Реших - ще си правя лодка

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
chavdi
новобранец
новобранец

Реших - ще си правя лодка

Мнение от chavdi »

Здравейте, колеги
Миналата година реших, че е време и аз да имам лодка и да обърна по-голямо внимание на удоволствието от риболова. Започна се едно ровене по обяви, разкарване насам-натам и в крайна сметка установих, че за цената, която мога да платя не мога да купя това, което искам да имам.Така полека-полека в мен се зароди желанието да си направя такава. С голямо удоволствие прочетох темата на колегата pezzhttp://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=41979 , адмирации за майсторството и хъса, да е жив и здрав дълго да си я ползва, адмирации и на всички, които го подкрепяха с идеи, поздрави и пожелания.
Избрал съм си този проект http://motolodka.ru/sbuild/cartop.htm
След като добавих в указаната от тях програма размерите които желая се получи това

Изображение
Изображение
Изображение

Шпертплата ще е 4mm бреза водоустойчив
3 слоя стъкломат + епоксидна смола за дъното и 2 слоя стъкломат + епоксидна смола за страните
което ще даде още около 2-2,5 mm дебелина и добра здравина. Отвътре ми се иска да работя чисто и само да импрегнирам и да лакирам, но ще видим
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Реших - ще си правя лодка

Мнение от pezz »

:smt023 Давай,и времето е топло и подходящо за целта.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Успех в начинанието :smt023 :smt006
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
horgasz
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от horgasz »

Успех в начинанието, колега. Можеш да погледнеш и темата на колегата Кая за построяване на лодка на 5-я етаж (ако вече не си я прегледал де)
Имам няколко въпроса
- няма ли да е тънък тоя шперплат за лодка с такива размери, все пак оригинала е с размер около 3-те метра, а твоята над 4?
- защо не ползваш стъклен плат, вместо стъкломат - доста по-здрав е?
- къде ще караш лодката?
Ще следя темата с интерес.
Аватар
P-etkan
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от P-etkan »

Успех в начинанието :wink:

Педлагам обаче да смениш смолата - да не е епоксидна, а полиестерна :!:
:arrow: има ли нужда да се обосновавам?
chavdi
новобранец
новобранец

Мнение от chavdi »

Благодаря колеги за интереса и тъй-като общо взето ще имам време да работя от неделя на неделя, поне докато не стане по-дълъг деня, ще имам възможност да ви показвам подробности от процеса и всеки да си каже мнението.
horgasz написа:Успех в начинанието, колега. Можеш да погледнеш и темата на колегата Кая за построяване на лодка на 5-я етаж (ако вече не си я прегледал де)
Имам няколко въпроса
- няма ли да е тънък тоя шперплат за лодка с такива размери, все пак оригинала е с размер около 3-те метра, а твоята над 4?
- защо не ползваш стъклен плат, вместо стъкломат - доста по-здрав е?
- къде ще караш лодката?
Ще следя темата с интерес.
Относно дебелината на шпертплата дилемата беше голяма. В крайна сметка реших, че не искам да разчитам само на шпертплата за здравината на конструкцията, а да сложа по-голям брой надлъжни и напречни ребра (съжалявам не знам как се казват). Също така,за разлика от оригиналния проект, смятам да сложа не само един, а 2-3 слоя епоксидна смола. Като вземем и предвид, че ще се кара само в язовири 3-4 пъти в годината с ел двигател, би следвало да е достатъчен.
Аватар
pezz
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от pezz »

Колега,за 3-4 пъти в годината да я ползваш тая лодка,нещо ми се струва много нерентабилно.Труда по направата на една лодка никак не е малко.А и материалите също не са евтини,още повече,че искаш да ползваш епоксидна смола-още по скъп вариант.Моята лодка е с полиестерна смола,ползвам я вече почити 3 години средно по веднъж седмично.като имаш в предвид,че на всяко излизане от водата и удрям кила в дъното без да я жаля,и си е здрава(само боята се надраска).Според мен епоксидната смола е за лодка,която ще стои много дълго на вода без да се вади.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elbosi »

Колегата е прав,ако ще ползваш епоксид,по добре си купи готова лодка,ще ти излезе по евтино.Ако нанесеш 3 слоя стъклен мат с полиестерна смола,при положение че ползваш мат 450,600 грама на кв.метър ще ти бъде достатъчно за 4 мм шперплат.
П.П.Не се подлъгвай да ползваш стъклен плат.Един колега беше споменал за това .Да споделя и за другите,може някой да не знае-стъклен ПЛАТ се използва само за пресово формоване на стъклотекстолити при доста големи налягания защото при плата снопчетета на нишките са доста сбити и не просмукват смола.За ръчно формоване се използва стъкломат.Той за това е създаден.
Успех.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Мнение от GODzillata »

Я да ползвам набързо темата, защото гледам, че има разбиращи от стъклопластика.......та според вас, едно басейнче с размери 8/4/1,5 - колко ли би излезнало да се направи? :roll:
Все едно една голяяяяма вана?
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
chavdi
новобранец
новобранец

Мнение от chavdi »

Нямам нищо против полиестерната смола, напротив тя е три пъти по-евтина, но на няколко места прочетох, че не осъществява добра спойка с дървени повърхности и поради таз причина опасността от просмукване и отлепяне от основната повърхност доста вероятна. Всъщност, колега pezz ти би ли споделил точно каква смола (като марка) си използвал и какво количество се разходва за 1 ръка, ако помниш ?
Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elbosi »

Не знам къде си прочел това,но явно някой те е излъгал.Полиестерната е доста по тънка и навлиза в порите на дървото а епоксидната разчита само на адхезията.А и ти ще обличаш отвънка а полиестера има до 7 процента свиване след втвърдяване така че не се притеснявай.
Междувпрочем,работил ли си някога със смоли,ако не си по добре потърси из нета,сигурно ще намериш някоя 4 метрова на по малко от 1000 лева :)
Има и нещо друго-Винаги когато може трябва да се избягва постройката на лодка по този начин заради термичните разлики на двата материала и хигроскопичноста на дървото.По принцип се строи лодка или само от дърво,или само от стъклопластика.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
chavdi
новобранец
новобранец

Мнение от chavdi »

А дали ще е проблем за транеца да ползвам от този шпертплат, който е за кофражи ?
Аватар
piars
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piars »

chavdi написа:А дали ще е проблем за транеца да ползвам от този шпертплат, който е за кофражи ?
Нямаш проблем само не вземай от китайския,а си купи Руски или Български(от бреза).
Ако трябва да нанасяш смола по гладките страни трябва задължително да ги матираш

Поздрави!!!
че ми кае он на мене ТИ кога яз сам ВИЕ!!!
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

piars написа:.
Ако трябва да нанасяш смола по гладките страни трябва задължително да ги матираш

Поздрави!!!
Направо махай горния слой (кафявата боя) изцяло.
След това действай.
Българския е добър вариант за транцева дъска.
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Joro9090
новобранец
новобранец

Мнение от Joro9090 »

Давай смело колега, ще ти следя темата понеже и на мене ми се върти нещо такова в главата. Но аз предпочитам да е тип сандвич с по дебел фибран вътре за да стане непотопяема. Шперплата не ми допада нещо, но това не значи, че не стават хубави лодки.
elbosi написа:Колегата е прав,ако ще ползваш епоксид,по добре си купи готова лодка,ще ти излезе по евтино.Ако нанесеш 3 слоя стъклен мат с полиестерна смола,при положение че ползваш мат 450,600 грама на кв.метър ще ти бъде достатъчно за 4 мм шперплат.
П.П.Не се подлъгвай да ползваш стъклен плат.Един колега беше споменал за това .Да споделя и за другите,може някой да не знае-стъклен ПЛАТ се използва само за пресово формоване на стъклотекстолити при доста големи налягания защото при плата снопчетета на нишките са доста сбити и не просмукват смола.За ръчно формоване се използва стъкломат.Той за това е създаден.
Успех.
В темата на pezz колегата complast беше казал:
"Един слой епоксидна смола и стъклоплат 550гм/м2 ще е дебел 0,6-0,7мм. и като пари ще е
5-6лв. за стъклоплат и 7-8лв. за смола общо 12-14лв/м2 и се равнява на 3бр. пластове
полиестерна смола със мат 300гр/м2.
Така че ако направиш по-прецизна сметка ще разбереш,че пари не си спестил а само
си натоварил конструкцията с излишни килограми и работа/шкурене/."
Двете мнения си противоречат и аз се чудя кое е вярно, но аз съм гледал по руските сайтове и в youtube,че върху шперплат лепят точно стъклоплат с епоксидна смола и мисля че ако шперплата е по-дебел един пласт стига.А отвътре я импрегнираш с горещ безир или нещо такова да пропие хубаво. Гаранция че поне 5-6 години няма да мръдне. / Сега ми идва наум моята гуминетка, миналата година я купих уж хубава марка но вече за 10 дена двете камери спадат, че и една мишка я беше нагризала :lol: /.
Пак ще е здрава НО спестяваш пари. Защото какъв е смисъла да се главоболиш ако ти излезе колкото някоя фабрична втора употреба.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”