Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Реших - ще си правя лодка
Модератор: emo vasilev
Реших - ще си правя лодка
Здравейте, колеги
Миналата година реших, че е време и аз да имам лодка и да обърна по-голямо внимание на удоволствието от риболова. Започна се едно ровене по обяви, разкарване насам-натам и в крайна сметка установих, че за цената, която мога да платя не мога да купя това, което искам да имам.Така полека-полека в мен се зароди желанието да си направя такава. С голямо удоволствие прочетох темата на колегата pezzhttp://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=41979 , адмирации за майсторството и хъса, да е жив и здрав дълго да си я ползва, адмирации и на всички, които го подкрепяха с идеи, поздрави и пожелания.
Избрал съм си този проект http://motolodka.ru/sbuild/cartop.htm
След като добавих в указаната от тях програма размерите които желая се получи това

Шпертплата ще е 4mm бреза водоустойчив
3 слоя стъкломат + епоксидна смола за дъното и 2 слоя стъкломат + епоксидна смола за страните
което ще даде още около 2-2,5 mm дебелина и добра здравина. Отвътре ми се иска да работя чисто и само да импрегнирам и да лакирам, но ще видим
Миналата година реших, че е време и аз да имам лодка и да обърна по-голямо внимание на удоволствието от риболова. Започна се едно ровене по обяви, разкарване насам-натам и в крайна сметка установих, че за цената, която мога да платя не мога да купя това, което искам да имам.Така полека-полека в мен се зароди желанието да си направя такава. С голямо удоволствие прочетох темата на колегата pezzhttp://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=41979 , адмирации за майсторството и хъса, да е жив и здрав дълго да си я ползва, адмирации и на всички, които го подкрепяха с идеи, поздрави и пожелания.
Избрал съм си този проект http://motolodka.ru/sbuild/cartop.htm
След като добавих в указаната от тях програма размерите които желая се получи това

Шпертплата ще е 4mm бреза водоустойчив
3 слоя стъкломат + епоксидна смола за дъното и 2 слоя стъкломат + епоксидна смола за страните
което ще даде още около 2-2,5 mm дебелина и добра здравина. Отвътре ми се иска да работя чисто и само да импрегнирам и да лакирам, но ще видим
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Re: Реших - ще си правя лодка

ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Успех в начинанието, колега. Можеш да погледнеш и темата на колегата Кая за построяване на лодка на 5-я етаж (ако вече не си я прегледал де)
Имам няколко въпроса
- няма ли да е тънък тоя шперплат за лодка с такива размери, все пак оригинала е с размер около 3-те метра, а твоята над 4?
- защо не ползваш стъклен плат, вместо стъкломат - доста по-здрав е?
- къде ще караш лодката?
Ще следя темата с интерес.
Имам няколко въпроса
- няма ли да е тънък тоя шперплат за лодка с такива размери, все пак оригинала е с размер около 3-те метра, а твоята над 4?
- къде ще караш лодката?
- P-etkan
- ще става разбирач
Успех в начинанието
Педлагам обаче да смениш смолата - да не е епоксидна, а полиестерна
има ли нужда да се обосновавам?

Педлагам обаче да смениш смолата - да не е епоксидна, а полиестерна

Благодаря колеги за интереса и тъй-като общо взето ще имам време да работя от неделя на неделя, поне докато не стане по-дълъг деня, ще имам възможност да ви показвам подробности от процеса и всеки да си каже мнението.
Относно дебелината на шпертплата дилемата беше голяма. В крайна сметка реших, че не искам да разчитам само на шпертплата за здравината на конструкцията, а да сложа по-голям брой надлъжни и напречни ребра (съжалявам не знам как се казват). Също така,за разлика от оригиналния проект, смятам да сложа не само един, а 2-3 слоя епоксидна смола. Като вземем и предвид, че ще се кара само в язовири 3-4 пъти в годината с ел двигател, би следвало да е достатъчен.horgasz написа:Успех в начинанието, колега. Можеш да погледнеш и темата на колегата Кая за построяване на лодка на 5-я етаж (ако вече не си я прегледал де)
Имам няколко въпроса
- къде ще караш лодката?
- pezz
- вече хвърля и на тежко
Колега,за 3-4 пъти в годината да я ползваш тая лодка,нещо ми се струва много нерентабилно.Труда по направата на една лодка никак не е малко.А и материалите също не са евтини,още повече,че искаш да ползваш епоксидна смола-още по скъп вариант.Моята лодка е с полиестерна смола,ползвам я вече почити 3 години средно по веднъж седмично.като имаш в предвид,че на всяко излизане от водата и удрям кила в дъното без да я жаля,и си е здрава(само боята се надраска).Според мен епоксидната смола е за лодка,която ще стои много дълго на вода без да се вади.
ЗА ДОБРИЯ ШОФЬОР ЛОША КОЛА НЯМА
Колегата е прав,ако ще ползваш епоксид,по добре си купи готова лодка,ще ти излезе по евтино.Ако нанесеш 3 слоя стъклен мат с полиестерна смола,при положение че ползваш мат 450,600 грама на кв.метър ще ти бъде достатъчно за 4 мм шперплат.
П.П.Не се подлъгвай да ползваш стъклен плат.Един колега беше споменал за това .Да споделя и за другите,може някой да не знае-стъклен ПЛАТ се използва само за пресово формоване на стъклотекстолити при доста големи налягания защото при плата снопчетета на нишките са доста сбити и не просмукват смола.За ръчно формоване се използва стъкломат.Той за това е създаден.
Успех.
П.П.Не се подлъгвай да ползваш стъклен плат.Един колега беше споменал за това .Да споделя и за другите,може някой да не знае-стъклен ПЛАТ се използва само за пресово формоване на стъклотекстолити при доста големи налягания защото при плата снопчетета на нишките са доста сбити и не просмукват смола.За ръчно формоване се използва стъкломат.Той за това е създаден.
Успех.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Я да ползвам набързо темата, защото гледам, че има разбиращи от стъклопластика.......та според вас, едно басейнче с размери 8/4/1,5 - колко ли би излезнало да се направи?
Все едно една голяяяяма вана?

Все едно една голяяяяма вана?
На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Нямам нищо против полиестерната смола, напротив тя е три пъти по-евтина, но на няколко места прочетох, че не осъществява добра спойка с дървени повърхности и поради таз причина опасността от просмукване и отлепяне от основната повърхност доста вероятна. Всъщност, колега pezz ти би ли споделил точно каква смола (като марка) си използвал и какво количество се разходва за 1 ръка, ако помниш ?
Не знам къде си прочел това,но явно някой те е излъгал.Полиестерната е доста по тънка и навлиза в порите на дървото а епоксидната разчита само на адхезията.А и ти ще обличаш отвънка а полиестера има до 7 процента свиване след втвърдяване така че не се притеснявай.
Междувпрочем,работил ли си някога със смоли,ако не си по добре потърси из нета,сигурно ще намериш някоя 4 метрова на по малко от 1000 лева
Има и нещо друго-Винаги когато може трябва да се избягва постройката на лодка по този начин заради термичните разлики на двата материала и хигроскопичноста на дървото.По принцип се строи лодка или само от дърво,или само от стъклопластика.
Междувпрочем,работил ли си някога със смоли,ако не си по добре потърси из нета,сигурно ще намериш някоя 4 метрова на по малко от 1000 лева

Има и нещо друго-Винаги когато може трябва да се избягва постройката на лодка по този начин заради термичните разлики на двата материала и хигроскопичноста на дървото.По принцип се строи лодка или само от дърво,или само от стъклопластика.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
А дали ще е проблем за транеца да ползвам от този шпертплат, който е за кофражи ?
- piars
- научил се да хвърля
Нямаш проблем само не вземай от китайския,а си купи Руски или Български(от бреза).chavdi написа:А дали ще е проблем за транеца да ползвам от този шпертплат, който е за кофражи ?
Ако трябва да нанасяш смола по гладките страни трябва задължително да ги матираш
Поздрави!!!
че ми кае он на мене ТИ кога яз сам ВИЕ!!!
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Направо махай горния слой (кафявата боя) изцяло.piars написа:.
Ако трябва да нанасяш смола по гладките страни трябва задължително да ги матираш
Поздрави!!!
След това действай.
Българския е добър вариант за транцева дъска.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Давай смело колега, ще ти следя темата понеже и на мене ми се върти нещо такова в главата. Но аз предпочитам да е тип сандвич с по дебел фибран вътре за да стане непотопяема. Шперплата не ми допада нещо, но това не значи, че не стават хубави лодки.
"Един слой епоксидна смола и стъклоплат 550гм/м2 ще е дебел 0,6-0,7мм. и като пари ще е
5-6лв. за стъклоплат и 7-8лв. за смола общо 12-14лв/м2 и се равнява на 3бр. пластове
полиестерна смола със мат 300гр/м2.
Така че ако направиш по-прецизна сметка ще разбереш,че пари не си спестил а само
си натоварил конструкцията с излишни килограми и работа/шкурене/."
Двете мнения си противоречат и аз се чудя кое е вярно, но аз съм гледал по руските сайтове и в youtube,че върху шперплат лепят точно стъклоплат с епоксидна смола и мисля че ако шперплата е по-дебел един пласт стига.А отвътре я импрегнираш с горещ безир или нещо такова да пропие хубаво. Гаранция че поне 5-6 години няма да мръдне. / Сега ми идва наум моята гуминетка, миналата година я купих уж хубава марка но вече за 10 дена двете камери спадат, че и една мишка я беше нагризала
/.
Пак ще е здрава НО спестяваш пари. Защото какъв е смисъла да се главоболиш ако ти излезе колкото някоя фабрична втора употреба.
В темата на pezz колегата complast беше казал:elbosi написа:Колегата е прав,ако ще ползваш епоксид,по добре си купи готова лодка,ще ти излезе по евтино.Ако нанесеш 3 слоя стъклен мат с полиестерна смола,при положение че ползваш мат 450,600 грама на кв.метър ще ти бъде достатъчно за 4 мм шперплат.
Успех.
"Един слой епоксидна смола и стъклоплат 550гм/м2 ще е дебел 0,6-0,7мм. и като пари ще е
5-6лв. за стъклоплат и 7-8лв. за смола общо 12-14лв/м2 и се равнява на 3бр. пластове
полиестерна смола със мат 300гр/м2.
Така че ако направиш по-прецизна сметка ще разбереш,че пари не си спестил а само
си натоварил конструкцията с излишни килограми и работа/шкурене/."
Двете мнения си противоречат и аз се чудя кое е вярно, но аз съм гледал по руските сайтове и в youtube,че върху шперплат лепят точно стъклоплат с епоксидна смола и мисля че ако шперплата е по-дебел един пласт стига.А отвътре я импрегнираш с горещ безир или нещо такова да пропие хубаво. Гаранция че поне 5-6 години няма да мръдне. / Сега ми идва наум моята гуминетка, миналата година я купих уж хубава марка но вече за 10 дена двете камери спадат, че и една мишка я беше нагризала

Пак ще е здрава НО спестяваш пари. Защото какъв е смисъла да се главоболиш ако ти излезе колкото някоя фабрична втора употреба.