Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Излети
Информация за активноста на рибата по морето.
naRiba.com

Форум

Заргана май доста се раздвижи ...
Модератори: emo vasilev, alekst
Днес беше добър ден за риболов
.И въпреки,че поради махмурлук се изсипах на морето към 8.00 ч, рибата си вървеше доволно до към 12.00 ч.,когато си и тръгнах.Нямаше много хора около мен и това също допринесе за доброто ми настроение.С една доза червеи мисля,че хванах прилично количество риба.
Не успях да изпробвам маринованите червеи
/ трябваше да се прибера навреме / .

Наслука !!!

Не успях да изпробвам маринованите червеи

Наслука !!!
Най-трудно е да замълчиш , когато няма какво да кажеш !!!
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Днес риболова премина тъпичко,.......искам да кажа ,откъм риба. От сутринта си имаше вълна ,която вече беше докарала и доста салантия. Работата си беше за потапяща бомбарда,но след всяко хвърляне се налагаше дълго чистене на такъма от водорасли,така че останахме "отгоре". По тъмното даде по няколко шампионски сафрида /на бомбарда/ и след това работата стана медицинска-"на час по лъжичка". Към 10.00ч.,морето съвсем вдигна вълна и риболовът приключи.Като цяло улова ми беше 5 заргана,4 сафрида и 2 иларии. Пак добре,защото имаше колеги на абсолютно капо.
Да не се питате защо не съм хвърлял чепарето. Успехът е същия.На чепаре от 10 куки, по една риба. Само ,дето чепарето се закача и оплита по скалите.
Айде , наслука на всички и дано скоро се обади зъбатия.

Да не се питате защо не съм хвърлял чепарето. Успехът е същия.На чепаре от 10 куки, по една риба. Само ,дето чепарето се закача и оплита по скалите.
Айде , наслука на всички и дано скоро се обади зъбатия.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
- Михалич
- ще става разбирач
чуруликпенчо написа:.....и след това работата стана медицинска-"на час по лъжичка". .....

И в равда било така - звънах на един приятел

Fly our flag, we teach them fear
Capture them, the end is near
Firing guns they shall burn
Surrender or fight there's no return
Under Jolly Roger!
Under Jolly Roger!
Цъфнахме още по тъмно на краневските буни. Tам ни посрещна силен, поривист вятър. Това не ме уплаши, пекани сме, и аз извадих такъмите. Мятах, без обаче да инкасирам удар. Треперех, зъзнех и отправях горещи поздрави към вятъра и рибите. Колегата, с когото бях, изобщо не разпъна пръчката си, а предпочете да стои на топло в колата и да гледа сеир. След около час и моят ентусиазъм секна и аз се присъединих към него.
Неуспехът ме амбицира още повече. А имах и скъпи червеи, които трябваше да оползотворя. Следобед, духа не духа, посетих вълнолома. На стената пред Морска Гара беше претъпкано и нямаше грам място. Върнах се в началото и акостирах на камъните преди тетраподите. Там нямаше почти никой. Рибарите избягват този участък, понеже много се закача и ваденето на такъма там е трудно. Аз обаче ловя с 4.5 метров телескоп и вдигам спокойно бомбардата с такъма от такива места; месината на макарата е 0.16, което позволява да мятам далеч от камъните. А и от редовните посещения на галенския бряг натрупах стабилен опит от риболов на каменисти места.
Беше 5 часа и все още имах шанс да закача някое рибе. Поради вълните сложих прозрачна полупотъваща бомбарда, и тъй като имаше вятър я подбрах по-тежичка - 25 грамова. Клъвна още на второто замятане (първото е за опознаване на терена) – хубава платерина, към 30 см. Опита се да ми се опъне, но аз я поведох, включих на пета предавка и я извадих безпроблемно на сушата. На следващото хвърляне – хоп, също удар и добра платерина. И пак, и пак. Забравих и скъпите червеи, и скъпите такъми и оборудване. Удряше навътре, на 40-50 м от брега. За нула време напълних половин кофа с платерина и интереса ми понамаля. Риболовът се превърна, малко-много, в рутина – замятане, удар, теглене, вдигане. Направо се радвах, когато не вадех риба, защото тогава си почивах. Загубата на внимание моментално се отрази на качеството на „работата” ми – няколко риби се откачиха, когато, макар и за по-малко от секунда, им давах инициативата (налагаше се да сменям посоката на теглене, за да не се заврат в камъните), няколко пък паднаха, след като им позволих да се ударят в камъните на брега. Ако бях концентриран и пределно стегнат, щях да осчетоводя поне още 10-12 риби.
Някои платерини бяха много бесни и се откачаха още в морето. Другите теглех скоростно, за да им избия от главите разни еретични мисли като например да забият надолу, вляво или вдясно, защото тогава често следва закачане на някой камък и скъсване на повода. По принцип чакам бомбардата да се доближи на една-две педи от върха и чак тогава вдигам рибата. Никога не я оставям да падне на земята, защото тогава едрите парчета, мятайки се, късат бидема. Държа рибата на пръчката, вдигната, и колкото и да се мята, върхът обира вибрациите. Гушвам я, ако трябва с парцал, и я откачам.
Към 7 ч на мястото на платерината се появи едра илария и започна да бие по-близко до брега. Така докъм 7.15. Последваха няколко празни хвърляния и прекратих риболова. Баланс: 24 броя платерини/иларии, към 7 кг., заргани - 0. Снимки, за съжаление, не мога да предоставя, тъй като единият ми син днес приватизира фотоапарата.
Пожелавам на всички наслука и да преживеят поне половината удоволствие, което изпитах аз този следобед.
Неуспехът ме амбицира още повече. А имах и скъпи червеи, които трябваше да оползотворя. Следобед, духа не духа, посетих вълнолома. На стената пред Морска Гара беше претъпкано и нямаше грам място. Върнах се в началото и акостирах на камъните преди тетраподите. Там нямаше почти никой. Рибарите избягват този участък, понеже много се закача и ваденето на такъма там е трудно. Аз обаче ловя с 4.5 метров телескоп и вдигам спокойно бомбардата с такъма от такива места; месината на макарата е 0.16, което позволява да мятам далеч от камъните. А и от редовните посещения на галенския бряг натрупах стабилен опит от риболов на каменисти места.
Беше 5 часа и все още имах шанс да закача някое рибе. Поради вълните сложих прозрачна полупотъваща бомбарда, и тъй като имаше вятър я подбрах по-тежичка - 25 грамова. Клъвна още на второто замятане (първото е за опознаване на терена) – хубава платерина, към 30 см. Опита се да ми се опъне, но аз я поведох, включих на пета предавка и я извадих безпроблемно на сушата. На следващото хвърляне – хоп, също удар и добра платерина. И пак, и пак. Забравих и скъпите червеи, и скъпите такъми и оборудване. Удряше навътре, на 40-50 м от брега. За нула време напълних половин кофа с платерина и интереса ми понамаля. Риболовът се превърна, малко-много, в рутина – замятане, удар, теглене, вдигане. Направо се радвах, когато не вадех риба, защото тогава си почивах. Загубата на внимание моментално се отрази на качеството на „работата” ми – няколко риби се откачиха, когато, макар и за по-малко от секунда, им давах инициативата (налагаше се да сменям посоката на теглене, за да не се заврат в камъните), няколко пък паднаха, след като им позволих да се ударят в камъните на брега. Ако бях концентриран и пределно стегнат, щях да осчетоводя поне още 10-12 риби.
Някои платерини бяха много бесни и се откачаха още в морето. Другите теглех скоростно, за да им избия от главите разни еретични мисли като например да забият надолу, вляво или вдясно, защото тогава често следва закачане на някой камък и скъсване на повода. По принцип чакам бомбардата да се доближи на една-две педи от върха и чак тогава вдигам рибата. Никога не я оставям да падне на земята, защото тогава едрите парчета, мятайки се, късат бидема. Държа рибата на пръчката, вдигната, и колкото и да се мята, върхът обира вибрациите. Гушвам я, ако трябва с парцал, и я откачам.
Към 7 ч на мястото на платерината се появи едра илария и започна да бие по-близко до брега. Така докъм 7.15. Последваха няколко празни хвърляния и прекратих риболова. Баланс: 24 броя платерини/иларии, към 7 кг., заргани - 0. Снимки, за съжаление, не мога да предоставя, тъй като единият ми син днес приватизира фотоапарата.
Пожелавам на всички наслука и да преживеят поне половината удоволствие, което изпитах аз този следобед.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
В момента се прибирам от трета буна във Варна и съм доволен от улова-една заргана 43см.Защо съм доволен ли?Защото я хванах на торен червей,на полупотъваща бомбарда.Около мен имаше много хора,които напълниха кофите с големи платерини и заргани,обаче на морски черав.Интересното е,че имаше и такива,които мятаха на морски черав,а не хванаха и една риба.С две думи-има много хора,има и много риба,ама не чак толкова.На вълнолома вчера пробвах за лефер в 6ч.сутринта до 30мин след изгрев.После вечерта пак бях там до тъмно,обаче нямах уловен чернокоп.
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.

Изкуствени примамки - червена вълна - 0,кука от чепаре с перце от токачка и ламенце - 0,лентичка от веяна скумрия(

естествени - скарида - 0,МОРСКИ(скъп) черав - 2 с човки,6 с люспи.
комбинации - вълна с черав - 2 с люспи,вълна със скарида - 0.
други опити не съм правил - заргана беше рядък,кефаловите изглежда настояват да е червей.Следващият път (скоро надявам се ) ще пробвам пак.
- Камбата
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз умишлено наблегнах върху това,че съм имал слука на различна от морския черав стръв,а именно торен/земен черав/.
Има обаче една подробност,за която не споменах и тя е следната:
Земните черави са доста дебели и едри,а куките за зизитата трябва да са малки.Какво правим!?
Куката задължително да е от тези с издължените стъбла/морска кука/,а не речна,каквато е подходяща за морския черав.Целта е като се хване червея да се набоде през единия си край,куката да стигне до средата на тялото му и да се покаже от корема,а останалата част да е на повода,просто повода да е като кука.Половината черав е над куката,а другата половина е висяща под куката.Днеска се убедих в това,защото в началото,когато бучих торните червеи през единия край само и оставях почти целия да виси,имах много,ама много празни удари,при които зарганите просто си откъсват висящата част на червея и бЕгат.Когато куката е по средата на червея това нещо се промени и имаше резултат.
Ето ви алтернативна стръв на морския черав/но за съжаление само за зарганите/.Илария на торен съм хващал един единствен път инцидентно,кгато мятах в един огромен пасаж.
Има обаче една подробност,за която не споменах и тя е следната:
Земните черави са доста дебели и едри,а куките за зизитата трябва да са малки.Какво правим!?
Куката задължително да е от тези с издължените стъбла/морска кука/,а не речна,каквато е подходяща за морския черав.Целта е като се хване червея да се набоде през единия си край,куката да стигне до средата на тялото му и да се покаже от корема,а останалата част да е на повода,просто повода да е като кука.Половината черав е над куката,а другата половина е висяща под куката.Днеска се убедих в това,защото в началото,когато бучих торните червеи през единия край само и оставях почти целия да виси,имах много,ама много празни удари,при които зарганите просто си откъсват висящата част на червея и бЕгат.Когато куката е по средата на червея това нещо се промени и имаше резултат.

"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"
- Лий Улф - 1939 г.
- Лий Улф - 1939 г.
Като цяло почивните дни се отчетоха с 10 заргана и 4 платерини /+една изтървана/,разделени поравно за двата дни.Зарганите-средна хубост,платерините доста добри,но най-голямата я изтървах-беше над кило и от вълнение я ударих в камъка
,съответно скъсан повод и голямо разочарование.При изваждането на едната платерина имах следната случка-щом засякох и започнах да тегля,над рибата се появи чайка и започна да я дебне на около метър над водата.Не можех да направя нищо освен да започна още по-бързо да навивам,но чайката си дебнеше рибата и се придвижваше заедно с нея.Изкарах си улова,но добре,че платерината тегли надолу,ако беше заргана щях да я загубя
.
Общо взето съм доволен,като се има в предвид какъв вятър и какво вълнение бяха.Въпреки камъните мятах на полупотъваща бомбарда,за щастие без засечки,ако не броим инцидентното обиране на водорасли.
Наслука !!!

Общо взето съм доволен,като се има в предвид какъв вятър и какво вълнение бяха.Въпреки камъните мятах на полупотъваща бомбарда,за щастие без засечки,ако не броим инцидентното обиране на водорасли.
Наслука !!!
Най-трудно е да замълчиш , когато няма какво да кажеш !!!
-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
[quote="Шнорхел"]над рибата се появи чайка и започна да я дебне на около метър над водата.Не можех да направя нищо освен да започна още по-бързо да навивам,но чайката си дебнеше рибата quote]
можеше и ТАКА да свьршиш

а по шабла на паметника ходил ли е някой наскоро?последно,края на август си излизаше бая зарган,но повечето дребен
можеше и ТАКА да свьршиш

а по шабла на паметника ходил ли е някой наскоро?последно,края на август си излизаше бая зарган,но повечето дребен
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
- чуруликпенчо
- сериозен играч
След вчерашната повсеместна тарапана по морето , днес беше учудващо празно. Нито един риболовец. Пусто и спокойно. Можеше да се хвърля във всяка посока,че дори и зад гърба си.Вятъра беше силен,но за сметка на това северозападен,което не пречеше,а и дори помагаше за по-далечни замятания.Рибата се отчете подобаващо добре след вчерашния слаб риболов.
Краен резултат: 16 заргана , 6 сафрида и 1 кефал. Както се вижда рибата започна да заедрява /плочките са 33см х 33см/ . Имах удар от страхотно едра риба.Поведох я добре ,но за нещастие вирбела не издържа /беше ръждясал/ и хайванчето си замина с все такъм и всичко. К'во да се прави-не била моя.
Смятам по-къно да прескоча за червеи и утре живот и здраве,пак на риболов.
Наслука!
П.П. Сафрида и той е хванат на бомбарда и морски червей.Въобще не пипаше на чепарето.

Краен резултат: 16 заргана , 6 сафрида и 1 кефал. Както се вижда рибата започна да заедрява /плочките са 33см х 33см/ . Имах удар от страхотно едра риба.Поведох я добре ,но за нещастие вирбела не издържа /беше ръждясал/ и хайванчето си замина с все такъм и всичко. К'во да се прави-не била моя.

Смятам по-къно да прескоча за червеи и утре живот и здраве,пак на риболов.
Наслука!
П.П. Сафрида и той е хванат на бомбарда и морски червей.Въобще не пипаше на чепарето.

- чуруликпенчо
- сериозен играч
Преди малко ми се обади един приятел,та той сподели , че вчера е бил там.Хванал е 3 кила сафрид от брега и 2 заргана на изкуствен червей. Били много яки зарганите. Не съм ги видял,но тоя пич не ме е лъгал,така че му вярвам.а по шабла на паметника ходил ли е някой наскоро?
- Михалич
- ще става разбирач
5кила написа:Шнорхел написа:над рибата се появи чайка и започна да я дебне на около метър над водата.Не можех да направя нищо освен да започна още по-бързо да навивам,но чайката си дебнеше рибата quote]
можеше и ТАКА да свьршиш![]()
![]()
![]()

Ха 5кила, и аз се отчетох с 1 пиле. Турих и твоята снимка - за да стане по-богат материала

Ей тука: http://forum.blackseawolves.eu/viewtopic.php?t=181
Вчера бяхме на пората на Александрополис за заргани - чувай уйо - слаба работа, но пък прикарахме приятно. Морския там е 4 уро /10тина броя, дълъг 10-12см/ и хапи на всичкото отгоре

Fly our flag, we teach them fear
Under Jolly Roger!
Under Jolly Roger!