Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

С лодка в морето
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
Re: С ЛОДКА В МОРЕТО
Тва ши стане мнооого скороШморхи написа:Неее, това може да стане ясно много лесно. Идва Капитан Мънцони по нашата исикия, качва ни на уебеда....

Човече, кво ми говориш, аз като отида на Поморие с една чанта с около 150 чепарета, от убави по-убави /сигурно нямам само с перо от Амазонски папагал/, флуорокарбони-марбони и като ги гледам местните пичове с тез чаталчета и волти как го скубят бабакитаШморхи написа:Аз мога ти покажа един човек, дето с едни ръжди, които бих метнал в казана, хваща повече и по-разнообразна риба от мен, па аз съм сложил прекрасно, чудесно ново чепаре и е толкова прекрасно, че чак ми идва аз да го наръфам.

Между другото, не знам за вас, но моите впечатления от изминалия сезон са - и сафрида и чернокопа вземаха предимно на пропаданеVenkicha написа:Първо Шморхи с тежестите , сега Мънцата с формата на оловото - искати мъ довършити . Абе аз май хич за нищо не ставам .Що ми запалихте чергата бре? И ся как ши си легна? Утре ши са правят нови тежести май. Наздраве!

п.п. Пилкера го отричам тотално

Тука ще се съглася веднагически!
Пускам и в момента в който опра дъното, вече имам риби(понякога и преди да опра). Обаче сляза ли долу и почна ли да клатуркам, резултата е - 0(е, не задължително).
И си мисля(ма не сподялем, че е срам да не ме помислят за аджамия), че когато линията слиза надолу, такъма(т.е. бидемите) са добре разперени и привличат рибите. А като клатуркам нагоре-надолу с малка амплитуда, бидема прилепва, па и се опетлава за майката и куката играе, ма колко играе, тя си знае.
Тъй е! Пари за пилкери вече не давам. Един подарих на морето, още 3 имам за даване и ще си освободя едно деление за воблери за в бъдеще.
Пускам и в момента в който опра дъното, вече имам риби(понякога и преди да опра). Обаче сляза ли долу и почна ли да клатуркам, резултата е - 0(е, не задължително).
И си мисля(ма не сподялем, че е срам да не ме помислят за аджамия), че когато линията слиза надолу, такъма(т.е. бидемите) са добре разперени и привличат рибите. А като клатуркам нагоре-надолу с малка амплитуда, бидема прилепва, па и се опетлава за майката и куката играе, ма колко играе, тя си знае.
Тъй е! Пари за пилкери вече не давам. Един подарих на морето, още 3 имам за даване и ще си освободя едно деление за воблери за в бъдеще.

Разликата между английските ,руските и българските форуми:
в английския форум задаваш въпрос, отговарят
в руския задваш въпрос ,отговарят ти и на свой ред те питат нещо
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
в българския форум, като зададеш въпрос всички започват да ти обясняват колко си прост
Най - накрая обобщихме при тихо време или без течение 80 грама ,при кофти време или при подводно течение 120 -150 грамови.За формата съм почти убеден че няма значение.Не съм съгласен и че като е на дъното чепарето почти не се хваща риба (за чернокопа говоря)защото по принцип лови от долу нагоре . С по-леко олово ако ти снася чепарето настрани е нормално да те нахапе сафрида преди да си слязъл на дъното . А бе има си някакви закономерности ама както казва Шморхи ръчичката е от голямо значение ,такъмите също (случвало се е единия ден с виолетово рехаво ламе хващаш доволно следобеда на същото място к.......ец лапа на ишел)а бе рибешка работа .Лека седмица ви пожелавам и късмет
.

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Да излезе новата визия на Морския,тогава ще се включа и аз.
Иначе моето мнение е,че трябва да има риба,чак след това можем да
спорим за другите неща.

Иначе моето мнение е,че трябва да има риба,чак след това можем да
спорим за другите неща.

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Зависи от условията използвам различни грамажи олово.Някой път особено вечер сме го набарвали сафрида в самия бряг дълбочина 6-7 метра, ако няма и течение слагам олово 60 грама.Няма смисъл да се мъча като и това потъва доста бързо на тази дълбочина.Мисля че 80-90 грама ако няма силно течение и големи дълбочини е най-доброто решение.Това е все пак ако ловиш с пръчка и макара иначе ако ловиш на ръка оловата започват от 150 грама.По принцип ако оловото е по издължено трябва да потъва по-бързо, защото има по-малко съпротивление.
Имам чувстото, че по-често рибата се плаши от пилкера, вместо да е привлечена. Поне при мен е така. Вярно е, приятели са вадили риби с пилкер пред мен, но...аз все си имам резерви.
По гръцко и аз вадих риби с пилкер, но тук не ми се е случвало. А колко лесно се закача по дъното...
По гръцко и аз вадих риби с пилкер, но тук не ми се е случвало. А колко лесно се закача по дъното...
Разликата между английските ,руските и българските форуми:
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
С пилкер резултатите са ми били по-зле,
затова се отказах от този такъм.
затова се отказах от този такъм.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- научил се да хвърля
Абсолютно вярноМънцата написа:Между другото, не знам за вас, но моите впечатления от изминалия сезон са - и сафрида и чернокопа вземаха предимно на пропаданеVenkicha написа:Първо Шморхи с тежестите , сега Мънцата с формата на оловото - искати мъ довършити . Абе аз май хич за нищо не ставам .Що ми запалихте чергата бре? И ся как ши си легна? Утре ши са правят нови тежести май. Наздраве!
На клатене резултатите ми бяха в пъти по-лоши! Това го казвам във връзка с тежестите - при леко олово /30-50гр/, пропадането е мнооого по-бавно, да не говорим, че е изключено да се лови на котва. В тоя ред на мисли, ако пусна леко олово, докато стигна дъното, оловото е вече на 20 метра от лодката
Затова за мен 80-100гр е перфектния избор
п.п. Пилкера го отричам тотално

моите наблюдения примерно са че няма разлика,аз винаги съм ползвал пилкер и вадим еднакво количество,малко боли когато чернокопа гризне майката ама пък кеф цена няма
пък и като ги имаш да стоят 

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

Брей.... Два дена не съм влизал в любимата ми тема и вече две страници...
Да кажа и аз нещо по темата , пък на някой може и да му е от полза
Когато виждам , че някой до мен хваща , а аз блея и трябва да се промени нещо ...ама какво бъркам и от къде да започна? Една риболовна линия има два края ...в горния край е човекът , рибарят т. е. аз , а на другия край е оловото , куршума , тежестта ... Еми по логично е да сменя тежестта(форма , грамаж , цвят , вирбел) вместо кунките , ако и това не даде резултат идва ред на чепарето (големина на куките , вид и дебелина на месината , перушината , ламето , дължина на бидемите , лакирането). След което (изброявам ги по степен на значение , поне според мен) идва ред на горният вирбел , видът и дебелината на основното влакно (монофил или плетеняк) , чувствителността на върха на пръчката както и дължината и екшъна или по скоро строя(твърд , мидъл или мек). И тук вече идва редът на "кунките" (макарата според мен има най-малко значение) , начина на замах и на клатене ...тактиката. Никой все пак не е роден научен.....
To be continued.....

Когато виждам , че някой до мен хваща , а аз блея и трябва да се промени нещо ...ама какво бъркам и от къде да започна? Една риболовна линия има два края ...в горния край е човекът , рибарят т. е. аз , а на другия край е оловото , куршума , тежестта ... Еми по логично е да сменя тежестта(форма , грамаж , цвят , вирбел) вместо кунките , ако и това не даде резултат идва ред на чепарето (големина на куките , вид и дебелина на месината , перушината , ламето , дължина на бидемите , лакирането). След което (изброявам ги по степен на значение , поне според мен) идва ред на горният вирбел , видът и дебелината на основното влакно (монофил или плетеняк) , чувствителността на върха на пръчката както и дължината и екшъна или по скоро строя(твърд , мидъл или мек). И тук вече идва редът на "кунките" (макарата според мен има най-малко значение) , начина на замах и на клатене ...тактиката. Никой все пак не е роден научен.....

To be continued.....
- Моряка
- кандидат преподавател
Хм ,аз вирбели не ползвам(или много рядко),запримчвам ухо в ухо.Когато морето е "мравки вода пият" основно 0.18 и 30-35 грама олово.И,като се замисля,повече от 60-70 грама олово(или пилкер) не съм слагал.
А сега де? 

.... и като заключение мога да кажа , че всеки един компонент по линията "лодка - човек - олово" има значение макар и с различна важност...
Оловото (понеже за него иде реч) - задължително трябва да е с издължена ,вретеновидна , заострена и в двата края форма , тежината +90гр. и по възможност стационарен вирбел (за съжаление по магазините не продават такъв вид олова , за това се налага сам да си ги правя)
P.S. Не съм от най-големите привърженици на пилкерите , но имам добри попадения с този вид тежест (задължително без тройката) , лошото е че добрите и работещите са от 10лв. нагоре....
Всичко друго е компромис

P.S. Не съм от най-големите привърженици на пилкерите , но имам добри попадения с този вид тежест (задължително без тройката) , лошото е че добрите и работещите са от 10лв. нагоре....
Всичко друго е компромис