Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Примамване на рибата с лампа
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- 1000n
- разбира нещата
Re: Примамване на рибата с лампа
Ама, човек, недей така, то напрежението може и да е ниско, но всъщност опасен е токът, нали не искаш да кажеш, че от акумулатора на автомобил, който е пък само 12 волта не може да те "тресне" здраво токът!? Също така има значение дали са ти мокри(по-лошо за теб, тъй като водата е с голяма проводимост и съответно, ел. съпротивлението на тялото ти ще бъде по-малко, което води до протичане на по-силен ток през тебе) или сухи(по-добре) ръцете(ако докосваш тоководящи части с ръцете си, деrxr2009 написа:......Там обаче напрежението беше 24 или 36 волта и не беше опасно - сменяш крушката и продължаваш.

И за да не е само спам този коментар, ще кажа, че някъде преди около 20 или 25 години, пред яхт-клуба, до плочата във Варна имаше силно осветление, а там риболовът все още не беше забранен и се виждаше, че когато е тъмно буквално вреше от риба! Бре, с чепарета клатехме, на елангат(с плувка) пробвахме - не ще и не ще! Викам си - "Даааа, явно е вярно, че риба, която се вижда не кълве"! След упорито чакане обаче успях да хвана няколко ........ граци! Това бяха едни от най-малките риби,които съм улавял някога!

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Тока не можеш да го усилиш,без да намалиш съпротивлението,
или да увеличиш напрежението.
Прието е за човека,границата от 48 V,че е безопасна.
Има зи закон на ОМ,
I = U/R
Така че,при 37 V не можеш да направиш голям ампераж,колкото и да ти са морки ръцете.
Пипни клемите на акумулатора,и не се бой.
Малко спам,ама да не се бъркат колегите,ако решат да си правят някакви експерименти.
или да увеличиш напрежението.
Прието е за човека,границата от 48 V,че е безопасна.
Има зи закон на ОМ,
I = U/R
Така че,при 37 V не можеш да направиш голям ампераж,колкото и да ти са морки ръцете.
Пипни клемите на акумулатора,и не се бой.
Малко спам,ама да не се бъркат колегите,ако решат да си правят някакви експерименти.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Ама, човек, недей така, то напрежението може и да е ниско, но всъщност опасен е токът, нали не искаш да кажеш, че от акумулатора на автомобил, който е пък само 12 волта не може да те "тресне" здраво токът!? Също така има значение дали са ти мокри(по-лошо за теб, тъй като водата е с голяма проводимост и съответно, ел. съпротивлението на тялото ти ще бъде по-малко, което води до протичане на по-силен ток през тебе) или сухи(по-добре) ръцете(ако докосваш тоководящи части с ръцете си, де1000n написа:rxr2009 написа:......Там обаче напрежението беше 24 или 36 волта и не беше опасно - сменяш крушката и продължаваш.
електротехник съм с доста стаж, така че не ма мисли, ама сафрида с лампата наистина го убивахме

-
- научил се да хвърля
Колеги,мисля,че някой не разбира основното-рибата се завърта на концентрирана светлина ,колкото може по-близо до водата.За това, дали хищните са по-активни имам съмнения,защото съм ловил на светлина изключително много платерини,илария и др.
- 1000n
- разбира нещата
Упс, ок, няма да мисля никого, грешката е моя!
То и аз имам тапия за електротехник, но не съм работил професионално като такъв!
Просто си спомням на теория, че съпротивлението на човешкото тяло е около един килоом и при 12 волта напрежение и да речем 1200 ома(че по-лесно се смята) електрическо съпротивление на човешкото тяло, това би съответсвало на 10милиампера ток, който вече си се усеща, а ако напрежението се увеличи два пъти, то токът става 20милиампера, което пък вече си е гадничко
! Но всъщност кожата(епидермисът) има обикновено доста високо съпротивление и ако не сме се порязали, например, то тя ни спасява!
А и rxr2009, за сафрида ти вярвам, че си имал добри резултати(то май навътре рибата винаги е повече, а и по-едра)!
Наслука на всички! 

Просто си спомням на теория, че съпротивлението на човешкото тяло е около един килоом и при 12 волта напрежение и да речем 1200 ома(че по-лесно се смята) електрическо съпротивление на човешкото тяло, това би съответсвало на 10милиампера ток, който вече си се усеща, а ако напрежението се увеличи два пъти, то токът става 20милиампера, което пък вече си е гадничко

А и rxr2009, за сафрида ти вярвам, че си имал добри резултати(то май навътре рибата винаги е повече, а и по-едра)!

- КИРО
- Обратна връзка:
1000-дарка,по смътни спомени,като си наплюнча пръстите на двете ръце,май ми даваше 1мОМ съпротивление,
ама айде утре да си го измеря пак,че да съм точен.
то ако е туй дето го даваш,че само като пипнеш на запалката ония батерийки - си гушнал китката.
ама айде утре да си го измеря пак,че да съм точен.
то ако е туй дето го даваш,че само като пипнеш на запалката ония батерийки - си гушнал китката.
ами който е ходил на нощен риболов към Тюленово знае че без светлина резултата му е плачевен не напразно имам 2 петромакса и мъкна Акумулатори като бесен,а там брега като отидеш по тъмно прилича на малко селце от светлината на рибарите.
Правя по 10-15 ношни риболова на сафрид годишно че и повече и е немислимо да отидеш без никаква светлина
Незнам защо се коментира изобщо това то си е ДОКАЗАНО
малко спам и от мен
в автомобила има и ток който е 1500волта който не може да ти направи нищо(освен едно разтърсване)както и 25000хил. системата XENON (в по новите автомобили)които също не може да ти напра нищо освен едно лошо изгаряне
Правя по 10-15 ношни риболова на сафрид годишно че и повече и е немислимо да отидеш без никаква светлина
Незнам защо се коментира изобщо това то си е ДОКАЗАНО
малко спам и от мен
в автомобила има и ток който е 1500волта който не може да ти направи нищо(освен едно разтърсване)както и 25000хил. системата XENON (в по новите автомобили)които също не може да ти напра нищо освен едно лошо изгаряне
НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

-
- вече хвърля и на тежко
Не знам защо още предъвквате тази тема ? Който не вярва в това, че концентрираната, изкуствена светлина не примамва рибата ( в частност сафрида ), нека, както казва dobria1, да дойде на нощен риболов на Тюленово и ще има възможност да направи сам изводите си. Аз за себе си съм ги направил. Без светлина не тръгвам за сафрид нощно време ( не става въпрос за видимост, а за осветяване на водната повърхност ).
!!! Едно е да си ПРОСТОСМЪРТЕН,а съвсем различно е да си ПРОСТ и СМЪРТЕН ...... но някои така и не го разбраха !!!
- 1000n
- разбира нещата
И аз смятам, че насочената към водата светлина нощно време привлича рибата иначе нямаше този начин на риболов да е забранен със закон!
Все пак светлината би трябвало да е пред теб, а не зад теб и да оставяш сянка над водата, защото тогава рибата най-вероятно те вижда и се плаши и влиза в сила правилото, че риба, която се вижда не кълве(сигурно, защото и рибата ни вижда
)! Последното обяснява и тезата на Бай Илия, за която споменах малко по-назад в тази тема, т.е. човекът смяташе, че има по-лоши резултати на осветени места, а съм почти сигурен, че това негово мнение също е следствие на дългогодишна практика, но на вълнолома, а и на плочата в пристанището светлината идва зад нас, рибарите, и всяко наше движение се усеща и от рибите, а не така би стоял въпросът ако между светлината и водната повърхност не преминават каквито и да било обекти и/или субекти(тогава би трябвало да се хваща пък много повече риба отколкото ако е тъмно)!
Иначе в интернет намерих, тази информация за електрическото съпротивление на човешкото тяло и въздействието на ел. ток върху организма:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%B0%D1%80
Това, което разбрах е, че при токов удар, веригата се затваря по следния начин: плюс(или фаза), кожа(епидермис, със съпротивление между 10 и 100 КилоОма), тялото на човек(със съпротивление между 800 и 1200 ома), отново кожа(епидермис, със съпротивление между 10 и 100 КилоОма), минус(или нула)! Т.е. съпротивленията на тялото и удвоеното такова на кожата са последователно свързани и следователно стойностите им се събират(100000+1200+100000=201200 Ома)! Измервах собственото си ел.съпротивление и единият ми мултицет показа 400000 Ома, а другият ме изкара 1 Мега Ом(пък сондите и на двата са се скапали та не знам на кой да вярвам
)!
Наслука на всички!

Иначе в интернет намерих, тази информация за електрическото съпротивление на човешкото тяло и въздействието на ел. ток върху организма:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0% ... 0%B0%D1%80
Това, което разбрах е, че при токов удар, веригата се затваря по следния начин: плюс(или фаза), кожа(епидермис, със съпротивление между 10 и 100 КилоОма), тялото на човек(със съпротивление между 800 и 1200 ома), отново кожа(епидермис, със съпротивление между 10 и 100 КилоОма), минус(или нула)! Т.е. съпротивленията на тялото и удвоеното такова на кожата са последователно свързани и следователно стойностите им се събират(100000+1200+100000=201200 Ома)! Измервах собственото си ел.съпротивление и единият ми мултицет показа 400000 Ома, а другият ме изкара 1 Мега Ом(пък сондите и на двата са се скапали та не знам на кой да вярвам

Наслука на всички!

- КИРО
- Обратна връзка:
Хубаво си измерил,остана сега и тока да изчислиш и ще си наясно.
Не искам да се заяждам - знам че ме разбираш,ама
има колеги дето хал хабер си нямат от тока.
Да не ги плашим излишно - това ми беше идеята.
Иначе поялника ми е в ръцете от 1970г.И още го държа де.
Не искам да се заяждам - знам че ме разбираш,ама
има колеги дето хал хабер си нямат от тока.
Да не ги плашим излишно - това ми беше идеята.
Иначе поялника ми е в ръцете от 1970г.И още го държа де.

Не мислете че Вълнолома е критерииииииии там а както и на плочата се хващаше по 2-3кг.максимум на вечер а нагоре е друго стига се го 10-15кг, а и светлината която се прави е концентрирана към водата и не е улично осветление (луничките са перфектни за целта)

НАЙ МИ Е ДОБРЕ ЛЯТО КАТО Е!!!

-
- вече хвърля и на тежко
Бахти, тук е пълно с бракониери - нощния риболов е забранен бе хора. Не стига друго ами и тема точно за това - и модераторите я оставили... 

-
- научил се да хвърля
в Гърция лампите са разрешени за професионалните рибари .Ако хванат некой аматьор такава глоба му СВЕТКАТ че си свети без ток сума време
карид написа:Абе не знам. Преди няколко месеца като бяхме на нощен риболов за сафрид един колега неволно насочи светлината на челника си към водата и друг стар колега го скастри да не прави така, че риба сме щяли да хванем, ама друг път.Моряка написа:100% светлината привлича,но да е близко до водата.
Това важи за речния риболов , на скоро бях на 24ч маратон на щека в Пловдив, една от 4 часовите ми стойки беше от 22ч до 02ч в моя сектор всички бяха капо докато аз дърпах гол след гол , още преди да седна колегата ме предупреди да не светя във водата с челника - послушах го, докато колегите от сектора светиха във водата с прожектори ,челници и какво ли не, факт пичове речната риба се плаши от светлина. За морската нямам практика , но имам познат стар морски бродяга който ми е разказвал за излети с лампа , сафрида подлудява

През март ноемврийският асфалт се топи по-бързо от февруарския сняг.
фосфорните ампули се слагат за да виждаш чепарето,а не да привлича рибата,нея си я вика петромакса.