Въпрос за ластик при директен?!
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
- pachosz
- сериозен играч
Re: Въпрос за ластик при директен?!
Преди време и аз с основно 0.14 и повод 0.12, с ластик 1.2 мм. закачих някъде по дъното, камък ли, клон ли, не знам кво беше, ама се наложи докато скъсам повода да хвана гората зад мен... От тогава не съм привърженик на много отпуснат ластик. Разбира се ако е пък прекалено натегнат, по-добре без ластик да еhitthehead написа:.... Ползвах линия 0.14, влакно Owner Broad с повод 0.12...
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Вината не е в ластика,а в начина по който да скъсаш повода.pachosz написа:Преди време и аз с основно 0.14 и повод 0.12, с ластик 1.2 мм. закачих някъде по дъното, камък ли, клон ли, не знам кво беше, ама се наложи докато скъсам повода да хвана гората зад мен... От тогава не съм привърженик на много отпуснат ластик. Разбира се ако е пък прекалено натегнат, по-добре без ластик да еhitthehead написа:.... Ползвах линия 0.14, влакно Owner Broad с повод 0.12...
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
-
- учете се от него
При закачка във водата или някой висок клон отгоре, методиката е само една- телескопа се изтегля бавно назад до като се хване ластика с ръка. След това бавно започва да се тегли ластика, до като се скъса повода или основното влакно(може и куката да се отвори). На ръката е добре да се навие някаква кърпа, понеже при късането може да се получи доста неприятно нараняване от конектора. За много голям късмет може да се счита, ако след изтеглянето на ластика, успее да се хване и основното влакно с ръка; следва правенето на нова линия и много псуване

-
- учете се от него
То, ако опре само до отварянето на кука или късането на повод- с мед да го намажеш. Голямата кривонтия се получава при високи дървета отзад и отгоре и откачане на едра риба в предпоследната фаза; тогава обикновенно такъма се изстрелва в дърветата и се хваща на няколко места и то не за повода или куката
Случвало ми се е да вкарвам голяма част от пръта във водата( със тапата напред) за да докопам ластика, ако назад и в страни няма как да се изтегли. Точно на един аренден в Сопот, на колегата му се случи тази ситуация(на последния ни риболов там); добре че успя да стигне и до влакното щото беше 0.18 и не се знае кое ще издържи повече при опъването на ластика(1.65)

-
- учете се от него
Относно грамажите, аз мисля че минималните грамажи на плувките за директни, нямат нищо общо с грамажите на плувките за щеки(уипове)- например, ако на осмица(и то много здрава осмица) минимален грамаж се явява 1.0гр плувка, а при вятър 1.5-2.0гр, то при същите тези условия- водоем, риби, дистанции и т.н... при щеката плувката може да бъде със всякакъв грамаж- 0.2-0.3...гр. Същата работа е и при ластиците; не че с ластик 0.9мм няма да вадят шарани по 3.0 кг, само че щеката(уипа) може да се прави на всякакви дължини и няма проблем за кепчосването, до като при директния, ползването на много тънки ластици за по-едри риби, може да създаде много сериозен проблем в това отношение

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Не само кепчосването, като цяло функцията на ластика при директен и при щека е различна според мен.
При щеката ластика е единствения омекотител, аванс или както искате го наречете. Работата му започва още със засичането и продължава чак до кепчосването на рибата, била тя малка или голяма.
При директните телескопи по-голямата част от същата работа се извършва от самата пръчка. При правилно подбран такъм много от рибите се вадят изобщо без помощта на ластика. Пръчката уморява рибата и я вади, а ластика се явява застраховка при улавянето на по-голяма риба, като успява да и отпусне още малко аванс и да задържи първите, най-силни напъни на рибата. От тук идва разликата и в дебелините и в натегнатостта на ластика при щеките и директните.
Струва ми се, че много хора четат, това онова за ластици, като цяло и после се получават глупости от сорта на мека 8ца с 3-4м хлабав ластик 1мм вътре.
Разбира се говоря само за риболов на "нормални" за директен риби.
При щеката ластика е единствения омекотител, аванс или както искате го наречете. Работата му започва още със засичането и продължава чак до кепчосването на рибата, била тя малка или голяма.
При директните телескопи по-голямата част от същата работа се извършва от самата пръчка. При правилно подбран такъм много от рибите се вадят изобщо без помощта на ластика. Пръчката уморява рибата и я вади, а ластика се явява застраховка при улавянето на по-голяма риба, като успява да и отпусне още малко аванс и да задържи първите, най-силни напъни на рибата. От тук идва разликата и в дебелините и в натегнатостта на ластика при щеките и директните.
Струва ми се, че много хора четат, това онова за ластици, като цяло и после се получават глупости от сорта на мека 8ца с 3-4м хлабав ластик 1мм вътре.
Разбира се говоря само за риболов на "нормални" за директен риби.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
едни и същи грамажи се използват,разликата е в по-точното захранване,иначе с каквито плувки ловя с директен и с такива ловя на щеката.а без ластик на директен да се ловят скобари и едри риби си е приключение.коментиран е този момент,нека противниците на ластика да си ловят без него.само ще вметна,че има и ластици под 1мм.IDA написа:Относно грамажите, аз мисля че минималните грамажи на плувките за директни, нямат нищо общо с грамажите на плувките за щеки(уипове)- например, ако на осмица(и то много здрава осмица) минимален грамаж се явява 1.0гр плувка, а при вятър 1.5-2.0гр, то при същите тези условия- водоем, риби, дистанции и т.н... при щеката плувката може да бъде със всякакъв грамаж- 0.2-0.3...гр. Същата работа е и при ластиците; не че с ластик 0.9мм няма да вадят шарани по 3.0 кг, само че щеката(уипа) може да се прави на всякакви дължини и няма проблем за кепчосването, до като при директния, ползването на много тънки ластици за по-едри риби, може да създаде много сериозен проблем в това отношение![]()
- Георги Кръстев
- сериозен играч
Най- тънкия ми ластик е 0,6 на щека. При ловене на уклей ( и други дребни риби) кефа е неописуем с този ластик. А относно това да си " давя " плувките с куха антена си има логично обяснение :- аз я давя до средата на антената ,като преди това съм я боядисал (антената) в два цвята . Давя я до там че да се вижда единия цвят и какво се получава , кухата антена пак си носи много стръв пак е устойчива на по агресивни условия ,НО е по чувствителна и на повдигане и на потапяне . Да не забравяме ,че не се съобразяваме с един фактор по време на риболов, когато си избираме антена\плувка- дълбочина , стръв , рибата която ще ловим, вятър, течения за друго не се сещам в момента.
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
-
- учете се от него
Що не си пишете за ластиците за щеки, в темите за щеки; същото се отнася и за плувките. Какво да коментираме за "давене" и "недавене", когато плувката ти е на 50см от върха на пръта. И я някой да каже- има ли на директната осмица, ластик 0.6 и лови ли с осмица с плувка 0.3 гр
И то, тези които ловят със щеки, би трябвало да знаят и за какво става въпрос при риболова с директни, а не да се правят на интересни точно в тази тема

И то, тези които ловят със щеки, би трябвало да знаят и за какво става въпрос при риболова с директни, а не да се правят на интересни точно в тази тема

- Георги Кръстев
- сериозен играч
Добре де, извинявам се за разводняването на тази тема ,от моя страна. На директния 7м естествено MAVER, имам 1,2 веспе и най-голямата риба вадена с него е шаран 1650 гр ,изваден е от брат ми . От както имам щека с този прът съм ловил веднъж. по принуда ( много стръмен бряг)
Живей не така както трябва а така както ти искаш!!!
-
- учете се от него
А, ей за това става въпрос и аз точно исках да конкретизирам нещата в тази плоскост; аз имам хванати над 30 толстолоба и няколко хиляди карабалъка на Оризаре с плувки "Бюдо"(унгарски) 0.3/0.5/0.75гр(тънка 1мм плътна антена; метален кил) и директна седмица но не ми се пише монтажа в публичното пространство; това с ластици 1.8/2.0 и 2.2 мм, на пето коляно.. но това не е типичен и общоприет монтаж и плувка за директен телескопГеорги Кръстев написа:Добре де, извинявам се за разводняването на тази тема ,от моя страна. На директния 7м естествено MAVER, имам 1,2 веспе и най-голямата риба вадена с него е шаран 1650 гр ,изваден е от брат ми . От както имам щека с този прът съм ловил веднъж- по принуда ( много стръмен бряг)

-
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
Добре,Боже на РИБОЛОВА !!! Аз съм вън от играта !!!IDA написа:patrona86 написа:IDA написа:Що не си пишете за ластиците за щеки, в темите за щеки; същото се отнася и за плувките. Какво да коментираме за "давене" и "недавене", когато плувката ти е на 50см от върха на пръта. И я някой да каже- има ли на директната осмица, ластик 0.6 и лови ли с осмица с плувка 0.3 гр![]()
![]()
![]()
И то, тези които ловят със щеки, би трябвало да знаят и за какво става въпрос при риболова с директни, а не да се правят на интересни точно в тази тема![]()
Виж сега,може да съм малък,ама не съм прост!!!Уважение пред годините ти,риболовния ти стаж и компетентноста ти,ама в нащо село на ластика му викаме и амортизатор, и главната му цел да обира тласъци на риби,да играе роля на аванс .Аз като ловя риби слагам подходящ амортизатор според влакното,щото си има зависимости: топсет към ластик,ластик към влакно и основно влакно към повод,повод към грамажи на риби.Като сложиш ластик 1.4 на 3то коляно на 7 метрова пръчка и хващаш 100 грамови червноперки,не мога да се сетя замо защо ти е?
А ако ше хващам шарани по 3 кила,защо с ластик на гола пръчка,да се чудя колко нагоре по брега да се качвам и кой колега да извикам да слеза до водата да го гребне с кепа?
Ако риболувам с 5 метрова гола пръчка уклей на 1 метър дълбочина,пак ли ше ми трябва ластик 1.4 и 3 грам плувка?
По принцип не се заяждам с никой,ако някое мнение не ми хареса ,си го пускам покрай ушите,но да ме гониш от някаде и да го подчертаваш с черно,няма да се разберем !!!
Вместо да получим адмираций с Георги,че сме на по 20 години и сме събрали риболовно оборудване колкото за 10 човека, и че учим,работим, и ни остава време да участваме във форуми и да експериментираме и да споделяме тък ти .............авторитетно ни нахрани!
Благодаря ти,още веднъж,Уважение пред годините ти,риболовния ти стаж и компетентноста ти,но тона ти не е нещо ок !
НЕ ЧЕТЕШ ЛИ ЗАГЛАВИЕТО НА ТЕМАТА!!!
п.п. няма за какво да пишеш че ме "уважаваш" и никой не те гони от тази тема- просто пиши по нея и не ми развявай.. колко щеки и колко това и онова; адмирации-друг път: като видя нещо ново, тогава![]()
п.п. и в нашето село на ластика му викаме "амортизатор", още от преди 15-тина години(тогава си бил на 5), но пък му викат и "ластик", а понятието "амортизатор" и е по-широко понятие, би ли писал какво означава "power gum" и за какво и как се ползва, в т.ч. и параметри- това е "амортизатор" в пълния смисъл на думата, писал съм доста по този въпрос!!!!!![]()
Взимам си бамбука с power gum и се махам.........
13meters.co.uk е новият дом на Селската Касапница както и на всички статии и репортажи.
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
Посетете и Фейсбук страницата ми 13meters
Не претендирам за високо спортно майсторство.
Ръководя се от принципа "Риболовът е за разтоварване,а не за натоварване!"
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Малей,какво ви стана ?!
Съвсем нормално е една тема в даден момент да се разводни,всеки си има мнение по въпроса.То неможе при толкова потребители всички да са на едно мнение.
А това дали мястото му е в темата го решават модераторите на раздела.
Хич не обичам да чета дискусии,кой колко има,знае,може....

Съвсем нормално е една тема в даден момент да се разводни,всеки си има мнение по въпроса.То неможе при толкова потребители всички да са на едно мнение.
А това дали мястото му е в темата го решават модераторите на раздела.

Хич не обичам да чета дискусии,кой колко има,знае,може....
Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
-
- учете се от него
От мен- чао по тази тема; никой не отговори на това което попитах и ми се вижда безпредметно да пиша повече тук; който е наясно с директните и ластиците, сигурно е схванал какво съм имал в предвид със мненията си ПО ТЕМАТА; давайте от тук нататък за ЛАСТИЦИТЕ, щеките и уиповете( може и за спидитата)- таман ще се изясни всичко за ластиците(амортизаторите, по "селски")
Поздрави и Успех!!!

Поздрави и Успех!!!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Бачо,ловиш с кретенски ластици 2 и над 2мм,които даже не съм купувал за магзаина.Как да коментирам нещо ,което е против моите виждания за риболов.Купи си едно хидро и мирясай.Всички знаем,че си ловил толостолопи,старат щека ми се счупи точно от такива толупи,но не е в ластика причината.И като не си виждаш плувката ние не сме виновни,че не я утежняваш необходимо.На ваглера утежнявам по същия начин,почти удавена,да не коментираме това,писах,че няма разлика в плувките и утежнението.