Малко съвети за спининга

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
pi4a94
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от pi4a94 »

мунчо написа
И давам един практически съвет - пръчките "Шекспир" са отлични за начинаещ! Не са скъпи, качествени са и осигуряват добро усещане на примамката!
значи съм оцелил пръчката за начинаещ :D

мерси за отговорите :!:
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Момчета иска ми се малко да позадълбаем в брейдовете.От препоръките на Павката за цвета става ясно,че може би в бистра вода наистина по-ярките цветове на брейда пречат при риболова на по-предпазливите риби,като кефала и распера.Като цяло ярките цветове са за да се следи къде водим примамката,но може би по-приложимо е в по-мътната и дълбока вода.Знам за плетеняка,че малко трудно се държи при възел.Кои възли е хубаво да се ползват при плетените влакна?Все още се замислям над дилемата брейд или не :smt017
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Хубави брейдове, ако можеш да си ги осавиш от чужнина са PowerPro Spiderware и Stren. Има ги и у нас, но са над 3 пъти по-скъпи. Иначе си вземи от ментето на ПауърПро от Илиенци. За около 15 лв получаваш най-доброто у нас.
Колкото до възела, ползвай Паломар - отличен е. Коментирали сме го из темите. Освен това, качествените брейдове си иамт приложена книжка с препоръчвани възли.
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

http://www.starividri.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

Павел Иванов написа:Ами не се справя предполагам :lol: Не е нужно да се мъчи да хвърля таквизи чудесии "как големите въртележки и клатушки от по 20 + грама" ! Максималният тест му е 5 гр. значи работи перфектно с примамки до 5 гр. а самата пръчка съм я взел за да работи основно с 1 , 2 , 3 гр. примамки и нямам намерение да я пробвам с по-тежки , все пак строят и е ултра лайт :wink:
Извинявам се за объркването :oops:
Имах предвид Премиера който препоръча а не Авида
Грешката е моя
Ако дивият свят около нас изчезне, човек ще остане лице в лице сам със себе си!!!
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Чета и не вярвам на ушите си...Пак си се объркал - Премиерът е с акция 3,5 - 14,15 гр. Знам много добре, защото имам и такъв...а как ще се справя с блесни 20+...ами никак, уви, 14<20+...
Malemi написа:Нишо не сте хванали но поне сте спасили патката и шуката ( тя маи е мъртва но нищо )
"Еби им майката на другите и в себе си утеха намери. И ако в себе си утеха не намериш, еби си майката и ти!"

Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

Добре Мунчо
Прав си в случая
И кое и е универсалното на пръчка с акция до 14 гр. ???
Щото с тази пръчка се ограничаваш с въртележки до 3 номер което поне според мен е далеч от универсалното
Мисля си (може и да греша) че пръчка с акция 10-30 е много по-подходяща за колегата който попита като му чета поста
Все пак е споменал че иска да лови щука и сом с нея
а с този Премиер ми се струва малко неподходящо точно за тези риби
Ако дивият свят около нас изчезне, човек ще остане лице в лице сам със себе си!!!
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Re: Малко съвети за спининга

Мнение от gembala »

Big^Fish написа:Мога ли да взема такъв който да ми върши работа за всички хищници по реката(Тунджа),вкючително и за сома който също присъства на определени места?Ако може ,бихте ли препоръчали пръчка и макара със съответните параметри и примерно марка?
Павел Иванов написа:Ако наистина си заделил някой лев бих те посъветвал да си вземеш един Сейнт Кроа Премиер на 7 фута строй медиум лайт , покрива доста голям диапазон спинингориболов и е една прекрасна гегичка среден клас .
Аватар
Big^Fish
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Big^Fish »

Момчета не се дъвчете.Много благодаря за съветите и ще се вслушам.Сегашната ми тояжка ми върши добра работа ,но наистина не става за големите хищници.В същото време е нисък клас пръчка,поради което съм склонен да се замисля за Сент Кроа,която ще носи много повече емоции.Все пак ще трябва да се замисля и за нещо по-ячко,защото има места по реката,на които едрият хищник е рядък,но единствен гост на въдицата.С една пръчка не може да се мине,това е ясно,но,за по-масово ловените видове и размери риби,предложеният вариянт е наистина отличен избор.Стига човек да отдели толкова парички. :wink:
Поздрави.
Аватар
gembala
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от gembala »

Няма заяждане БигФиш просто различни виждания за спининга.
На Мунчо като гледам му е малко ироничен стила на писане но ще го преживея :wink:
Аватар
Мунчо
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Мунчо »

Колега, въртележки до номер 3, според мен, изчерпват универсалното. Не може да искаш с една въдица, да се представя еднакво добре с блесни с номера от 0 до 3. Просто нещо ще се загуби...Качествена въдица с акция 10-35 гр, е сеиозен такъм и вече подходяща за щука и распер. Не, че няма да е подходяща и за по-дребни риби, но усещането се губи. А аз го поставям на първо място. Инак американците имат и такава стандартна акция - 5/16 - 1 1/4 oz. Но аз я ползвам за щука и за джиг само...Некачествените и неправилно оразмерени такъми са научили българския риболовец да гледа към по-голямото, та да си върже гащите...

п.с.
gembala написа:...
На Мунчо като гледам му е малко ироничен стила на писане но ще го преживея :wink:
Не ми обръщайте внимание, темерут съм си от малък...

Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Мунчо написа:Колега, въртележки до номер 3, според мен, изчерпват универсалното.
Е те тука съм готов да споря, ама здраво. :lol: :lol: :lol:

За мен, пак повтарям: за мен (никой не целя да превъзпитавам с това си ТВЪРДЕНИЕ или да давам съвети, просто изказвам становище) универсалното започва от №2 и свършва на №4.

Е те на тва удря и кефал и распер, и костур, и пъстърва, и щука И сом.

Другото е просто въпрос на избор.

И бръщолевене на тема: УЛТРА ЛАЙТ ХЕВИ МЕТЪЛ Изображение

Тъй че Наслука.

:lol: :lol: :lol:

Днес се убедих колко отвратително нещо е УНИВЕРСАЛНОТО. :lol:
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Аз въртящи блесни №2 не купувам.За кефал,костур и пъстърва предпочитам №00 и №1,за щука №3 и №4,за распер №3,за бяла риба по-добре клатушки към 10-15гр.2№ бих си взе,ако ще ловя костур,въпреки,че съм хващал както на №00,така и на №3.Това е мое си мнение. :lol:
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Улоурде ми то номера 4 на доста от блесните не стигат и 10 грама па ти за пръчка на 14 се притесняаш :lol:

Гембъл - но комент :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
puntakis
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Нерви!!!

Мнение от puntakis »

Абе, май не е най-важно да метнеш примамката на май.ата си, което ти осигуряват екзакт акцията и дължината на пръта, а май май си требе да усещаш играта и, по-скоро да я караш да играе...
...в една друга тема колегите споменаха за туичинг и разни други интересни проводки.За тях най-е нужна чувствителна гегица.

И аз риболовствам с пръчле 10-30 грама, но както казах правя сериозни компромиси!!! :cry:

Важно е да ходиш за риба!
Love & Ribolov
Аватар
sestrata
Модератор
Модератор

Мнение от sestrata »

Момчета, направо оспамихте темата на колегата, а той си пита съвсем конкретно. Моето скромно мнение е следното. От всички пръти които имам - 15-16, защото не ги пазя много :oops: любима и универсална ми е болонезата Trabucco Nitrox FX 400. http://www.trabucco.it/en/canne.php?linknum=8&cid=11
Влакно монофил 0,28 Sufix Duo Core. Използвах я за шаран през лятото - успешно - мята си 200 гр топки малай, с фидер - успешна, за бяла риба на дъно - успешно, за рибалов на леко - успешно, за спининг - успешно. Супер лека и чувствителна и е удоволствие да се вади риба с нея. И за да бъда конкретен - хванала ми е досега над 40 кила риба - шаран, бяла, мряна, щука, распер и всичко това в екстремните условия на Дунава. Мой съвет: Вземи си нещо марково и скъпо, дето ще те посъветват колегите специалисти да се фукаш и си вземи това трабуко /евтино е - около 50 лв/ да ти лови риба.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”