Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Моля за съвет-монтаж за слайдер
Модератор: Paublo_Eskobar
-
- учете се от него
Re: Моля за съвет-монтаж за слайдер
На картинката по-долу са няколко сравнително евтини и с добро за цената си качество, слайдери на "CORMORAN". Товароносимост 4.0, 6.0, 8.0, 10.0, 12.0 гр., дължина 34-39см, сменяеми 4.5мм антени, кила отдолу е с дължина 35мм и диаметър 2.2мм (според мен, стават и за тунинговане с месингов електрод с подходящо сечение), адапторите съм ги слагал допълнително(Филстар- 5бр/2.0лв). Цената на дребно на слайдерите е 2.50лв/бр.
п.п. най-лявото е подвижна плувка 5.0гр. на Корморан.

п.п. най-лявото е подвижна плувка 5.0гр. на Корморан.

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Добри са, ако си ги поръчал онлайн, дай линк. Пробва ли ги, летят ли с основното утежнение или изостават по линията?
нямам живарник
-
- учете се от него
Купих ги от магазин в Карлово; от някои размери съм взел по два за да ги направя с месингови киловеhristotihov написа:Добри са, ако си ги поръчал онлайн, дай линк. Пробва ли ги, летят ли с основното утежнение или изостават по линията?

п.п. те не "летят" сами...

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
п.п-то не го разбрах
На снимката изглеждат като изобщо не утежнени. Въпроса ми беше дали при полет слайдера се придържа в група към основното утежнение или изостава назад по линията. Струва ми се че такъв слайдер (с нулево утежнение) дори и при монтаж с малък дропер над големите съчми на основното утежнение, няма да лети в пакет с него. Дори и да "заклинва" биберона към линията, това ще е само в началните няколко метра от полета, а после ще се плъзга назад, което ще намали дистанцията на хвърлянето.
За това ли ще им слагаш месингови килове, за да са минимално утежнени?

На снимката изглеждат като изобщо не утежнени. Въпроса ми беше дали при полет слайдера се придържа в група към основното утежнение или изостава назад по линията. Струва ми се че такъв слайдер (с нулево утежнение) дори и при монтаж с малък дропер над големите съчми на основното утежнение, няма да лети в пакет с него. Дори и да "заклинва" биберона към линията, това ще е само в началните няколко метра от полета, а после ще се плъзга назад, което ще намали дистанцията на хвърлянето.
За това ли ще им слагаш месингови килове, за да са минимално утежнени?
нямам живарник
-
- учете се от него
Тези специално, не съм ги тествал но съм ловил доста пъти с други модели слайдери и подвижни плувки които също са с нулево утежнение. При правилен монтаж и правилно замятане(плавно) си летят без да се отделят от групираното утежнение. Месинговия кил, не само че дообезпечава този момент, а и осигурява много голяма стабилност на слайдера по време на полета(лети като стрела и не се "мандахерца"), респективно и по-голяма точност и дистанция

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Едно по-нестандартно решение на проблема, предлагат колегите от Cralusso:

нямам живарник
-
- учете се от него
На "Кралусо" всичко им е уникално
Каква е цената на това произведение на изкуството и има ли ги "он-лайн" в наш сайт??? 

- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
От горе на доло - 6-ти ред в дясно.
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... Path=41_57
http://www.vidrax-fishing.com/catalog/i ... Path=41_57
нямам живарник
- hristotihov
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Аз, понеже нямам други
, ползвам обикновен вирбел-конектор, с мънисто над него за възела. Но на обикновенния вирбел ухото е широко и някои плувки, при полет се изнизват назад по линията. Явно трябва да си взема от този тип конектори за ваглер - с тесен отвор за влакното, мисля че те ще "заклинват" по-добре.

нямам живарник
-
- учете се от него
И едни 5-грамови "BOBI"-та; те пък са на символичната цена 1.20лв., диаметър на кила- 3.2мм:

- CrossFire
- разбира нещата
Аз си купих от тези на Колмик и на всичките втулките не бяха разпробити от единия край, с други думи търсех игла на водоема.
Ползвал съм винаги от тези на снимката и съм много доволен.

-
- учете се от него
Това въобще не е за слайдери; това е за ваглериCrossFire написа:Аз си купих от тези на Колмик и на всичките втулките не бяха разпробити от единия край, с други думи търсех игла на водоема.

- CrossFire
- разбира нещата
Ммм да, някъде съм бил отнесен и кой да види, че темата е за слйдери. Ама и бързах да кажа, че не съм доволен от тези на колмикIDA написа:Това въобще не е за слайдери

Да речем , че ловим червеноперка. Дълбочината е 5,6,7 и нагоре метра. Дистанцията е около 25-30 м. Та въпросът, който ме вълнува е за чувствителността на линията?! Изобщо дали добре ще се индикира всяко кълване?! Имал съм такъв проблем и всичко идва ,най-вероятно, от не добре построена линия.. Риба има, кълве плахо, чат -пат хващам , но по скоро по някакъв усет, а не че плувката е отчела кълване. Абе с две думи: удачно ли е да се лови 200 грамова червеноперка с плувка 8, 10 и повече грама? Или всичко опира до опит, правилен монтаж и т.н.?! Съжалявам , ако въпросът е от 1ви клас, но аз сега съм точно там по отношение на мачовия риболов.
Поздрави!
Поздрави!
Нека пазим водоемите чисти!!! Събирайте си боклуците!!!
По това време на годината е не само удачно ами е направо задължително!!! Плувката трябва да е утежненеа перфектно , монтажа правилен и може да се случи това:hitthehead написа:Да речем , че ловим червеноперка. Дълбочината е 5,6,7 и нагоре метра. Дистанцията е около 25-30 м. Та въпросът, който ме вълнува е за чувствителността на линията?! Изобщо дали добре ще се индикира всяко кълване?! Имал съм такъв проблем и всичко идва ,най-вероятно, от не добре построена линия.. Риба има, кълве плахо, чат -пат хващам , но по скоро по някакъв усет, а не че плувката е отчела кълване. Абе с две думи: удачно ли е да се лови 200 грамова червеноперка с плувка 8, 10 и повече грама? Или всичко опира до опит, правилен монтаж и т.н.?! Съжалявам , ако въпросът е от 1ви клас, но аз сега съм точно там по отношение на мачовия риболов.
Поздрави!