Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на хищници
naRiba.com

Форум

Ивайловград
Модератор: sapuna
ивайловград
ТИ така и не разбра,че сам отворен.КОЙ ти говори за сонара.Имаме уред с който отчитаме температурата на водата на всеки 2м.от повърхноста до дъното.ЗА какво ли ни е.Замесваш в спора ни добри хора като ПЕТЬО.Недей-на него всичко му е хубаво.Виното,гроздето,къщата,кльонковете,сомовете и най-вече характера-ЧОВЕК.Температурата я чакате да стане около 19 гр.Това не е достатъчно.Опитай да четеш между редовете.Защото,когато ловите от 4 до 6м. ние закачаме сомове с тегло 37кг. на 13м.АВГУСТ.Когато чакаш определената температура,защо бучкаш от пролетта...Защо до преди няколко години ловихте сомове най много до началото на ноември.Те калват до Ч.Н.Г.-верно дребни.Предлагам ти да се замислиш,има по-разбиращи и от теб и от мен.
- man1966
- ще става разбирач
От горе до долу еднаква температура ли...Teleto написа:МЕНЧЕ,-вие по комшийски ли се защитавате.Света троица ли сте.Дай да си пишем нещата без пристрастия.Не се подвеждай и ти.В момента калвеш на гола кука.Нека пишем за риболова по нещо.Не се дублирай с общи приказки,а кажи твоето мнение за ИВАЙЛОВГРАД.Аз казах за там,че това е единствения язовир с почти еднаква температура от дъното до повърхноста.ЗА лятото става въпрос.Това може да те накара да се замислиш.Кога и колко и къде да стоиш.Иначе само се потиш.

И не съм тръгнал никой да защитавам,само дето маалце ме издразни че се включи в На рибата и с пълна газ отваряш един стар спор от който тоз същия форум преди не много време според мен изгуби доста от пишещите и се триха мнения и тъй нататък.
Без никъв срам си признавам-не мисля че съм някакъв капацитет в риболова на кльонк че го практикувам от 3 години и затуй и не давам некви кой знае кви мнения по тая тема.Но живот и здраве и аз ще почна да ги разбирам тез работи и тогаааава...

Абе пропуснах да те питам/ Телето/ -немаш ли некви снимки,пусни тука да видим кво си фанал,па може и да съм те виждал на гьола,или пък дай боже да се видим некой път там,да пофащаме заедно,че да се и почерпим...
Я елате рибенца при батко...
-
- сериозен играч
Re: ивайловград
е тука нещо не схванах...сега кое е верното...твоя уред мерещ през 2 м или дигиталния на стената който еври дей замерва ????Teleto написа:ТИ така и не разбра,че сам отворен.КОЙ ти говори за сонара.Имаме уред с който отчитаме температурата на водата на всеки 2м.от повърхноста до дъното.ЗА какво ли ни е.Замесваш в спора ни добри хора като ПЕТЬО.Недей-на него всичко му е хубаво.Виното,гроздето,къщата,кльонковете,сомовете и най-вече характера-ЧОВЕК.Температурата я чакате да стане около 19 гр.Това не е достатъчно.Опитай да четеш между редовете.Защото,когато ловите от 4 до 6м. ние закачаме сомове с тегло 37кг. на 13м.АВГУСТ.Когато чакаш определената температура,защо бучкаш от пролетта...Защо до преди няколко години ловихте сомове най много до началото на ноември.Те калват до Ч.Н.Г.-верно дребни.Предлагам ти да се замислиш,има по-разбиращи и от теб и от мен.
защо тогава оня отчита температурна разлика в нивата на водните пластове и то жестока...а твоя не я хваща ?
...къде е истината ???????
не съм писал че няма риболов а че е куц...!!!

а това че си забил сом на 13 м ..оки нема лошо...радвам се...ноооо - това не е практика.....а жив късмет !
ти кво мислиш...че не сме пускали на долу ли ? ...охоооо пред носъ съм му свалял и неще....обръща се и дим да го няма ! не го ли раздразниш ти и да го качиш да лудне и да търси...игра нема!
а и колкото и да съм луд на Нова Година на сом няма да ида та ако ще и златната рибка да е....
може да съм луд но не болен ! имам си ги достатъчно хванати във фризера за да си позволя да не ходя поне 1 година цяла
а Петьо не го замесвам...само ти напомням да се сетиш че той лесно ще те опровергае с еднаквата температурка....в миг може да извади тефтерите и....факта ще лъсне
а дали му е хубаво виното...

а и друго....с него сме комплиментарна двойка в риболова на сом...години наред

щом го познаваш..ще се радвам да седнем на маса заедно...може да научим нещо за тоя риболов и от теб...човешко е!
или ТИ от нас ....знае ли се ?
Господ може всичко чада мой !
а,б,в-за риболова на кльонк
Ман-че.Няма лошо че кльонкаш от 3г.Може да си в водата и от 1г. и пак да знаеш важни неща.Аз не сам против всеки във форума да дава мнения.Напротив хубаво е.Уча се от всеки.Против сам обаче тона с който разговаря ЖОРКО с всеки извън обкражението му.Нека се дава шанс на всеки да мисли и да се изказва.НОВ съм в форума,но чета отдавна.Затова се включих.Стремя се да не нарушавам тона.Но не се търпи да имам мнение без да питам.Веднага започна едно хранене...Не е важно кой сам ,но ЖОРКО се познаваме доста добре.Защо не се опита да се вслуша и сети какво му казвам-и кой сам.Веднага с новобранец-а ние специалистите.Не публикувам снимки защото съм ТЕЛЕ и немога да работя с конпютър още.Това може да ме научи ЖОРКО.ТОЙ обаче така ме е захапал,че пускане няма.За температурата-естествено,че има разлика.Тя обаче е малка и затова няма ярко изразен термоклин.Тогава сома може да клъвне и на различни метри от предполагаемите.БЕЗ ВЕЧЕРТА.
-
- сериозен играч
ивайловград
Абе ОТЧЕ-говоря за 4-5градуса разлика.ПО гръб не падаш.Ако искаш ми вярвай.Ние също знаем от Петьо за температурата и тетрадките.А уреда се продаваше за 140лв.Вече ги няма защото не са търговски артикул и нямат търсене.Има ги в чужбина.Попитай при АЛЕМ-ООД.За отъркването на сома-бог да го прости МИЛКО каза.Това го чувам за 1-ви пат.А той знаеше много.Ако го чуя от Петьо ще повярвам. За металните кльонкове-не си прав според мен.При тях се постига много тънка дебелина на ножа-2мм.Аз лично използвам дървени.Правя си ги сам.Приличат на твоя.
- man1966
- ще става разбирач
Теленце-не е сложно бе ,даже май има тема за качването на снимки-пробвай се ...
Обаче като ви слушам ,тебе и Жорката,скоро нема да се разберете.
Аз примерно като влизам /основно с моя другарИцо/-хич не се интересувам от термоклини,атмосверни налягания и тем подобни.Просто нарамваме стръвта,3 броя пръчки,кеп,канджа,парашут,некоя студена бирка и айде у водата.Щото не е лошо да си информиран за останалите подробности,ма май инак тръпката да ти прасне сомле е по голяма.Пък и не е най важното/както в рекламата/ непременно да излезеш от водата със сом на рамо.
А и между другото нашите кльонкове също са дело на адаша бат Петьо Жишев,че и ний сме пили заедно ракийца...
А пък за дълбочината къде точно ще удари сом,нагласяме трите пръчки различно с по 2-3 метра и където сабя покаже.Щот си немаме и сонар да видим къде са дзверовете.

Обаче като ви слушам ,тебе и Жорката,скоро нема да се разберете.
Аз примерно като влизам /основно с моя другарИцо/-хич не се интересувам от термоклини,атмосверни налягания и тем подобни.Просто нарамваме стръвта,3 броя пръчки,кеп,канджа,парашут,некоя студена бирка и айде у водата.Щото не е лошо да си информиран за останалите подробности,ма май инак тръпката да ти прасне сомле е по голяма.Пък и не е най важното/както в рекламата/ непременно да излезеш от водата със сом на рамо.
А и между другото нашите кльонкове също са дело на адаша бат Петьо Жишев,че и ний сме пили заедно ракийца...

А пък за дълбочината къде точно ще удари сом,нагласяме трите пръчки различно с по 2-3 метра и където сабя покаже.Щот си немаме и сонар да видим къде са дзверовете.

ивайловград
МЕН-ЧЕ може твоя начин за риболов да е по верния.Според мен големия сом е 90 процента слука.Трябват ти знания да си вдигнеш просента и той може да стане 80.Аз ги имам,защото сме голяма група и си споделяме.ТИ също ги имаш-но наблегни на дребните детайли.Те често се научават случайно.НЕ изпускай нито едно мнение-даже на най големия новобранец.Гениялните открития са станали случайно.Пиши и не се притеснявай-какво мислиш.Все някой ще поддаде.Прилагай дяволък-както ме караш със снимките.Не се крия,но наистина не знам.Така е по интересно за всички.Малко е нечестно от моя страна,защото зная вашата история а вие не.спокойно сигурен съм,че ЖОРО работи по въпроса.Сега го яде отвътре,но скоро ще ме разкрие-работи в момента.НЕ се хапя с него-просто му наруших територията.А тя е обща-даже ИВАЙЛОВГРАД.Бих се радвал да чувам мнения не за заяждане,а за риболов.
-
- сериозен играч
Re: ивайловград
Теле...спомена Милко...тои ли ти го каза това за отъркването???? с него на риба ходил ли си??? ако си...трябва да те познавам....в нашата група всички се познаваме....без изключение ! А това че не знаеш за случая от Петьо ме кара да мисля че не си мноооого близък на групата!Teleto написа:Абе ОТЧЕ-говоря за 4-5градуса разлика.ПО гръб не падаш.Ако искаш ми вярвай.Ние също знаем от Петьо за температурата и тетрадките..За отъркването на сома-бог да го прости МИЛКО каза.При тях се постига много тънка дебелина на ножа-2мм.Аз лично използвам дървени.Правя си ги сам.Приличат на твоя.
това отъркване се случи на нас с Петьо, а после го споделихме на Милко....само че той не подлагаше на съмнение това което чуваше...затова и сигурно не си от нашата група в нея такива като теб няма. сещаи се сам...защо !
още нещо...защо като имаш уред питаш Петьо за температурата ???
а за кльонка...и какво от това че е с тънък нож...какво от това???????? че ти топиш ли ножа във водата бе Теле...аз не а ти ???
пич...тая вечер имаше сомска сбирка....паднаха си от смях с теб !
за твое сведение...тая година водата горе бе 28-29 гр а долу не вдигна над 19.5 гр ....това ли са 3-5 гр ???? казват че математиката е точна наука

хитро...чакай да се случи...някога ма не скоро! а и за какво ти е да подава..нали си знаешTeleto написа:...Все някой ще поддаде.Прилагай дяволък

заради такова подаване Петьо още ми е сърдит задето дадох гластност на тоя вид риболов Теле..и на мен и на Милко за писането! ако невярваш...попитай
иначе си пиши...не ми пречиш...що не ходиш да дадеш акъл и на Петьо или на някой от групата ??? Иван например много би ти се зарадвал

ивайловград
Отче-моля те да не зацикляш в една тема.Никой не ни е длъжен да ни гледа заяжданиците.Не ме интересува на каква сбирка си бил и кой ми се подиграва.Аз пиша чесно и каквото мисля.Да не сам толкова близък с ПЕТЬО колкото ти.Да стар кльонкажия си.Да не сам от вашата група.Да биях близък с МИЛКО-бог да го прости.Да той ми каза,че за 1-ви път чува подобно нещо.Да вие му поставихте плочата на булеварда.Да познаваш ме.Да виждали сме се и в София,във водата даже и по телефона си говорихме.НЕ никога не съм се обаждал да питам за температурата на водата.Не никога не давам друг да ми връзва-сега новия хижар ли го прави.Нямам късания от къмшични удари.Имам късания от мои грешки.Докато не се научиш така да говориш,а използваш фантазията си иманията си за величие-никой няма да ти вярва.Поне вечер,като останеш сам в леглото си казвай истината-тогава няма кой да лъжеш-сам си.
-
- сериозен играч
хахахахах....
ами имам си покритието бе Теле...от там и величието...и знаеш ли колко ми пука кой вярва и кой не ???
проблема си остава само за невярващия....единствено
а кои връзва...
ами Теле назначи си и ти човек бре..що неможеш? не само връзва а и ги лъска пръчките и макарите и ги носи и в лодката и риби откача и лодка вкарва във водата и сомове чисти и за стръв ходи
тоя същия ти ли го научи да връзва и да ходи за сом ?????????????????????????? хехе !
това Теленце ти го постигни ...но незавиждай за това че не си
яд ли те е че го мога ???
станал съм като западен турист на риболов за марлин

това не значи че не го мога
просто съм в друга фаза...даи боже и ти да дойдеш в нея 
а сбирката бе на сомаджийте...същите който тук обучаваш с уменията си по красноречие
ти що не дойде
тя не бе затворена...даже бе оповестена тук в тоя саит...и е редовно мероприятие...заповядай на следващата
на 25 ти януари ще е 
апропо....аз не отричам знанията ти....да си видял да съм казал някъде такова нещо ??? ако има някой да злобее се замисли кой е...
...ако има някой да обижда виж кой е
и като пишеш не си вкарвай противоречия че ей сега ще ти ги копирам тук и ще станеш за смях

температурата била еднаква...познавач...на путкин ден е еднаква
от 3-5 гр си доидохме на думата за разлика 12 гр
знаел си за тетрадките и си се информирал за нея...после пък не било така...ти ако си знаел да си звъннал и да не си се правел на хидролог!
петички..комини...ей пич...те със сърпове кльонкат ти за компютърни анализи ми говориш
остани със здраве и мисли когато пишеш...дали не си закъснял със влизането във форума....и дали не се връщаш в абв на кльонкането? тоя урок сме го минали отдавна.............
дай нещо ново...непознато...нещо интересно...сега си като педагог за начално училище пред бакалаври
за да не кажа пред професори
незабравяй че в аудиториятя академиците са много...
не ни връщаи плийз в първи клас...ако си за там и тия неща още те учудват....ние отдавна сме ги надживели

кога ти почерне гъзъ кога стана калайджия...брях мама му
пиши като за академици, не като за лаици...
тогава ще те слушам с кеф...тих и благ 

проблема си остава само за невярващия....единствено

а кои връзва...

това Теленце ти го постигни ...но незавиждай за това че не си

станал съм като западен турист на риболов за марлин

това не значи че не го мога

а сбирката бе на сомаджийте...същите който тук обучаваш с уменията си по красноречие

апропо....аз не отричам знанията ти....да си видял да съм казал някъде такова нещо ??? ако има някой да злобее се замисли кой е...

и като пишеш не си вкарвай противоречия че ей сега ще ти ги копирам тук и ще станеш за смях

температурата била еднаква...познавач...на путкин ден е еднаква

знаел си за тетрадките и си се информирал за нея...после пък не било така...ти ако си знаел да си звъннал и да не си се правел на хидролог!
петички..комини...ей пич...те със сърпове кльонкат ти за компютърни анализи ми говориш
остани със здраве и мисли когато пишеш...дали не си закъснял със влизането във форума....и дали не се връщаш в абв на кльонкането? тоя урок сме го минали отдавна.............

дай нещо ново...непознато...нещо интересно...сега си като педагог за начално училище пред бакалаври

не ни връщаи плийз в първи клас...ако си за там и тия неща още те учудват....ние отдавна сме ги надживели

кога ти почерне гъзъ кога стана калайджия...брях мама му

Статистически погледнато, на яз. Ивайловград най-добри резултати лично аз съм имал през месеците октомври и ноември, което е в разрез с тезата, че най-добри резултати /говоря за едри риби/ се постигат през м. август.
Бат Петьо Жишев също е твърдо убеден, че август е най-резултатен за големите добичета. Милко /бог да го прости – също/. Но това не изключва слука и през другите месеци, плътно до м. декември.
По отношение на това: на каква дълбочина? – Е, това е един от големите въпроси в този риболов.
Продължавам да експериментирам и в това отношение. С изключение на миналата година – повечето ми удари /и сомове/ бяха на дълбочини под десетия метър. Прави ми впечатление, че след втората половина на септември – трудно се лъжат големите животновъди, на дълбочини по-малки от 8-10 метра.
А и има и едно друго мнение – дали сома чува кльонка на дълбочини от порядъка над 20 метра? Или тогава го ловим по-скоро на стръв – не толкова на кльонк?
От какво зависи това, на каква дълбочина се храни /или докъде се вдига/, а пък като се вдигне – дали ще вземе? Все въпроси, на които трудно може да се даде еднозначен отговор и могат да се изказват доста мнения, но кое е вярното?
Тази година, открих странна зависимост на активността на сома като цяло от нивото на атмосферното налягане. Бях чел доста теории и по този въпрос, като почти никоя от тях не оправдаваше на практика. В началото на ноември бях за пореден път на язовира, като първите два дена, беше кофти време /лек дъждец на пресекулки/. От три години имам и барометър, който редовно го мъкна със себе си /в лодката/ и ми беше писнало да го гледам, защото не откривах никаква ЯСНО изразена зависимост между нивото на атмосферното налягане и активността на мустакатия. Е този път се случи нещо доста странно. Както споменах – първите два дена кофти време, но и няколко удара и един изваден. Все си викахме – ей, сега да се оправи времето /да спре да вали/ и ще ги скъсаме. На третия ден, до към 10,00 ч., мъглата се разсея, дъждът спря, изгря слънце и ........................... – пълно мъртвило.
Като прерязан беше. На сонара никакви риби не се вдигат, рибетата висят като мъртъвци по куките, нулева активност. Не помогна и промяната на честотата на ударите, броя на ударите в серия, промяната на дълбочината, на която пускахме. С две думи нищо. И тогава, авера вика – абе, я виж какво е налягането. Като погледнах – и
. Не бях виждал толкова високо стрелката. Налягането се беше вдигнало доста и то в продължение на не повече от десетина часа.
Има и друго – ще изкажа едно лично наблюдение, което още не мога да твърдя със сигурност, но откривам някакво зрънце истина. Приемам условно, че класическата школа в този риболов на язовир Ивайловград е разработена от Петьо и Милко.
Та, забележете какво е поведението на хора, преминали през тази школа – лодката се пуска на дрейф от входа или даже в самия залив /деренце/, като целта е формиращите се, предимно вечер и през нощта низходящи течения да изтикат полека лодката от залива. Целта, по този начин е да се облавят входовете на заливите – места традиционно смятани за перспективни.
Същевременно, често наблюдавам колеги, които ловят в самия талвег на язовира и не държат да се придържат към тази схема. Посоката на дрейфовете на тези колеги, понякога нямат никаква логика. И въпреки това – пак се постигат резултати. Дори понякога доста добри.
Та наблюдението ми е, че през лятото /особено нощно време/ като че ли резултатната стратегия е именно тази на “класиците”, а колкото времето по-напредва към есента – толкова по-близо до талвега. Вие как мислите? Каква е презумцията всеки път когато избирате место и позиционирате лодката, като се ослушвате за това: откъде духа вятъра? Как избирате мислената траектория на бъдещия дрейф, който Вие считате за “идеален”?
По отношение на спора, от последните няколко страници за температурата на водата в дълбочина и термоклина:
Личното ми мнение, е че това е теория която още тепърва ще търпи развитие и доста от отговорите на въпросите, които редовно си ги задаваме, се крият именно там. На Ивайловград – през август, температурата на водата в дълбочина на различните места по язовира е различна. На “Стария мост”, взависимост от годината до къмто деветия ,десетия метър, тя има минимални /почти незабележими отклонения/, а надолу е лед, докато на “Лика гьол”, например, водата има минимални отклонения в температурата почти до самото дъно. Искам са кажа, че през горещите месеци, температурата на водата по протежението на язовира, в дълбочина е различна. Затова, както някой по-горе писа, като се гмуркам на “Мангър дере” – след 10-тия метър става бая бахар, но същевременно на “Саите”, например можеш да се правиш скуба дайвинг
, без опасения от това че можеш да замрезнеш.
През есента положението обаче, коренно се променя и тук съм склонен да се съглася с колегата Телето, по отношение на неговата теза.
Бат Петьо Жишев също е твърдо убеден, че август е най-резултатен за големите добичета. Милко /бог да го прости – също/. Но това не изключва слука и през другите месеци, плътно до м. декември.
По отношение на това: на каква дълбочина? – Е, това е един от големите въпроси в този риболов.

А и има и едно друго мнение – дали сома чува кльонка на дълбочини от порядъка над 20 метра? Или тогава го ловим по-скоро на стръв – не толкова на кльонк?
От какво зависи това, на каква дълбочина се храни /или докъде се вдига/, а пък като се вдигне – дали ще вземе? Все въпроси, на които трудно може да се даде еднозначен отговор и могат да се изказват доста мнения, но кое е вярното?
Тази година, открих странна зависимост на активността на сома като цяло от нивото на атмосферното налягане. Бях чел доста теории и по този въпрос, като почти никоя от тях не оправдаваше на практика. В началото на ноември бях за пореден път на язовира, като първите два дена, беше кофти време /лек дъждец на пресекулки/. От три години имам и барометър, който редовно го мъкна със себе си /в лодката/ и ми беше писнало да го гледам, защото не откривах никаква ЯСНО изразена зависимост между нивото на атмосферното налягане и активността на мустакатия. Е този път се случи нещо доста странно. Както споменах – първите два дена кофти време, но и няколко удара и един изваден. Все си викахме – ей, сега да се оправи времето /да спре да вали/ и ще ги скъсаме. На третия ден, до към 10,00 ч., мъглата се разсея, дъждът спря, изгря слънце и ........................... – пълно мъртвило.

Има и друго – ще изкажа едно лично наблюдение, което още не мога да твърдя със сигурност, но откривам някакво зрънце истина. Приемам условно, че класическата школа в този риболов на язовир Ивайловград е разработена от Петьо и Милко.
Та, забележете какво е поведението на хора, преминали през тази школа – лодката се пуска на дрейф от входа или даже в самия залив /деренце/, като целта е формиращите се, предимно вечер и през нощта низходящи течения да изтикат полека лодката от залива. Целта, по този начин е да се облавят входовете на заливите – места традиционно смятани за перспективни.
Същевременно, често наблюдавам колеги, които ловят в самия талвег на язовира и не държат да се придържат към тази схема. Посоката на дрейфовете на тези колеги, понякога нямат никаква логика. И въпреки това – пак се постигат резултати. Дори понякога доста добри.
Та наблюдението ми е, че през лятото /особено нощно време/ като че ли резултатната стратегия е именно тази на “класиците”, а колкото времето по-напредва към есента – толкова по-близо до талвега. Вие как мислите? Каква е презумцията всеки път когато избирате место и позиционирате лодката, като се ослушвате за това: откъде духа вятъра? Как избирате мислената траектория на бъдещия дрейф, който Вие считате за “идеален”?
По отношение на спора, от последните няколко страници за температурата на водата в дълбочина и термоклина:
Личното ми мнение, е че това е теория която още тепърва ще търпи развитие и доста от отговорите на въпросите, които редовно си ги задаваме, се крият именно там. На Ивайловград – през август, температурата на водата в дълбочина на различните места по язовира е различна. На “Стария мост”, взависимост от годината до къмто деветия ,десетия метър, тя има минимални /почти незабележими отклонения/, а надолу е лед, докато на “Лика гьол”, например, водата има минимални отклонения в температурата почти до самото дъно. Искам са кажа, че през горещите месеци, температурата на водата по протежението на язовира, в дълбочина е различна. Затова, както някой по-горе писа, като се гмуркам на “Мангър дере” – след 10-тия метър става бая бахар, но същевременно на “Саите”, например можеш да се правиш скуба дайвинг

През есента положението обаче, коренно се променя и тук съм склонен да се съглася с колегата Телето, по отношение на неговата теза.
Ръката МУ отдава всекиму - дължимото.
-
- сериозен играч
Саше...вземи се замисли....язовира е с входяща река с добър обем...Торбалан написа:През есента положението обаче, коренно се променя и тук съм склонен да се съглася с колегата Телето, по отношение на неговата теза.

значи...тя е в движение...нон стоп....което какво говори ??? никъде ама абсолютно никъде по тоя язовир няма еднаква температура...горе-долу!
и мога да ти го докажа с един тъп термометър вързан на влакно и пуснат долу
ай да не ставаме за смях !
водолазите тая година...замръзваха от студ долу...ма ти не си говорил с тях, а аз всеки ден бях до тях !!!
дрейфа...интересна работа е а ??? хванал си нещо и ти от нас

сега ако хванеш и зависимоста на посоката на вятъра спрямо кълването и си готов за националния отбор

ма за това не си се замислял до сега....абе има още мноо да учите

а относно местата...те не са смятани традиционно за перспективни а са се доказали като такива...и то многократно!!!
въпроса е в друго...как да намерим правилното място...на какво да се обуслявяме...
къде лежи сома ???....до скала...дънер или на тава ????
аз вече имам своите наблюдения

дали сома чува над 20м....чува Сашко чува...тая година го вдигнах от 23...и дойде

измествайки Теле тоя фокус...трябва да смениш и силата на налягането на кльонка...не да блъскаш ми е думата...а да вдигнеш налягане за да вкараш стръвта във фокуса на звуковото налягане....
сега стопли ли защо ловим до....8м предимно....а вие незнаещите това пускайте и на 30м надолу ...може и да хванете...хрема от чакане !
аре стига толко лекция за днес......
давайте да ви видя как ще ме оборите специалисти...ха да ви видя всезнайковци

май ще излезе право Телето...провокирай го..той сам ще си каже...

нема лошо...лошото е да се правиш Теле на велик когато не си !
абе ша стане академик и от тебе някога...

Последно промяна от отец Ми Го Нафърфорий на Пет Дек 08, 2006 10:15 am, променено общо 3 пъти.
- man1966
- ще става разбирач
На колегата Торбалан да отговоря,че и ний сме малко от школата за която говори.
Само че тънката разлика между нас и някои други кльонкащи/нямам никой в предвид/ е , че аз и колегата ми сме от много години почитатели на Ивайловград и сме ловили риба почти навсякъде по протежението на язовира.Говоря за риболов от брега ,който едно време беше нещо невероятно-емоциите край нямаха.Не знам дали си спомня некой но Ивайловград по едно време вреше от разпер,и то екземпляри от по 6-7 кила...
За бялата риба да не говорим... Но думата ми е че в момента кльонкаме не само по заливите а и на места за които със сигурност знаем че "държат" сом.И хич няма да е учудващо ако ни видиш да бучкаме и некъде по средата на гьола.За дълбочината съм заинтригуван ,че удар на по голяма от 8 метра не сме имали,обаче обещавам че догодина едната въдица ще е винаги по дълбочко хакната...
А за времето-като вали ,духа ,гърми-местните казват че това е сомското време..
-не знам ,може и да е верно,може и да не е,но именно в таквоз време кълвяха сомлетата като си ги скубехме от брега.

Само че тънката разлика между нас и някои други кльонкащи/нямам никой в предвид/ е , че аз и колегата ми сме от много години почитатели на Ивайловград и сме ловили риба почти навсякъде по протежението на язовира.Говоря за риболов от брега ,който едно време беше нещо невероятно-емоциите край нямаха.Не знам дали си спомня некой но Ивайловград по едно време вреше от разпер,и то екземпляри от по 6-7 кила...