Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
sharkybg
новобранец
новобранец

Re: Има ли гъбари?

Мнение от sharkybg »

снимките са от преди 7 дена
Аватар
Naiden71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Naiden71 »

Последна приятна изненада за тази година.
Успех на всички!
Изображение
Изображение
Изображение
Cohiba Fishing
lusienn
и господ не е толокова добър

Мнение от lusienn »

Днес ходих до гората на ново място по пътя за петрохан,но отбих по некакъв нов път,те тукаИзображение Изображение Изображение Тука спрех за малко и походих из гората,редува се бор и дъб има влага гъби няма,шипки за чай дал господ [imhttp://prikachi.com/images/927/2687927f.jpgg] [/img] Изображение Изображение На връщане през Костинброд спрех за зеле,затова ме прати жената и 2 в 1 :D
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
Naiden71
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Naiden71 »

Чуда се къде ли одиш кат те прати за мръвки :D
Cohiba Fishing
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Днес около два килограма печурка в района на с. Кичево (Варненско). Явно това ще е последния "добив" за тази година имайки в предвид захлаждането и предстоящият декември ...
В тази връзка в района на Варна някой да е срещал манатарка ?
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Благодаря, колега Диканаров! Питането ми беше дали гъбите от цитираният по-долу мой пост са едра миризливка според Вас.
Струва ми се и други съфорумци проявиха интерес по темата и ще ни бъдете много полезен с мнението си по идентификацията на двете миризливки :D
_cool_ написа:Добре дошла, dona2006 :smt039

zastava, ще кача снимки на гъбите, които смятам за Едра миризливка - отговаряха по всички белези на описанието. В галерията на rumci има снимка, на която има гъба определена като Едра миризливка http://gallery.nariba.com/showphoto.php ... 036&page=1 . Аз съм постнала коментар, че гъбата на снимката изглежда има кафеникаво пънче, което не отговаря на описанието на едрата миризливка. От рода clitocybe има доста сходно изглеждащи гъби, както тази, на която ти си качил снимка. Ето тук може да се ориентираш http://luirig.altervista.org/naturaital ... +nebularis
Разбира се първоначален белег за разграничаване е размера на гъбата. Гъбите които брах бяха 9см с подвит ръб и 15 до 20 см с изправен нагоре ръб (съвпада с описанието). Имаха и характерното пъпче в средата. В по-ранен пост, бях питала за гъба, която изглежда по същия начин, само че е огромна като размер и има друга миризма - Leucopaxillus giganteus (преди е била класифицирана като giant clitocybe). Понеже брах и ливадна виолетка тогава, мога да кажа, че миризмата им е сходна, но на едрата миризливка е доста по-силна. Интересно, че в уикипедия виолетките са класифицирани като clitocybe, а не като lepista, както са описани в книгата Гъбите в България 1978- Даки Йорданов, Симеон Ванев, Виолета Факирова http://bg.wikipedia.org/wiki/Clitocybe .
Ето снимките за илюстрация. Ще се радвам някой от знаещите в темата да се произнесе по казуса с Едрата миризливка.

Изображение

Изображение

Изображение

(Има отскубнати гъби с цел идентификация)
Последно промяна от _cool_ на Вто Ное 23, 2010 12:17 am, променено общо 2 пъти.
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Променям си мнението, за да не досадя при положение, че е коментирано :oops: . Благодаря на майсторчето страхил :)
Последно промяна от _cool_ на Пон Ное 22, 2010 3:57 pm, променено общо 1 път.
Аватар
майсторчето страхил
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от майсторчето страхил »

НЕ БОЙТЕ СЕ,ТОВА СЪМ АЗИзображение
lusienn

Мнение от lusienn »

Naiden71 написа:Чуда се къде ли одиш кат те прати за мръвки :D
E понякога ходя с ловци,но все още не съм ловец,тука почва стара планина,и по тоя път до Сливен я дивеч я гъби-но незнам тука коя дружинка е в гората в дясно им намерих огнището но не е колегиално да го снимам само от наште хора имам снимка с падпадъци-дунавската група :D Изображение Изображение Сега са в друг раьон по свински лов има яко слука,пробвах луканките екстра са :P
:D Мир любов и щастие за всички

Риболовци.
Аватар
bozhidar_kostov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bozhidar_kostov »

Здравеите!!!И на мен ми се случи да намеря някакви гъби,но не знам какви са.Растът на работата ми,около една топола.Някой ако е виждал такива и знае какви са да ми каже преди да съм се отровил.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
КОГАТО НЯМА РИБА И РАКЪТ Е РИБА!!!!
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Тополова припънка! Ядлива! Добро мезе за ракийка, когато е маринована! :drinkers:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
niko0004
новобранец
новобранец

Мнение от niko0004 »

Айде помагайте за тази.Намерих я в борова смесена с храсталаци гора.Благодаря предварително!!!ИзображениеИзображение
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Бакърен овчи нос.
Пожълтява ли на мястото на среза,начупването. Слузеста ли е (лигава ) при допир.
Много е вкусна.
_cool_
новобранец
новобранец

Мнение от _cool_ »

Има ли някаква специална причина да избягвате да ми отговорите за едрата миризливка? Много бих се радвала да науча тази гъба и ще съм ви много благодарна ако ми помогнете. (към всички знаещи във темата) :wink:

п.п. цитирала съм си въпроса на тази страница най-отгоре
Valco
новобранец
новобранец

Мнение от Valco »

Здравейте колеги гъбари!
Скоро не съм се включвал в темата и за това си има обективна причина.
С жена ми си дадохме почивка от гъбобера за известно време и се утешаваме с разходки и туризъм :)

Работата е там, че точно след един голям уружай през октомври си патихме от сърнели. Истински читави големи сърнели (нямам и 1% съмнение). Първо хапнахме пресни, след две седмици пробвахме и от замразената реколта - панирани.
Симтомите - едни и същи - удрят те в стомаха (болки, тежест, газове и т.н.) Два дена дискомфорт.
От същата реколта бях сложил млади масловки - обелени естествено - на туршийка - предизвикаха същия ефект :(
Изхвърлих цялата реколта от този ден, която включваше и виолетки и рижики. Сега сме си дали почивка два месеца - гъбена диета. :)

Моля корифеите - bg bul, Диканаров и другите - имали ли сте такива неприятни изненади с гъби, които иначе събирате?
На мен за първи път ми се случва такова нещо и още нямам обяснение. Една от теориите ми е киселинен дъжд или нещо такова.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”