Кой е доминиращия инстинкт при риболова с изкуствени примамк

Модератор: sapuna

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Кой е доминиращия инстинкт при риболова с изкуствени примамк

Мнение от Бачо Илия »

lorda написа:Алоу :lol: дооспамихте на човека темата :lol:
Ей сега ще компенсирам спама:

http://xoomer.alice.it/cjbur/1indice_aut.htm

Добро четиво за "рицарите на железата и дръвцата" :D :D :D Който може -прави , който не може- дава картинка и си поръчва да му правят 8) :idea:

п.п. Бай Вес , там има и как се правят "противозакачките" , в два основни варианта :idea: :idea: :idea:
Изображение
Аватар
lorda
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lorda »

Знаем го ние тва сайтче.
Има много за гледкане в него.
Я кажи ти кво си хареса да ти направят?
Изображение

Рибата не е толкова много, че да я разхищаваме.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Ми , правили са ми -например ей това:

http://gallery.nariba.com/data/500/19796IMAG02761.JPG

Малко се пооскубаха и понамаляха с течение на годините , но си бачкат ( с плаващо 15/30грама "сбиро") Проекта е мой , а изпълнението на един приятел дето има машинки за муховръз :D На трите в дясно , куките са 4/0 и 6/0 , а на двете средни , телата вътре са от бирени капачки :D
Двете леви са "костуротрепачи"- пак със сбиролино ("салтарело")
И не са от този сайт 8) 8) 8)

п.п. ти да не си и майстор-занаятчия , бре :shock: :D
Изображение
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Bai Ves написа:Абе, аз съм Кольо, а той е Весо! :lol:

:lol: :lol: :lol: Абе и двамата сте Кольовци - справка Весо Дъ Лонг ама тва друга бира , просто се бех попикал от смех коги на майтап Дългото скрои риза на Весо та тъй :wink: :lol: :lol: :lol:

А инак по темата !
Освен всичките изредени до тук неща хищната риба ( както и хищното животно - котка , куче , пор и др. ) приемат изкуственната примамка и като игра :idea: Значи за какво иде реч ? Ми зимате на комшийката котката или дакела и докато комшийката е в банята ( за предпочитане вашата ) изпробвате какво ще стане ако помахате и забързате /забавите/спрете с едно облистено клонче пред гавединките . Пробвате пак с необлистено . Пробвате пак с ярко жълто топче . Пробвате пак с некоя лъщяща лъжица от сервиза на бабата и тъй ! Абсолютно същото бихте наблюдавали при риболова на хищна риба освен всичките други варианти как глад , нерви и пр.
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Ето една лека извадка с много съкращения от мнението на признат руски майстор риболовец.
Знаете че улова на щуки при някои от тях се измерва с ТIЬСЯЧ ХВОСТА за 1 година, а не както при нас с няколко бройки (средно).Опит и наблюдения при тях - Бол.
Щуката - тази зъбата красавица я знаят всички.Колкото риболовци-толкова мнения по повод на нейните вкусови пристрастия.Ту предпазливо с края на устните си побутва тройника на най-красивия и уловист воблер, ту без подбор хапе каквото и да е хвърлено желязо.Ту на плитко и подавай стeпенчата проводка, ту тя от триметрова дълбочина изскача за попера.Мисли, как някак си да систематизирам натрупаните знания ми идваха в главата (разбира се не само на мене) доста отдавна, но всички безупречни струва ми се системи, собствени или прочетени в литературата, се рушаха с всеки нов излет за риба, особенно на нов водоем, и се налагаше отново да се сторят нови.Никак не е просто да се отделят факторите, действително довели до кълване, от догадките и случайните съвпадения.
И по нататък след проби и наблюдения човека пише:
Много прилича на това, че когато плячката (храната) е непозната, сработва механизма за застраховане - да не се пропусне плячката.
По следната схема според него:
Нещо е паднало - движи се - може би е храна.
Лежи и не се движи - може би не е храна.
За проверка да почакаме -може би все пак е храна ?
Мръдна макар и един път - ЯЖ ! Остава да лежи - остави.
Това същото впрочем става с лежащ във водата воблер-суспендър примерно, джиг-силикон и т.н.
Тоест първото движение след пауза е сигнал за атака
.
И т.н. и т.н - Няма тинтири-минтири, напада и толкова.Понякога дори и когато е сита !
И мисля, че е прав - доминиращият инстинкт е точно това - Да не се изпусне плячката !
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Педро , аз си мисля че там схемата на " хилядите опашки" е по-различна от тук! Там схемата е "много вожд , малко индианец"- пълно е с гладни щуки , нагъсто, хранят се горе-долу целогодишно ( както и в Скандинавието) , нарастват до немислими за тукашните условия размери и /или законодателството или мащабите на водоемите , пречат да бъдат излавяни и консумирани в размер "писалки"!
Тия тукашните , са по маанати и не правят така 8)
Изображение
Аватар
Pedro
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Pedro »

Точно за размер "писалка" , а както той пише "карандаш", става дума в статията !
Така че....пак не позна.
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

big jibra написа: силиконите ги възприема в сексуален смисъл :D
Удар в десетката за big jibra !

Почти неизвестната америчка фирма Berkley предлага силикони с атрактанти вградени уж на молекулярно ниво.

Фирмата твърди, че един от използваните атрактанти уж предизвиква в хищниците някакъв вид усет за паниката, която обхваща малки рибки, озовали се в непосредствена близост до разярен изгладнял подводен дзвер. В случай на използване на силикон с такъв атрактант не бих могъл със сигурност да определя кой инстинкт би бил доминиращ - обикновен усет за глад или стремеж към агресия.

За друг от използваните атрактанти фирмата твърди, че е създаден на базата на някакви рибни хормони свързани със сексуалния им живот. Тук инстинкта е еднозначно определен - sex.

Фирмата Berkley предлага атрактанти в течен вид, а също така и като spray.
Bai Ves
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Bai Ves »

ЧПС, пробвай го и сподели нам, приятелю. Сърдечно ще ти дам един съвет. За силикона използвай само качествен лубрикант. :mrgreen:
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Bai Ves написа:ЧПС, пробвай го и сподели нам, приятелю. :mrgreen:
Bai Ves, в някои случаи едно ефектно "ново" всъщност е добре забравено "старо"

Някога пред повече от 20 години един доста по-възрастен риболовец споменаваше с тънка усмивка за т.н. "урда" - като неотразима примамка за повечето риби.

По това време Berkley май все още не са имали намерение да предлагат подобни атрактанти.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

чпс написа:

Някога пред повече от 20 години един доста по-възрастен риболовец споменаваше с тънка усмивка за т.н. "урда" - като неотразима примамка за повечето риби.

По това време Berkley май все още не са имали намерение да предлагат подобни атрактанти.
Какво е това :roll: :?:
Изображение
joco

Мнение от joco »

IDA написа:
чпс написа:

Какво е това :roll: :?:
Извара.Ползва се по нашия край за ловене на шарани и т.н.Ма това само съм го чувал,но не и виждал.
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Е как извара за щуки, бре :shock: :shock: :shock:
Изображение
joco

Мнение от joco »

IDA написа:Е как извара за щуки, бре :shock: :shock: :shock:
Цвика(водата при цедене на изварата)има същата смрад,както са ароматизаторите за хищник-течните.Има и остатъчен белтък,та може би за това.
П.П.От известно време правя опити(не е представителна извадка,ноо...)с кръв(наранено рибе,което кърви) и без кръв.Определено има повече удари при кървавото рибе,дори и да не е много подвижно.Та това ме навежда на мисълта,че освен страничната линия,щуката ползва и обоняние :oops: :oops:
Аватар
StiBo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от StiBo »

чпс написа: За друг от използваните атрактанти фирмата твърди, че е създаден на базата на някакви рибни хормони свързани със сексуалния им живот. Тук инстинкта е еднозначно определен - sex.

Фирмата Berkley предлага атрактанти в течен вид, а също така и като spray.
Вече съм споменал веднъж, че на съм много добре запознат с тънкостите на риболова и някои негови производни... Все пак досега не бях чувал рибите да имат пишки (изключвам морските). Че има оплождане при рибите е ясно, но ако не греша това става след като рибата си хвърли хайвера. И си мисля също дали няма да е яка картинка как са се напънали две щуки и се пердашат здраво а :twisted: :twisted: :twisted:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на хищници”