Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Re: Има ли гъбари?

Мнение от кирил великий »

batmile написа: Прочетох в манатарка.бг, че царската манатарка не посинява.
Проверих, наистина пише така. Проблемът е, че това просто не отговоря на истината. При нараняване посинява в бледосиньо или тъмно (мастилено) синьо. Ето колко е трудно човек да се доверява на книжки, сайтове, журналисти...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Вчера около Дивля

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
metoo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от metoo »

Искам да попитам един въпрос, колко вида манатарка се среща в Българските гори и каква? Защото вчера ме караха на гъби и ми казаха че има само 2 вида отровната посинявала а не отровната не, вярно ли е това ?
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

metoo написа:Искам да попитам един въпрос, колко вида манатарка се среща в Българските гори и каква? Защото вчера ме караха на гъби и ми казаха че има само 2 вида отровната посинявала а не отровната не, вярно ли е това ?
По принцип гъбите наистина са два вида, уважаеми колега - "пироговки" и "орландовки"

Добра идея е да си купиш 2-3 добре илюстрирани книги за гъби с латинските им наименования. И - разбира се - да ги прочетеш внимателно

Изображение

По-добра идея е да попрочетеш написаното в предните 205 страници на темата. Информацията със сигурност е повече отколкото в посочените две книжлета

Изображение

Още по-добра идея е да помолиш опитен гъбар, НА КОГОТО ТИ САМИЯТ ИМАШ ДОВЕРИЕ, да ти помогне да придобиеш необходимият и достатъчен практически опит за намиране и разпознаване на гъбите

Изображение

Най-много информация за гъбите вероятно ще придобиеш ако завършиш висше образование със специалност "микология" и защитиш докторантура по специалността

Изображение
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

metoo написа:Искам да попитам един въпрос, колко вида манатарка се среща в Българските гори и каква? Защото вчера ме караха на гъби и ми казаха че има само 2 вида отровната посинявала а не отровната не, вярно ли е това ?
Има много видове манатарки. Има такива, които посиняват и въпреки това са ядливи.
Не ти препоръчвам да ядеш или да събираш такива, но ги има.
Има такива, които почерняват и са ядливи - брезовките, брезовите манатарки.
Тях ги събирай и хапвай . Безопасно е.
Има и отровни. Те се отличават по това, че под шапката - ЛАМЕЛИТЕ И ПЪНЧЕТО са оцветени в червен цвят. Видиш ли такива - избягвай ги !
Прочети на готово това, което описвам:
http://venijen.blogspot.com/2013/01/blog-post_11.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Иначе за протокола.
1. Широколистни манатарки - дъбова, букова, царска, брезови и други.
Матов оттенък на шапката и мрежовидни шарки по пънчето в тъмен нюанс.
2. Иглолистни манатарки - елова, борова, червена (в боровинките) и други.
Лъскав оттенък на шапката и по-светло пънче.
Дано този отговор ти хареса? Набързо, но достатъчно за начало.
Holly
новобранец
новобранец

Мнение от Holly »

Здравейте отново, ето след разкошното за гъбите време какво расте в София, кв. Суха река. Покрай реката е пълно с гъби, само за разбирачи :D
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Такъмчето

KARPELA TEAM BULGARIA
metoo
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от metoo »

Благодаря много за информацията, пак ще питам за някой неща. :D
mateyko
новобранец
новобранец

Мнение от mateyko »

Започнах да се интересувам от събиране на гъби. Нямам кой знае какви успехи - досега съм намирал чаладинки и масловки, но от последните рядко откривам някоя без червеи.
Познати ме насочиха към този сайт. Успях набързо да прочета малка част от публикуваната досега информация.
bgbul написа:...2. Иглолистни манатарки - елова, борова, червена (в боровинките) и други.
Лъскав оттенък на шапката и по-светло пънче...
Тук е писано повече за широколистни манатарки.
Кога е сезона на иглолистните манатарки ?
Има иглолистни гори до морето, има и над 1800 м - къде (на каква надморска височина) всъщност е по-вероятно да бъдат открити сега - при тези дъждове ?
Иглолистните манатарки имат ли двойници ?
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

Матейко, не ща да ти влизам с бутоните ама ....не така бе мен :drinkers: Какви са тия (завяни) въпроси от "А.." в гъбарството.

Тук все ще се намери кой да отговори нещо, но съвсем не очаквай някой да тръгне да ти преразказва която и да е книга или енциклопедия посветена на гъбите.

Като ти е интересно, па земи почети предварително малко специализирана литература. Сега е лесно като има интернет.... И след това питай...

Както в една друга тема се изказа
sapuna написа:Уникално и стилно първо включване :lol:
mateyko
новобранец
новобранец

Мнение от mateyko »

s4etovod написа:Матейко, не ща да ти влизам с бутоните ама ....не така бе мен :drinkers: Какви са тия (завяни) въпроси от "А.." в гъбарството.

Тук все ще се намери кой да отговори нещо, но съвсем не очаквай някой да тръгне да ти преразказва която и да е книга или енциклопедия посветена на гъбите.

Като ти е интересно, па земи почети предварително малко специализирана литература. Сега е лесно като има интернет.... И след това питай...

Както в една друга тема се изказа
sapuna написа:Уникално и стилно първо включване :lol:
Благодаря, колега.
Прочетох малко конкретна информация обсъждана във форума и обща информация от 1-2 гъбарски книги. Не очаквам някой да ми преразказва форума или гъбарски енциклопедии.
Направи ми впечатление, че се обсъждат предимно манатарки растящи в широколистни гори.
Осмелих се да задам въпроси за иглолистни манатарки, които сравнително рядко са обсъждани и за които няма достатъчно информация в гъбарските книги.
Не предполагах, че ще засегна така драстично нечии интереси.
Съжалявам за престъплението, което неволно извърших. Моля да бъда извинен.

Желая на уважаемия колега s4etovod много гъбарски успехи.
s4etovod
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от s4etovod »

mateyko написа:Желая на уважаемия колега s4etovod много гъбарски успехи.
И ти ще ги постигнеш щом имаш желание :wink: :drinkers: А интереси ничии не си засегнал... :wink:

Само не барай и най-вече НЕ ЯЖ и НЕ черпи други хора с гъби, в които не си сигурен :idea:

Относно иглолистните манатарки - търси ги предимно в смърчова и елова гора. В боровите гори има по-рядко, защото борът държи по-сухо и основно живее върху пясъчници. Боровата манатарка е по-твърда от широколистната, има по-добър рандеман. Двойниците и признаците за тяхното разпознаване са същите като при другите манатарки...

Успех и на теб...
mateyko
новобранец
новобранец

Мнение от mateyko »

s4etovod написа:
mateyko написа:Желая на уважаемия колега s4etovod много гъбарски успехи.
И ти ще ги постигнеш щом имаш желание :wink: :drinkers: А интереси ничии не си засегнал... :wink:

Само не барай и най-вече НЕ ЯЖ и НЕ черпи други хора с гъби, в които не си сигурен :idea:

Относно иглолистните манатарки - търси ги предимно в смърчова и елова гора. В боровите гори има по-рядко, защото борът държи по-сухо и основно живее върху пясъчници. Боровата манатарка е по-твърда от широколистната, има по-добър рандеман. Двойниците и признаците за тяхното разпознаване са същите като при другите манатарки...

Успех и на теб...
Благодаря, уважаеми колега.
Информацията ти е точна - същото прочетох и в 2-3 гъбарски енциклопедии.
Моите 3 конкретни въпроси бяха свързани с друга, по-конкретна информация за ,иглолистни' манатарки.
Ще се поразходя тези дни над Ярлово или около Еделвайс с някоя добре илюстрирана гъбарска книга.
Още веднаж благодаря, уважаеми колега, желая гъбарски успехи.
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от G.Petkov »

mateyko написа:...Не предполагах, че ще засегна така драстично нечии интереси.
Съжалявам за престъплението, което неволно извърших...
Много силни думи,
Без никаква връзка с темата, в която пишем и споделяме емоциите си !
...Интереси .... престъпление ... ?????????????

А това е една много спокойна тема и не бих искал да се създават проблеми.

На времето и аз съм питал за нещо, не са ми отговаряли,
Но проявих търпение и постоянство,
И постепенно, с голямо желание, влязох в " Има ли гъбари ?"

Та така - пишеш, снимаш, споделяш,
И понякога питаш :D !!!
Аватар
Кърцата
фен клуб-скобар

Мнение от Кърцата »

Пичове, аз само си чета тука, гъбите не ги разбирам. Навремето, като дете, много съм брал с баща ми , бог да го прости, но от много години вече не съм докосвал гъба и съм ги забравил нещата.
Днеска се разхождах из планината и намерих няколко гъби, които според мен са манатарки. Не носех апарат, за да ги снимам и затова ги взех за да ги щракна в къщи:

Изображение

Изображение

Имаше и още много видове, но те не ми говореха нищо и си стоят на пънчетата

А преди няколко дни намерих ето това:

Изображение

ма тогава носех апарат и не се наложи да ги мъкна в къщи.
само русалки НЕ ловя и то защото не им знам мезето

http://forum.nariba.com/viewtopic.php?f=25&t=18972- ПАК ЩЕ ДОЙДЕМ!!!!!!!!!

http://standartparket.com/
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Кърцата написа:които според мен са манатарки.
Кърцата написа:А преди няколко дни намерих ето това:
Кърца, намерил си и си снимал много дърти брезови манатарки, разпадащи се - те не са така вкусни като обикновената манатарка.
На втората снимка дървесната гъба ми прилича на стара вдървена сярна гъба ( в Англия и казват chicken of the woods - пиле от дървото. Имаше специална серия от "Убийства в Мидсъмър", в която действието се въртеше около снимка на тази гъба). Това е много вкусна гъба, когато е млада, първо се сварява десетина минути със сол във водата, оцежда се, нарязва се на парчета, големи колкото тапи за вино и се слага в камерата на хладилника в буркани. Приготвя се като съставка в яденета, или самостоятелно пържена в масло. (Някои хора имат алергия към сярната гъба).Изображение
Последно промяна от кирил великий на Пет Юли 12, 2013 2:00 pm, променено общо 1 път.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”