Примамване на рибата с лампа

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Примамване на рибата с лампа

Мнение от Тедо »

Направило ми е впечатление в Гърция, че на рибарските лодки има едни големи газени лампи... А днес в интернет видях 1000, 2000 и 3000 ватови метал-халидни лампи, специално конструирани за примамване на рибата при нощен риболов...

Та чудя се, ако сложа една такава лампа на лодката, дали ще има ефект за морски риболов? Алтернатора на извънбордовия ми е само 40А, но имам генератор 2.5кВт, който може да я захрани без проблем...

нещо такова: Изображение
Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Примамване на рибата с лампа

Мнение от КИРО »

Тедо,има и по малки мощности на 12V,дето също са добри.Една халогенка заедно с отражателя е добро решение.
Мисля че сафрида ще се събере,а и други желаещи може да има. :D
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
VGS
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от VGS »

Може и да стане, но до колкото съм осведомен привличането на риба със светлина или електоимпулси са забранени поне за любителски риболов.
МОже и да греша, но е добре да се провери.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Това никъде не съм го чел.
Тогава трябва да изгасят и вълнолома. :D :D :D
Изображение

Javor

Мнение от Javor »

И аз мисля да провам с светлина от брега.
Взех си един Lightforce 240 ръчен, 100W халоген крушка на 12V
Дано е достатъчно мощен, ама на акумулатор толкова.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

Яворе,имаш консумация към 8 А,значи със 60 ah ще издържиш към 5-7 часа.
Мисля че стигат за един нощен на някоя буна.
На плувка,на червей - ако няма вятър се получава чудесен риболов,
стига и нещо за се завърти около плувката. :D
Изображение

Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Момци, в Либия съм гледал лодките на рибарите на сардина. Те основно ловят през ноща, като ползват мрежа. На основната лодка, защото винаги си теглят една или две по-малки има монтирани на кърмата един или два фенера на газ. Фенерите са голями,захранват се от голями газови бутилки и са със сверичен или крушовиден стъклен абажур. У нас не съм виждал, но и не съм търсил, такива голями чорапчета да се продават. Вероятно има и някъде могат да се намерят или изпишат. Системата е проста и те си я правят сами, по подобие на тези осветителни газови лампи за туристическа бутилка. Вечер е много приятна гледката към морето изпъстрено от жълти светещи от лодките точки. Рано сутрин съм ходил да видя на борсата какви са резултатите и да си купя сардина за осоляване и не винаги съм виждал голям улов. Понякога са 10-15 каси, понякога 2-3. А тайфата си е от десетина човека. Никога не съм виждал да ловят с въдица или да имат въдици в лодките. Просто събират сардината на светлината и я ловят с мрежа. С пръти нощем сафрид, спари, кефал, лефер или друго ловят само от брега в осветените пристанища.
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Аватар
Тедо
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Тедо »

точно такива газени фенери ползват и гърците... ама все пак те са още в 19-век :lol: :lol: :lol: (да не се обиди някой, ей!)
За по-малка мощност може да се ползва ксенон-система за кола... 35 вата консумация и 200% повече светлина от стандартната 12V 55-ватова крушка за фар... това са 3А ток от акумулатора, работи и с малък акумулатор 10-15Ач /пробвал съм/

За сафрид не съм се сетил... но сигурно ще е ефикасно... Не виждам защо да е забранено, ако си ловиш с въдица... С ток е друго - там директно атакуваш рибата, а с лампата само й светиш да види стръвта...
Аватар
atillas
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от atillas »

това е отдавна утвърден метод по северното черноморие
от тюленово до паметника през ноща става като увеселителен парк
изненадан съм че се чудите дали става
ами че то само така се лови сафрид нощно време и това е от години
аз тази отпуска само 3 пъти успях да отида на тюленово и резултата е 2+6+2 кг
местните са специалисти в това как да насочват лампата
лови се със голи 8м телескопи на по специални чепарета
8-10 куки №10-12-14 на разстояние 15-20 см
основно - 14-15
бидем -10-12
Аватар
refiivo
новобранец
новобранец

Мнение от refiivo »

здравеите колеги аз постояно ходя на тюленово и там много отдавна го практикуваме този вид риболов да знаете има голяма фаида от лампата, става и с обикновена лампа от халогенчетата които се окачват и по таваните закачате ги на една от пра4ките си и с разтягането и нагоре и надолу си регулирате светлината. Да знаете когато има пълнулуние не ходете няма нищо само когато е напълно тамно тогава става работа.И имаите напредвид че само на танки влакна и само на Флору карбон 0.16 повод и 0.18 маика и ако е възможно колкото се мойи по светли перушини ако ги правите слагаите само от токачка и от зелените ламета това е начина.
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Малко уточнение-лефера бега от светлината,но сафрида приижда и ламето на куките си дава резултат.
babushka
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от babushka »

Освен такова осветление, може да се използва и специално, такова като това, което използват миньорите, слага се на челото/главата/ и осветява достатъчно място, за светеща плувка нощтно време е идеално. Сафридът и попчетата се струпват на едно място и улова им е по-лесен.
Най-добрият начин да запазиш своите приятели е да не ги предаваш!
/Мизнер/
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

VGS написа:Може и да стане, но до колкото съм осведомен привличането на риба със светлина или електоимпулси са забранени поне за любителски риболов.
МОже и да греша, но е добре да се провери.
Прегледах набързо закона за рибарството и аквакултурите и ето следния цитат:

"Любителският риболов, с изключение на пъстървови риби, се разрешава само през светлата част на денонощието през всички дни на седмицата, извън периода на забраната по чл. 32, ал. 1 ."
чл. 32, ал. 1 се отнася за размножителния период на рибите и другите водни организми.

В допълнение преди време се явявах на тест за свободно работно място в ИАРА и ми се падна въпрос дали е разрешен любителския риболов нощно време, като се събира рибата с насочена светлина. Правилният отговор беше, че е абсолютно забранен, но аз си мислех, че за Черно море нещата правят изключение. Е, да, ама - не. :D И така и не започнах работа към ИАРА. :lol:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Има доста осветени места по морето идосега никой не казал че е забранено.Таа ИАРА за къв чеп не информира кое как е,та после да се окажем в небрано лозе?
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

starcho написа:Има доста осветени места по морето идосега никой не казал че е забранено.Таа ИАРА за къв чеп не информира кое как е,та после да се окажем в небрано лозе?
Ами, колега, ето на аз ти казвам, че си е забранено. :wink: Както споменах по-горе, и за мен беше изненада да го науча, но такъв си е законът. :roll:
Като пак отново ще повторя, че според закона, не става дума дори и само за забрана на осветени места, а изобщо ако е тъмно.
А и не се съмнявам, че на всички ни е ясно, че непознаването на закона трудно може да бъде прието като аргумент за оправдание при неспазването му. :wink:
Законът за рибарството и аквакултурите е свободен за достъп на много места в интернет. :!:
http://www.moew.government.bg/recent_do ... ingAct.doc
Горният линк е към Word-овски документ. Ако щракнете с левия бутон на мишката браузерът(най-вероятно Internet Explorer) инсталиран на вашият компютър ще отвори файла, но можете и да щракнете с десен бутон на мишката върху линка и да изберете от появилото се контекстно меню Save Target As... (така е в Internet Explorer, при другите браузери трябва да е нещо подобно), за да си изтеглите файла на вашия хард диск и да си правите винаги справки, дори и да нямате интернет достъп. :!: И не е съвсем вярно, че ИАРА не информира кое как е. :roll: Значи сега видях, че цитатът от закона, който съм дал в предния ми пост го има изтипосан на първата страница в билета за любителски риболов(май с малки разлики отнасящи се за пъстървовите риби :roll: ). Вярно, че за любителски риболов в Черно море не се изисква човек да има билет, но това не означава, че законът не поставя други ограничения върху риболова в нашето море. :roll: Но и да не забравяме, че хората от ИАРА са си едни държавни служители, които едва ли ще тръгнат посред нощите по морето да гледат кой ловял риба и кой - не. :wink: Наслука! :D
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”