Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши работа?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
elbosi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Re: Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши работа?

Мнение от elbosi »

Здравей колега.Сигурно не е късно да си споделя мнението.До колкото разбрах,първия въпрос е дали да си вземеш изобщо такава лодка.За диви водоеми е почти задължително заради дистанциите,заради предпазливите учени/вече/риби,заради улеснението което дава пред надуваемата лодка,имам в предвид че си стоиш на брега и не мааш с греблата след всяка извадена каракуда от 200 метра.Колегите споменаха и за шума от спомба.
А,като модел-аз бих си търсил нещо по голямо и стабилно.Не винаги условията на водоема са идеални.По тежичка и мощна/най вече/лодка няма да те изостави в лошото време и вълни.Китайчетата тук отпадат с техните 60 сантиметра.Има и много изписано за издръжливоста с една батерия на карпонайзер,скарп и другите от същия вид/аз почти не правя разлика,нищо че ги ремонтирам редовно/да не забравя да спомена да не се заглеждаш изобщо по Байтлайнер и Лейкрипър.
Между другото,едно от най важните неща за които да внимаваш е това как се задържа монтажа.При разпъване с лодка често кордата се пресуква и прави ключове и в следващия момент си изсипал монтажа не където трябва.От тук следва че можеш да избягваш и лодки с кошове тип кутийки за болчета а и китайчетата не издържат защото са на магнити и ако монтажа ти е с лийдкор идва малко дебеличко за добро затваряне.
Другия ти въпрос вече е по трудно решим според мен.До колкото разбрах с GPS и сонар и с помоща на лаптопа искаш да си направиш нещо като карта на подводния релеф на водоема.Имай в предвид,че тези GPS-и и сонари които се предлагат за тези лодки са строго непрофесионални и показанията им са доста несигурни.Все още не съм монтирал GPS на лодка за захранка/не че не мога/но няма смисъл според мен.Точноста на това устройство което е монтирано на лодките от Манчо я постигаш с доста по прости методи като маркерчета,клипсоване на влакното и др.Сонарите,както и други колеги споменаха ,може да им се вярва само за релефа и то не винаги.Ако не си си направил добре настройките за скорост и чувствителност при вълни -лъже доста.Много често и мехурчета от винта се четат като риби .Техниката която ти трябва вече стъпва на доста по високи ценови нива а и ако сметнеш новото тегло и телеметрията която трябва да се монтира в лодка,то лодчицата ще стане доста големичка.Четох някъде,че вече са готови топогравските карти на повечето големи наши водоеми но и аз искам като отида за риба да гледам или ако искам да не гледам и да си почивам и не ги искам тези карти.Нека да дадем и малко шанс на рибоците.

Все пак,не искам много да те ангажирам с моето мнение,така че Поздрави и успех.
Не си мисли,че ония работи висят по дърветата и само трябва да протегнеш врат и да ги лапнеш.
Аватар
boresf
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Re: Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши работа?

Мнение от boresf »

Благодарности на всички колеги, които писаха в темата!

Аз вече си взех лодка на Манчо :)
Основното преимущество според мен - 3 в 1 - всичко на едно дистанционно - и управление, и GPS, и сонар.
Ясно е, че GPS-а може и да не отчита изключително точно, но и 4-5 метра ми вършат работа като точност.
Сонара - да, просто има няколко диапазона на дълбочини, на които трябва да се прехвърля за по-голяма точност, но примерно пролетта като го настроя на 0 до 5 метра - ще върши работа, без това няма какво да диря на по-голяма дълбочина напролет. Пък и достатъчно ми е само релефа да гледам (не че не го знам там където ловя, ама...).
За захващането на монтажите има там едни електромагнитни скоби, но според мен е по-добре вътре в контейнерите да си ги слагам, че наистина мога да го изтърва някъде :) Ще пробвам първо за куките, но ще видим...със сигурност ще има нужда от допълнителен вирбел (примерно след противоусукващия шлаух).
За лийдкор - не ползвам таковата нещо, че мидите го понарязват...шоклидер 0,50 или 0,60 ми върши по-добра работа.
Батарейките - четох доста и питах на няколко места хора, които си разбират от такивата неща - оставям си оловните акумулатори оригиналните (2 x 12 Ah) - да, по-тежки са (но може би има предимство при вълни), но все ще издържат 6-7 вкарвания за 1 ден на по 130-160 метра. А и като се има предвид, че има още един резервен комплект...и зареждането е по-лесно - един по-слабичък преубразувател (примерно 150 до 300 ватов) от 9 на 220 волта с букса за запалката (че да не отварям капака на колата, за да не се чува много бръмчене) и става работата. А и с оловните акумулатори поне няма да се налага (дано не се налага де) да моля някой с нормална лодка да вади моята :) Поне като "писне" че няма тоци в акумулаторите, ще имам 8-10 мин. да съм цъкнал ауто-то за курс към брега, и и да съм я изкарал за смяна на батериите.
А инак литиевите батерии са доста "добри" като цена - комплект свестни излиза малко над 400 лв., но като покажат че са на свършване и вземат, че направо си свършат и то за 1-2-3 мин...
Ще пробвам тази година с тази лодка как ще са нещата, пък ако ми хареса друго, ако излезе нещо ново и по-голямо - деля цената на 2 и пущам за продажба...но това че всичко е на едно дистанционно определено си е голямо преимущество...някой ще каже, че като е на едно място по-лесно може да се прецака, ама...вечна хубост няма! :)
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”