Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Риболов с фидер на големи дистанции.
Модератор: Paublo_Eskobar
- ivelin_1976
- разбира нещата
Риболов с фидер на големи дистанции.
Здравейте колеги, има ли възможност за ефективен риболов с фидер на дистанции над 70м
??? Благодаря на всеки, който сподели своето мнение, познания и опит 

shimano ANTARES BX FEEDER HEAVY 

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Re: Риболов с фидер на големи дистанции.
Ако мислиш да гониш шарани на тази дистанция,не ти трябва фидер,ако е за дребна риба ще правиш много гелета,помисли сам и ще си отговориш защо. 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз мисля че това което може да помогне за увеличаване на дистанцията е:
1. Подходяща пръчка.
Ако ще хвърляме 20+30 грама хранилка, пръчка с акция 150 грама е НЕподходяща. Забелязвам тенденция в раздела да се залита по хеви фидери с голяма акция. Също така забелязвам че много малко производители пишат акцията "от-до". Ако хвърляме с прекалено мощна пръчка леки хранилки пръчката не може да работи - да се сгъне и да изхвърли тежестта. Виждал съм качествени и скъпи пръчки с акция от 40 до 150, примерно Дайва (340 лв.). Виждал съм също и пръчки с акция 90 грама, които са супер твърди и не могат да се сгънат и да изхвърлят 50 грама.
Желателно е пръчката да е с бавна - параболична акция и при хвърлянето да работи цялата, а не да е с върхова, бърза акция и да изхвърля само върха, което при фидера е невъзможно. Значи ако искаме да постигнем дистанция със стандартните хранилки, трябва да хвърляме с пръчка с акция до 60-80 грама, която да е еластична от хубав карбон и да е с максимално тънка бланка при дръжката.
2. Макарата да има такава шпула, която да позволява лесно (с минимално съпротивление) развиване на влакното. Шпулата да е плитка, с голям диаметър, и голяма височина. Перфектната макара за целта е като шаранджийските макари с "лонг каст" шпула, но с размерите и теглото на спинингова макара, примерно размер 3000. Така или иначе при фидера не ни е необходим капацитет на шпулата повече от 100 метра.
3. Тънко монофилно влакно + шок лидер, или тънко плетено.
4. Аеродинамични хранилки. Примерно такива които са за "ин лайн" монтаж и влакното минава през тях. Има един модел, шаранджийска пружина с тръбичка в средата. Този модел има аеродинамична - капковидна форма и може да носи по-голям грамаж храна. Такъв тип хранилки биха летели най-далеч, но при тях има други проблеми. Проблем е това че не могат да се "разтоварват" на дъното, като цилиндричните - отворени хранилки. Друг проблем е че на голяма дистанция е голяма и дълбочината и има риск да пристигат на дъното празни.
5. Точен вискозитет на храната. За да достигнем голяма дистанция, трябва да хвърляме със сила, при което храната може да излезе от кошницата. Има хранилки тип цилиндър с капачка само от задната страна, която ще задържи дори и по-рядка смес при хвърляне със сила, но и те ще имат проблем с "разтоварването" на дъното.
6. Широки водачи на пръчката. Пак дайвата от 340 лева ще дам за пример - водачите и при макарата са широки колкото на шаранджийска пръчка! Дори и към върха остават малко по-широки, а това олеснява преминаването на възела на шок лидера.
Това е всичко за което се сещам, дано не съм изчерпал темата

1. Подходяща пръчка.
Ако ще хвърляме 20+30 грама хранилка, пръчка с акция 150 грама е НЕподходяща. Забелязвам тенденция в раздела да се залита по хеви фидери с голяма акция. Също така забелязвам че много малко производители пишат акцията "от-до". Ако хвърляме с прекалено мощна пръчка леки хранилки пръчката не може да работи - да се сгъне и да изхвърли тежестта. Виждал съм качествени и скъпи пръчки с акция от 40 до 150, примерно Дайва (340 лв.). Виждал съм също и пръчки с акция 90 грама, които са супер твърди и не могат да се сгънат и да изхвърлят 50 грама.
Желателно е пръчката да е с бавна - параболична акция и при хвърлянето да работи цялата, а не да е с върхова, бърза акция и да изхвърля само върха, което при фидера е невъзможно. Значи ако искаме да постигнем дистанция със стандартните хранилки, трябва да хвърляме с пръчка с акция до 60-80 грама, която да е еластична от хубав карбон и да е с максимално тънка бланка при дръжката.
2. Макарата да има такава шпула, която да позволява лесно (с минимално съпротивление) развиване на влакното. Шпулата да е плитка, с голям диаметър, и голяма височина. Перфектната макара за целта е като шаранджийските макари с "лонг каст" шпула, но с размерите и теглото на спинингова макара, примерно размер 3000. Така или иначе при фидера не ни е необходим капацитет на шпулата повече от 100 метра.
3. Тънко монофилно влакно + шок лидер, или тънко плетено.
4. Аеродинамични хранилки. Примерно такива които са за "ин лайн" монтаж и влакното минава през тях. Има един модел, шаранджийска пружина с тръбичка в средата. Този модел има аеродинамична - капковидна форма и може да носи по-голям грамаж храна. Такъв тип хранилки биха летели най-далеч, но при тях има други проблеми. Проблем е това че не могат да се "разтоварват" на дъното, като цилиндричните - отворени хранилки. Друг проблем е че на голяма дистанция е голяма и дълбочината и има риск да пристигат на дъното празни.
5. Точен вискозитет на храната. За да достигнем голяма дистанция, трябва да хвърляме със сила, при което храната може да излезе от кошницата. Има хранилки тип цилиндър с капачка само от задната страна, която ще задържи дори и по-рядка смес при хвърляне със сила, но и те ще имат проблем с "разтоварването" на дъното.
6. Широки водачи на пръчката. Пак дайвата от 340 лева ще дам за пример - водачите и при макарата са широки колкото на шаранджийска пръчка! Дори и към върха остават малко по-широки, а това олеснява преминаването на възела на шок лидера.
Това е всичко за което се сещам, дано не съм изчерпал темата

нямам живарник
- ivelin_1976
- разбира нещата
Благодаря за изчерпвателния отговор, определено ще ми бъде от ползаhristotihov написа:Аз мисля че това което може да помогне за увеличаване на дистанцията е:

За мое съжаление, риболова на яз.Жребчево /аз където ходя/ ми налага по-голяма дистанция и то не за шаран или амур, а за прилични каракуди и добри платики. Просто установих, че кълването е най-интензивно на дистанция около 70м.-90м. Много си прав за гелетата, но удоволствието от ефективният риболов е несравнимоbutnik написа:Ако мислиш да гониш шарани на тази дистанция,не ти трябва фидер,ако е за дребна риба ще правиш много гелета,помисли сам и ще си отговориш защо.

- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Колегата е дал напълно изчерпателен отговор,за което трябва да му благодари,.Бих посъветвал,колегите които искат да си купуват фидер-въдици да попитат тяхни познати за такива,защото не винаги скъпото ще удовлетвори изискавнията ни за този риболов.
-
- ще става разбирач
Колегите butnik и hristotihov преди мен са казали всичко,аз само ще допълня нещо без да досаждам:За тази дистанция ти трябва фидер от серията''Medium''или"Heavy"-първият със акция 60-70гр.и дж.3.60-3.90 или другият с акция 80-100гр.и дж. 3.90-4.20 съответно с наи-мекия върхар(ще разбереш кой е най-мекият като ги хванеш и трите върхарчета за най-малкия водач-който се огъне най-много е твоя),хранилката не трябва да е по лека от 50-70гр и задължително с анти оплитаща система,и замятай странично ниско, да не се пръска храната.....ами....На слука!
- ivelin_1976
- разбира нещата
- slayder
- ще става разбирач
това със странично ниско хвърляне не можах да си го обясня, според мен така няма да има точност 

Дава ли? И дава и взема.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Ако се хвърля странично ниско при допир във водата и от инерцията ,може ли някой да си обясни що ще се получи.Едно кълбо.Има голяма разлика дали пада с парабола или както колегата твърди странично.И вероятноста да се разсипе храната е по-голяма,при такова замятане.
-
- ще става разбирач
Става реч за контролиране на параболата,при странично замятане тя се контролира и коригира по лесно-в пробата е истината...
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
A няма ли опастност при замятане да закачиш куката някъде,защото при маха въдицата поддава.А и със страничното хвърляне не съм сигурен дали ще можеш да облавяш големи дистанции.Просто разсъждавам на глас
С ваглер хвърлям от всякакъв ъгъл,странично,камшично,през глава,зад глава

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Както и да хвърля, на стотния метър хранилката му ще се разбие при срещата с водната повърхност, като совалката Колумбия при срещата и със земната атмосфера.
Ако случайно остане някаква храна, тя ще изпадне по дългия път към дъното. 

нямам живарник
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Освен ако не е объркал два хляба с кюспе и царевично брашно,тогава става захранка да си ...майката,може да стои цял ден във водатаhristotihov написа:Както и да хвърля, на стотния метър хранилката му ще се разбие при срещата с водната повърхност, като совалката Колумбия при срещата и със земната атмосфера.Ако случайно остане някаква храна, тя ще изпадне по дългия път към дъното.

- ivelin_1976
- разбира нещата
butnik"Освен ако не е объркал два хляба с кюспе и царевично брашно,тогава става захранка да си ...майката,може да стои цял ден във водата

Определено е много важно в случая състава и твърдината на захранката. Теоретично не е проблем да се приготви смес за различни дълбочини и дистанции - опит-грешка и така до желаният резултат
естествено и с подходящата кошничка!!!

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
butnik написа:... два хляба с кюспе и царевично брашно...

Мислих за вариант бял червей (това е сериозно). Едно шаранджийско олово - стотина грама, подвижно, за "ин лайн" монтаж, след него по-голяма хранилка за бял, също подвижна, от тези които са като капсула с дупки и се затварят с капак. Май това е единствения начин да занесеш някаква храна 100 метра напред и 20-30 метра надоло, но и това няма да има голям ефект, защото белия няма да може да привлече въпросните платики, така както едно петно от бъркана фидерова храна.
Ако се върнеш на 40-50 метра дистанция и оформиш едно хубаво петно, то ще привлича платики от 20-30, а може би и 50 метра, и ще има по-добър резултат, отколкото празна кошница на дъното на 100 метра. До колкото знам при шаранджийския риболов може да се направи "придърпване" на рибата към брега със захранката.
нямам живарник