Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Риболов с фидер на големи дистанции.
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- учете се от него
Re: Риболов с фидер на големи дистанции.
Според мен, това е най-далекобойния вариант за риболов с фидер- икато хранилка и като монтаж:

На снимката съм показал монтаж хеликоптер с "далекобойна" 70-грамова хранилка тип "ракета", с предно утежнение- с малък диаметър и сравнително не голям обем; аз всъщност не съм виждал по "далекобойни" хранилки от тази на снимката (хранилката е на Спро). Монтирана е на монофилен лидер 0.26(основно влакно 0.205/0.225-монофил), следват силиконов стопер, две пластмасови или стъклени маниста с известно разстояние между тях и пак силиконов стопер. Между двете маниста е монтиран вирбела с повода и куката със стръвта; вирбела е специален за този вид монтаж- долното "ухо" е с 2-3 пъти по-голям диаметър от горното, което осигурява безпрепятственото въртене на повода около линията в полет и се ползва предимно за монтажи с противоуплитаща част.
Лично аз мисля, че хранилките с предно утежнение са по-удачни от хранилките с долно утежнение, като има и някои изключения в зависимост от обема на хранилките и разположението на тежеста.
На снимката съм показал монтаж хеликоптер с "далекобойна" 70-грамова хранилка тип "ракета", с предно утежнение- с малък диаметър и сравнително не голям обем; аз всъщност не съм виждал по "далекобойни" хранилки от тази на снимката (хранилката е на Спро). Монтирана е на монофилен лидер 0.26(основно влакно 0.205/0.225-монофил), следват силиконов стопер, две пластмасови или стъклени маниста с известно разстояние между тях и пак силиконов стопер. Между двете маниста е монтиран вирбела с повода и куката със стръвта; вирбела е специален за този вид монтаж- долното "ухо" е с 2-3 пъти по-голям диаметър от горното, което осигурява безпрепятственото въртене на повода около линията в полет и се ползва предимно за монтажи с противоуплитаща част.
Лично аз мисля, че хранилките с предно утежнение са по-удачни от хранилките с долно утежнение, като има и някои изключения в зависимост от обема на хранилките и разположението на тежеста.
Последно промяна от Бачо Илия на Вто Сеп 08, 2009 11:03 am, променено общо 2 пъти.
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
-
- учете се от него
Добре заварил

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Сеп 08, 2009 11:06 am, променено общо 2 пъти.
Колега Ивелин, струва ми се малко самоцелно да се лови с фидер на такава дистанция за дребна риба... Честно да ти кажа, не мисля че има по-голям смисъл в това отколкото да използваш монтаж с пружина и противооплитаща тръбичка с една кука под нея. Което вече мисля излиза малко извън формалните граници на този вид риболов. 70 - 90 метра си е много сериозна дистанция. Дори да си с плетеняк и шок лидер пак трудно ше индикираш всички кълванета. Опитвал ли си се да задържиш натегнат връх на фидер над 35-40 метра с хранилка от 30 грама? Трудно е. Така, че на тази дистанция отиваш на хранилки от 100 грама и упражнението се обезмисля. Според мен, де. Да не забравяме, че и всеки път трябва да попадаш в кръг с диаметър от порядъка на метър - два, за да е ефективен риболова и да не се разпръсква рибата. Само по себе си това вече е изкуство.
Холандците ловят на такива дистанции, но с фидери като сърфове и с биг пит макари с 150-200 грамови хранилки. Не съм попадал в такава ситуация и не знам как бих постъпил, но със сигурност няма да сглобя фидера, ако попадна в подобна.
Холандците ловят на такива дистанции, но с фидери като сърфове и с биг пит макари с 150-200 грамови хранилки. Не съм попадал в такава ситуация и не знам как бих постъпил, но със сигурност няма да сглобя фидера, ако попадна в подобна.

Ако пък и кълве... Още по-добре!
- dunedanetz
- научил се да хвърля
И аз се приесъединявам към мнението на Hobby. Ако ти е зор да ловиш на 100 метра, метай дънарката, дали ще е пружина, дали ще е с ПВА торба, дали ще захраниш с ракета се тая, но честно казано, според мен фидера е най-ефективен при малки и средни дистанции в диапазона 20-50 метра.
- ivelin_1976
- разбира нещата
За тази дистанция имам мач и избщо не бих използвал фидер, още по-малко HEAVY фидерdunedanetz написа: според мен фидера е най-ефективен при малки и средни дистанции в диапазона 20-50 метра

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
За разлика от мача с фидера валатите са по-малко.Много пъти на мач нямам пипане,слагам фидера и кълванетата са отразениivelin_1976 написа:За тази дистанция имам мач и избщо не бих използвал фидер, още по-малко HEAVY фидерdunedanetz написа: според мен фидера е най-ефективен при малки и средни дистанции в диапазона 20-50 метра.

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
И две "далекобойни" 40-грамови кошнички с малък обем и концентрирано утежнение:

п.п. тези кошнички съм си ги правил аз- точно за големи дистанции и за някои други цели:idea:
п.п. тези кошнички съм си ги правил аз- точно за големи дистанции и за някои други цели:idea:

Последно промяна от Бачо Илия на Вто Сеп 08, 2009 11:17 am, променено общо 2 пъти.
- ivelin_1976
- разбира нещата
Много ценя мнението ти и това на бутник - доказани сте в риболоваIDA написа:Ела на Домлян с мача на 50-70м , 11-12м дълбочина, вятър+течение, да видим как ще стане "номера" с мачаivelin_1976 написа:
За тази дистанция имам мач и избщо не бих използвал фидер, още по-малко HEAVY фидер.
![]()

На яз.Жребчево гледах как Краси Върхара ловеше платики около килограм с мач и фидер на дистанция около 20м., но поради активността на рибата продължи риболова само с мача!!!???
Все пак мисля, че за тези малки дистанции /20м.-25м/ има пикери, и при определени условия може би мача дори би бил по-добрият избор.
shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

-
- новобранец
- Обратна връзка:
Сори,но питането не е за тук,обсъждаме съвсем различни неща от твоето питане.Намери си подходящата тема и попитай отново.
Vinagi priemam novi i novi saveti za ribolova.
- Skorpi
- сериозен играч
ivelin_1976 написа:dunedanetz написа: според мен фидера е най-ефективен при малки и средни дистанции
Това някъде по повод с тая тема го бях писал
Бестрашния умира веднъж, страхливецът-хиляди пъти

-
- учете се от него
Като става дума за холандците, големите дистанции, такъмите и плетените влакна, по-долу поствам една статия на Ян Ван Шендъл по точно тези въпроси:Hobby написа:
...Холандците ловят на такива дистанции, но с фидери като сърфове и с биг пит макари с 150-200 грамови хранилки. Не съм попадал в такава ситуация и не знам как бих постъпил, но със сигурност няма да сглобя фидера, ако попадна в подобна.

- dunavski
- сериозен играч
- Обратна връзка:
На тази дистанция със стандартното замятане от брега няма как да си точен ако щеш замятай на челна стойка ако има вятър става още по-трудно. За тази дистанция има специални лодчици с които може да си откараш монтажа и захранката до точката на риболов с точност няколко сантиметра, но такива лодки са скъпички и не са по джоба на всеки иначе незнам как може да се лови ефективно на такава дистанция.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation

- CERRUTI
- сериозен играч
За каква дистанция говориш колега?Щото то нагоре са изброени от 30м. до 200м.dunavski написа:На тази дистанция със стандартното замятане от брега няма как да си точен ако щеш замятай на челна стойка ако има вятър става още по-трудно. За тази дистанция има специални лодчици

За мен 50-60м.е нормално за "голяма дистанция" при фидера.....а по принцип на такава дистанция петно от 4-5м.се цели без много усилия(дори при вятър),просто трнинг и техника му е майката...
сега някой ще кажат еееебати петното-еми кой може да цели 50см.на50см.петно може да се мери с Робин Худ кадето цепи стрелите

на 50м. си правя петно 3м. без проблем.Всичко е техника , тактика и тренировка.Всъщност тези 3м. не са в диаметър,а по хоризонтала.Клипса винаги стопира в една и съща дължина хранилката.Ей тези 3 м. с повечко тренировка ще станат 2м. и т.н.
докато станем снайперисти.

Above us only sky