Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Съвет за лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Съвет за лодка
Здравейте,
Реших да си купя лодка обаче нямам опит с тези неща и ви моля за съвет. Спрял съм се на два варианта , лодка RIB ей тая http://www.zanderbg.com/bl330.html с двигател Yamaha 4 коня 4Т, другия вариант е същата лодка с двигател Parson 15 коня 4Т. Този втория вариант като гледам в сайта им с отстъпкиата 8% ще ми доди с 600 лева по-скъп от първия.
Лодката ще я използвам предимно за морски риболов, през свободното бреме с авери, на не повече от 300-400 метра от брега, при хубаво време разбира се. Трява ми мотора да е надежден , да ме връща на брега без отказно. На лодката ще се возим не повече от 3-ма човека.
Та искам да ви питам за този първи вариант този мотор 4коня на Yamaha не е ли малко слабичък , ще върши ли работа в морето. Yamaha би трябвало да е надежден мотор. . Нямам идея 4 коня каква подемна сила имат.Лодката не я искам за кушии просто за риболов. При втория вариант ясно е че с тез 15 коня лодката ще лети по водата обаче ме притеснява надеждността на този мотор, все пак е китайски. Някои ако има наблудене над тези мотори нека сподели. Цената не е лоша но ме притеснява надеждноста а на това много държа. С морето шега не бива и не искам да ме намерят удавен накои ден
Реших да си купя лодка обаче нямам опит с тези неща и ви моля за съвет. Спрял съм се на два варианта , лодка RIB ей тая http://www.zanderbg.com/bl330.html с двигател Yamaha 4 коня 4Т, другия вариант е същата лодка с двигател Parson 15 коня 4Т. Този втория вариант като гледам в сайта им с отстъпкиата 8% ще ми доди с 600 лева по-скъп от първия.
Лодката ще я използвам предимно за морски риболов, през свободното бреме с авери, на не повече от 300-400 метра от брега, при хубаво време разбира се. Трява ми мотора да е надежден , да ме връща на брега без отказно. На лодката ще се возим не повече от 3-ма човека.
Та искам да ви питам за този първи вариант този мотор 4коня на Yamaha не е ли малко слабичък , ще върши ли работа в морето. Yamaha би трябвало да е надежден мотор. . Нямам идея 4 коня каква подемна сила имат.Лодката не я искам за кушии просто за риболов. При втория вариант ясно е че с тез 15 коня лодката ще лети по водата обаче ме притеснява надеждността на този мотор, все пак е китайски. Някои ако има наблудене над тези мотори нека сподели. Цената не е лоша но ме притеснява надеждноста а на това много държа. С морето шега не бива и не искам да ме намерят удавен накои ден

Re: Съвет за лодка
Не си прави експерименти с тия 4 коня,за море не става!за тази лодка минимум 10,за морето.нямам наблюдения над Парсън,но Ямаха,.Меркюри,Хонда и тн.са доказани марки и са за предпочитане!
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
от 6 коня нагоре от тия марки минажат в друг клас както гледам, Yamaha-та скача от 2000 на 4000 лева. Може би за двутактов трябва да се замисля, те са на половин цена и са по леки. За тоя Парсън никакви отзвуци не мога да открия иф форумите. Ако беше лодката ми за язовир бих си го взел моментално но за морето трябва мотора да е сигурен на 100%
Колега лодката ми хареса.Това за мотора колегата е прав.
По добре дай някой лев повече,вземи нещо 10 или 15 коня.
Аз ти препоръчвам Хонда,бягай далече от двутактов и евтин да ти го дават.
Не им разбирам много ама това е моя съвет.
е тука има теми само да ти се чете
http://forums.nariba.com/viewforum.php?f=29
По добре дай някой лев повече,вземи нещо 10 или 15 коня.
Аз ти препоръчвам Хонда,бягай далече от двутактов и евтин да ти го дават.
Не им разбирам много ама това е моя съвет.
е тука има теми само да ти се чете

лодката е супер ,предполагам че няма да излезеш в бурно море с нея.4 коня стават до 2 бала и ако не си шубелия.естествено колкото повече-толкова повече , тази лодка с 10 -15 коня лети
- krokibg
- учете се от него
И аз съм за 10-15 кс - четиритактов двигател за тази лодка.Сигурноста над всичко !!! Тедо е в час и май продава лодки,може и по-добро предложение да ти направи щом ще са нови !!!
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
При 2 бала вълна аз мисля 4е нямам работа в морето . Все пак отиваме да пием по една бира далеч от жените и децата а не да повръщаме е и да хванем някоя риба ако я има де.
Взимай големия мотор и не се чуди.
Аз на лодка със същата дължина бях лепнал един 5 коня меркюри. Когато съм сам без багаж горе долу става, но глисира много трудно.
Сега съм с 15 Хонда , малко повече тежи но пък лети, а когато работи на обороти става за тролене и е много тих.
Мойто мнение е, ако не ти се дават повече парици взимай този пърсон, нали е нов и с гаранция и пей. Последно време китайците не са много за подценяване, но трябва винаги да се има едно на ум. 100 % гаранция така или иначе няма за която и да е марка и модел.
Аз на лодка със същата дължина бях лепнал един 5 коня меркюри. Когато съм сам без багаж горе долу става, но глисира много трудно.
Сега съм с 15 Хонда , малко повече тежи но пък лети, а когато работи на обороти става за тролене и е много тих.
Мойто мнение е, ако не ти се дават повече парици взимай този пърсон, нали е нов и с гаранция и пей. Последно време китайците не са много за подценяване, но трябва винаги да се има едно на ум. 100 % гаранция така или иначе няма за която и да е марка и модел.
-
- ще става разбирач
Точно този модел и размер лодка (RIB) съм го тествал на един риболов. Бяхме 3-ма човека...без проблеми, а аз съм към 120 кг, единия колега към 100 другия близо 80...anastas_peykov написа:Здравейте,

Относно двигателите за Парсъна съм споменавал и преди не би трябвало да имаш проблеми с него, но ако искаш има и друг вариант, питай Тедо евентуално за 9,8 к.с. Tohatsu или Suzuki (пак такива коне), мисля че имаше доста изгодно предложение в момента (окло 4000 лв за такъв мотор)

Според мен това 4 к.с. двигателче, ще ти е малко за целта...за море се подсигури с малко повечко мощ

"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Тоя Парсън много ме заитригува . Тоя 15 коня дето е го дават за 3000 лева , има и някаква отстъпка ако го вземеш в комплект с лодката 8% туи ти идва на 2600 лева. За тези пари 15 коня 4Т нов с 2 години гаранция никаде няма. А това си е наистина вече сериозна машина. Дано да е и надеждна. Щом има нужните сертификати би трябвало да е такава. Незнам, ще потарся и коментари из чуждите форуми за тия Парсъни. Може някои да са патили с него 

-
- ще става разбирач
В България тези машини се продават повече от година вече, аз лично до сега не съм чул инфо за проблеми с Парсъни... за супер деребни неща да, но това си го има при всики марки. Иначе машинките са с 2 год. гаранция.anastas_peykov написа:... Дано да е и надеждна. Щом има нужните сертификати би трябвало да е такава. Незнам, ще потарся и коментари из чуждите форуми за тия Парсъни. Може някои да са патили с него
Потърси из чуждите сайтове...аз доколокото знам ги продават и в САЩ, Канада и доста европейски държави...
"Sometimes люл, sometimes win"
/Стоичков/
/Стоичков/
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
4 к.с според мен стават, за това както ти искаш,но са малко опасни за морето.Защото гледаш морето тихо,няма вятър,ама след 4-5 часа почва и вятъра и вълната.Това е кофтито на морето.
Затова бягай на вариант около 9-10 коня 4Т.
А проблем в морето-все някога ти се случва,затова е добре като влизаш,да имаш някакъв вариант / познат /,който ще може да ти помогне.
Добре е при излизане да се въртиш около другите лодки,стабилна котва с поне 40м въже и зареден тлф.
Защото на гребла,на дали ще стане ако има малко вятър.
И понеже темата е за "Екипировка",отива там.
Затова бягай на вариант около 9-10 коня 4Т.
А проблем в морето-все някога ти се случва,затова е добре като влизаш,да имаш някакъв вариант / познат /,който ще може да ти помогне.
Добре е при излизане да се въртиш около другите лодки,стабилна котва с поне 40м въже и зареден тлф.
Защото на гребла,на дали ще стане ако има малко вятър.
И понеже темата е за "Екипировка",отива там.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
за лодката мога да гарантирам, че няма да имаш никакви проблеми в морето - най-много да те напръскат вълните (дори и в най-топлите дни си носи шушлеково горнище за всеки случай)...
за мотора ще кажа само, че НИКОЯ марка не е застрахована от проблем... за Парсън 15кс ще кажа, че за повече от година нямаме нито един дошъл за ремонт... и 15кс е по-надежден от 4кс (Ямаха или друг) - просто 2цил. е по-добре... дори работи по-тихо!
В крайна сметка заради отказ на двигателя няма да се удавиш - може да ползваш греблата щом става дума за 400-500м... а ако видиш, че не се справяш - пускаш котвата и звъниш на приятел...
В морето потъват 100 метрови кораби, не си мисли че си 100% сигурен дори с най-скъпата лодка и най-марковия мотор
за мотора ще кажа само, че НИКОЯ марка не е застрахована от проблем... за Парсън 15кс ще кажа, че за повече от година нямаме нито един дошъл за ремонт... и 15кс е по-надежден от 4кс (Ямаха или друг) - просто 2цил. е по-добре... дори работи по-тихо!
В крайна сметка заради отказ на двигателя няма да се удавиш - може да ползваш греблата щом става дума за 400-500м... а ако видиш, че не се справяш - пускаш котвата и звъниш на приятел...
В морето потъват 100 метрови кораби, не си мисли че си 100% сигурен дори с най-скъпата лодка и най-марковия мотор

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
С тая няма да потъне,само да не се наложи да спи няколко дена в морето.Ама около брега / 2-5 км /,все някой ще помогне.
Така,че с мотора.Вземай каквото ти допадне на сърце.Като има карък,и най добрия мотор отказва.
Да,топли дрехи са задължителни,не напразно миналото лято ми се смееха за калпака,ама си беше студено,и с малко повече вятър,няма как.
Така,че с мотора.Вземай каквото ти допадне на сърце.Като има карък,и най добрия мотор отказва.

Да,топли дрехи са задължителни,не напразно миналото лято ми се смееха за калпака,ама си беше студено,и с малко повече вятър,няма как.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Някои има ли идея в кои магазин във Варна могът да се видят тези двигатели Парсън и тези лодки. Като гледам на сайта им лодките занер и двигателите парсън се внасят от една и съща фирма и май само през интенет може да се купи. Днес ходих из магазините на морска гара не можах да я видя тая стока.