Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Има ли гъбари?

Мнение от alenov77 »

Привет колеги да попитам някой дали знае къде в София или софийски окръг изкупуват манатарки на добра цена
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:Привет колеги да попитам някой дали знае къде в София или софийски окръг изкупуват манатарки на добра цена
Колега, всичко зависи от количеството и качеството на гъбите .
Кажи нещо повече. Има брокери които минават през София и може нещо да се уреди .
Но все пак да се отбива цял бус за два килограма ...........
Аватар
Диригента
новобранец
новобранец

Мнение от Диригента »

Valco написа:И на Витоша нямаше гъби в неделя. Освен тази:

Не съм виждал такава - може би е от рода на манатарките.
Миризмата и беше свежа, малко като на млада масловка. Някакви идеи?
Предполагам, че е Кестенява манатарка (кестенка) - Gyroporus castaneus.
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

bg bul Здравей говорим по принцип за малки количества а да знаеш къде има пунктове по принцип за изкупуване може и да не е в София
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

alenov77 написа:bg bul Здравей говорим по принцип за малки количества а да знаеш къде има пунктове по принцип за изкупуване може и да не е в София
За жалост около София не знам.
Има база в град Елена. Техните брокери си устройват срещи на паркингите на Метро в съответния град - Пловдив, София и др. Та за това ти казвам идея.
Щом става въпрос за малки количества - едва ли с тях ще стане.
Пунктове за гъби - те са обикновено около находищата (масовите) на гъбите.
Ако някъде наоколо има язовир или било на планина където има много гъбари - то там ще има и брокери (изкупчий). Те обикновено изкупуват гъбите на пътя, с бусове и се виждат ясно.
Знам такива из нашия край - на връх Рожен, всяко село наоколо има пункт, около Пазарджик селата, Стрелча, Панагюрище, около язоририте Доспат, Пясъчник .. а бе много са. Да не говорим за Свиленград (селата), Кърджали ......но само в сезона.
Около Искър (язовира) няма начин да няма брокери. Говоря по време на гъбената вълна .
Знам и в Ихтиман, Костенец .
От кой край си ?
Къде събираш гъбите ?
piterd
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от piterd »

Диригента написа:Поздравления за реколтата - супер направо :) И аз бях решил да си организирам една такава фермичка, но така и не можах да го направя. Зная, че това се прави есента, но се чудя дали ако сега го заложа ще стане нещо. В края на краищата сезонът на кладницата е по студения период от годината!
Ами мога само да се опитам да те окуража да си направиш. Никак не е трудно. Лично мен ме впечатли успеха на колегата Гого от Лисец (gogolisec), който е и създател на темата "Има ли гъбари". Някъде назад в темата съм описал как точно съм направил фермата, но принципно, не се различава от това което и той бе описал. Наскоро пак преглеждах темата от начало, и ми направи впечатление, че голяма част от снимковия материал, особено към по старите мнения, не се отваря. Но и в интернет има доста материали.
Аз лично заразих прясно отрязана дървесина в късната пролет. За разлика от "плододаването", развитието на мицела изисква по високи температури (около 20-25 градуса ) в продължение на поне месец. При моите условия (около 1300м надморска височина) това е възможно през края на пролетта и началото на лятото. С влагата естествено помагах :-). При тези условия, явно на мицела му е трябвало година и половина, преди да събере достатъчно хранителни вещества за да образува "плодни тела", но в други условия, този период може и да е и по кратък.
С две думи не е нито сложно, нито трудно, а и резултата може и да е по добър от моя.
Поздрави
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

Здравей бг бул по принцип съм от София но ходя доста често на лозенска планина та искам да попитам има ли смисъл към октомври ноември да отида примерно в родопите около смолян девин дали си заслужава
zastava
новобранец
новобранец

Мнение от zastava »

alenov77 написа:Здравей бг бул по принцип съм от София но ходя доста често на лозенска планина та искам да попитам има ли смисъл към октомври ноември да отида примерно в родопите около смолян девин дали си заслужава
е как!!!? винаги си заслужава из природата-дори и само за разходка,но се надяваме ако повали по сериозно да се похвалим с някоя снимка.през този сезон са най-добрите гъби (за мен).
за гъби съм
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

http://eco.ria.ru/ecoinfogr/20110923/442401688.html Това е линк на статия, в която ясно се казва, че гъбите не се режат с ножче, а се изтръгват с въртеливо движение с мицела. Винаги съм подозирал, че това е правилният начин.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

@piterd, адмирации за търпението, което си имал !
Поздрави !
alenov77
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от alenov77 »

някой нещо да е брал тия дни че то есента си заминнава а ние тука по софийско още не сме брали никакви гъби от петък го дават да вали а дано да тръгнат нещата че и без това работа няма поне да набереме малко манатарчици успех на всички за есенния сезон
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

Имам четири неуспешни излета - в Плана, в Рила около Боровец и два пъти в Стара планина.
Имаше места с доста влага, но никакви гъби. Само много стари, почернели гъби. Няма!
Аватар
rosboz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rosboz »

А ми без дъжд няма да стане , уви прогнозите са обезнадеждаващи.

В тази суша срещам някакви "изроди "

Изображение

някой знаели нещо за това . Нямам намерение да го бера.
ski today
work tomorrow
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

rosboz написа:А ми без дъжд няма да стане , уви прогнозите са обезнадеждаващи.

В тази суша срещам някакви "изроди "

Изображение

някой знаели нещо за това . Нямам намерение да го бера.
Ако пак ходиш на това място - разрови пръстта наоколо под листата. Предполагам, че е под бук ?
Вероятно ще намериш още доста бройки от този изрод . По мое предположение изродът е ЧЕРВЕН трюфел .
Няма търговска стойност , но има прекрасен аромат и може да си доставиш удоволствие за душата.
Мирише ли приятно ... на горски плодове ?
iph
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от iph »

Йе в момента във Варна вали дъжд. Първият месеци насам. Аз такава суха есен не помня.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”