Зарган

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

разкарай тази тъпа снимка и ще ти кажа
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Здравей Дурумов!
Като прочетох коментара ти за такъмите за заргана, реших да те попитам за да разбера дали не съм направил грешка.
Аз лових заргана във Варна миналия Септември (доста успешно), и пробвах бомбалдата като метод за първи път. Тук в Англия зарганите ги ловят само на плувка и блесна. От опита ми във Варна реших да се екипирам - " както трябва " за новия сезон на зарганата, тази година .
Идвам с прът Shakespeare Ganza Power Match - 4,50 м.

http://shop.fishing-mania.com/viewrods3 ... mer=sk1845

и макара Shimano - Exage 4000 FA

http://shop.fishing-mania.com/viewreels ... =SH_EXG_FA

Аз прецених че това ще е идеална комбинация за целта. От твоя коментар обаче виждам че ти използваш значително по-къси пръти.
Дали ще е грешка да взема 4,50м прът за заргана?
Ако е важно пръта да не е по-дълъг от 4м, аз имам Shakespeare - Excelsior XL Match 3.90 м

http://shop.fishing-mania.com/viewrods3 ... mer=sk1842

Той обаче е много фин прът и не ми се ще да го драмяскам по буните.
Какво е твоето мнение?
Благодаря!
BORN TO FISH, FORCED TO WORK!
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

Абе нещо много се каним тая година на дългата риба, ама като гледам какъв студ е все още - на 30-40 см. под повърхноста водата е ледена, ръката ти се вкочанява, миналата не бе така...
сега за DOKTORA:
-много сериозно оборудване имаш, впечатлен съм, имам един познат - Варналия от Англия - идва всяка година със семейството си, на 3-та буна често му е стоянката/паркинга/ а яхтата му е марка "SKODA" - бяла на цвят. Предното му платно е винаги вдигнато "на канапче" :lol: не си ТИ предполагам...а сега критиката ми-на машинката не ми допада широкия ръб отпред, има дълбока шпула и ще трябва да подлагаш под осн. влакно за да се попълни до там, че да прави безпроблемни размотавания/замятания/-да теглиш много големи риби е идеална-превъзходна даже!
Пръчката ти е непростимо дълга за местата тук - тя е за френски или италиански бряг, освен това има много голяма акция - повече от 15г.-30г. не са ти нужни-съотношението якост/чувствителност е много скъпо удоволствие.
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

ДОКТОРЕ, виж моето предложение за теб :
1.- SHIMANO_EXG1000RA за да навиеш над 150м. осн влакно - 0,18 - макар че и тя с ръб отпред - но няма как, така са я украсили, поне ще си "модерен" - не е бърза, все пак няма да водиш блесна/воблер, а бидем-1,50-2м. с кука 12-14 номер...и бърза работа нямаш :lol:

2.Shakespeare - Ugly Stick Custom Graphite Spin Medium
това са най-здравите и най-продаваните карбонови пръчки в САЩ за последните 30 години! - акция 15-40 ....но са само 3.00м. ако си намериш на същата акция , но по-дълга ще бъде - идеално !
или опитай с SPRO - Exclu Spin - S2434 360 3.60 м. 1.26 м. 30 - 60 акция - малко е височка , но става - т'ва е универсална пръчка - мисля че с нея ще си ловиш всичко за сезона - Зари, Кефали, Сафриди, Лефери - не си забравяй блесните и чепаретата... :lol:
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

Докторе, вземи си и едно СПРО - ХИЩНИК с акция 40-80 и дължина 4.00 метра ,няма да съжаляваш.
Аватар
Stanislav
новобранец
новобранец

Мнение от Stanislav »

Така и не ми казахте какво е акция и за какво служи
Късметът на начинаещия!
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

С Т А Н И С Л А В Ч О О О О О О ...........
акция идва от английското action, бе, произнася се екшън - майсторите кат Бат'Милен и другите колеги като МЕН, щом сме за риба и екшъна вече е започнал. Затова може да се каже, че сме в якция - както едно време партизаните, когато са изпразвали някоя мандра за "ползу роду" - ти бат'Серго от "На всеки километър" не си ли гледал? При мен понякога се случва акцията да започне по-тежичка - 100х4 може 5, може 6 и т.н. зависи от салатата. :lol: :lol: :lol:

Сега, всяка пушка си има калибър, нъл тъй, и пръчката/рибарската само :lol: / също си има калибър - ей туй е акция - колко грама олово можеш изхвърлиш без да си я чупиш - и се дава в грамове, либри и т.н. от-до от 20до40 ; от 30до60 - или направо 30-60 - което си е корава пръчка наистина :lol:
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

Благодаря за съветите!
Аз вече съм купил два от Ганза прътовете по 4.50, така че ще ги използвам за илария на дъно и за еланкат.
Прътовете които предлагате са хубави но аз имам такъв много по- добър на фирмата Wichwood - специалисти на мухарски и спининг прътове. Пръта ми е дълъг 3,80м, правен на ръка! Акция 20-40гр.
С широки водачи SIC. Тои е за улов на сьомга на блесна. Струва £350 но отговаря точно на вашите описания и ще го донеса.
Макарата SHIMANO_EXG1000RA , като я видях, направо се отказах. Тя е толкова мъндзърка че прилича на детска играчка. Но щом казваш че е по-подходяща ще взема една. Чудя се дали да взема с преден или заден аванс. Аз по-принцип използвам макари с преден аванс.
БатМилене, пратих ти две съобщения но незнам дали си ги получил.
Питах те кога ще ти е удобно да дойда до Бургас за да се видиме между 25 Май и 02 Юни. Питам за да знам кога и къде да си резервирам хотелите.
Дурумов, прати ми едно съобщение с контактен номер, ако желаеш разбира се, за да ти се обадя като дойда във Варна.
А, щях да забравя, аз не съм английския българин с яхтата. Хич немога да се возя с яхта - веднага ме хваща морска болест, та си ловя от брега :lol:
Сега си мисля, би ли могъл да ми кажеш дали прътовете за които говориш ги има във Варна. Може да си ги купя от там, вместо да мъкна скъпи пръчки по самолетите - много е неудобно.
Поздрави!
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

ДОКТОРЕ, във Варна моделите shimano не знам къде ги предлагат - някои тарикати търговци допускам че си поръчват от shop.fishing-mania и после ги продават отгоре - ти знаеш как е - пазарна икономика. Едно shimano видях само - в 5те най-добри магазина в града.И търговията нещо се е нацепила като СДС пред избори :lol: Аз съм се насочил към модела SH_EXG2500RA - не ми се рискува - нашето море е доста солено, не като океана "сладъкия" за 2-3 г. заминават частите. А като я забия на лодката дето я планирам представи си.
Зная, че е кошмар по самолети да се мъкнат "дълги" калъфи. Единственият начин е да си купиш от тук. Съдействие ще имаш от мене всякакво. Защо пък да не си направиш поръчката и след като отседнеш в хотела - трябва ти интернет - зали колкото искаш - по куриер идва за 3 дни - 3,90 лв - това пари ли са!
Не ми пука от никой, че щял да ми види номера - аз цял ден с хора и телефони работя - GSM = 359888009195 обади се, ако има нещо.
p.s.
e-mail: durumov@abv.bg
Ще трябва да разузная кой е директния вносител от София на Shimano за Б-я, защото и shop.fishing-mania-та не са първи по веригата :idea:
Аватар
joro1973
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от joro1973 »

Колеги, какво напра`йхте вие! Човека ви пита как се лови ЗАРГАНА, а вие си правите реклама на прътите и макарите!

Е сега и аз ви питам - кога излиза тая риба по наш`те брегове?
колкото повече вали, толкова повече вали
Аватар
Stanislav
новобранец
новобранец

Мнение от Stanislav »

Action: 10-50 dobre li e mom4eta za ribolov v moreto?
Късметът на начинаещия!
Аватар
DOCTORA
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от DOCTORA »

durumov, благодаря за отзивчивоста!
Значи, за макари купувам само от UK. Може да не ти се вярва но са с 1/3 по-ефтини от БГ. Със сигурност не са ментета, и са застраховани към застраховката на къщата ми. А нещо стане, сменят ги с нови без проблеми. За прътовете, и те са по-скъпи, и то много. Само Ганзата беше горе-долу на същата цена, затова ги поръчах от Пайк. Но ми е много трудно да поръчвам по нета. По системата която предлагаш не става. 3-4 дена ми е половината отпуска във Варна.
Имам една друга идея. Виж, моля те какво предлага Чичо Веско в Пловдив. http://www.colmic-bg.com/
Според теб кой прът е най-подходящ?
Там поне мога да ида в магазина и да го взема на ръка.
Аз днес бях в местния магазин, и проверих макарите. Модела EXG1000 e наистина много малък и за нищо не става в UK.
Поръчах си 2500 и 4000 с преден аванс. Те и в Англия ще ми вършат чудна работа. Тук са много популярни за моски спининг и плувка защото са с повишена корозоустойчивост към солена вода - поне тези които се продават тук, са!
Ще ти се обадя като дойда да направим някой друг риболов заедно.
Ще следя във форума как върви рибата.
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

ДОКТОРЕ писа че си поръчал пръчка от Пайк,/аз се подведох и си помислих че т'ва е магазин в UK/ - кореспондирам с него по ICQ отскоро - PIKE e уебмастера на shop.fishin-mania - това му е Nickname -- и е наясно по темата сигурно повече от мен и от теб - така, че ако има имаш ICQ номер давай го насам ще буде чудесно директно да се свързваме !

Чичо Веско в Пловдив го разгледах в http://www.colmic-bg.com/ -спрях се на: Supra Match-CASU70 3.90 м. 110.00 лв. - ако има същата стока - не се пренавивай, не знам дали ще се оправи температурата на водата и останалите фактори за да дойдат ЧОВКИТЕ по време на отпуската ти -а сега за другото - на мен не ми е безразлично през колко водача ще прекарвам влакното - федерите са с много водачи 15-16 и нагоре , че и тесни при това - много гадно е сутрин преди кафето ако се бърза - пък страшно здрави са - затуй гледам винаги нещо отгоре да си купя - все нещо не ми е таман :wink: обаче знай :arrow: не ти трябват повече от 4,20м. - ако си много висок човек с дъъъъъъъълги ръце-става, щото като наведеш да водиш и няма да я потапяш във водата, ако си на ниско. Иначе с 5м. къде ще хвърляш в Одеса или Истанбул :lol: :lol: :lol:
Последно промяна от durumov на Вто Апр 26, 2005 4:31 pm, променено общо 3 пъти.
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

за SH_EXG2500FA :arrow: 132-1/3=88 лв.
за SH_EXG4000FA :arrow: 138-1/3=92 лв.

Направо ти завиждам , ДОКТОРЕ , можеш да си направиш отпуската безплатна с тия макари дето са в UK до 1/3 по-евтини :lol: стига да минат през митница и т.н. аз лично не съм внасял такова нещо - но далаверата си заслужава защото съм сигурен , че ще намериш щастливци тук да ги купят - направо ще ги изядат маняците :twisted:
Аватар
batmilen
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от batmilen »

ДУРУМЕ,браво много добри уроци и съвети даваш за улова на ЗАРГАН,ама внимавай,остависи някой секрет и за теб.Ще ти вземат ЧЕРНИЯ ПОЯС,нали знаеш че учителя си остава учител,а ученика става ПРОФЕСОР. :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Рибите, навици, особености и как да ги ловим.”