олово вместо хранилка ?

Модератор: Paublo_Eskobar

stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Re: олово вместо хранилка ?

Мнение от stich »

koki написа:
stich написа:
koki написа:И при мен не се е налагало....
Дори напълно обратното, налагало се е да дохранвам с топки :D
Точно в този случай можеш да ползваш тежест вместо хранилка.Когато захранването може да стане от ръка.
Не , балгодаря :D :D :D
С топките не мага да докарам точноста на хранилката.
Става въпрос за захранване с прашка :D :D :D
Да! Това наистина е абсурдно. :D
Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

олега потренирай с прашката не би трябвало да ти дава големи отклонения.
Като захранвам с прашка от най-големите модели, успявам да събера топките на не повече от 1-2 квадрата :D
koki

Мнение от koki »

dunavski написа:Тази тактика е много разпространена в английските реки където вместо хранилка се слага олово и захранва с прашка.
Това е така.....
Повечето водоеми в Англия са с дълбочина 2-3 метра....поне аз съм останал с такова впечатление :? .
Докато в България се лови на дълбочина в повечето от случаите +5 м.
Всеки може да си лови както иска, важното е да е резултатно :D .
koki

Мнение от koki »

Ivak написа:олега потренирай с прашката не би трябвало да ти дава големи отклонения.
Като захранвам с прашка от най-големите модели, успявам да събера топките на не повече от 1-2 квадрата :D
Аз също....
Но, под какъв ъгъл падат топките и къде отиват? Ако е плитко разсейването е малко, но ако е дълбоко?
Първоначално захранвам с прашка, след това разчитам само на кошничката.
На риболов използвам максимум 1,5 кг. суха смес. Дори в повечето случаи е до 1 кг.
Трябва да уточним ,че говоря за затворени водоеми :D , на реки не съм ловил.
Успех :D !
Аватар
dunavski
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от dunavski »

Тази тактика с директното олово е по-подходяща за зимата. През лятото турдно може да прехраните рибата дори ако ловите бабушки през лятото рибата добре се контролира със захранка и си иска редовно захранване особенно ако търсите пасажни риби като платики примерно които си искат стабилно захранване.
Член на - Canal Lure Anglers, Birmingham Anglers Assoociations, Angling Trust, International Flyfishing Federation
Изображение
Аватар
pojara28
фен клуб-скобар

Мнение от pojara28 »

Защо като се каже преувлажнена захранка всеки си представя някаква тестоподобна смес около пружина :).Това не е задължително даже за мен е по-препоръчително.
Та по темата и аз съм на мнение че трябва да се нагласяш според рибата която ловиш и водоема например ако си на река и гониш мряна или скобар това със смяната на хранилката с олово е ок. Друг е вариянта ако си примерно на затворен водоем и целта е платика таранка червеноперка тогава честно казано не виждам смисъл да сменям хранилката с олово. И защо мисля така ли ами просто не мога да я прехраня тая риба а по-скоро за реката ме е страх да не разкарам тая която вече се е събрала. Ако на една мряна която е излязла да се храни постоянно около нея се хвърля нещо около 60-100 гр ами така че се набута в подмолите че една седмица няма да излезе.
скобара е риба проклета
Изображение
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Винаги съм си мислил,че самия метод " фидер и хранилка " , е най-вече за да държи и концентрира интереса на рибата в дадено място,не толкова да я храни.Някак си не ми се вярва,че с 20 грамова хранилка,може да прехраним риба в голям водоем,разбира се ако не тъпчем хранилката с прекалено едри частици или царевица.Това количество захранка ( колкото орехче ) , се обира точно за 5 секунди от 1 платика или 2 бабушки,а от долу има още десетки или стотици.Като заменим оловото с хранилка,рибата лека-полека ще започне да се изтегля,тъй като вече няма какво да държи интереса и там.Разбира се,това е само мое мнение и не искам да ангажирвам никого.На фидера ловя с олово единствено,когато съм за мряна по Марица.Местата,които обитава мряната по реката са ясни.Бързото и интензивно кълване на мряната и многото празните засечки,правят далеч по-удобен метода само с куршум,а не защото смятам,че ще се наплаши от цопването на хранилката.Останал съм и с впечатлението,че черната мряна далеч не е от най-плашливите риби,като кефала примерно.
TICA FAN
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

За прехранването не виждам как може да стане. По скоро може да започнат да се плашат рибите. Ако са малко на брой да найстина може да има обратен ефект от много храна.
Но не съм съгласен че с фидера не може да се вкара много храна. 20 грама хранилка не ползвам защото не ми изпъва линията, отделно рядко грамажа е в пряка зависимост с големината на хранилката.
Примерно при риболов на платики на яз. Искър съм мятал по една кофа 25 литра за ден с фидер :wink:
koki

Мнение от koki »

Ivak написа: 20 грама хранилка не ползвам защото не ми изпъва линията, отделно рядко грамажа е в пряка зависимост с големината на хранилката.
Трябват ти нови върхове :D :D :D ....
1/2 oz 3/4 oz и 1 oz
С никои от тези върхове няма проблем да се изпъне линията с 20 гр. хранилка :D :D
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

Именно затова говорим.Няма как да бъде прехранена платиката на яз.Искър ,само с хранилка.Всички знаем,каква прахосмукачка е.Минава,обира манджата и си заминава по-живо по-здраво.Същите навици имат и по-едрите баби.
Ивак, и 15 гр. хранилка се изпъва перфектно в тихи води.Явно не ползваш достатъчно меки върхове ,подходящи за места без течение и дребна риба.
Пробвай с нещо от сорта на 0.5 oz - 1 oz. / 1.5 oz.
TICA FAN
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Зависи и от вида на дъното, на твърдо дъно без тиня леките хранилките се пързалят по-лесно, докато в тинесто дъно се закотвят по-стабилно.
нямам живарник
НИКИ ДОНЧЕВ
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от НИКИ ДОНЧЕВ »

Лятото,много често използвам на р.Струма само олово,просто в много дни не трябва захранка за мрянат,използвам леки тежести 10-15 гр,които от едната страна имат вирбел,върху самото олово нанизвам парче маркуч,като попадне оловото между камани в 80% от случаите излиза,просто е по меко и неможе да се заклини,късанията намаляват значително,и загубите са много малки.
Изображение
koki

Мнение от koki »

hristotihov написа:Зависи и от вида на дъното, на твърдо дъно без тиня леките хранилките се пързалят по-лесно, докато в тинесто дъно се закотвят по-стабилно.
Може би всеки има различно виждане за изпъната линия :D .
Каквото и да е дъното с 1 oz и хранилка 20 гр. няма грижи :D
SONY
учете се от него
учете се от него

Мнение от SONY »

hristotihov написа:Зависи и от вида на дъното, на твърдо дъно без тиня леките хранилките се пързалят по-лесно, докато в тинесто дъно се закотвят по-стабилно.
:wink: :wink:
Всичко е в унцията.Ако е с достатъчно меки връхчета,ще ги изпъва на всякакъв терен,даже и на сушата.
TICA FAN
Аватар
hristotihov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от hristotihov »

Под 1,5 нямам и не искам да имам. Въпрос на вкус. Под 2 унции са толкова меки че не спират да се мандахерцат. Клатят се от най-лекия вятър и най-малките вълни, а лек вятър има винаги.
нямам живарник
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на фидер”