дължина на повода?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

дължина на повода?

Мнение от hristotihov »

След като изчетох целия "фидеров" раздел, реших че не става ясно и ще я пусна тая тема.
Идеята на фидера е кошницата да е подвижна, линията да е изпъната и рибата като "бута" стръвта, кълването да се регистрира от върха. До тук добре, ама защо е толкова важна дължината на повода? Ако под кошницата има буфер или вирбел значи линията е изпъната само до там и повода лежи на дъното в някаква "S" образна или друга форма, но със сигурност не е изпънат. Разбрах че ако повода е по-дълъг рибата се закча по-леко и може да се откачи, а ако е по-къс - нагълтва прекалено много, ама не разбрах защо точно. Къде е логиката? :roll:
нямам живарник
Аватар
Skorpi
сериозен играч
сериозен играч

Re: дължина на повода?

Мнение от Skorpi »

xenohаck написа:
hristotihov написа:След като изчетох целия "фидеров" раздел, реших че не става ясно и ще я пусна тая тема.
Идеята на фидера е кошницата да е подвижна, линията да е изпъната и рибата като "бута" стръвта, кълването да се регистрира от върха. До тук добре, ама защо е толкова важна дължината на повода? Ако под кошницата има буфер или вирбел значи линията е изпъната само до там и повода лежи на дъното в някаква "S" образна или друга форма, но със сигурност не е изпънат. Разбрах че ако повода е по-дълъг рибата се закча по-леко и може да се откачи, а ако е по-къс - нагълтва прекалено много, ама не разбрах защо точно. Къде е логиката? :roll:
Като изпунеш линията с макарата всичко се оправя ! Нито с къс нито с дълъг повод хората са го написали !

:?: :?: :?: :?: :?: :?:
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Аз почти винаги ползвам противоуплитаща тръбичка 20-30 см. Повода го оставям с 2-3 см. по -къс от противоуплитащата.При много усърдно кълване може да е и още по-къс , 10-12 см. :idea:
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

IDA написа:Аз почти винаги ползвам противоуплитаща тръбичка 20-30 см. Повода го оставям с 2-3 см. по -къс от противоуплитащата.При много усърдно кълване може да е и още по-къс , 10-12 см. :idea:
Тръбичката и аз я ползвам, четох мнения за различни дължини от 10 см. до 1 метър, повечето колеги установяват за себе си експериментално за конкретния риболов каква трябва да е дължината на повода. Изяснихме също че за активна риба - къс повод, за пасивна риба - дълъг повод, само не става ясно защо :?: Какво се случва на дъното :?: Рибата взима стръвта и започва да изпъва повода, ако той е 1 метър ще мине повече време докато го изпъне и върха на фидера реагира, а ако повода е 10 см. върха на фидера ще се згъне моментално. Това логично ли ви се струва :?: Значи за риба която направо лапа, трябва къс повод за по-бърза индикация на върха, а за колеблива риба трябва по-дълъг повод за да не отчита върха "почукванията" а да се сгъне едва когато рибата е взела на сериозно и е изпънала 1 метър (примерно) повод. Това ли е, или не точно :?:
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Колега , аз мисля че винаги повода трябва да е поизпънат , т.с . след като оформиш петното , дали с кошничка или с прашка , след като поставиш стръв на куката и направиш "работно" замятане , при падането на монтажа на дъното ( индикацията е след замятането и натегнат връх , върха да отпусне), изчаква се 2-3 секунди и се прави леко придърпване с пръта ( не с макарата) по преценка и в зависимост от дължината на повода. При това положение кошничката се "разтоварва" на дъното , а повода се изпъва като куката със стръвта отива върху захранката или максимално близко до нея. След падането на кошничката на дъното , захранката трябва да работи активно а не да седи в нея ; от тази гледна точка е и един от най-важните моменти при "метода" - правилното овлажняване на захранката в зависимост от облавяната дълбочина- в момента на удара на кошничката в дъното , тя трябва да може да се "разтовари". Без значение колко е дълъг повода , куката трябва да се намести максимално близо до захранката . Това обаче което има значение е че при тегаво кълване е куката да е по-отдалечена от железа ,тръбички , вирбели и подобни. Във всички случаи цялата тази "маневра" се прави само и единствено с върха на пръта и то секунда , две или пет след тупването на дъното- с леко подръпване в зависимост от дължината на повода. Тук там съм мяркал че се правели 2-3 оборота на макарата; моите "петици" прибират по 80 санта на оборот :roll: Така че- с върха!!! 8) 8) 8)
Изображение
Regar
фен клуб-скобар

Мнение от Regar »

При правилно подготвена захранка, фидера се "изпразва" на дъното чрез леко придърпване на линията. Линията се издърпва толкова, колкото е дължината на повода като идеята е стръвта да попадне ако не точно върху купчинката захранка то поне някъде близо до нея. По-дълъг повод слагам при капризни и плашливи риби или като правило в началото на риболова. При оформено вече хранително петно и сигурно и често взимане може да се скъси повода. Максималната дължина за язовири 40-45 см. а минимална...може би 20см..(май не съм слагал по-къси като се замисля :shock: )
На река нещата седят по друг начин и всеки трябва да си нагласи нещата опитно според местата на които лови (силно или слабо течение). Тъй като течението малко или много отмива захранката се предполага, че и рибите ще се водят по нея се слагат дълги поводи - до метър или ако се налага и по-дълги.
Мисля си, че не може да се обобщят точни правила за дължината на повода нито за язовир нито за река....просто на всеки излет човек трябва да търси оптималния вариант. Всичко е практика и опитване на различни дължини поводи...Истината е някъде там
Regar
фен клуб-скобар

Мнение от Regar »

:D В общи линии с колегата IDA сме писали едни и същи работи :D :D
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Пропуснах- това по-горе е за затворен водоем , на река захранката трябва да е яко глетава и нищо не се "разтоварва", куката и повода седят в струята на отмиваната от кошничката захранка. :idea:
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Regar написа::D В общи линии с колегата IDA сме писали едни и същи работи :D :D
Да бееее.... , явно сме гледали предаването " що е това фидер и има ли почва у нас".... :lol: :lol: :lol:
Изображение
saksi
фен клуб-скобар

Мнение от saksi »

И аз съм се замислял много над тоя въпрос.
Слагам поводи от 0.60--1.20 м.
За шаран и платика по дългите.
Ще ви дам само един пример:
Миналата година бях на Езерово и хвърлях на фидер с дължина на повода ,около 50-60 см.
Имах много здрави почуквания и нищо.
Ако хванех някоя каракуда ,беше закачена за края на джуката.
Обадих се на моя учител по фидер, Феро и той ми каза да удължа повода на около 70-80см.
И ги почнах ,всеки удар -риба..
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

:lol: Благодаря за мненията. Значи дължината на повода трябва да бъде толкова колкото ще изтеглим кошницата при "разтоварването" като не е добре да е много дълъг, за да не се увеличава петното с дълги "разтоварвания" и не е добре да е много къс, за да не е близо стръвта до целия монтаж и да се плаши рибата от кошници, тръбички, колена, вирбели и тн. Аз обаче си мисля че има и друга причина и гледах едно друго предаване по Хоби ТВ за риболов с фидер, на Горубляне, на платеното, счупиха едни шарани на фидер. Пича който водеше предаването и риболова обясни че ако рибата е много нагълтала и куката е много навътре - значи повода е къс и трябва да се удължи и обратното - ако има много откачания или куката леко забита в края на устната значи повода е дълъг и трябва да се скъси. И други колеги са писали че при по-дълъг повод имат откачания. Така че има някаква връзка между дължината на повода и това колко е нагълтала рибата. :roll: Някакви хипотези :?:
нямам живарник
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

и ние със Saksi леко се дублирахме :lol:
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

hristotihov написа::lol: Благодаря за мненията. Значи дължината на повода трябва да бъде толкова колкото ще изтеглим кошницата при "разтоварването" като не е добре да е много дълъг, за да не се увеличава петното с дълги "разтоварвания" и не е добре да е много къс, за да не е близо стръвта до целия монтаж и да се плаши рибата от кошници, тръбички, колена, вирбели и тн. Аз обаче си мисля че има и друга причина и гледах едно друго предаване по Хоби ТВ за риболов с фидер, на Горубляне, на платеното, счупиха едни шарани на фидер. Пича който водеше предаването и риболова обясни че ако рибата е много нагълтала и куката е много навътре - значи повода е къс и трябва да се удължи и обратното - ако има много откачания или куката леко забита в края на устната значи повода е дълъг и трябва да се скъси. И други колеги са писали че при по-дълъг повод имат откачания. Така че има някаква връзка между дължината на повода и това колко е нагълтала рибата. :roll: Някакви хипотези :?:
Да го духа тоя "пич" по паткарските и бройлерни водоеми със все тъпите обяснения! Това - от мен , отиди на нормален водоем с бабушки , платики или шарани и се придържай към "хоби тв , клон " горубляне". Що не го питаш тоя тарикат , да вземе да пусне гьола на 20 лева такса без да се плаща рибата , пък да взема да намина от там с една директна осмица и един фидер ( за всеки случай..) Счупили били " шарани на фидер", като на английските филмчета , ба си майтапа.....
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

:D :D :D не беше Горубляне а Богров - моя грешка. Склонен съм да ти вярвам, възможно е да са ми объркали представите и сега да се чудя за тоя повод и да пускам такива теми, но пак казвам че и други колеги пишат за откачания при много дълъг повод:
Chester написа:Аз ловя по следния начин една подвижна карабинка на нея ето тази хранилка http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... ts_id=1787 след това една гумена съчма и най - долу един вирбел и под него един повод 66см (най съм доволен от него пробвал съм и с 1м ама имах доста откачания и го разкарах)
ogibg58 написа:дьлжината на повода си определям така като ида нариболов за почвам стандартно винаги с повод 0.60см след няколко калванета гледам дали при засичането рибата е закачена добре това значи на долна или горна устна или е гльтнала по навьтре в зависимост от начина на кьлване интензивно или мудно го увеличавам ако е мудно а ако еинтензивно го дьржа около 0.60 - 0-65см сечението си определям според рибата която ще ловя на марица за алаи и мряна ползвам 0.08-0.10 а на язовири 0.16 0.20 максимум за поводите ползвам задьлжително само специални корди за поводи защото са много здрави
butnik написа:гъста риба,къс повод,капризна риба дълъг повод,като натрупа стаж човек и анализира риболова си ще разбере много неща,важното е да има записки,днес лових с еди какво си,номер кука,стръв,едно описание на всичко което сте правили,така в сформирания дневник се трупа инфо от което вадим заключения.Нямаме ли около един час кълване се почва с ъс смяни проби,докато се постигне резултат,та те това ако си го меморниш някъде,после ще е по-лесно.То това си е за всеки вид риболов.
Хубаво ще е да има повече мнения, други хипотези :?:
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

hristotihov написа:
Хубаво ще е да има повече мнения, други хипотези :?:
За какви "хипотези " пишеш бре , колега. Пише ти се за какво става дума и как се прави реално , ти питаш за и още евентуални хипотези ..... :wink:
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”