Още няколко питанки за влаченето/тролинга

Модератор: bobopeli

Публикувай отговор
Аватар
GODzillata
и господ не е толокова добър

Re: Още няколко питанки за влаченето/тролинга

Мнение от GODzillata »

Монофил колко дебел и плетеняк колко? :roll:
На риба - като на война! Fish'n'chicks! :mrgreen:
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...Изображение
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Обеснявам като за бебе. :D

Монофил НЕ. Защо :?: понеже в Дунав има доста боклуци и водорасли и като се лепне едно малко водорасло няма как да се усети с разтегливия монофил.
Влачи се САМО срещу течението. Защо :?: обикновенно скороста на влачене в язовир е 3-4 км в час. Ако трябва да влачим по течението стават 5 км(средна скорост на течението на река Дунав в Българския участък) + 3 км (предполагаемата минимална скорост неоходима на воблера да играе) = 8 км, което според абсолютно лаишкото ми мнение е доста :lol:
Повод на Дунав може да се сложи ако се използват малки воблери под 7-8 см. Защо :?: При положение, че всички знаем, че щуката атакува примамката Винаги посредата. Трудно (нарочно не казвам почти невъзможно)един 10 см воблер би бил налапан толкова дълбоко при тролинг за да стигнат зъбите до плетеното влакно.
Въдицата трябва да е много твърда и с не много голяма акция, 30-60/50-80 според мен вършат идална работа. Защо :?: Ами по-яките сопи не отчитат дребните рибета или боклуци и се случва да разкарваме 100 грама закачена рибка час из водоема или малко парче найлон или водорасло или листо или клечка и т. н. Или по друг начин казано не предават подобаващо играта на воблера на върха на въдицата.
Каква дебелина плетено влакно :?: Аз съм използвал от 0,17 до 0,30. Смятам, че оптималния вариант е около 0.15-0,20 мм. Защо :?: По-дебелите брейдове спасяват повече примамки, но някой воблери имат по-финна игра и дебелия брейд и пречи. При капризни риби точно не агресивната финна игра помага в доста случай да се спаси капото :roll:
Закачането на воблера става САМО с карабинка. Защо :?: Поради липсата на въртене не е нужен вирбел. Не се връзва дирекно воблера, защото много често се налага да сменим 15-20-25 воблера докато намерим успешния. Ако ни притеснява, че възела ще пречи на играта просто карабинката се прикрепя чрез клуп :wink:

Риболова в руските филми има малко общо с нашата риболовна реалност.

Еееееех защо нямаше мен кой да ме учи като започнах да ловя на тролинг :lol:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Краси_поборника написа:Да отбележа нещо в което съм убеден от опит: пръчките трябва да се с голяма акция да се избегне ефекта на амортисьора/пружинирането/ много по голям успех съм имал с твърди пръчки 150-200гр. акция
Ivak написа:Въдицата трябва да е много твърда и с не много голяма акция, 30-60/50-80
Краси_поборника написа:За реките както го пише по книгите рибата почти винаги седи или се движи срещо течението, за да нападне примамката значи лодката трябва да се движи по течението.
Ivak написа:Влачи се САМО срещу течението.
...истината ще да е някъде там, а?... :roll:

Иваче, благодаря ти за подробния пост, ама ей за тия разминавания говорех и затова зададох въпросите...явно ще трябва на база личен опит да трупам знания. :?
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Краси_поборника »

За Дунав Ивака може да е прав,но няколко пъти гледах тролинг по реки по френската програма всичките влачат
по течението,също и спинингисти и мухари водеха примамката по течението на реката.
Доколко разбираме една пръчка да е твърда и с голяма акция за мен до 100гр. за тролинг са малка акция.
Ако влачиш воблер за сом а те са бичета от 30-80гр.+съпротивата на водата то пръчка с акция 100гр.ще се свие под
ъгъл от 90градуса,всичко зависи каква риба търсиш.
Влачиш за бяла и ти удря сом 30-40 кила и не си подготвен и естествено си отива със воблера и пръчката ти е счупена
на 3 части,а ти псуваш после цял месец,кофти е нали.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Taka де...ама трябва да се постигне консенсус дали по или срещу течението се влачи, а това ще предопредели и избора на прът, защото срещу течението съпротивлението ще е по-голямо и ще си трябва по-голяма акция.

Чудя се дали да си взема спининговия прът или къс и як шаранджийски? :roll:
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Погледни от някой мост в чиста река и ще видиш че всички риби са обърнати с главите с/у течението,кога ще атакува
примамката когато идва от към гърба и или с/у нея.Просто и логично.Рибите в реките винаги учакват течението
да им донесе храна и те да я пресрещнат.Н Дунав нямам опит на Осъм съм ловил много на спининг,тролинга там е
невъзможен,и съм забелязъл че атакуват воблера когато го пускам по течението,дали са кленове или сом винаги е така,вярно е неудобно че течението бързо ти обира влакното в сравнение с/у течението.
Ти ако се гласиш за тролинг по Дунава ползвай момента когато минава някой шлеп и след като минат вълните
тогава минавай да тролиш,тогава хищника е най активен.
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Чакам с нетърпение 16-и май и тогава ще се отдам на първи проби - тролинг за скумрия и пъстърва. :mrgreen:

Едно време, когато си нямах дори понятие от тролинг, бръмчейки с лека газ ПО течението бях метнал въдицата зад борда с едно воблерче и хоп! - хвана се едно расперче. :D
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Всичко е практика,това дето го пише по книгите не расте на нивата. :wink: :lol:
Краси_поборника
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Май на Дунава го откриват по рано. :roll:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Marco Polo написа:Внимавай да не оставеш без лодка и такъми още на 16-ти май...
:shock:
Що? :roll:

Да не би пъстървата и скумрията да са забранени тогава? :P И двете риби са хищници и рипат на воблери, така че няма шанс да имам проблеми. :wink: :mrgreen:

@Краси, пак не ми дава мира върпоса - по или срещу течението!...Нали рибите плуват срещу течението?...т'ва не прави ли троленето срещу течението по-резонно? :roll:
Ivak
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Ivak »

Не мога и не искам да споря с Краси. :D Когато започнах да се интересувам от тролинг той беше един от малкото, които ми обърнаха внимание. :oops:

По добре е по течението да се троли, но скороста на движение на примамката става прекалено голяма. По-горе го обясних като за бебе-пеленаче, но явно не е било ясно :lol: :lol:

За другите неща всеки си има различен стил и разбиране за влаченето :wink:

Годзила ти не хващал риба от миналата година пък искаш да хванеш дунавска пъстърва. :lol: :lol: :lol:
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Ще троля и нагоре, и надолу - пък после ще споделя какво е станало. :lol:

Аааааа, Ивак, и тази година хванах риба. :P
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Можеш да забавиш хода на лодката по много начини! :wink: Например с парашут/плаваща котва/! :wink: :drinkers: За кво течение говорите,бре? :shock: На Дунава е пълно с обратни течения и милиони въртопи?По-важно е да знаеш различните места на които се държат определените хищници!Иначе можеш да разчиташ само на късметът!
Аватар
GODzillata

Мнение от GODzillata »

Troli Rapala написа:Можеш да забавиш хода на лодката по много начини! :wink: Например с парашут/плаваща котва/!
Т'ва нали при кльонкане се прави? :roll: КъФ иначе е смайсъла да бръмчиш по течението и да си убиваш скоростта (която можеш и с двигателя да коригираш)...ам'че воблера няма да моЕ да се клати тогава. :roll:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

При силно течение не можеш да убиеш скоростта с двигателя!Ивака твърди,че воблерите му се движат твърде бързо по течението на Дунав и това с парашута е вариант да си намалиш скоростта!Какви са най-големите дълбочини при вас? :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Тролинг”