Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Няма да спорим с колегата bgbul, защото веднъж вече го правихме и почти успяхме да се скараме. Червена книга е едно полезно нещо, защото тя показва на хората, че нещо е рядко и че трябва да му се обръща внимание. И в повечето случаи това наистина е така. Специално в случая с Clathrus ruber си е съвсем така. Значи гъбата е наистина много рядка в по-голяата част на Европа и затова е включена в техните червени книги. У нас обаче е наистина доста честа и излиза почти всяка година и по тази причина не е включена в червената книга.bgbul написа:Най-добре е да не отваряме дума за червената книга.кирил великий написа:Тази гъба в повечето държави фигурира в Червените книги, защото е много рядка. Успех сте имали, че сте я видели, а и е заснета.
Кой я пише и как определя дали "нещо" е на изчезване е интересен въпрос ?
Да си пишем за гъбите.
Тази гъба си има местообитания и там се намира всяка година.
По другите краища на България е рядка наистина.
Но ...... и кафето е рядкост в България, нали ?
Съдейки по виненото оцветяване на месото в пънчето, или е Boletus luridus или B. queletii. И двете са известни като условно ядливи, т.е. след изваряване и с уговорка, че може и да не понасят на някого. По-точно определяне не мога да дам, защото не виждам достатъчно детайли от пънчето. Но пак казвам, има достатъчно ядливи гъби, за да си заслужава човек да рискува с условно ядливи и други такива неясни видове. Освен това, имайте предвид, че химията на гъбите е въобще недостатъчно проучена. Видовете, които се знае, че са ядливи, е известно благодарение на дълъг опит. Но дори и за повечето от тях няма химични изследвания, които да доказват, че в тях няма други вредни вещества, примерно канцерогенни. Значи по тази причина, аз си ям главно следните гъби - манатарка, пачи крак, булка, челядинка, виолетки, рижики, жълта сърненка и може би още 2-3 вида, които в момента не ми идват на ум.G.Petkov написа:Вчера влязох в в Средна гора, има влага от последните дъждове, ама няма хубави гъби!
Намерих само тези манатарки, които не събирам и не ям, а след предупреждението на Бгбул за манатарките с червеникави тръбички, още повече,
Гъбите бяха запазени и съвсем слабо червясали, а при разрязване посиняха и потъмняха на среза,
Съгласен съм с колегата. Талцидът прави тънък филм върху стомашната лигавица и я пази от агресивния стомашен сок. Щом ти е помогнал, значи вероятно имаш хроничен проблем със стомаха, за който може и да не знаеш. Ако беше натравяне с гъби, салам, яйца, нямаше да се разминеш с талцида, просто нямае да има никакво облекчение от него.Mitak написа:щом талцида ти е помогнал значи не е от гъбите, а просто гастрит.... получил си криза от пърженето или от някоя подправка в салама...iph написа: Предложи ми Талцид. Викам давай.
Приех го, и след половин час настъпи успокоение. До два часа след приема всичко бе наред.
-
- новобранец
Някой би ли могъл да каже каква е тази гъба?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Коластра и Зелена енергия на АкваСорс (AquaSource)
- кирил великий
- разбира нещата
-
- новобранец
Мерси, Кирил Великий!
Днес някой ходил ли е за гъби? Дали ще има след дъждовете вчера и оняден?
Днес някой ходил ли е за гъби? Дали ще има след дъждовете вчера и оняден?
Предварително казвам на всеки - не се карам с никой.BoletusBG написа:Няма да спорим с колегата bgbul, защото веднъж вече го правихме и почти успяхме да се скараме. Червена книга е едно полезно нещо, защото тя показва на хората, че нещо е рядко и че трябва да му се обръща внимание. И в повечето случаи това наистина е така. Специално в случая с Clathrus ruber си е съвсем така. Значи гъбата е наистина много рядка в по-голяата част на Европа и затова е включена в техните червени книги. У нас обаче е наистина доста честа и излиза почти всяка година и по тази причина не е включена в червената книга.
Всеки има право на свое мнение, ако ще да е грешно или противоположно.
Уважавам това право .
Това, че споря с някой е за доброто и на двамата - или аз ще науча нещо от спора или колегата. Така мисля.
За това с удоволствие влизам в спорове.
Убедил съм се, че В СПОРА Е ИСТИНАТА.
За Червената книга си прав - полезна е.
Подхода към нея, добавянето на нови гъби в нея е погрешен.
Ние в България сме като папагали - повтаряме глупости на "западняци" без дори да сме се допирали до гъбите за които се пише.
Но - и аз няма да споря. Само споделих моето мнение.
И имам доказателства с факти (не предположения), но нито е времето нито мястото, нито аудиторията.
Жалко, че няма гъби...... освен малко трюфели .
-
- новобранец
Аз днес направих един тур около София и нищо:(
Явно трябва по-продължително време дъжд.
Явно трябва по-продължително време дъжд.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
И аз обиколих едно място, което ми е като лакмус, ама нищо !
То само ланшната шума беше влажна, под нея - прашна почва.
Та да използвам повода - вече трети път се убеждавам, че "картата на валежите" на БАН работи само, когато през страната минава фронт на валежи.
При летните облаци, вали само там, където облака пусне вода.
Два дни валя в квартала, където живея - много яко, десетки литри на кв.м., а в съседни квартали - нищо!
Та отидох в Средна гора, от едната страна на пътя е валяло, макар и слабо, от другата - нищо, суха пепел по горския път.
И какви гъби да очакваме
!
Ако не стане някое чудо - гъбите май приключиха за 2012 година, за съжаление !
То само ланшната шума беше влажна, под нея - прашна почва.
Та да използвам повода - вече трети път се убеждавам, че "картата на валежите" на БАН работи само, когато през страната минава фронт на валежи.
При летните облаци, вали само там, където облака пусне вода.
Два дни валя в квартала, където живея - много яко, десетки литри на кв.м., а в съседни квартали - нищо!
Та отидох в Средна гора, от едната страна на пътя е валяло, макар и слабо, от другата - нищо, суха пепел по горския път.
И какви гъби да очакваме

Ако не стане някое чудо - гъбите май приключиха за 2012 година, за съжаление !
-
- новобранец
Смяташ ли, че на есен няма да има?
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
Миналата есен за мен нямаше, ама въобще.
Само си ходех, за здраве
!
Само си ходех, за здраве

-
- новобранец
Имате ли идея гъбения бульон на кубчета от какви гъби се прави и как?
Аз си мисля дали не е от манатарките, които са с ниско качество...
Аз си мисля дали не е от манатарките, които са с ниско качество...
-
- научил се да хвърля
Такова нещо като гъби във въпросните бульони няма.В тях нещата са докарани на аромат, нищо повече.
- Светльо-toxin34
- разбира нещата
100% бяла люта млечка.След изваряване (поне 2 води) става за препържване и мариноване.ropotamo12 написа:Някой би ли могъл да каже каква е тази гъба?
Бракониерииии,оставете рибата да се размножавааа
-
- кандидат преподавател
Само в стила на въпроса на ropotamo12- гъбите са от т.нар."млечница"а също и "лютивка".Харесват предимно буковите гори.Много качествена гъба,но преди каквото и да е приготвяне,трябва да се повари и да се изхвърли отварата,за да се махне лютивия сос.След това,става и за страхотна салата,изплакната с хладка вода,нарязана на ивици,със зехтин и оцет.Проверено,отнася много пиене без тежки последствия на сутринта-в смисъл,че е плътно мезе