Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

дължина на повода?
Модератор: Paublo_Eskobar
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: дължина на повода?
Илийка,този монтаж е един от най-използваните от мен.Бърз за правене и работлив.Живот и здраве като се видим някой ден някъде ще ти покажа един монтаж и противоуплитащите ще останат в небитието.Не знам ако ти го обясня дали ще съм достатъчно ясен за да може да ме разберете.Ще пробвам да го снимам,ама нямам в момента цифров и ще се наложи да я правя с мобилния.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
Ето този монтаж по-долу ( също го ползвам) е за предпазливи , наплашени и тегави риби:

Това автоматично предполага по-дълъг повод - 60-70 см , за да се отдалечи куката оптимално от кошничката. Клупа на основното пак е с дължина около 50 см , като в него се монтира и една гумена съчма за да не се наранява възела при т.2 от хранилката. В предния край на основния клуп могат да се направят 5-7 последователни през 2 см малки двойни клупчета -тази част играе ролята на "противоуплитащо" при по-големи дистанции.:
Симетричен монтаж с противоуплитаща част:

Асиметричен монтаж с противоуплитаща част:

Това автоматично предполага по-дълъг повод - 60-70 см , за да се отдалечи куката оптимално от кошничката. Клупа на основното пак е с дължина около 50 см , като в него се монтира и една гумена съчма за да не се наранява възела при т.2 от хранилката. В предния край на основния клуп могат да се направят 5-7 последователни през 2 см малки двойни клупчета -тази част играе ролята на "противоуплитащо" при по-големи дистанции.:
Симетричен монтаж с противоуплитаща част:

Асиметричен монтаж с противоуплитаща част:

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Браво за монтажите!Ето за новите колеги с фидер така ще научат и други монтажи освен тия които сме описали в темите.Искам само да допълня за монтажа който е описал с клупчетата,по-добре е да са по1см 5 на бр.като в големият клуп преди вирбела на който ще закачаме хранилката се монтира гумена перла,това замества противоуплитащата тръбичка.А защо клупчетата трябва да са по един см.,защото като са по-малки е потвърд,а това е целта на този монтаж,между другото това е един от любимите монтажи на Алън Скотърн.
-
- учете се от него
И един " патер ностер" за раирани бандити

Ползва се за костури със стръв , торен , земен или грозд бели. Монтажа е самозасичащ , повода е дълъг 20-25 см. Може да се ползва и с отворена хранилка с нарязани торни , или затворена (блокед) с бели.
п.п. това че е "профилиран" за костури , не му пречи да лови и други работи

Ползва се за костури със стръв , торен , земен или грозд бели. Монтажа е самозасичащ , повода е дълъг 20-25 см. Може да се ползва и с отворена хранилка с нарязани торни , или затворена (блокед) с бели.
п.п. това че е "профилиран" за костури , не му пречи да лови и други работи

-
- учете се от него
Точно от там съм го научил....преди десетина години , и го ползвам най-усърдно , и то с предпочитание към несиметричния монтаж. При него уплитанията са още по-малко , а линията е по-здрава поради това че хранилката не упражнява натиск върху възела при замятане ( няма нужда от гумена съчма). Тези на картинките по-горе не са с възелчета , а са с пресукване на влакното 10-12 пъти. Първо се сгъва необходимото за клупа влакно , после се прави малкото клупче за повода(двоен възел) , след това се пресуква 10-12пъти свободния край около основното и се фиксира с втори двоен възел на 5-7см от първия , на свободния край се нанизва гумената съчма (при симетричния монтаж) и вирбела с карабинка за кошничката (тежеста) , след това се прави възела на големия клуп ( четворен , "воден" възел)butnik написа:.........между другото това е един от любимите монтажи на Алън Скотърн.

-
- ще става разбирач
Дааа-втория монтаж-несиметричная петля-е основния монтаж,който ползвам на река...и нямам намерение да опитвам други.Гледам,че няма вирбелче между монтажа и повода,аз също не слагам,но понякога се случва даже и от зърно царевица при течение да се усуче повода...
-
- учете се от него
И аз не слагам там вирбел , но за река сигурно ще трябва да се слага , или предварително на монтажа ,или после на повода и свободното ухо да се върже с монтажа както "клуп в клуп".
Още две уточнения , значи трите рамене на патерностера ги правя по 18-20 см , а иначе и трите монтажа не ги правя от основното влакно ( 0.16-0.22) , а от 0.30/0.35- още по не се уплита ( това е за затворени водоеми )- предварително си навръзвам няколко. Този най-първия ( със срязания 1/3 към 2/3-ти клуп ) го правя директно на основното , като в някои случаи ( за шарани и амур) може и въобще да няма повод- малко по-дълъг клуп , реже се ; хранилката на късия край , куката на дългия!
Още две уточнения , значи трите рамене на патерностера ги правя по 18-20 см , а иначе и трите монтажа не ги правя от основното влакно ( 0.16-0.22) , а от 0.30/0.35- още по не се уплита ( това е за затворени водоеми )- предварително си навръзвам няколко. Този най-първия ( със срязания 1/3 към 2/3-ти клуп ) го правя директно на основното , като в някои случаи ( за шарани и амур) може и въобще да няма повод- малко по-дълъг клуп , реже се ; хранилката на късия край , куката на дългия!

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Писъл съм го из темата,но още един път-старай се да извадиш бързо хранилката на повърхността ,като я прибираш тупкайки се по водата няма уплитания на повода.Д-р Дулитъл написа:Дааа-втория монтаж-несиметричная петля-е основния монтаж,който ползвам на река...и нямам намерение да опитвам други.Гледам,че няма вирбелче между монтажа и повода,аз също не слагам,но понякога се случва даже и от зърно царевица при течение да се усуче повода...
-
- ще става разбирач
То е ясно,но усукването се получава,когато монтажа закачи носено от течението водорасло.По принцип монтажите са ми готови на совалки и ги връзвам с вирбелче за основното влакно.Носено от течението водорасло винаги се плъзва по основното влакно и спира на вирбелчето в началото на монтажа,като куката остава чиста.Това е добре,но като трябва да се извади бързо монтажа-не става заради водораслото,което тежи на линията.А по Огоста водорасли,влачени от водата дал Господ...Абе без вирбелче между клупчето и повода си е някак по-елегантно...
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Тогава слагай вирбел,то според условията.Но въпреки това изпробвай този начин на вадене.
Колеги не съм голям специалист по риболова с фидер и на мен ми е интересно каква роля играе дължината на повода.
Тъй-като тази година имах възможност на Дуранкулак реших да експериментирам и ще си позволя да споделя резултатите с Вас. Преди това искам само да отбележа, че захранката, мястото и времето от деня бяха едни и същи.
От тези еиднични експерименти едва ли може да се правят генерални изводи но все пак са тема за размисъл.
И така ето резултата от тези експерименти:
1. Дължина на повода 30-40 см. стръв бял червей - Кълването започва около 10мин. след захранването като се ловят
само дребни червеноперки.
2. Дължина на повода 40-50 см. стръв бял червей - Кълването започва около 30мин. след захранването като в началото са дребните червеноперки и костур след около 1час започват да се появяват и доста прилични.
3. Дължина на повода 50-70 см. стръв бял червей - Кълването започва чак 1.5 - 2 часа след захранването като се ловят
само едри екземпляри.
За съжаление освен костур и червеноперки друго не се ловеше, а и от тези десетина опита които си напрвих не мога да
твърдя съм установил някаква категорична зависимост но все пак е нещо.
Тъй-като тази година имах възможност на Дуранкулак реших да експериментирам и ще си позволя да споделя резултатите с Вас. Преди това искам само да отбележа, че захранката, мястото и времето от деня бяха едни и същи.
От тези еиднични експерименти едва ли може да се правят генерални изводи но все пак са тема за размисъл.
И така ето резултата от тези експерименти:
1. Дължина на повода 30-40 см. стръв бял червей - Кълването започва около 10мин. след захранването като се ловят
само дребни червеноперки.
2. Дължина на повода 40-50 см. стръв бял червей - Кълването започва около 30мин. след захранването като в началото са дребните червеноперки и костур след около 1час започват да се появяват и доста прилични.
3. Дължина на повода 50-70 см. стръв бял червей - Кълването започва чак 1.5 - 2 часа след захранването като се ловят
само едри екземпляри.
За съжаление освен костур и червеноперки друго не се ловеше, а и от тези десетина опита които си напрвих не мога да
твърдя съм установил някаква категорична зависимост но все пак е нещо.
-
- учете се от него
По-долу е асиметричния монтаж със 70 грамова хранилка за много големи дистанции. Изработен е от влакно 0.30 , противооплитащата част е дълга 7 см и е направена с 12 пресуквания на влакното , всички възли са двойни с изключение на най левия който е четворен

И още една картинка на същия монтаж на която добре се вижда противоуплитащата част:

И още една картинка на същия монтаж на която добре се вижда противоуплитащата част:

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
butnik, честито звание "модератор"
saksi, на мен пари за плетено не ми се дават. Сега си купих за 8+4 лв. монофил STROFT за фидера - 0,20 - 100 м. основно и 0,12 - 50 м. за поводи. Не съм имал до сега STROFT (на снимката)

ама ми се струва нечовешки здраво
0,12 не мога да го скъсам с две ръце а за 0,20 да не говорим
IDA, монтажа като е от 0,30 на горе основното какво е, плетено ли?
Joromv, трите опита в три различни дни ли са?

saksi, на мен пари за плетено не ми се дават. Сега си купих за 8+4 лв. монофил STROFT за фидера - 0,20 - 100 м. основно и 0,12 - 50 м. за поводи. Не съм имал до сега STROFT (на снимката)

ама ми се струва нечовешки здраво

IDA, монтажа като е от 0,30 на горе основното какво е, плетено ли?
Joromv, трите опита в три различни дни ли са?
Последно промяна от hristotihov на Чет Авг 14, 2008 3:52 pm, променено общо 1 път.
нямам живарник
-
- учете се от него
Не е плетено - 0.16/18/20/22 , монофил , поводите са поне с 0.02 по-тънки от основното.hristotihov написа: IDA, монтажа като е от 0,30 на горе основното какво е, плетено ли?

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
А монтажа както е 0,30 ако се закачи на дъното, няма ли да "откине" основното направо от макарата?
щото ако закачиш куката ще скъса повода, ама ако закачиш кошницата ...

нямам живарник