Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Модератор: dantho.mihov
Re: За всички агрономи, животновъди и майстори на зимнина..
Ей, колега Михов!
Извинявай, ако съм те засегнал на специалност!
Нещата при мене стоят така: лозите ги е сял баща ми (Бог да го прости!), къщата с него я вдигахме, овошките с него садихме... Не съм рекъл - не съм завъдил и други сортове, ама... седем години се пилях по чужбините, а то оцеля. Пък тука е Балкан!
Извинявай, ако съм те засегнал на специалност!
Нещата при мене стоят така: лозите ги е сял баща ми (Бог да го прости!), къщата с него я вдигахме, овошките с него садихме... Не съм рекъл - не съм завъдил и други сортове, ама... седем години се пилях по чужбините, а то оцеля. Пък тука е Балкан!
-
- Модератор
Тц, не съм се засегнал. Дори сега аз лозе си нямам, защото не ми се копае вече.
Пък и не пия де.
Споделих защо не се радва на много почитатели у нас. Инак има и друга истина - всеки отглежда онова, което успява при неговите условия. Насила да мъчиш нещо друго си е загуба на време. Преди години в двора си разсадих Малина, Къпина и Смокиня, но не оцеляха заради прекъснати грижи по тях.
Дано и аз не съм те засегнал с горния си пост.

Споделих защо не се радва на много почитатели у нас. Инак има и друга истина - всеки отглежда онова, което успява при неговите условия. Насила да мъчиш нещо друго си е загуба на време. Преди години в двора си разсадих Малина, Къпина и Смокиня, но не оцеляха заради прекъснати грижи по тях.
Дано и аз не съм те засегнал с горния си пост.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега Михов, в Желязна викат "липа" на отела и още на едно дето го знам, като "петит ноар", защото листата им са подобни на липа. Но са два различни сорта. Отелът си е с великолепен вкус и го слагат по малко за ароматизиране на памидови вина. Има го бял, розов и червен! Петит ноара е дребно грозде с малки чепки и много боядисва в тъмно червено, та черно. Няма особен аромат. Вероятно истинската липа е нещо друго. Комшиите тези гроздя не ги пръскат, верно, но миналата година никой не прибра и по едно зърно. От постоянните дъждове, всичко се маноса и изгни! Интересно ми е "липа" общо нарицателно за асмите с ненарязани листа ли се явява или си е отделен сорт?
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
- кирил великий
- разбира нещата
И аз съм чувал на някои места да викат "липа" на отела, на други съм чувал да споменават за "бяла липа" и "черна липа". Па бял отел има ли? И най-вече съм чувал, че отелът бил отровен и забранен за бутилиране. А през соца съм купувал бутилиран отел, произведен в Памидово ли беше, абе някъде по Видинско. Та да обяснят специалистите за отелите, липите и други! Интересно ще бъде.
Гъбите ми ги разпознахте, хайде сега да ми разпознаете и сорта на лозите!
Снимката е стара. Инцидентно се бях прибрал края на някой си август и го обрахме доста зелено "да не стане реколтата зян" 

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Има и бял и розов и червен! Растат в дворовете на комшии! Розовият е само в един двор, но другите са често срещани!
- kukukuka
- кандидат преподавател

"Ако в крайна сметка се окажете със скучен, нещастен живот, защото сте слушали майка си, баща си, учителя си, свещеника или някой тип по телевизията, който ви казва как да вършите нещата, то вие си го заслужавате"
И както цитирам колегата, тъй ще цитирам жената:kukukuka написа:дай като вино да опитаме да познаеме
"На тез мераклии първо да им връчиш инструмента! По една дупка да изкопаят - декари лозе ще си направиш!"

-
- Модератор
Сорта Отел е с превъзходни вкусови качества, но по времето на соца някой в Европа установи, че корените му имат свойството да извличат тежките метали от почвата и да се натрупват в гроздето. У нас това се пазеше дълго време в тайна, защото имаше програма да изнасяме класни вина срещу валута. По-късно този факт бе достояние само на специалистите и постепенно лозата с този сорт бяха ликвидирани.
А Липа е американска диворастяща лоза. Внесена бе, за да се използва за подложки при присаждане на добрите сортове и в последствие отпадна. Е, някои си засяха и семена и се получи разпространение с леко разпадане на признаците му.
А Липа е американска диворастяща лоза. Внесена бе, за да се използва за подложки при присаждане на добрите сортове и в последствие отпадна. Е, някои си засяха и семена и се получи разпространение с леко разпадане на признаците му.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Благодаря Данчо! 

- кирил великий
- разбира нещата
Данчо, мерси за уточненията. Разкажи и за други директни сортове, щото у нас е пълна мешавица в знанията. Кажи напр. наскоро пих сливенската шефка, бутилирана 2006 г. било като бордо на вкус - хич не ми хареса - кажи нещо за него. Кажи и на кой сорт му викат лисичка, ако имаш желание.dantho.mihov написа:Сорта Отел е с превъзходни вкусови качества, но по времето на соца някой в Европа установи, че корените му имат свойството да извличат тежките метали от почвата и да се натрупват в гроздето...
А Липа е американска диворастяща лоза...
-
- Модератор
Желание да помогна с каквото зная не ми липсва, но не ми са известни тези имена. Не искам да се правя на велик и да ви подвеждам с грешна информация. Има много местни наименования и знанията ми за директните сортове са ми ограничени. В агрономията са известни по номерации /съчетания от букви и числа/ като това кои са подходящи за подложки и към кои сортове имат поносимост. Разнообразието им е голямо и дори тесните специалисти в тази сфера използват справочници за тях.
Има сорт Лисича опашка- сади се асмовидно.кирил великий написа:Кажи и на кой сорт му викат лисичка, ако имаш желание.
- кирил великий
- разбира нещата
Мерси, Данчо - трябва наистина да потърся някой хубав справочник за българските директни сортове.dantho.mihov написа:Разнообразието им е голямо и дори тесните специалисти в тази сфера използват справочници за тях.
Благодаря, колега!vyrhara написа:Има сорт Лисича опашка- сади се асмовидно.
-
- разбира нещата
колега ,не си направих труда да прочета съветите на други ,но ще ти кажа от собствен опит.вземам пръчки на по 45-50 см и ги поставям във съд със вода( примерно 6 литрова туба),държа ги така докато си пуснат коренчета или леторасли по 4-5 см. когато са набъбнали пъпките ,оставяш само 2 ,другите ги отчопляш.след като са се развили пръчките ,ги засяваш във земята както са на снобче,и гледаш да е постоянно влажно мястото,а когато пръскаш лозе или асма ,пръскаш и тях.така до късна есен,вадиш ги от земята и ги поставяш във талаш или пясък .които са навлажнени.така да презимуват ,а на пролет се садят като купешките-резитба на кореновата система и на 2 пъпки.не всички пръчки си пускат корени ,но пък съм имал случаи ,пръчка която съм забил за маркер на засадена такава ,на есен да се е вкоренила.Don4o_62 написа:Никой ли не е правил подобна манипулация.....Don4o_62 написа:Въпрос към колегите разбиращи от лозя
Какво, как и кога се прави лозова пръчка да пусне корени, та да може да се боцнев земята напролет,че имам някой идей за лично ползване
имам около 10 - на наземни китюка който си дават доволно грозде все още,та от тях искам да разсадя
по въпроса за отел и липа ,мисля че е един и същи сорт,едното е бяло ,другото е черно.а в същото време има няколко разновидности

ВАСИЛ ЛЕВСКИ: "...Ако допуснете утре, когато сте вече свободни да ви управляват днешните турски мекерета и разните му лихвари и чорбаджии, които и днес ви грабят най-безжалостно, то по-добре да си останем под сянката на султана....."