Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

И пак платики ...
Re: И пак платики ...
Хе,Хе
Съгласен съм напълно. Възможни са и двата подхода – нали и аз тва казах. Но сега ще ви кажа какво ми се е случвало.
Кисна аз с една чисто нова мач пръчка Trabuco и с 0.16 влакно. Кука десетка, стръв три царевички подсладени – от консерва. Не исках плати, че ми беха омръзнали, а нещо по-така.
Авансът нагласен идеално, влакното чисто ново – Stroft GTM /за онова време беше връо/, нема кьорава закачка наоколо ... и си викам е сега като удари големия шарко – ша му разкажа играта – ако трябва и два часа ша го вадя, щото нема къде да оди.
Сега – какво стана. Дръпна нещо като булдозер, пръчката към водата, аз след нея. А той тръгна налево надесно. Викам опа – Той е. Обаче като скива че нема къде да се увърти – дръпна навътре към Язовиро. Пак викам – бегай бегай, нема къде да одиш. Голям кеф.
Да ама той като издърпа към сеемсе метра влакно – изведнъж рязко спря за около секунда... и после рязко потегли. И към съпротивлението на аванса се добави съпротивлението от триенето на влакното у водата при резкийо удар..... и ЧАО.
Ей такива неща ти променят начино на мислене.
Плюс тва при описаната схема пак си ловкаш плати без никъв проблем. Само са малко по-редки, но доста по-едри. И си готов за рибата на живота.
Само се надявам ако пробвате и имате късмета да ви удари – пуснете я веднага, че вероятно не са останали кой знае колко.
Съгласен съм напълно. Възможни са и двата подхода – нали и аз тва казах. Но сега ще ви кажа какво ми се е случвало.
Кисна аз с една чисто нова мач пръчка Trabuco и с 0.16 влакно. Кука десетка, стръв три царевички подсладени – от консерва. Не исках плати, че ми беха омръзнали, а нещо по-така.
Авансът нагласен идеално, влакното чисто ново – Stroft GTM /за онова време беше връо/, нема кьорава закачка наоколо ... и си викам е сега като удари големия шарко – ша му разкажа играта – ако трябва и два часа ша го вадя, щото нема къде да оди.
Сега – какво стана. Дръпна нещо като булдозер, пръчката към водата, аз след нея. А той тръгна налево надесно. Викам опа – Той е. Обаче като скива че нема къде да се увърти – дръпна навътре към Язовиро. Пак викам – бегай бегай, нема къде да одиш. Голям кеф.
Да ама той като издърпа към сеемсе метра влакно – изведнъж рязко спря за около секунда... и после рязко потегли. И към съпротивлението на аванса се добави съпротивлението от триенето на влакното у водата при резкийо удар..... и ЧАО.
Ей такива неща ти променят начино на мислене.
Плюс тва при описаната схема пак си ловкаш плати без никъв проблем. Само са малко по-редки, но доста по-едри. И си готов за рибата на живота.
Само се надявам ако пробвате и имате късмета да ви удари – пуснете я веднага, че вероятно не са останали кой знае колко.
-
- кандидат преподавател
Браво,чудесен излет,платиката ич не е елементарна риба,много точно си описал за колко време на какви такъми колко платики са се вързали на номера!
Разбира се,въпрос на личен избор дали ще връщаш рибата във водата,дали ще я вземеш за консумация или ще дадеш улова си на други.В тази връзка,на pitcha за първото му мнение,само искам лекинко да му обърна внимание.За това,че някой много го е заблудил,като му е казал,че платиката не става за ядене.Не само става,ами филетата на едрите платики могат да се приготвят по 4-5 начина,като резултата от всеки е не "нещо за плюскане",ами представлява топ-кулинарно наслаждение.
Популацията няма да пострада от това,ако се прави два-три пъти в годината.

Абсолютно! В случая "филосовията" е породена от голямата дълбочина и мача. Не е лесно да се открие прага; да се измери дълбочина от 8-10 м. до сантиметър, така че да легнеш само с последния дропер и повода на дъното ; да хвърляш винаги на едно и също място; да постигнеш монтаж който не се оплита при изхвърляне и да доставяш захранката в тясно петно на тази дълбочина. Ако се постигне всичко това, успеха е гарантиран и в самото ловене няма никаква трудност.INCUBUS написа:...,платиката ич не е елементарна риба,...
Що се отнася до взимането на рибата, изобщо не се гордея, че не я пуснах- в повечето случаи го правя, но тия хора са направо ултраси на месото

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
-
- кандидат преподавател
Никога не бих те съдил за това,което си описал-даже напротив-аз ги пердаша "дебелите" няколко пъти в годината с директен телескоп 6 или 7 м ,на дълбочина 4-5 м ,с 2,5 кг българска захранка,а като писах за вкусността,се подписвам,ако трябва, с червено мастило и с още седем свидетелски подписа 

-
- кандидат преподавател
- Обратна връзка:
Платиките са номер 1,но гората и водата са егати райското кътче 

Macedonia
Братко, теб съм те признал!
Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!
Братко, теб съм те признал!

Заклевам се, ще си сложа твоя снимка и преди излет ще я целувам, кръстя, кланям, моля... абе всичко, за да върже кадема!

Викаш стават за ядене. Мноооо кости бе братко. Освен ако не ги киснеш у разни оцети или други простотии, ама кой ша ти се разправя чак толкоз.INCUBUS написа:В тази връзка,на pitcha за първото му мнение,само искам лекинко да му обърна внимание.За това,че някой много го е заблудил,като му е казал,че платиката не става за ядене..
А и шаранови риби не ям – бех свикнал на бели и щуки тогава. Кви простотии съм правил ... Единственото оправдание беше, че имаше много риба и си мислехме, че ша е вечно така. Сега съм сигурен в обратното и оправданието не ми върши никва работа.
А в платите съм влюбен. Едно че това са ми първите опити с пускане на риби, второ – много са нежни, и трето – риболовът им е майсторски и голям кеф. Само да се бореха малко повече....
Ся – верно - един път прибрах една три кила. Просто за опит. Там ситните кости са големи и между тях – големи парчета мръвка – по-добра от на шарана. Тя горе долу ставаше. Както и да е.
Да добавя нещо за технологията. Може да го знаете – просто за всеки случай.
За по-лесно уцелване на дълбочината – първото оловце/много леко – 0.10грама макс/ – на 70-80санта от основното утежнение. Може и да са две леки – на трийсетина санта едно от друго. И после – голямо разстояние до основните тежести. Така имате по-голям диапазон при наклонено дъно. И като придърпвате за да преместите стръвта – то си лежи, а тежките висят. Така и много по-лесно се лъжат - защото късно усещат тежката линия. Дори и да легне още некоя тежест – не е фатално, стига плувката да не обърне корема изцяло.
Мен ако питате – много по-важно е линията де е лека, отколкото влакното да е тънко.
И е добре да придърпвате през 15-тина минути, дори и да не ви дърпа дребосък.
- vladobe
- научил се да хвърля
Браво колега! Ако ти е писнало от платики можеш да ме ориентираш мене къде точно си ги хващал на мен няма да ми писнат защото това ми е любимата риба
Наслука!

"Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!"
Ванга
Ванга