Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

Шарани на плувка !
Модератор: sapuna
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Шарани на плувка !
и махни тоя вирбел с карабинка към повода,г-н Чанъо,спирам да споря и не искам да доказвам,че няма логика в тоя "бащин"монтаж,нито да пускам клипове с Боб Нъд-един експерт в риболова на шаран на плувка и т.н.А колкото до прехранването,няма такава опасност колега,шарана е като прасе,напротив,колкото е по-интензивно кълването,толкова е по-честа замятането на храна.мога да пусна хиляда монтажа нарисувани от някой си,но дали е така,чакам обяснение излязло от твоята глава,а не схеми от немски комикси

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Слагал съм самотно оловце над основното утежнение единствено при монтаж с подвижна плувка, когато съм забравил да сложа стопер под плувката и ме мързи да преправям монтажа. За да не пада ваглера непосредствено до основното утежнение и повода, с цел намаляне на оплитанията. И все пак стопер и мънисто ми се виждат далеч по-добрият вариант. А този вирбел с карабинка..... 

"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
-
- разбира нещата

Последно промяна от chanio на Пон Фев 09, 2009 10:56 pm, променено общо 2 пъти.
- Венелин Радушев
- разбира нещата
"Работещ"....кой каза? Много е относително това понятие. Офлудихме я темата, но кажи най-после....порадизащо го строиш така монтажа, какво ти носи, какво избягваш?
"Досадното на този свят е, че идиотите са уверени в себе си, а умните са изпълнени със съмнения."
така.Колеги,аз ловя Шарани на плувка по следния начин.Телескоп 3,60 м. корда 0.25.плувка 6 грама,кука 4 номер,тежеста е подвижна 5гр.вдигам с 30 см. повече от дълбочината.стръв млечна царевица.захранвам с малко царевица и кюспе.ако често се обажда кефал и каракуда слагам варена царевица.Аванса на макарата задължително отвит но не много.Наслука.

-
- сериозен играч
Добър монтаж колегаbotkata написа:така.Колеги,аз ловя Шарани на плувка по следния начин.Телескоп 3,60 м. корда 0.25.плувка 6 грама,кука 4 номер,тежеста е подвижна 5гр.вдигам с 30 см. повече от дълбочината.стръв млечна царевица.захранвам с малко царевица и кюспе.ако често се обажда кефал и каракуда слагам варена царевица.Аванса на макарата задължително отвит но не много.Наслука

Ако умееш да летиш, не-казвай на никого, защото няма да можеш да се отървеш от учители!
-
- учете се от него
Според мен, един от важните моменти при риболова на шаран "на плувка" , е точното измерване на дълбочината на облавяното място и то в няколко аспекта. Един път като предварително "сондиране" на потенциалните и перспективни за облавяне места с цел създаването на едно, две или три захранени "петна", на различни дистанции, различна дълбочина, различен релеф и характер на дъното. Втори път, като съвсем точно и прецизно измерване на дълбочината на дистанции от няколко метра ( за директен и щека) , до няколко десетки метра( мач и телескоп с водачи), с цел перфектното и точно разполагане на стръвта "на дъното" и колко "на....", или "над дъното" и колко "над..."
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Бачо,надявам се да обясниш нагледно и самото използване на сонда!
Съвсем сериозно го пиша!Материалът би бил доста интересен!
Съвсем сериозно го пиша!Материалът би бил доста интересен!

-
- учете се от него
Значи, изключвам понятията "директен" и "щека"- там нещата са ясни и елементарни; ако трябва ще се откоментират по-после. Изключвам и понятието "маркер", щото при "на плувка" няма такова понятие
Става дума са пръчка с макара, "на плувка" (мач, боло, телескоп с водачи) и дистанции над обсега на щеката или директния- от 15/16, до над 50 метра. Първата стъпка е е предварителния сондаж на дълбочини и дънен релеф на "харесаните" за риболов, видимо перспективни места- аз го правя ( по метод на Уил Райсън, от преди десетина години
), с 30 грамова конусовидна тежест с вирбел. Тежеста с вирбела се връзва директно за основното влакно( 0.16/18/20/22/ ) и се сондират перспективните места- на дълбочина, релеф и грунт. Конусовидна тежест от 30грама, при цопването (с леко задържане в крайната фаза), пропада със скорост от 30см. в секунда- брои се бавно и примерно... " 10" е 3 метра, "12" е 3.60метра "15.." е 4.50м., "17" е 5.10м. " 20..." е 6 метра и.тн. Това е с цел, дали по наша преценка- за това видимо переспективно на пръв поглед място, тази предварително сондирна дълбочина ще ни устрои на "първо четене"( имайки в предвид и сезона
) По нататък- това се прави по няколко пъти за всяко едно сондирано място, като и паралелно с това се правят и изводи за грунта и релефа на дъното. Релефа се сондира с хоризонтален прът и бавно прибиране на влакното, или сантиметър по сантиметър с ръка, или или с бавно отстъпване назад
Като се реши че "ето тези две места, на 25 и 40 метра са нашите", на последното замятане се правят маркировки на влакното, а може и да не се правят при добри ориентири- шавари, стърчащи дървета и др., обира се линията и се монтира всичко- стоперни възли( ако има нужда), плувка ( неподвижна, ваглер или слайдер), основно утежнение, дропери, повод с вирбел и кука;линията се балансира на малка дълбочина, така че да е утежнена като за риболов и много вниматено се зафиксира, какво е визуално положението на антената над повърхноста, при: "над дъното", при легнала кука; при легнала кука, повод, вирбел и дропер; при допряло в дъното и основно утежнение; при "полегнала е Тодорка"
. Минава се към следващия етап ( за едното от местата)- сондичка с поплавък:

Сондичката на СТОНФО(в ляво на снимката, тази е 5 гр.), се натиска в тънката част, от другата страна излиза ос със зъбче, на него се закача свивката на куката, отпуска се натиска и цялата кука се прибира от пружинка вътре в тялото на сондичката, в специален жлеб- по никакъв начин не може да излезе или да се откачи
Плувката и евентуалните стоперни възли ( ако ги има) , се свалят плътно до основното утежнение ,а над монтажа се монтира поплавъка (този е на ТУБЕРТИНИ), със жълтото или с червеното нагоре , в зависимост от осветеноста на водната повърхност , така че основното влакно да минава през двете халкички , те са отворени (виж снимката в галерията ми при максимално увеличение). Замята се в набелязаното място и се оставя бигела ОТВОРЕН. Сондата пада на дъното , а поплавъка се издига нагоре ; като се покаже , затваря се скобата , обира се корема и "засичаш" , линията се обира бързо като сферичката на поплавъка се "самозаконтря" в линията- разположението на отворените уши спрямо кръглото тяло на поплавъка е такова, че при рязко засичане и бързо вадене с вертикално вдигнат прът и над повърхноста, поплавака се самозаконтря в основното влакно и точно фиксира разстоянието между него и сондата- сиреч- дълбочината, от повърхноста до куката
. Местиш на неговото място стоперните възли(или неподвижната плувка), поплавъка се сваля от линията и си готов
Това Е НАЙ-ОБЩО , от тук нататук се донаглася , дали "на дъното" или "над дъното" и колко "на" или "над". Ако е с директен и неподвижна плувка-няма нужда от поплавък , само със сондичката и плувката
Надявам се горе-долу да съм успял да обясня разбираемо

Като се реши че "ето тези две места, на 25 и 40 метра са нашите", на последното замятане се правят маркировки на влакното, а може и да не се правят при добри ориентири- шавари, стърчащи дървета и др., обира се линията и се монтира всичко- стоперни възли( ако има нужда), плувка ( неподвижна, ваглер или слайдер), основно утежнение, дропери, повод с вирбел и кука;линията се балансира на малка дълбочина, така че да е утежнена като за риболов и много вниматено се зафиксира, какво е визуално положението на антената над повърхноста, при: "над дъното", при легнала кука; при легнала кука, повод, вирбел и дропер; при допряло в дъното и основно утежнение; при "полегнала е Тодорка"

Сондичката на СТОНФО(в ляво на снимката, тази е 5 гр.), се натиска в тънката част, от другата страна излиза ос със зъбче, на него се закача свивката на куката, отпуска се натиска и цялата кука се прибира от пружинка вътре в тялото на сондичката, в специален жлеб- по никакъв начин не може да излезе или да се откачи

Надявам се горе-долу да съм успял да обясня разбираемо

-
- учете се от него
Още няколко неща по въпроса. Значи, тази методика е за мерене на дълбочини в неподвижни води или такива с много слаби течения. Предварителното измерване на дълбочината на потенциалните за облавяне места е изключително съществено и от гледна точка на това, какъв точно (като дължина и като вид) прът да се ползва и какъв монтаж да се направи- подвижна или неподвижна плувка, преди да започне точното замерване.Замерването с поплавъка не е много лесно и иска доста тренировки и опит, до като почнат да се "усещат" нещата- и до като изплува, и да се обере правилно и без размествания линията преди да се "засече", и да се прибере линията правилно, и после вече, да се "донастрои" дълбочината окончателно със индикациите на антената на плувката 

- carpsliven2
- сериозен играч
Всъщност според теб бачо Илия коя плувка е най добре да се ползва при улов на шарани ... понеже карам засега с ваглер ама напоследък неме кефи...

Колата да върви и рибата да кълве - друго неме интересува
- Венелин Радушев
- разбира нещата
Не че ме пита някой....ама да кажа. Според мен за шаран са перфектни малки плувки с капковидна форма и свръх дълга антена. Преотежняват се с дропер, който ляга на дъното, като потапя антената наполовина....това за директен и щека. За мач....според дистанцията, стръвта и условията.
-
- учете се от него
Бъркаш, муцунка ... не е такаВенелин Радушев написа:Не че ме пита някой....ама да кажа. Според мен за шаран са перфектни малки плувки с капковидна форма и свръх дълга антена. Преотежняват се с дропер, който ляга на дъното, като потапя антената наполовина....това за директен и щека. За мач....според дистанцията, стръвта и условията.

Карпче, утре(днес) ще понапиша за плувките, това което аз смятам по въпроса. Сега в момента ми се върти един "ТЕЦ" в главата, без "дънни"

- Венелин Радушев
- разбира нещата
Възможно, без довод обаче не го приемам.....чакам с интерес....