Въпрос за пръчка и макара Light

Модератори: Павел Иванов, sestrata

peach
новобранец
новобранец

Re: Въпрос за пръчка и макара Light

Мнение от peach »

Макаричката е факт! Работи добре поне на сухо. Като взема пръчката и навия брейд ще дам повече информация как се справя.
Аватар
franky
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от franky »

Здравей колега,
Ако случайно още не си се сдобил с пръчка, ще дам и своето мнение.
Имам Премиери на 2.13 и на 1.80, освен името, 2-те нямат абсолютно нищо общо. Първата е стегната, работи много добре в течение и се справя без проблем с по-едри риби. Втората също не е лоша, но отива към параболична и не е подходяща за силно течение. Аз лично я ползвам на съвсем малки рекички и на платени, затворени водоеми.
Не съм ловил с 2.01, но доколкото знам, като строй прилича повече на този от 1.80. Та, ако мислиш да ползваш пръчлето в течение, по-добре се насочи към пръчките на GAD. Ако пък ще е Премиер, виж ML(2.13), за който обаче, примамки под 3гр идват лекички. Не, че не ги хвърля, но не е най-доброто за тях. За сметка на това пък, горната граница е занижена и работи добре до към 20гр.
Относно баланса, Премиер ML се балансира добре с макари около 280гр. За лайт варианта мога да съдя от Авид лайт 2.01, който имам - балансира се прилично с макара около 245гр, като може и по-лека. Предполагам, че и с премиера на 2.01 ще е така.
Можеш да погледнеш и Sert Exceed.. Има лайт вариант 2.10(3-10гр) , но май тези стойности са леко занижени.
Относно макарите - давам глас за Ryobi и Tica Dynaspin.
Щастието се гради от малки радости, а не от хазартни попадения.
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

Колега, благодаря за мнението. Макарата е вече купена. Риоби Слам 1000/2000. За пръчката ще видим
peach
новобранец
новобранец

Мнение от peach »

Здравейте колеги!

Благодаря на всички участвали в темата за тяхната помощ. В крайна сметка завърших започнатото и мога да дам някакво мнение.
Пръчката е 2.01М Премиер на Кроа.
Макарата е Ryobi Slam с две шпули - 2000 и 1000.
Брейда е Varivas Avani eging Milky (розово 4 нишки) дебелина 1 по японския кантар.

Вчера имах възможност да я изпробвам и въпреки валата имам някакви впечетления.
Бях навил цялия брейд (120М) на 2000 шпулата. Не работеше добре - правеше бради, възли и прекарваше през аванса.
След като намалих дължината с приблизително 30-35 метра (отрязах го понеже се бях завързал ужасяващо) пренавих на 1000 шпулата и всичко си дойде на мястото. Няма бради, реди чудесно и кастинга се подобри усезаемо.
Аз няма да се изхръвлям с разни метри, но за мен 25 метра с 4-5г. примамка са отличен резултат особено при добра точност. Като хвърлянето е от трудно място и не мога да си позволя да се направя на самурай.
Баланса на пръчката и макарата не е идеален. Идва малко към върха което означава че както колегата е споделил си иска 250гр. (Моята е 215). Макарата (споделям защото имаше хора които и се точат) си струва парите - Прибира мазно, аванса е чудесен (едно към едно с този на Заубер), изглежда добра направа - дано е и държелива.

За момента толкова! Надявам се в бъдеще да мога да се похваля и с улов та да кажа как се чувства при борба със зверо.

Поздрави и наслука!
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Тъй като колегата отворил тази тема вече се е обзавел, а и аз имам подобен въпрос ще си позволя да драсна някой ред тук. И така:
Съществува ли пръчка която може да метне 2гр. японски воблер на разстояние 25м+ и да има достатъчно мощ за риба 1-1.5кг? Съществува ли такава гега или това са си мои мечти и фантазии. Искам да може да работи с воблери от 1,6гр Биг Миноу до 4,4гр Къца-Кълве. Блесни до №2 по Мепс.
С наличните си геги въпреки,че минах на влакно РЕ 06 заветните 25м+ достигам с Хипноз от 3,7гр. но с по-леките положението е трагично :( :( :( . Ако някой има нещо на ум да споделя. Отворен съм и за оказион оферти. Макара не ми трябва. Наличната Калдия се справи днес чудесно. За 6 часа риболов нито една брада или оплитания :D :D :D .
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Има доста УЛ гегички които отговарят на ищаха ти но Калдията ще им дойде "тежичка" :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Това,че дайва в размер 2500 не си кореспондира с УЛ гега ми е пределно ясно. Но аз се надявам да си намеря нещо по-длъжко та баланса горе долу да бива все пак само 220гр. е. Ако ли е тотално зле ще купим подходяща. Очаквам предложения.
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

По-принцип има доста "дърпащи" напред геги които биха приели компромис с 220 гр. макара . Просто Калдията не е такава за УЛ риболов като цяло , не че не върши работа , но си е компромис . Калдията , СОЛ и Екселер Зет са си макари проектирани за МЛ риболов , в горните си размери за Мидиъм такъв , въпреки че са баш от типа "универсални" , не е нужно да се надценяват щото после оставаме разочаровани . Иначе въдици които биха ти свършили работа в окомплектовка с Калдията са Ст.Кроа Авид 6.6 лайт версията , Гатти SRX 700-2F , Г. Лумис ДжиЕл3 SR 661 GL3 , Мейджър Крафт Некстинио NTS-622L и още някои , в по-горните ценови класове доста други ама не си заслужава съчетанието с Калдия :wink:

Павел Иванов
Аватар
dancho.danev
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от dancho.danev »

Благодаря за съветите и предложенията! Ще разгледам всичко на спокойствие и ще видим какво ще ми хареса. Покупката ще е догодина защото за тази бюджета свърши :lol: :lol: :lol: а актуализация не се предвижда.
Поздрави и на слука!
kitaen
новобранец
новобранец

Мнение от kitaen »

Колеги,може ли мнение по един въпрос,който ме гложди.
Лайт пръчка-2,00м. ,2-8гр.,строй около moderate,макара-1500,брейд-1,2 по японски стандарт,задвъдично устройство-1,72м :) .Нормално ли е тази комбинация да изхвърля 20м с 2гр.,30м с 3гр. блесни,воблери или долната граница е завишена?Ако е завишена колко метра е нормално да се достигат при 2-3-5гр.?
Аватар
radogagov
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от radogagov »

kitaen написа:Колеги,може ли мнение по един въпрос,който ме гложди.
Лайт пръчка-2,00м. ,2-8гр.,строй около moderate,макара-1500,брейд-1,2 по японски стандарт,задвъдично устройство-1,72м :) .Нормално ли е тази комбинация да изхвърля 20м с 2гр.,30м с 3гр. блесни,воблери или долната граница е завишена?Ако е завишена колко метра е нормално да се достигат при 2-3-5гр.?
Всичко е възможно :D Но къде ще търсиш такива дистанции? Ако е за пъстърва в планинските потоци и 15м са ти напълно достатъчни. Всичко много зависи от примамките: 3гр блесна ще има по-добър кастинг от 3гр воблер -миноу, особено, ако е без система за далечно замятане. Смятам, че вместо упоменатия брейд е по-удачно да се насочиш към качествен монофил 0,14-0,16мм, съчетан с някоя макара с по-голяма и плитка шпула(2004 или 2506 по стандартите на дайва).
За пръчката... ще се въздържа да ти препоръчам :wink:
Изображение Изображение Изображение
kitaen
новобранец
новобранец

Мнение от kitaen »

radogagov написа: Всичко е възможно :D
Да разбирам ли,че 20-30м е дори много с 2-3гр. примамки?
Въпросната комбинация вече я имам,първата ми лайт пръчка-2-8гр.,скоро я тествах.Успях да изхвърля 22гр. клатушка на 60м :shock: и затова се усъмних в долната граница на акцията.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

peach написа:
JIRO написа:Тука има по темата малко http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=132&t=87554" onclick="window.open(this.href);return false;
Благодаря! Изчетох го това след като зададох въпроса и излиза че се балансира добре с по-тежка макара ~ 260 гр.
Пълни глупости на МАХ! :cry: :rolleyes: Колкото е по-лека една макара,толкова по-чувствителен става и пръта! :idea: Тия селски пинизи да държиш пръта с два пръста пред макарата на кантар са отживелица от тоталитарно време! :cry: Джапанките въведоха материали Зайон,CI4+ и Магнумлайт,а вие се фърляте още на тухли по 300грама за спининг!~ :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: 300-350грама треа да е целия такъм макара+прът за да се нарече Лайт! :idea:
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Саше , колкото е по-балансиран даден такъм , толкова е по-точен кастинга ни , по-малко се уморява човек докато спинингува и пр. и пр. Верно при риболова от лодка , особено при тролинга , баланса не е от особено значение , но тук не говорим за тролинг ако ти прави впечатление :wink:

Павел Иванов
Аватар
stancom
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stancom »

kitaen написа: Да разбирам ли,че 20-30м е дори много с 2-3гр. примамки?
Въпросната комбинация вече я имам,първата ми лайт пръчка-2-8гр.,скоро я тествах.Успях да изхвърля 22гр. клатушка на 60м :shock: и затова се усъмних в долната граница на акцията.
На първия въпрос, дистанциите са нормални. Брейд 1,2 идва малко груб за този такъм, ако е реален.
За второто, все пак избягвай да хвърляш примамки надхвърлящи тройно теста на пръчката, за да не я направиш травъл версия ( да стане от повече части ) :D
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”