се даде.Може би за месец бяхме готови, като не сме работили всяка вечер.
след това:
Колесара също го направихме в гаража.
Първо пускане на вода: