Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Съвет за лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- научил се да хвърля
Re: Съвет за лодка
тедо извинявай знам че помагаш на всички с каквото можешПреди да ме обвиняваш, прочети внимателно постовете над моя - човека се интересува от двигател ПАРСЪН - къде може да се види, купи и какво да си вземе - 4-5кс "марков" или 15кс китайски...
На никой не налагам какво да си купи, а просто давам полезната информация, че ако избере ПАРСъН, може да го купи от мен по-изгодно отколкото се продава във Варна!!! Ако това ТИ пречи на теб, значи имаш интерес човека да даде повече пари за същия мотор или лодка...
малко се изнервих защото сезона идва а аз не съм готов
надявам се да не се съдиш много
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Няма проблем
Хубаво е човек преди да избере окончателно, да знае кое за колко пари може да се купи

Хубаво е човек преди да избере окончателно, да знае кое за колко пари може да се купи

-
- вече хвърля и на тежко
Уважаеми колеги.Първо да се представя, понеже това е първият ми пост.Току що се регистрирах и смятам че е редно
.Казвам се Красимир, лекар съм и съм на 42 години.Радвам се да се присъединя към всички вас в този форум.Въпреки че не съм писал тук, имам дългогодишен опит в морския риболов, но досега съм ловил винаги само от брега.Надявам се да науча много от вас, и да помогна ако е по силите ми на всички колеги, с каквото мога и аз.
Използувам тази тема, за да не поствам нова и понеже въпроса ми е свързан с избор на аксесоар за лодка.Та така - другата седмица с мой колега си купуваме надуваема лодка Zander 3,60 с алуминиево дъно, четиритактов двигател Yamaha 10 k.с.Лодката ще ползуваме 2 човека, с тегло около 75 кг. сме и двамата.По принцип понеже живеем и работим в Търговище, ще я използуваме предимно за тролинг и риболов в язовири.Но тъй като всяка година поне по 2 месеца сме на морски риболов(обикновено юни и октомври), искам да ви попитам специално нещо свързано с влизането в морето.Става дума за котва за тази лодка.Харесахме си едни модели тип "чадър" от сйта на Akvasport.Ето линк ако ви интересува точния артикул:
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... 739d5d1be1
Проблема е, че не сме сигурни за избора на тегло.Котвите ги има във варианти - 1.5, 2.5, 3.2 и 6 кг.Освен това знам че ако се лови в стационарна позиция, по-добре е да се ползуват 2 котви за да не се върти лодката постоянно от вятъра и теченията.Важи ли това за морето.Посъветвайте ни в този избор, а също така и за дебелината и дължината на котвеното въже.

Използувам тази тема, за да не поствам нова и понеже въпроса ми е свързан с избор на аксесоар за лодка.Та така - другата седмица с мой колега си купуваме надуваема лодка Zander 3,60 с алуминиево дъно, четиритактов двигател Yamaha 10 k.с.Лодката ще ползуваме 2 човека, с тегло около 75 кг. сме и двамата.По принцип понеже живеем и работим в Търговище, ще я използуваме предимно за тролинг и риболов в язовири.Но тъй като всяка година поне по 2 месеца сме на морски риболов(обикновено юни и октомври), искам да ви попитам специално нещо свързано с влизането в морето.Става дума за котва за тази лодка.Харесахме си едни модели тип "чадър" от сйта на Akvasport.Ето линк ако ви интересува точния артикул:
http://shop.akvasport.com/catalog/produ ... 739d5d1be1
Проблема е, че не сме сигурни за избора на тегло.Котвите ги има във варианти - 1.5, 2.5, 3.2 и 6 кг.Освен това знам че ако се лови в стационарна позиция, по-добре е да се ползуват 2 котви за да не се върти лодката постоянно от вятъра и теченията.Важи ли това за морето.Посъветвайте ни в този избор, а също така и за дебелината и дължината на котвеното въже.

Е това ти е котвата

тази е на колегата Булти.Аз съм с същата но нямам снимка.
Арматурата я правиш от Ф6 и нямаш никакви грижи за твоята лодка.При закачане се изправя и я вадиш.
Докато тая кадето си показал ще има да режеш въжета.Не че и стая няма да се наложи ,но пари за нея не си дал.

п.п трябва ти поне 40м въже.

тази е на колегата Булти.Аз съм с същата но нямам снимка.
Арматурата я правиш от Ф6 и нямаш никакви грижи за твоята лодка.При закачане се изправя и я вадиш.
Докато тая кадето си показал ще има да режеш въжета.Не че и стая няма да се наложи ,но пари за нея не си дал.

п.п трябва ти поне 40м въже.

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
REO,
здравей и добре дошъл като за начало.
Показаната от теб котва,за твоята лодка ще върши работа и в морето.
Но и тази дето е на Булти е полезна.
Само че,
особенностите в морския риболов са,че ако си за попчета,се нагласяш върху камъните.
Тогава е удобна котвата на Булти.Само,че за теб я направи с 4мм телове.
Идеята е,като измъкваш котвата,да се изправят теловете и по-лесно да я вадиш,в противен случай,режеш въжето.
моите са от 6мм,и въпреки това за едно лято се простих с 4 котви.
Аз използвам 6мм въже за котвата.А 2-3кг ти стигат/при положение,че и аз използвам такава /
С две котви ?- да може да се лови,полезно е да не се изгуби мястото на попчетата,но в личен план никога не съм го правил.
А все се заричам да изпозвам този вариант.
Кофти е,тъкмо си ги набарал,и вятъра си сменя посоката,отиваш на 20-30м встрани,дето нищо не бута.
Твоята котва можеш да я използваш основно на пясък,когато набараш някакъв пасаж.
С по-малко от 30м въже,не влизай в морето.
Ако има още въпроси,питай.
здравей и добре дошъл като за начало.
Показаната от теб котва,за твоята лодка ще върши работа и в морето.
Но и тази дето е на Булти е полезна.
Само че,
особенностите в морския риболов са,че ако си за попчета,се нагласяш върху камъните.
Тогава е удобна котвата на Булти.Само,че за теб я направи с 4мм телове.
Идеята е,като измъкваш котвата,да се изправят теловете и по-лесно да я вадиш,в противен случай,режеш въжето.
моите са от 6мм,и въпреки това за едно лято се простих с 4 котви.
Аз използвам 6мм въже за котвата.А 2-3кг ти стигат/при положение,че и аз използвам такава /
С две котви ?- да може да се лови,полезно е да не се изгуби мястото на попчетата,но в личен план никога не съм го правил.
А все се заричам да изпозвам този вариант.
Кофти е,тъкмо си ги набарал,и вятъра си сменя посоката,отиваш на 20-30м встрани,дето нищо не бута.
Твоята котва можеш да я използваш основно на пясък,когато набараш някакъв пасаж.
С по-малко от 30м въже,не влизай в морето.
Ако има още въпроси,питай.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Бате Киро Ф4 няма да го държат,аз съм с 3.80 лодка и Ф4 не ме държи.
Същата котва я имам от показаната по горе(тая от магазина).Използвам я само за дрейф,вместо парашут,на пясък няма да те спре.
Същата котва я имам от показаната по горе(тая от магазина).Използвам я само за дрейф,вместо парашут,на пясък няма да те спре.

- КИРО
- Обратна връзка:
На каква вълна ще излиза той ?
За пясъка аз си използвам тип ХОЛ котва.
Като отида в неделя на стоянката,ще снимам котвите,ако не ме хване склерозата.
Вярно,че на по-голяма вълна,неговата котва малко ще дрейфа,ама и лодката му не е голяма все пак.
А Ф 4 за да изправи,пак опираме до времето,вятър и вълна което предполага,че с такава лодка няма работа в морето.
За пясъка аз си използвам тип ХОЛ котва.
Като отида в неделя на стоянката,ще снимам котвите,ако не ме хване склерозата.

Вярно,че на по-голяма вълна,неговата котва малко ще дрейфа,ама и лодката му не е голяма все пак.
А Ф 4 за да изправи,пак опираме до времето,вятър и вълна което предполага,че с такава лодка няма работа в морето.

-
- вече хвърля и на тежко
Благодаря ви за съветите, ще си взема такава котва от магазина за язовирите само,а за морето ще си направя точно каквато ми препоръчвате, за да мога да я вадя евентуално при закачане.По принцип изпитвам голям респект към морето и не смятам да излизам на голямо вълнение изобщо.По принцип възнамерявам само при спокойно море, така че предполагам Ф4 ще ни държи.Не разбирам от железария, но имам познати майстори и ако съществува Ф5 може да ги помоля да ми стъкнат с такова
.

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
значи за самоделната котва аз имам малко по-добър дизайн - вземаш 2 по-дълги арматури, прегъваш и ги прекарваш през парче дебелостенна тръба около 2 цола - там където са прегънати се получава ухо, на което закачаш синджир около 2 метра /желателно по-тежичък - в Бриколаж има и не ръждясва много, щото веднъж купих от циганите на пазара и за 1 седмица на морето стана като на 100 години
/... 4-те края от другата страна си ги правиш на "чадър"... При тоя вариант даже не ти трябва електрожен
Сега ли ще купуваш Ямахата 10кс или си я имате?
а от купешките котви си вземи 4кг - 2-ката няма да те държи...

Сега ли ще купуваш Ямахата 10кс или си я имате?
а от купешките котви си вземи 4кг - 2-ката няма да те държи...
-
- вече хвърля и на тежко
Схванах и тази идея за котва, вижда ми се доста добро решение наистина.А относно двигателя - ще го купуваме.Утре отиваме да вземем лодката, а двигателя след седмица.
Между другото то от купешките котви нама 4 кг, има 3,2 и 6 кг...
Между другото то от купешките котви нама 4 кг, има 3,2 и 6 кг...

- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
6kg задържаше моята бивша лодка 4.80м във вода до кръста на плажа на Зл. рибка (Созопол) дори в умерено силен вятър цяла нощ... за 3.60 ще е голямшка...
- КИРО
- Обратна връзка:
Това е най-добрия вариант.Тази котва е за камъните.Тедо написа:значи за самоделната котва аз имам малко по-добър дизайн - вземаш 2 по-дълги арматури, прегъваш и ги прекарваш през парче дебелостенна тръба около 2 цола - там където са прегънати се получава ухо, на което закачаш синджир около 2 метра /желателно по-тежичък - в Бриколаж има и не ръждясва много, щото веднъж купих от циганите на пазара и за 1 седмица на морето стана като на 100 години/... 4-те края от другата страна си ги правиш на "чадър"... При тоя вариант даже не ти трябва електрожен
![]()
То хубаво, ама я чети малко и тукаhttp://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=20530anastas_peykov написа:При 2 бала вълна аз мисля 4е нямам работа в морето . Все пак отиваме да пием по една бира далеч от жените и децата а не да повръщаме е и да хванем някоя риба ако я има де.
За котвата, дето Тедо говори, мисля че Моряка беше я показал вече, се допитах до хора образовани в тази материя, с опит и виждане. Значи, казват за морето това е котвата - тръба с две дълги арматурки вътре и закривени след това. Евтина, прави се от скраб за 10 мин., че котвите дават доста фира и това не е без значение. Обаче предлагат и друго решение да работи по-добре и да държи за дъното. На 4-5 метра от нея, по въжето, се завързва една халка, ф50мм примерно, с подходящ възел - да не се отслаби въжето. Халката трябва да задържи една допълнителна тежест при нужда. Тя се изработва също лесно и почти без пари. Взимате PVC бутилка от кола, да речем, 2 литрова. Реже й се гърлото малко надолу - отвора да стане около 5-6 см. Прави се едно римче (халка със стебло) от арматура 50см, като се сгъне на две и после се осуче. Това се вкарва в бутилката и се залива с цимент и мозайка 1 към 1. Когато се втвърди се слага в римчето и едно шегелче. Как работи? Пуска се само котвата - при спокойно време няма нужда от разни системи. Ако усетим обаче че котвата започва да дрейфи, вадим секретния топуз от мозайка, отваряме шегела, въжето вътре и пак го завиваме. Пускаме надолу по въжето към дъното. Рано или късно ще стигне до халката и се спира там. И сега целия тарикатлък - при мъртвак лодката надига тази тежест, а не котвата, която се е зацепила някак, и не я размърдва. Ефекта е като да се сложи верига (не синджир) и то не само няколко метра. По принцип ролята на веригата е да работи като пружина и да гаси тези колебания с тежестта си, които да не стигат до котвата. Тука е същото, но системата е доста по-елегантна и работи по същия начин. Капацитетите гарантират добра работа на тази система до 2,5 бала. То при повече - какво да правим в морето. Разбира се при достатъчна дължина на въжето (според дълбочината), и оразмерена котва - според съда. Аз лично, при кофти време взимам дълбочината като катет на равнобедрен правоъгълен триъгълник, и отпускам въже като за хипотенуза. Иначе казано, при хвърлянето на котвата ако дълбочината е 20 метра, отпускам докато отида на 20 метра от мястото на котвата (долу-горе
). И за да е съвсем завършена системата - помислете за буйче, на съвсем тънка фалина, точно над котвата когато я пуснете и установите дълбочината. Помага за две неща - постоянно виждате как се премествате спрямо котвата си, и второ, по-важното - другите около вас също я виждат и не хвърлят върху въжето ви. Нали знаете колко е досадно колега да се закачи за него, и после "ама моля ти се, вдигни си котвата, че за чепарето съм броил 12лв. (флуорокарбоново и тн!)". Кептън Киро, ако решиш че схемата струва, моля те да я пуснеш в Морския да я видят повече заинтересовани от котва за море. Защото съм сигурен, че много колеги гледат само там и нищо настрани. Там - както решиш вече.Айде

- КИРО
- Обратна връзка:
runner
Съгласен съм с теб,че морските рядко излизат от морския риболов,но
щом имат нужда от информация,трябва да се поразходят из форума.
Може би трябва да има тук отделна тема за котвите,но това си е друга гледна точка.
Иначе твоето мнение го четох поне 3 пъти,но е много интересен вариант.
Съгласен съм с теб,че морските рядко излизат от морския риболов,но
щом имат нужда от информация,трябва да се поразходят из форума.
Може би трябва да има тук отделна тема за котвите,но това си е друга гледна точка.
Иначе твоето мнение го четох поне 3 пъти,но е много интересен вариант.