Моля за съвет-монтаж за слайдер

Модератор: Paublo_Eskobar

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Re: Моля за съвет-монтаж за слайдер

Мнение от Бачо Илия »

На картинката по-долу са няколко сравнително евтини и с добро за цената си качество, слайдери на "CORMORAN". Товароносимост 4.0, 6.0, 8.0, 10.0, 12.0 гр., дължина 34-39см, сменяеми 4.5мм антени, кила отдолу е с дължина 35мм и диаметър 2.2мм (според мен, стават и за тунинговане с месингов електрод с подходящо сечение), адапторите съм ги слагал допълнително(Филстар- 5бр/2.0лв). Цената на дребно на слайдерите е 2.50лв/бр.

п.п. най-лявото е подвижна плувка 5.0гр. на Корморан.

Изображение

8) 8) 8)
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Добри са, ако си ги поръчал онлайн, дай линк. Пробва ли ги, летят ли с основното утежнение или изостават по линията?
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

hristotihov написа:Добри са, ако си ги поръчал онлайн, дай линк. Пробва ли ги, летят ли с основното утежнение или изостават по линията?
Купих ги от магазин в Карлово; от някои размери съм взел по два за да ги направя с месингови килове :idea: 8)

п.п. те не "летят" сами... :D 8)
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

п.п-то не го разбрах :roll:

На снимката изглеждат като изобщо не утежнени. Въпроса ми беше дали при полет слайдера се придържа в група към основното утежнение или изостава назад по линията. Струва ми се че такъв слайдер (с нулево утежнение) дори и при монтаж с малък дропер над големите съчми на основното утежнение, няма да лети в пакет с него. Дори и да "заклинва" биберона към линията, това ще е само в началните няколко метра от полета, а после ще се плъзга назад, което ще намали дистанцията на хвърлянето.
За това ли ще им слагаш месингови килове, за да са минимално утежнени?
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Тези специално, не съм ги тествал но съм ловил доста пъти с други модели слайдери и подвижни плувки които също са с нулево утежнение. При правилен монтаж и правилно замятане(плавно) си летят без да се отделят от групираното утежнение. Месинговия кил, не само че дообезпечава този момент, а и осигурява много голяма стабилност на слайдера по време на полета(лети като стрела и не се "мандахерца"), респективно и по-голяма точност и дистанция :idea: :idea: 8)
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Едно по-нестандартно решение на проблема, предлагат колегите от Cralusso:

Изображение
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

На "Кралусо" всичко им е уникално :D Каква е цената на това произведение на изкуството и има ли ги "он-лайн" в наш сайт??? 8)
Изображение
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

От горе на доло - 6-ти ред в дясно.
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... Path=41_57
нямам живарник
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Аз, понеже нямам други :oops: , ползвам обикновен вирбел-конектор, с мънисто над него за възела. Но на обикновенния вирбел ухото е широко и някои плувки, при полет се изнизват назад по линията. Явно трябва да си взема от този тип конектори за ваглер - с тесен отвор за влакното, мисля че те ще "заклинват" по-добре.

Изображение
нямам живарник
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

И едни 5-грамови "BOBI"-та; те пък са на символичната цена 1.20лв., диаметър на кила- 3.2мм:

Изображение
Изображение
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

Аз си купих от тези на Колмик и на всичките втулките не бяха разпробити от единия край, с други думи търсех игла на водоема.
Ползвал съм винаги от тези на снимката и съм много доволен.
Изображение
Изображение
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

CrossFire написа:Аз си купих от тези на Колмик и на всичките втулките не бяха разпробити от единия край, с други думи търсех игла на водоема.
Ползвал съм винаги от тези на снимката и съм много доволен.
Изображение
Това въобще не е за слайдери; това е за ваглери :idea: При слайдерите, монтажа изисква тялото на плувката да е отделено и да не се допира до основното утежнение от големи съчми или оливета за да не се подбие и затова се ползва т.н. "биберон"; тези на "боби" и "корморан", които съм постнал на снимки по-горе, още са във фаза "заготовка" :idea: Ще станат "слайдери", когато им сменя пластмасовите килове с месингови и отделно да ги тествам в реални условия; аз и за това съм ги взел ама не ми е останало време да ги изтърбуша и да ги тунинговам :oops: По същество- Ицо е прав ( в една друга тема), че това (за сега) са "подвижни плувки с удебелена долна част", независимо че имат "ваглеро/слайдерски" външен вид :D :D 8)
Изображение
Аватар
CrossFire
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от CrossFire »

IDA написа:Това въобще не е за слайдери
Ммм да, някъде съм бил отнесен и кой да види, че темата е за слйдери. Ама и бързах да кажа, че не съм доволен от тези на колмик :lol:
Изображение
Аватар
dess0
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от dess0 »

Да речем , че ловим червеноперка. Дълбочината е 5,6,7 и нагоре метра. Дистанцията е около 25-30 м. Та въпросът, който ме вълнува е за чувствителността на линията?! Изобщо дали добре ще се индикира всяко кълване?! Имал съм такъв проблем и всичко идва ,най-вероятно, от не добре построена линия.. Риба има, кълве плахо, чат -пат хващам , но по скоро по някакъв усет, а не че плувката е отчела кълване. Абе с две думи: удачно ли е да се лови 200 грамова червеноперка с плувка 8, 10 и повече грама? Или всичко опира до опит, правилен монтаж и т.н.?! Съжалявам , ако въпросът е от 1ви клас, но аз сега съм точно там по отношение на мачовия риболов.
Поздрави!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
waglerbg
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от waglerbg »

hitthehead написа:Да речем , че ловим червеноперка. Дълбочината е 5,6,7 и нагоре метра. Дистанцията е около 25-30 м. Та въпросът, който ме вълнува е за чувствителността на линията?! Изобщо дали добре ще се индикира всяко кълване?! Имал съм такъв проблем и всичко идва ,най-вероятно, от не добре построена линия.. Риба има, кълве плахо, чат -пат хващам , но по скоро по някакъв усет, а не че плувката е отчела кълване. Абе с две думи: удачно ли е да се лови 200 грамова червеноперка с плувка 8, 10 и повече грама? Или всичко опира до опит, правилен монтаж и т.н.?! Съжалявам , ако въпросът е от 1ви клас, но аз сега съм точно там по отношение на мачовия риболов.
Поздрави!
По това време на годината е не само удачно ами е направо задължително!!! Плувката трябва да е утежненеа перфектно , монтажа правилен и може да се случи това:
Изображение
:)
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”