Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши работа?

Допълнителна екипировка, която ще направиви къмпингуването ви по-лесно и удобно.

Модератори: emo vasilev, Ачо ♣

Аватар
boresf
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши работа?

Мнение от boresf »

Здравейте,

От 15-тина дни ми е влязла една "муха" в главата, да си купя лодка за захранка с GPS и сонар.

Всъщност, имам си едни такива разни "терзания", поради това, че имам 2 бр. китайски (без сонар и други екстри), евтини - от по 100-120 долара, опитвал съм с тях да вкарвам 2-3 пъти...и дотам - за повече от 50-60 метра на вършат работа (да не говорим пък, че ако им закача и въдица да влачат и става леле-мале, или пък ако им сложа над 400-500 грама захранка и не могат да "вдигнат самосвала" да я разтоварят).

Знам, че за такава лодка ще отидат пари като за нормална лодка с двигател (нисък клас да кажем), но вариант да влизам в язовира с лодка за мен е изключен - не ми се занимава с кавги със жената, а и да не докарам някой инфаркт на родителските тела :) ...а и нормалната лодка те вкарва в още по-големи приключения след това...

Всъщност, ако може и някой да изкаже мнение за GPS на лодка за захранка - презумцията ми е, че ще я ползвам най-често на 140-180 м. (ловя май само на Жребчево) и като със сонара си "харесам" място, да го запаметя на GPS-a и...имат ли такава функция т.нар. GPS-и за лодки за захранка? Така май няма да има нужда от шамандури, маркери? А и няма да се кьоря с бинокли дали съм уцелил покрай шамандурата...нищо че GPS-а не е точен до см., но дори и 5-6 метра отклонение да дава, то и покрай петното понякога по-полезно е да се лови понякога :)

Предполагам, че там където се пишат обхвати от по 1000 м. - малко са попресилени, предполагам че един що-годе стабилен обхват на 300 м. върши работа?

Относно товароносимостта - предполагам че и 2 кг. общо са напълно достатъчни?

За последните 14-15 дни четох доста неща по форумите, видях мненията за производители от Русе, В.Търново, Ст.Загора...ясно ми е долу-горе кой какво, как и защо го пише по форумите (и аз си управлявам собствен бизнес и знам силата на нета) :) ...но от цялото четене накрая май взех да се оплитам, както всеки един нормален потребител, който си търси нещо, но всъщност не е сигурен дали все пак трябва да си го вземе...
Погледнах и някои модели в алиекспреса (не Жабовците) и алибабата, зададох по някой въпрос на продавачите...но всъщност май стигам до извода, че е по-добре да си е от БГ-то покупката.
Видях и нашенските сайтове какво предлагат (винаги може да съм пропуснал някой сайт, естествено), видях и че някои от тях имат доста добри надценки (ДДС-то и митото ми са ясни)...

Всъщност, въпроса ми е: СТРУВА ЛИ СИ? ВЪРШИ ЛИ НАИСТИНА РАБОТА една свястна лодка за разпъване на въдици и захранване?

Ще съм благодарен на всяко едно мнение или насока по темата!

Хубава вечер и весело изкарване на наближаващите празници на всички! :)
ivan tasev
новобранец
новобранец

Re: Лодка за захранка с GPS и сонар - наистина ли върши рабо

Мнение от ivan tasev »

Здравей колега такава лодка върши не голяма,а огромна работа и е голямо предимство,зависи разбира се модела и качеството на самата лодка,каза че не искаш надоваема или подобна,но не забравяй ,че може да ти се наложи да влизаш и да я вадиш с плуване,лично съм го видял,успех :drinkers:
Аватар
atanas7711
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от atanas7711 »

Четвърта година съм с лодка за захранка, а от една година и с безжичен сонар и ми вършат много добра работа. Стига да ти се дават пари, изобщо не се замисляй.
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Ако е качественна лодката,абсолютно си заслужава,колега!
Аз нямам безжичен сонар все още,но сериозно се замислям да си монтирам от патетата.
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Привет. Професионален риболовец като Дани Феърбрас веднъж бе споделил в интервю, че лодка за захранка плюс сонар върши чудесна, дори страхотна работа (RT4 Bait Boat модела). Което си е отличен заместител на ненужни умения, ненужни пособия и повече време за навъртане около скарата с бира в ръка, за да не си губите времето.

Обяснено другоятче звучи така. Дани Ф. предпочита класическият риболов и се придържа към него, защото е запален вече професионалист. Използва спод въдица и първо проверява мястото на риболов със маркер. След това закача ракета и захранва хранително петно на голяма дистанция с изключителна точност. Това е дух и отдаденост. Забавно. Разбира се, използва 3.9m 5lbs спод, 3.9m 3lbs въдица. Яко.

За лодка за захранка, определено си заслужава и звучи яко, но не ме грабва идеята. Но от познати знам, че винаги си носят по още заредени батерии, защото това е слабото им място. 20-30 мин работа и пффффф. Затова предпочитам нормална лодка или методът на Дани. Успех.
Fishing gear - Quick Effzett DAM/MAD Madcat
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Аватар
boresf
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от boresf »

oneillbgm написа:........защото това е слабото им място. 20-30 мин работа и пффффф....
Може би и колегата ivan tasev по-горе това е имал предвид, като е написал, че е виждал как хора са вадили лодка със плуване...но нали повечето производители на такива лодки рекламират, че издържат по 1-1,5-2,5 часа на пълен ход?

И все пак ако си носи човек още една заредена батерия и внимава да не вкара лодката с изтощена батерия, вероятно това би предодвратило такива "аварии"?
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Познавам любители на радиоуправляемите самолети, хеликоптери и квадракоптери. Там нещата с батерията са още по-зле от любителите на радиоуправляемите лодки.

Приятел от Ловеч дори си направи собствена лодка, но проблемът с време-живот на едно зареждане е прекалено малко дори за еднодневен излет. Цитирайки опитът на колегите притежатели на радиоуправляеми лодки батерията е ахилесова пета.

Но три големи фирми, производители на електроника през следващата година ще представят нови батерии, произведени от други материали, които ще се зареждат за 5 минути и ще имат от порядъка на 1.5 до 2 пъти повече живот на едно зареждане. А цената не се оскъпява. Тази технология ще ни помогне и на нас в нашето хоби.
– Ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република“. - Апостолът на свободата
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

А да, щях да забравя. Все още обмислям идеята за квадракоптер. Освен, че е яка играчка, е и чудесен способ за снимане и фотография. Нещо повече, става за захранване и нанасяне, дори и в трудно достъпни места, благодарение на жироскопът. С ПВА е възможна предната идеята, въпреки, че е бавничко. А и един по-специфичен модел дори може да ме следва и се ориентира по преходът ми. Жалко, че е ограничен от батерията и маже да му се радваш не повече от 30 мин.
Аватар
isavkov
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от isavkov »

oneillbgm написа:А да, щях да забравя. Все още обмислям идеята за квадракоптер. Освен, че е яка играчка, е и чудесен способ за снимане и фотография. Нещо повече, става за захранване и нанасяне, дори и в трудно достъпни места, благодарение на жироскопът. С ПВА е възможна предната идеята, въпреки, че е бавничко. А и един по-специфичен модел дори може да ме следва и се ориентира по преходът ми. Жалко, че е ограничен от батерията и маже да му се радваш не повече от 30 мин.
единственият минус на всичко което описа е че подобен квадрокоптер е минимум 2500лв. От тук нагоре почваме да си говорим за допълнителните джаджи дето трябва да се вземат към него.
Въобще... доста скъпа инвестиция си е.

Аз също по едно време се бях запалил но като видях кви пари се наливат и...
Във форума всички мятат по километър дистанции, хващат по 100 килограмови риби и са ултра-шампиони...
Аватар
oneillbgm
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Мнение от oneillbgm »

Скъпи са. Дори и тези без камера. Догодина ще видим на бял свят проектът Lily и Karma на GoPro. В определен етап от фотографска гледна точка такава инвестиция може и да си струва. Но ще стане, когато в определен етап от професионален растеш достигна възнаграждение ниво мениджър в работата ми... т.е. никога.

Но да се върнем на радиоупр. лодка. Има варианти вместо да се купуват още батерии, да се зареждат на място на водоема.
Аватар
boresf
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от boresf »

Всъщност, идеята ми с тази тема е да предизвикам някой, който има такава радиоуправляема лодка (пък ако е с GPS и сонар, още по-добре), да драсне 1-2 реда за плюсове и минуси при използването и, така ще сме полезни на колегите (и то не само от този форум), които са решили или мислят за такава придобивка...просто да знаем какво да гледаме по нея...
...Примерно - дали GPS и сонар вършат работа, ако са на един дисплей на дистанционното, дали пък не е по-добре да са на отделни дисплеи...кое е по-удобно...или пък ако на един дисплей е по-удобно, пък това да не е за сметка на качеството на сонара...такива разни нещица...тримаран ли е по-добре, долно или горно (странично) изсипване на захранката...монтажите дали отдолу да се закачат или пък е по-добре в контейнерите (ако не е с долно изсипване)...

А относно цените, то ясно че при всички случаи ще е над 1500 лв, но пък "и ние сме хора" :)
yovkata
новобранец
новобранец

Мнение от yovkata »

Ами след дълго четене началото на тази година и аз си купих такава лодка. Взех си такава правена тук в България поради следната причина: няма нищо вечно и рано или късно ще се наложи сервизно обслужване, което в случая ще става в пъти по-бързо. Взех си и още две батерии, понеже съм втори собственик на лодката и незнаех какво ще е състоянието на тези с които беше. Ако основно мислиш да разпъваш на язовири като Пясъка, Жребеца и т.н. забрави малките модели. Ако ходиш по "платени" става и с по-малка. Моята тежи 12,3 кг. с поставени 2 батерии 12V, 7Ah. Мога да ти гарантирам, че на 150-170 м. перфектно различавам в каква посока се движи и в същото време си има достатъчно тяга да тегли. Носи повече от 4 кила зърно, в два контейнера отварящи се от долу. Има и сонар FFW 718 с увеличен обхват до 250 м. Вярвам му само за релефа и дълбочината, за риби не. Все пак е може би най-евтиния вариант. GPS-а ще ти ускъпи лодката двойно. С малко практика ще си пускаш монтажите с точност 1-4 м., е зависи от дълбочината и течението. Сега за консумацията, че се смях на някои постове по-горе. Последния ми риболов на Пясъка за 48 часа й навъртях над 4 км. и заряда в батериите падна до 12,1 V (вторите батерии така и не се наложи да ги ползвам). Батериите се зареждат или сменят при заряд 11.9-11.8 V. Като недостатък може да се отчете, че заема повече място при транспортирането.
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Само да кажа и аз нещо за батериите.Лодката ми използва 2х6V-5Ah и за всеки случай си имам още 2 комплекта.Единият е от 6V-4,5Ah а другият 6V-12Ah.Последните са доста тежки,но карат по няколко часа и спокойно стигат за 2 дни.
Също така си взех и едно соларно зарядно,но още не съм го пробвал!
Колега yovkata,то палатки,сенници,легла,такъми,за всичко има място,камо ли за една кутия с батерии.
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
yovkata
новобранец
новобранец

Мнение от yovkata »

Имах предвид, че голямата лодка заема място, а не батериите.
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

Какви размери е твоята лодка?
Публикувай отговор

Обратно към “Екипировка”