Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Спининг техника за начинаещи..
Модератори: Павел Иванов, sestrata
- murphymet74
- ще става разбирач
Re: Спининг техника за начинаещи..
Ето едно филмче което може да ти бъде полезно 
https://www.youtube.com/watch?v=kwDZquZYDVs" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.youtube.com/watch?v=kwDZquZYDVs" onclick="window.open(this.href);return false;
Еди, ако замяташ тази примамка с въдицата, която имаш на ум - няма да имаш оптималната дистанция при замятане, т.е. кастинга ти ще е доста къс. Просто примамката ще ти забива някъде пред теб във водата и до там и ще разчиташ на евентуален по-далечен кастинг само при попътен вятър. Ще я заметнеш, до някъде, но няма да си в зоната на действие/action на въдицата си. Всичко ще дойде от това, че просто въдицата ти работи с по-дебело влакно за по-големи примамки и съответно по-едри риби. Просто няма да изпиташ удоволствието и адреналина от кълването на рибата и в последствие нейното изваждане.eddy написа:Благодаря за бързите отговори, но не разбрах ако примамката ми е например 3 грама, а акцията на въдицата започва от 10 има ли смисъл да ги ползвам тези воблери с тази въдица? От това което съм намерил като информация тук следва, че не е жлателно тъй като е много вероятно да не се усеща играта на воблера, но пък от друга страна ако рибата си се хваща без допълнително "засичане" значи може да ги мятам и тях и всичко да е на късмет?
Примерно на 3 грама примамка, ако закачиш кефал с тази акция на въдицата, ще го извадиш като водорасло и няма да усетиш истинската борба на рибата и нейните достойнства като обект на спортен риболов - питай колегите, които ходят само за пъстърва

- murphymet74
- ще става разбирач
Аз проблема с по-леките примамки(воблери) го решавам като ги пускам по течението на доволна дистанция и после обирам 

- monzata
- вече хвърля и на тежко
и вместо 3 замятания правиш 1 - сиреч намаляваш шанса си !
- murphymet74
- ще става разбирач
Да колега,намалям шанса си да хвана някой дребосък!monzata написа:и вместо 3 замятания правиш 1 - сиреч намаляваш шанса си !
Тук на Дунав едрото се държи на дистанция и предпочитам да уловя 1 екземпляр от него отколкото няколко по малки,адреналина е различен

- monzata
- вече хвърля и на тежко
може и така да е , не съм ловил още на Дунав , по скоро имах предвид по-малка река от Дунав , където трябва да търсиш рибата на много места като се местиш постоянно и замятане от 20-30 метра ти е достатъчно , за да не чакаш течението да ти свърши работата 

murphymet74 написа:Аз проблема с по-леките примамки(воблери) го решавам като ги пускам по течението на доволна дистанция и после обирам
Не става въпрос за време.. Аз също се случва да изтичам по течението дори и с "правилната" въдица. Въпросът е в удоволствието от усещането на играта, удара, засичането и ваденето на рибата. Което го няма при използването на доста по-"яка" пръчка.. А не като филмите на Калоян - блесни №1 с шаранджийка при риболов на таймен в Монголия.. Не че не може, просто е.. ТЪПО!monzata написа:и вместо 3 замятания правиш 1 - сиреч намаляваш шанса си !

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

Колеги, да се похваля, първата риба на воблер е факт при мен ... но за два дни мятане само 1 рибе... Бяла риба, 30 см.. не можах да направя снимка, че беше станало тъмно и не ми се занимаваше с апарати.. Та на синьо голди, 3 грама я хванах... това е от мен опитите продължават.
- malkia_boxing
- ще става разбирач
- Обратна връзка:
така се почва
браво браво
ся вече знаеш за какво иде реч. почвай да дерзаеш !

Времето лети като магнит.
Ето една техника, която гледах в ютуб и даде резултат... Значи, пускаме примамката да падне на дъното, и издърпваме еднократно, вертикално..отпускаме пак да падне и през това време обираме излишното влакно. Така докато примамката стигне до нас, в случая използвах китайски кастмастер (7 гр. със сменена тройка).. ето и жертвата...

За съжаление имах само 1 час на разположение и освен още 1 удар който не можах да реализирам друго нямаше.

За съжаление имах само 1 час на разположение и освен още 1 удар който не можах да реализирам друго нямаше.
- ynovi
- научил се да хвърля
Браво! Само така.
Четене-практика, четене - праткита.... и то конкретни неща, едно по едно, така най-добре се учи. Ако само питаш/четеш въпросите ти ще растат лавинообразно без да разбираш или рискуваш да ти се обърка всичко. Само с практиката и ако е с някой опитен колега в конкретните примамки е най-добре.
Четене-практика, четене - праткита.... и то конкретни неща, едно по едно, така най-добре се учи. Ако само питаш/четеш въпросите ти ще растат лавинообразно без да разбираш или рискуваш да ти се обърка всичко. Само с практиката и ако е с някой опитен колега в конкретните примамки е най-добре.

Бих добавил само "И СПОДЕЛЯНЕ"ynovi написа:Браво! Само така.
Принципа аз ще те науча тебе, ти пък ще научиш него, той ще ме научи мене е многов важен, защото ВЗАЙМОПОМОЩТА Е ФАКТОР НА ЕВОЛЮЦИЯТА.
Да споделя и аз за моята "слука", уикенда за първи път хванах на спининг цели два уклея
- единия закачен под устата, а втория странично, за утеха поне бяха мерни.
Снимков материал няма, че беше голям срам..
Като "техника" правех следното замятам и чакам примамката да падне на дъното (усещам го като олекване/отпускане на линията) след това започвам с навиване на 2 оборота, пауза, 3 оборота, пауза
или две придърпвания с върха, обиране на влакното/пауза, три придърпвания с върха. Също така и съчетавах с различно изчакване за пропадане на примамката преди да започна да навивам. Непосредствено след цопване на примамката във водата или малко преди да стигне дъното и те така..

Като "техника" правех следното замятам и чакам примамката да падне на дъното (усещам го като олекване/отпускане на линията) след това започвам с навиване на 2 оборота, пауза, 3 оборота, пауза

- Vid
- кандидат преподавател
Колеги, винаги става въпрос за време. Дори тези от вас дето имат цялото време на света е нужно да го ценят, т.е. повече удари, повече уловени риби за единица време и така...capetano написа:murphymet74 написа:Аз проблема с по-леките примамки(воблери) го решавам като ги пускам по течението на доволна дистанция и после обирамНе става въпрос за време.. Аз също се случва да изтичам по течението дори и с "правилната" въдица. Въпросът е в удоволствието от усещането на играта, удара, засичането и ваденето на рибата. Което го няма при използването на доста по-"яка" пръчка.. А не като филмите на Калоян - блесни №1 с шаранджийка при риболов на таймен в Монголия.. Не че не може, просто е.. ТЪПО!monzata написа:и вместо 3 замятания правиш 1 - сиреч намаляваш шанса си !
Я отричам изцяло техниката на изтичане свързана с ползване на плаващи воблери. Защо? Защото е по добре да се местим ние по брега и да облавяме участъците отколкото да разчитаме на предходното.... Това е по резултатно за риболова и по полезно за нас де практикуваме спорта наречен спинингов риболов...
Това ми мнение е принципно, без да познавам в детайли дунавския риболов...
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Може ли да не изпадам в подробности... Река Ока - Русия. "Първата риба на спининг"